Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 08 серпня 2023, 13:59
28133
28

Відставкопад: кого із тренерів УПЛ можуть звільнити першим

Блогер Sport.ua Ігор Яслик – про можливі тренерські відставки в УПЛ

| Оновлено 08 серпня 2023, 13:59
28133
28
Відставкопад: кого із тренерів УПЛ можуть звільнити першим
СК Дніпро-1. Олександр Кучер і Віктор Скрипник (праворуч)

Новий єврокубковий сезон уже розпочався для України із двох невдач. Тренерів «Дніпра-1» та «Ворскли» не звільнили, але це може статися трохи пізніше. Так само, як і з іншими їхніми колегами – не лише наставниками учасників єврокубків, а й клубів, які хочуть покращити результати минулого сезону.

Тож під ким же хитається тренерське крісло і під ким воно може захитатися?

Олександр КУЧЕР, Дніпро-1

СК Дніпро-1. Олександр Кучер

Другою половиною минулого сезону у «Дніпрі-1» точно не були задоволені. Спочатку дніпряни вилетіли з Ліги конференцій від такого незручного для себе та й взагалі для України «АЕК» із Ларнаки, а потім програли боротьбу за чемпіонський титул – із реальною загрозою втратити навіть друге місце.

І ось з Олександром Кучером трапилася нова невдача – виліт від «Панатінаїкоса» із кваліфікації Ліги чемпіонів. «Дніпро-1» може стати автором унікального для УПЛ «досягнення» – програти у кваліфікаціях трьох різних єврокубкових турнірів. Празьку «Славію» у Лізі Європи пройти буде дуже важко. Якщо Олександр Кучер не забезпечить «Дніпру-1» єврокубкову осінь хоча б у Лізі конференцій, рівень претензій до нього стане критичним.

Літній календар УПЛ для дніпрян можна вважати зручним. Але ж пробивати аутсайдерів, новачків та середняків без Артема Довбика явно буде складніше, ніж із ним.

Також дуже схоже на те, що у «Дніпрі-1» існує протистояння умовної «групи Краснікова» та «групи Русола». Невдалий старт сезону позбавить перших козирів.

Віктор СКРИПНИК, Ворскла

ФК Ворскла. Віктор Скрипник

Якби Скрипник мав дуже великі амбіції, то він подав би у відставку не пізніше 4 серпня. Адже як так: «Ворскла» пробивається до єврокубків, а їй урізають бюджет, що призводить спочатку до відходу кількох провідних гравців на чолі з Василем Кравцем та Таулянтом Сефері, а потім і до заслуженого вильоту від грузинської «Діли».

Проте Віктор Скрипник у відставку не подав. Напевно, його все влаштовує. В УПЛ він створив собі репутацію кваліфікованого фахівця, який заслуговує на солідну зарплатню. Після багатьох років у Німеччині він повернувся до України та швидко адаптувався до нашого футболу.

В принципі, не виглядають ймовірними різкі кроки з боку керівництва «Ворскли». Минулого сезону полтавці також під керівництвом Скрипника вилетіли від першого ж суперника в єврокубках (драматично та скандально від шведського «АІК», який хоча б на рівні імені помітно перевершує «Ділу»), а в УПЛ так взагалі більшу частину дистанції провели далеко від єврокубкової зони та вигравали не частіше, ніж програвали. Це вже потім стався фінішний спурт разом із весняним провалом «Ротаньболу» в «Олександрії». І якщо Скрипника не звільняли тоді, то зараз для відставки має знадобитися хіба що впевнене місце у зоні вильоту.

Втім, 53-річному спеціалісту самому все може набриднути, якщо урізання бюджету «Ворскли» продовжиться. Розгром від «Руха» після провалу в Грузії натякає, що у полтавському князівстві справи кепські.

Ненад ЛАЛАТОВИЧ, Зоря

ФК Зоря. Ненад Лалатович

Новітня історія «Зорі» – це не про швидкі тренерські відставки. Натомість це про Ненада Лалатовича, для якого луганський клуб став 18 місцем роботи за 12 років кар'єри.

У чотирьох клубах серб затримався не більше, ніж на 10 матчів.

«Зоря», на відміну від «Дніпра-1», забезпечила собі єврокубкову осінь. У разі невдачі у кваліфікації Ліги Європи вона просто опуститься до Ліги конференцій. А невдачі в УПЛ вже сталися – поразки від «Руха» і «Кривбаса».

До кінця вересня «Зоря» встигне зіграти чотири матчі в єврокубках, у тому числі два тури групового етапу невідомого поки що турніру, найскоріше, ще й продасть Назарія Русина. А в УПЛ їй доведеться битися, зокрема, з «Ворсклою», «Олександрією», «Динамо» та «Дніпром-1». Календар важкий, багато невдач може спровокувати керівництво луганчан на звільнення Ненада Лалатовича.

Патрік ван ЛЕУВЕН, Шахтар

ФК Шахтар. Патрік ван Леувен

Ігор Йовічевич не провів ідеальний сезон у «Шахтарі», проте у його відставці було багато від несправедливості. Адже хорват виграв чемпіонський титул, набрав шість очок у групі Ліги чемпіонів та пройшов у плей-оф Ліги Європи сильний «Ренн». 0:4 від «Лейпцига», 1:7 від «Феєнорда» – це вже неприємні подробиці. Мірча Луческу в Європі програвав регулярно з великими рахунками, але пропрацював у «Шахтарі» 12 років.

Старт ван Леувена в УПЛ не вийшов вдалим. Втім, Йовічевич рік тому за перші два тури теж набрав чотири очки. У Лізі чемпіонів «Шахтарю» буде точно не легше, ніж минулого сезону.

З іншого боку, донецький клуб запрошував Патріка ван Леувена, сподіваючись на його здатність розвивати гравців, а не вичавлювати результат тут і зараз. Швидка відставка нідерландського тренера фактично стане визнанням помилки з боку керівництва «Шахтаря». Тобто ван Леувен має показати аномально погані результати – наприклад, як «Динамо» на старті минулого сезону в УПЛ. Але й такий варіант не варто скидати з рахунків, враховуючи проблеми «гірників» у захисті та не найкраще розуміння команди, як грати за схемою з двома форвардами та без чистого опорного півзахисника.

Руслан РОТАНЬ, Олександрія

ФК Олександрія. Руслан Ротань

Керівництво «Олександрії» сильно вірить у Ротаня – контракт з ним узимку уклали на 2,5 роки, хоча які могли бути претензії до його попередника Юрія Гури щодо результатів першого кола сезону-2022/2023? І це головний чинник, що захищає майбутнього олімпійця.

Поки що ж «Ротаньбол» погано приживається в Кіровоградській області. Навесні цей стиль приніс лише три перемоги у 17-ти матчах (щоправда, і поразок було лише три), натомість відібрав путівку до єврокубків. Не виглядала «Олександрія» по-справжньому потужною і у стартовому матчі нового сезону проти «Кривбаса». Не вразила команда і під час переможного матчу з «Металістом 1925». Але ж поки є шість очок з шести можливих.

Юрій ВЕРНИДУБ, Кривбас

ФК Кривбас. Юрій Вернидуб

Є впевненість, що у «Кривбасі» задоволені Юрієм Вернидубом і навряд чи його звільнять. Немає впевненості, що сам тренер цілком задоволений можливостями свого клубу. Думаєте, Вернидуб точно залишиться вірним «Кривбасу», якщо його покличуть до більш амбітного клубу? Наприклад, до «Дніпра-1» чи «Зорі», де поява тренерських вакансій найближчим часом не виглядає чимось фантастичним?

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(142)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Рюдігер дав помилкову підказку Луніну перед пенальті Кейна
Футбол | 30 квітня 2024, 23:29 0
ФОТО. Рюдігер дав помилкову підказку Луніну перед пенальті Кейна

Андрій пропустив від Гаррі, який реалізував 11-метровий у матчі Баварія – Реал

Чемпіон світу: «Здається, Мудрик не уявляє, як треба грати у футбол»
Футбол | 30 квітня 2024, 07:42 19
Чемпіон світу: «Здається, Мудрик не уявляє, як треба грати у футбол»

Франк Лебеф висловився про гру українського вінгера

Коментарі 28
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Summertime
Никого. Хорошо что вообще есть чемпионат и хоть такие тренеры в командах.
виталий жалыбин
у вернидуба все хорошо кто его тронет
20052011
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
maxno
Вернидуб уже был в Заре . ОН её создал как клуб готовый играть в европе но руководство клуба посчитало что нужен другой итог сейчас виден.
Злий Глобинець
Перше місце слід віддати Ван Леувену. Розбалансована команда, втрата основного воротаря, нема рівноцінних замін Мудрику і Михайличенку на лівому фланзі атаки. Підписані гравці або юні та зелені, або посередності. Атмосфера в команді суміш розгубленості і подавленості. Невдачі можуть посипатися як з рогу достатку. Не хотілося б такого похмурого сценарію, але він скоріше за все буде.
igor shmuylo
Под скрипкой еще в прошлом году стул шаталься , в етоом еще таких пару игр и прийдеться искать нового тренера .  
⬆️
Где Шаран? Где?
steelmaker
А як же Мірча? Зараз не вийде в ЛК і що, невже залишать?
Batya
1. Скрипник. 2. Лалатович.3. Леувен
Умник
Луческу
BekXan
По Скрипнику автор взагалі не розібрався в питанні і написав відверту маячну.Коли прибрали Максимова прийщов Скрипник.Провалив евросезон.Далі на нього робилась ставка.Тому підняли зарплати футболістам і дали гроші на трансфери .Скрипник відверто просрав трасферну політику.Всі побачили що з цього вийшло команда в ауті.Тепер зарплати ніхто не піднімав ,а кошти на трансфери урізали.Бо немає сенсу давати кошти Скрипнику хай працєю з тим що є раз не може за кошти підіьрати футболістів .По Сефері це саме безглузде рішення керівників клубу.У нього контракт був ще на рік.У нього були гарні пропозиції Ворскла перебити це не може.Тому вони замість того щоб зоставити його в клубі і щоб він реально допоміг в еврокубках і чемпіонаті,відправили в оренду.Тобто Через рік він покинув би клуб вільним агентом ,або зараз в оренду за 240 тис баксів.Керівники вибрали друге.Тобто вони свідомо завалили команду перед евросезоном і навіть не розраховували  на щось.Також втрата інших гравців.Це свідоме вбивання команди.Також свідоме далі тримання Скрипника який відверто вже відправляє команду на дно.По факту реально прибирати Скрипника і звільняти все керівництво клубу от главного до меньшого менеджера.Ці тварюки загралися.І якби Скрипник поважав клуб вболівальників і себе він би подав вже у відставку після всього.
DK02
Перша буде зоря.
acfred
Дивна кадрова політка клубів: навіщо звільнили Максимова? призначення в Зорі сумнівне.... Шахтар  - звільнення і призначення під питаннями, Олександрія - тренер в один момент три ! команди тренував - не занадто ?
potemkin78
что делал тренер Зори на сборах а понятия не имею. у команды не физики не тактики. у Ворсклы такое чувство что деньги зажали и команда просто не играет, особенно в обороне
Octopus
У Скрипника никогда команды не играют со старта сезона, а ближе к новому году. Опять выйдет в еврокубки, если не выгонят. Поэтому и влеты в Европе, когда команда раскочегарится уже поздно пить боржоми. Эту проблему можно было бы решать качественным усилением, но это не про украинский футбол военного времени.
zzg77
Не думаю, что Вернидуб пойдет в Шахтер, да и вряд ли его туда позовут. А в другие вышеназванные клубы и Днепр переходить нет резона, так как финансовое положение Кривбасса лучше и он ещё не всё реализовал в Кривбассе, что задумал.
Выталкиватель парашутистов
Те, кто хоть каким-то боком вращался возле лиговых команд в Украине, прекрасно понимают, на какие деньги существуют команды. Процентов на 80, это преступные деньги, добытые незаконным путем. И команды существуют только для отмывания этих грязных денег. Так было и есть при Ахметове, при Коломойском  с Ярославским, так было и с Жеваго, так и продолжается с Минаем и Рухом, да и Черноморец недалеко от них убежал... А если сюда добавить еще то, что почти все, если не все 100% команд, участвуют в договорняках и играют на тотализаторе, то вырисовывается удручающая картина мафиозного футбола в стране, которым править ОПГ УАФ под предводительством павелки и его подельников. А мы удивляемся результативным ошибкам наших "элитных" арбитров в каждом туре начавшегося чемпионата, а какие могут быть вопросы к арбитрам, если ими руководит представитель самой коррумпированной футбольной страны Европы - господин Лучи, который собрал в судейском комитета таких-же отморозков как и он сам...Такие и тренеры, глухари со средним образованием, а если и есть у кое-кого диплом о высшем образовании, то я могу поспорить на любые деньги, что многие обладатели этих корочек, не знают название ВУЗа в котором они якобы учились. И мы ждем от наших команд успешных выступлений в еврокубках? Опуститесь на грешную землю, мечтатели и "спецы" футбола....
Lion
Сколько камней в сторону Скрыпника, несколько лет лет назад мне кто-то доказывал что это лучший Украинский тренер....
Что он из Зари делает крутую команду бе денег...
Вот результат на лицо, без денег...
И помню комлименты Ворскле после последнего тура прошлого сезона, что Ворскла лучше Александрии в еврокубках.....