Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Греція
| Оновлено 10 серпня 2023, 17:43
13069
4

Аріс – останній клуб у Європі, де улюбленець Ахметова відчував себе зіркою

Втім, справжнім генієм Нері Кастільо був тільки для «Олімпіакоса»…

| Оновлено 10 серпня 2023, 17:43
13069
4
Аріс – останній клуб у Європі, де улюбленець Ахметова відчував себе зіркою
Getty Images/Global Images Ukraine. Нері Кастільо

Вже сьогодні, 10 серпня, «Динамо» на виїзді проведе перший матч третього раунду кваліфікації Ліги конференцій проти грецького «Аріса». Цей клуб серйозно поступається у популярності «Олімпіакосу», «Панатінаїкосу», АЕКу та ПАОКу, а тому за межами Греції знайдеться не так багато вболівальників, які зможуть, покопавшись у пам'яті, відшукати хоча б кілька цікавих фактів про «Бога війни» (прізвисько «Аріса»).

Наразі найбільш просунуті українські вболівальники можуть виділити як мінімум три імені у складі «Аріса» - 29-річного лівого фулбека Рональда Матарріту (екс-«Дніпро-1»), 24-річного опорного півзахисника Невена Джурасека (екс-«Шахтар») та, можливо, 23-річного лівого вінгера Луїса Пальму, активний інтерес до якого «Динамо» приписували у вересні минулого року, хоча тоді грецький та український клуби так і не зійшлися в ціні на футболіста.

Ще однією персоною, яка була пов'язана із «Арісом» та яку можуть пам'ятати вболівальники зі стажем, є мексиканський вінгер Нері Кастільо – той самий, який до трансферу Бернарда був найдорожчим придбанням в історії «Шахтаря», але так і не заграв у таборі «гірників» через навіжений характер та складні відносини з Мірчею Луческу.

Ахметов купив Кастільо проти волі Луческу

Нері Кастільо з'явився «на радарах» у вищого керівництва «Шахтаря» вельми несподівано – у сезоні-2006/07 на груповій стадії Ліги чемпіонів «гірники» мали зійтися з «Валенсією», «Ромою» та «Олімпіакосом». І якщо тягатися з іспанцями та італійцями на той момент донеччанам було ще достатньо важко, то перегравати греків, здавалося б, вони були просто зобов'язані.

Але все вийшло зовсім не так, як хтось міг собі уявити. У підсумку «Шахтар» фінішував третім, проте обійти «Олімпіакос» зміг не завдяки перемогам над греками в особистих зустрічах, а за допомогою перемоги над «Ромою» (1:0), що й дало «гірникам» фору у три очки в боротьбі за вихід до плей-оф Кубка УЄФА. Два матчі проти «Олімпіакоса» принесли «Шахтарю» дві нічиї (2:2 – у Донецьку, 1:1 – у Піреї), а справжнім героєм тих поєдинків став мексиканський легіонер грецької команди Нері Кастільо, котрий записав на свій рахунок одразу три результативні дії (два забиті м'ячі та гольовий пас).

ФК Шахтар. Мірча Луческу та Нері Кастільо

Влітку 2007 року «Шахтар» оголосив про підписання Нері Кастільо, за якого «Олімпіакос» отримав 15 мільйонів євро, а ще 5 мільйонів були виплачені «гірниками» у вигляді агентських та підйомних самому футболісту. Витрачені 20 мільйонів на Кастільо не принесли «гірникам» жодних дивідендів, оскільки тодішній наставник команди Мірча Луческу, за чутками, був проти цієї угоди, а здійснена вона виявилася виключно завдяки волі президента клубу Ріната Ахметова, який знову ж таки за інформацією з кулуарів, опинився буквально закоханим у манеру гри, демонстровану в ті роки мексиканцем.

Провал у Шахтарі та орендна дорога в Аріс

Недивно, що опинившись не у своїй тарілці, а також незатребуваним у головного тренера, Нері Кастільо абсолютно провалився у «Шахтарі». Він видав непоганий матч у кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Зальцбурга», коли впевнено реалізував пенальті та допоміг «гірникам» здобути перемогу з потрібним рахунком (3:1), а з нею – й путівку до групової стадії турніру. Однак дуже скоро мексиканець поплатився за свою самовпевненість, і коли в черговий раз взявся проти волі Луческу пробивати 11-метровий, та схибив (воротар «Нафтовика» з Охтирки парирував удар Нері), то румунський коуч дав зрозуміти босам, що більше не має наміру терпіти цього вискочку серед своїх підопічних.

Саме так у кар'єрі Кастільо почався період оренд, який зрештою привів його в «Аріс». Спершу Нері пограв за «Манчестер Сіті», потім за «Дніпро» та «Чикаго Файр», перш ніж у січні 2011-го знову опинився у Греції. Тоді американський клуб із самого початку орендував Кастільо на рік з опцією викупу, але вже через половину цього терміну погодився, аби мексиканець вирушив у суборенду до «Аріса», хоч і зберіг за собою можливість його викупу у «Шахтаря».

Примітно, що у вказаний період Кастільо дуже вчасно пощастило повернутися до «Шахтаря». В українській команді він провів другу половину сезону-2008/09, яка не принесла «гірникам» успіху на внутрішній арені, натомість ознаменувалася історичним тріумфом у Кубку УЄФА, на який мексиканець виявився заявленим, хоча жодного разу на полі і не з'являвся.

Тоді, на початку 2009-го, Кастільо повернувся до Донецька, де орендував розкішний чотириповерховий маєток, в якому були, мабуть, усі зручності – від чотирьох ванн, джакузі, сауни до невеликого басейну завглибшки 170 сантиметрів. Була в тому маєтку й збройова кімната із колекцією холодної зброї, і Нері жартома навіть казав – мовляв, якщо не досягну із «Шахтарем» гучних успіхів, то зроблю собі харакірі. Як бачимо, до крайнощів доводити справу не довелося, бо саме із Кастільо в заявці «гірники» досягли поки що найбільш значущого свого єврокубкового тріумфу в історії…

Найбільш високооплачуваний гравець Аріса

Як вже згадувалося вище, 19 січня 2011 року Нері Кастільо на правах оренди перебрався до «Аріса». Повернення до Греції могло відбутися для мексиканця й раніше, але на початку 2010-го «гірники» не змогли домовитись про оренду футболіста в «Олімпіакос». Тоді подейкували, що український клуб запросив у грецького нібито занадто велику суму (в районі 1,5-2 мільйонів євро) за можливість взяти гравця «на прокат», що і призвело до зриву трансферу.

Перші півроку в «Арісі» вийшли для Кастільо далеко не такими успішними, як він сподівався. У 10 поєдинках грецької Суперліги мексиканець зумів відзначитись лише 2 забитими м'ячами та 1 результативною передачею – цього було явно замало, аби знову повернутися на колишній рівень та стати одним із найкращих футболістів цього чемпіонату. Втім, в «Арісі» Кастільо однозначно відчував себе зіркою, і це було видно навіть на футбольному полі. Нерідко мексиканець відверто загравався, використовуючи свою неординарну техніку та вміння поводитися із м'ячем, обводив ледве не півкоманди суперника, що іноді приносило користь, але найчастіше все-таки завершувалося невдачами.

Влітку 2011 року в Кастільо завершилася оренда із «Шахтаря» в «Чикаго Файр», і паралельно з цим суборенда в «Арісі». Американці не побажали викуповувати мексиканця у «гірників», й український клуб вкотре опинився у болісних роздумах, що ж в подальшому робити із опальним Нері, котрий вже давно перестав бути активом для «Шахтаря». У цей момент в «Арісі» вирішили дати Кастільо ще один шанс, і висловили готовність підписати з мексиканцем повноцінний контракт. В результаті футболіст був відпущений «Шахтарем» у статусі вільного агента, і це дозволило йому підписати дворічну трудову угоду із «Богом війни». Причому за її умовами Кастільо став найбільш високооплачуваним футболістом клубу, маючи оклад на рівні 550 тисяч євро за сезон.

Істерика, скандал та відхід з Аріса

Після підписання повноцінного контракту з «Арісом» Кастільо, як здалося, почав поступово повертатися на колишній рівень. Мексиканець стабільно з'являвся на полі і навіть налагодив результативність, але наприкінці 2011 року потрапив у черговий скандал.

18 грудня 2011 року «Аріс» на власному полі в рамках 14-го туру грецької Суперліги приймав «Панетолікос». Ця гра була досить важливою для обох команд, тому що давала зрозуміти, хто зможе відштовхнутися й піти вгору у таблиці, а кому випала доля борця за виживання. Кастільо вийшов у стартовому складі, на 21-й хвилині отримав «гірчичник» за симуляцію, а вже на початку другого тайму був замінений на алжирця Каріма Солтані. Це рішення головного тренера «Аріса» поляка Міхала Пробежа було сприйняте з боку Нері вкрай вороже. Мексиканець замість того, щоб спокійно сісти на лаву запасних поряд із іншими партнерами та тренерським штабом, учинив справжню істерику, після чого демонстративно та достроково відбув у роздягальню.

Демарш Кастільо був негативно сприйнятий як уболівальниками «Аріса», котрі освистали його в тому ж матчі, так і ЗМІ, на сторінках яких вийшла низка критичних матеріалів з приводу вчинку Нері. Міхал Пробеж також дав зрозуміти, що не буде терпіти подібного і готовий застосувати найжорсткіші дисциплінарні санкції по відношенню до баламута.

Подейкували, що на кілька тижнів у клубі через Кастільо встановилася відверто токсична атмосфера: низка партнерів і тренерський штаб воліли не помічати Нері, не спілкуватися з ним та навіть не подавати йому руки під час зустрічі, тоді як деякі інші гравці продовжували підтримувати стосунки із колись лідером команди. Сам Кастільо зажадав у керівництва негайного розірвання контракту з виплатою йому всієї належної до закінчення договору суми у вигляді відступних, на що отримав відмову.

Конфлікт вдалося залагодити ближче до середини січня. Спершу Нері був випущений у старті на поєдинок проти «Янніни» (1:0) і відзначився в ньому єдиним забитим м'ячем, а потім, пропустивши два наступні матчі нібито через пошкодження, знову став королем і улюбленцем трибун, коли в трьох матчах Суперліги забив одразу п'ять м'ячів у ворота «Докси», «Левадіакоса» та «Шкоди Ксанті».

Однак це були останні результативні дії в чемпіонаті для Нері за «Аріс». Наприкінці сезону в клубі вибухнула фінансова криза, спричинена, зокрема, просіданням спортивних результатів, і мексиканцю було запропоновано піти на 20% зменшення зарплати, від чого Кастільо відмовився. На початку липня 2012 року про підписання вінгера оголосила мексиканська «Пачука», де він провів півроку, після чого був відправлений в оренду до «Леона» з цієї ж країни.

Вже влітку 2013-го Кастільо залишив «Пачуку» і знову повернувся до Європи, щоб сезон провести в Іспанії за «Райо Вальєкано», але це був навіть не той Нері, якого звикли бачити фанати «Аріса», не кажучи вже про шанувальників «Олімпіакоса». У 15 поєдинках за мадридських «бджіл» мексиканець відзначився лишень 2 голами та 1 асистом, і влітку 2014 року опинився у статусі вільного агента, а незабаром і завершив кар'єру – всього лише у 30 років…

«Аріс» став для Нері Кастільо, по суті, останнім клубом у Європі, де вінгер відчував себе зіркою. Такий статус у мексиканця був в «Олімпіакосі», з ним же він перебрався до «Шахтаря», де хотів, щоб навколо нього будувалася гра всієї команди, за що й поплатився. Надалі опальний легіонер так ніде і не знайшов себе, і в його кар'єрі «Аріс» залишився другим клубом у переліку тих, за які він зіграв найбільше матчів (32), а також забив найбільше голів (9). Вищими ці показники в Нері були, звичайно ж, лише у «Олімпіакосі» - 163 поєдинки та 47 м'ячів.

Зараз Нері насолоджується Грецією та сімейним життям

Після відходу з футболу Нері Кастільо сфокусувався на невеликому бізнесі. Відомо, що він більшу частину часу проводить у Греції, де має магазин для риболовлі, яка є справжньою пристрастю мексиканця.

Також влітку минулого року Кастільо повідомив, що у нього народилася друга донька. За це він через Instagram подякував своїй коханій Антонеллі.

Відомо, що Нері має 15-річну доньку Міріам, яка з'явилася на світ в результаті роману мексиканця із Маріанною Стаматопулу. Проте з цією жінкою Кастільо розлучився майже одразу ж після появи на світ їхньої спільної дитини. Зокрема, у лютому 2009-го після повернення до Донецька з оренди у «Манчестер Сіті» мексиканський вінгер розповідав, що Стаматопулу не дозволяє йому бачитися з дочкою, що дуже негативно впливає на його психологічний стан. Подейкували, що Маріанна приревнувала Нері до валлійської моделі та актриси Імоджен Томас, спільні фото Кастільо із якою були опубліковані одним з британських таблоїдів. Також ходили чутки, що Стаматопулу погрожувала розлучитися з мексиканцем, якщо той вирішить повернутися назад до Донецька…

У 2020 році Кастільо дав резонансне інтерв'ю, в якому звинуватив Мірчу Луческу в тому, що румун навіть не дав йому можливості відвідати похорон батьків, які пішли з життя в один рік.

«8 січня 2009 року померла моя мама. У нас була перерва в чемпіонаті. Пам'ятаю, як мій батько подзвонив мені та сказав, що мама впала в кому. Я тоді був у Греції, це було 29 грудня. Я збирався відлетіти до Уругваю, але вже 7 січня я мав бути на базі «Шахтаря». Я подзвонив Луческу і сказав: «Моя мама помирає, дозвольте мені довше залишитися в Уругваї». Але він відмовив. Батько сказав: «Відлітай, нічого не змінюється, вона в комі». Я полетів до Греції, щоб упакувати валізи та повернутися до України. Втомлений багатьма перельотами, я взяв квиток на поїзд, коли задзвонив мій телефон. На слухавці був батько, який повідомив, що мати померла».

«Я приїхав до тренера і попросив у нього дозволу полетіти до Уругваю на похорон. Він не дозволив мені це. Це речі, які люди не знають. Я не бачив, як померла моя мама. Я навіть не побував на її похороні. Як грати в такій команді, тим більше, що від самого початку я не хотів бути там. Мій батько помер того ж року», - розповів Кастільо.

Сам же Луческу, згадуючи про невдалу співпрацю із Кастільо, згадував інший епізод, хоча й невідомо, стався такий до або після ситуації із похороном батьків Нері, про яку розповів мексиканець.

«Якось я привів Нері Кастільо на прес-конференцію і в нього вистачило нахабства класти ноги на стіл під час того, як я розмовляв. Такі гравці не мають права виходити на поле за «Шахтар». Я виніс вердикт Нері, і команда підтримала мене», - згадував у спілкуванні з журналістами Луческу.

Як би там не було, а зараз Нері Кастільо насолоджується сімейним життям зі своєю коханою Антонеллою. В основному вони не залишають Грецію, хоча іноді бувають у Мексиці та Уругваї – ще одній країні, із якою Нері пов'язаний більш ніж тісно, ​​оскільки його батько був вихідцем звідти й у минулому був професійним футболістом…

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex T
Вроде и игрок топовый, но то ли придурковатый какой-то оказался то ли и правда сник бо как раба на галеры продали - хз
Злий Глобинець
 Не відпустити на похорони батьків - це перебор від Луческу. Не дивно, що Нері не заграв у Шахтарі, де в той час культивувався технічний футбол.
Oleksandr Kelym
Ну кому потрібен оцей величезний словарний понос про якогось БЕЗДАРНОГО Аріса? - вам що писати нічого про футбол?! Чи засираєте мізки українцям, як кацапам?
Анатолій Чорнобук
посадили свиню за стіл