Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 07 серпня 2023, 13:47
6470
3

Пиво для Еліни, новий коуч Костюк, півфінал Кіченок, Прага без росіянок

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 07 серпня 2023, 13:47
6470
3
Пиво для Еліни, новий коуч Костюк, півфінал Кіченок, Прага без росіянок
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Завершився черговий тенісний тиждень. Спортсмени потихеньку міняють ґрунт на тверде покриття, починається хардова серія американських турнірів перед US Open 2023. З 31 липня по 6 серпня було зіграно 500-тисячник у чоловіків та жінок у Вашингтоні, де взяли участь і українки, а також 2 турніри АТР 250 та 1 WTA 250.

WTA 500 Вашингтон

На змаганнях у столиці США, які у 2023 році підвищилися до категорії 500, взяли участь 3 українські тенісистки: Еліна Світоліна, Марта Костюк та Ангеліна Калініна.

Ангеліна завершила виступи вже у першому раунді турніру. Екс-перша ракетка України не змогла впоратися з фіналісткою Australian Open 2021 Дженніфер Бреді. Американка провела лише 3-й поєдинок після травми, через яку вибула на 2 роки, але змогла обіграти українку. У Ангеліни абсолютно нічого не виходило, а Дженніфер спокійно виграла 90% м'ячів на першій подачі і закрила за собою поєдинок з рахунком 6:2, 6:1. Далі Калініна зіграє на WTA 1000 у Монреалі, де одразу зустрінеться зі Слоан Стівенс. Один із небагатьох шансів для українки довести, що фінал у Римі був невипадковим.

Марта Костюк набралася впевненості. Нарешті це трапилося, але з тенісистками проти країн-терористів у неї досі проблеми. На старті змагань Марта обіграла чемпіонку US Open 2019 Б'янку Андреєску, врятувавши три матчболи. Здавалося, що проти другої сіяної турніру та шостої ракетки світу Каролін Гарсії шансів у Костюк небагато, але вона змогла декласувати француженку у двох партіях із рахунком 6:2, 6:3, ефектно вигравши матчбол після гри у захисті.

Для Марти це лише 2-га перемога у кар'єрі над тенісистками з топ-10 рейтингу WTA. На Вімблдоні Костюк виграла у Марії Саккарі. Як зазначила сама Марта:

«Я навчилася, що треба боротися і бути терплячою».

Можливо, це пов'язано із новим тренером. Костюк зупинила тренування під керівництвом Стаса Хмарського та почала займатися у екс-тенісистки з Польщі Сандри Заневської. Але впевненості проти чемпіонки турніру у Вашингтоні в 2022 році Людмили Самсонової з рф набратися не вдалося – 4:6, 2:6.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Костюк, як і Калініна, зіграє наступного тижня у Монреалі. На старті турніру Марта зустрінеться з Чжен Ціньвень (Китай, WTA 24).

Еліна Світоліна у столиці США вкотре показала, чому українцям не варто переставати дивитися наш жіночий теніс. Легендарна Елі не лише стала улюбленицею американської публіки, яку підтримували словами «Мама Скай», а й встигла обіграти Вікторію Азаренко та Дар'ю Касаткіну, а також взяти сет у 4-ї ракетки світу Джессіки Пегули. Еліна вже 27-ма в рейтингу, 20-та в гонці на Підсумковий турнір 2023. Потрапити туди буде не проблема, якщо успішно виступити на US Open і тисячниках у Монреалі та Цинциннаті.


Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Загалом турнір у Вашингтоні вийшов для українок вдалим, навіть попри ранній виліт Калініної. Світоліна та Костюк дійшли до чвертьфіналів, обігравши на своєму шляху непростих суперниць, а сестри Кіченок непогано відіграли у парному розряді.

Людмила та Надія вперше зіграли разом після тріумфального Таллінна у 2021 році. У Вашингтоні українки вийшли до півфіналу змагань, поступившись майбутнім переможницям Лаурі Зігемунд та Вєрі Звонарьовій 1:6, 3:6.

Титул у одиночному розряді у Вашингтоні виграла Корі Гауфф. У фіналі змагань американка обіграла Марію Саккарі 6:2, 6:3. Для Корі це другий трофей у сезоні та четвертий у кар'єрі у п'яти зіграних фіналах. Марія в 7-й раз із 8 програла у фіналі турніру на рівні WTA.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марія Саккарі і Корі Гауфф

WTA 250 Прага

Проблемний турнір, на якому не було дограно один півфінальний матч через постійні дощі. У понеділок, 7 серпня, спочатку Жаклін Крістіан та Нао Хібіно дограють другий півфінал, який зупинено за рахунку 5:2 на користь Хібіно у третьому сеті. Після цього переможниця у фіналі зустрінеться з Ліндою Носковою.

Змагання у Празі були цікавими для українців з двох причин. По-перше, у столиці Чехії зіграли одразу три українки: Даяна Ястремська, Катерина Байндл та Катаріна Завацька. По-друге, організатори не допустили до участі спортсменок із росії, а одну навіть депортували з країни.

Завацька провалилася на старті відбору. Катарина в трьох сетах поступилася Таїсії Мордегер, яка займає 722-й рядок у рейтингу WTA.

Ястремська змогла впевнено пройти сито кваліфікації, обігравши місцеву Терезу Валентову та представницю Індії Анкіту Райну. Останню Даяна взагалі розгромила 6:0, 6:0. Однак на старті основної сітки Ястремська зустрілася з Катериною Байндл, якій програла у трьох партіях.

Після перемоги над своєю співвітчизницею Катерина взяла перші 5 стартових геймів у Юле Німайєр, після чого німкеня знялася з поєдинку. Далі Байндл вийшла на Жаклін Крістіан. Проти румунки вдалося затягнути гру у трьох сетах, але перемоги досягти не вдалося. Взагалі у Байндл неможливо не відзначити прогрес за останні 2 тижні. Спочатку ґрунтовий фінал Будапешта, а тепер і хардовий чвертьфінал у Празі, де були шанси і на 1/2. Непогано, але до US Open потрібно натиснути.

АТР 500 Вашингтон / АТР 250 Лос-Кабос / АТР 250 Кітцбюель

Турнір у Вашингтоні запам'ятався не найприємнішим інцидентом на старті. Китайський тенісист У Ібін перемагав Йосуке Ватанукі з рахунком 4:1 у першому сеті. Проте продовжити гру йому не вдалося. Представник Китаю отримав тепловий удар і був змушений знятись з поєдинку.

Переможцем змагань став Ден Еванс, який у фіналі обіграв Таллона Грікспора. Для 33-річного Дена це лише 2-й трофей у кар'єрі та перший на рівні АТР 500. Усього на рахунку Еванса 4 фінали АТР.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ден Еванс

Лос-Кабос став тріумфальним для Стефаноса Циципаса. У грека не пропала любов до тенісу на фоні кохання до Паули Бадоси, тому повертати колишні кондиції варто.

Стеф впевнено пройшовся по сітці турніру, обігравши двох подаванів (Джона Ізнера та Ніколаса Харрі) та вигравши у «борцухи» та «демона»: Борни Чорича та Алекса де Мінаура відповідно. Австралієць є давнім клієнтом грека. Після фіналу в Мексиці рахунок став 12:0 на користь Циципаса у протистояннях з Алексом.

Для Циципаса цей трофей став 10-м у кар'єрі та першим на відкритому харді. З нового тижня грек підніметься на 4-й рядок рейтингу АТР.


Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс де Мінаур та Стефанос Циципас

У Кітцбюелі всі чекали на трофей для Домініка Тіма. Чемпіон коронавірусного US Open 2020 після травми потихеньку набирає форму, але не все виходить.

Принц ґрунту вийшов у фінал турніру. Там австрієць зустрівся з Себастьяном Баесом і розгромно поступився йому 3:6, 1:6. Швидше за все, на Тіма вплинула втома, адже у півфіналі турніру Домінік провів трисетовий матч із двома тай-брейками проти Ласло Дьєре, врятувавши два матчболи. Гра тривала цілих 3 години та 31 хвилину. Як зазначив сам Тім:

«Напевно, це був найдовший матч трисетового формату в моєму житті, включаючи дитинство».

Віталій Сачко та Олексій Крутих: погано чи добре?

Лідери українського чоловічого тенісу Віталій Сачко та Олексій Крутих, на яких покладають надії наші фанати, виступили відносно невдало цього тижня. І якщо Віталія ще якось можна виправдати після вдалої гри у Вероні, то у Олексія помітний явний спад.

Сачко виступив на челенджері в Сан-Марино, де на старті обіграв першу ракетку Румунії Ніколаса Давіда Іонеля, а потім поступився екс-7-му номеру АТР Давіду Гоффену в трьох сетах. Враховуючи невелике пошкодження, яке Віталій отримав у фіналі челенджера у Вероні, вдалося зіграти досить непогано.

Крутих засмучує. Олексій зіграв у всіх трьох кваліфікаціях Grand Slam і тепер ризикує не потрапити у відбір до US Open. Українець виступив на челенджері в Люденшайді, де у першому раунді програв четвертому сіяному Тимофєю Скатову. Так, суперник далеко не найпростіший, але таких треба перемагати, якщо хочеш прогресувати.

За останні 10 матчів у Олексія лише 3 перемоги, 2 з яких – на одному турнірі на початку липня.

Соболєва та Лопатецька

Анастасія Соболєва провела непоганий тиждень на 25-тисячнику у Козі (Данія). Там українка дійшла до півфіналу, де поступилася Чиріч Багарич.

Дар'я Лопатецька зіграла на 15-тисячнику в Ейндховені. Українська тенісистка вийшла до чвертьфіналу, але не змогла пройти далі, програвши Матільді Мутавдзіч.

Володимир Ужиловський вперше за 5 років вийшов у півфінал челенжера

35-річний український тенісист Володимир Ужиловський уперше з листопада 2018 року вийшов до півфіналу парного челенджера. Володимир та його напарник Константен Кузмін дійшли до цієї стадії у Мербуші, де поступилися австрійсько-німецькому тандему Оберляйтнер / Зандкаулен.

Ужиловський вдев'яте зіграв у півфіналі челенджера і втретє міг поборотися за вихід фінал.

Кузен американської тенісистки постраждав під час обстрілу Кривого Рогу

Американська тенісистка українського походження Кеті Волинець опублікувала звернення у своїх соціальних мережах з проханням про допомогу у збиранні коштів для свого двоюрідного брата, а також інших жертв влучання російської ракети у житловий будинок у Кривому Розі.

Моєму двоюрідному братові дуже пощастило, він врятувався, але отримав осколкові поранення лівої руки, плеча, скроневої області голови, а також струс мозку. Усі люди, які постраждали від цього теракту, втратили свої будинки, майно та документи. Я збираю засоби для передачі моєму потерпілому двоюрідному братові і всім людям з багатоквартирного будинку, які втратили своїх близьких, житло та майно.

WTA, а що там із допуском росіянок? Може, потрібно банити також, як організатори турніру в Празі?

Тенісне життя Світолиної поза кортом

Після перемоги над Дар'єю Касаткіною Еліна Світоліна попросила свого тренера Рамона Слейтера принести пиво.

Коуч посміявся, але не зміг відмовити. Ось він – секрет повернення! Сподіваємось, без алкоголю...

Як відомо, разом із Еліною у Вашингтоні виступав і її чоловік Гаель Монфіс, який вилетів в 1/8 фіналу. Донька Елі та Гаеля Скай залишилася вдома. Світоліна розповіла, чому вони не беруть її на змагання:

«Для нас у пріоритеті її здоров'я. Це справді непросто. Ми знаємо, як багато мандрувати. Теніс вимагає багато перельотів та всього цього стресу. Ви не спите у своєму ліжку, ви постійно щось робите і знаходитесь у різних місцях. Тому спочатку ми не хочемо її так навантажувати. Звісно, це дуже важко. Сьогодні вранці ми спілкувалися з нею по FaceTime, і вона була дуже щаслива. Потім вона глянула за телефон, де ми, а нас там немає», – сказала Еліна.

Також Еліна повідомила, що турнір у Вашингтоні зробив пожертву до її благодійного фонду у розмірі 10000 доларів для підтримки українських спортсменів.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Elis
Гарний огляд, дякую.
Щодо "американська тенісистка українського пригоди" не інакше, як Т9 втрутився, бо навіть гугл-транслейт на таке не спроможний))) Виправте, будь ласка. 
Gogatop
А как же титул Манафова в парном разряде на крупном Челленджере в Сан-Марино? Про полуфинал Ужиловского написали, а про супер-успех Владислава - забыли... sport.ua, конечно, порой удивляет меня подобными упущениями.
KirTheKing
"З 31 червня по 6 серпня було зіграно 500-тисячник у чоловіків та жінок у Вашингтоні"-- это как понять?? 500,000 очков или 500,000 тугриков? -- вижу, тебе слово "тысячник" не дает покоя..