Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 09 серпня 2023, 08:49
4335
3

Чигринський про своє повернення: «Запитали: «Ну що, Чигі, ти готовий?»

Гравець розповів про те, як з'явився варіант з поверненням

| Оновлено 09 серпня 2023, 08:49
4335
3
Чигринський про своє повернення: «Запитали: «Ну що, Чигі, ти готовий?»
ФК Шахтар. Дмитро Чигринський

«Шахтар» підписав контракт з 36-річним захисником Дмитром Чигринським, який повернувся до рідної команди. Гравець розраховує показати свої найкращі якості.

– Дмитре, вітаємо з поверненням до «Шахтаря»! Це буде твій третій період у клубі. З якими почуттями повертаєшся до команди й загалом до українського футболу?
– Емоції, звісно, переповнюють. Почуття неоднозначні, тому що, з одного боку, це повернення – і від того дуже радісно, але, з іншого боку, я розумію, що теперішня команда «Шахтаря» дуже відрізняється від тієї, яку я залишав, тому для мене буде багато нового. Але одна річ залишається незмінною – дуже високий рівень і стандарти клубу, закладені протягом багатьох років. І це той рівень, до якого хоче дотягнутися, який прагне тримати й розвивати кожен гравець. Тому для мене, як би то не пролунало в моєму віці, це є велика можливість, велика мотивація та обов’язок приносити користь «Шахтарю». Загалом не хотілося би багато часу відводити на емоції, а хочеться одразу взятися до роботи й рухатися вперед.

– Як дізнався про інтерес з боку «Шахтаря», з ким із клубу розмовляв про це і як відреагував на пропозицію?
– Після гри «Шахтаря» з «Металістом 1925», у якій, на жаль, Валерій Бондар отримав травму, ввечері того ж дня мені зателефонував Дарійо, ми з ним поспілкувалися і досягли домовленості. Звичайно, я не розглядаю цю ситуацію так, що мене запросили як тимчасову допомогу через травму Валерія. Я дивлюсь на це так, що я довго, багато і наполегливо працював, аби отримати цей шанс навіть у такому віці. Тому радий, що я тут. Моє завдання, як я вже і сказав, це допомагати «Шахтарю» досягати поставлених цілей, бути корисним. Тож особливо не думав – це не було запрошення, насправді, розмова була на 20 секунд. Запитання таке: «Ну що, Чигі, ти готовий?» Я відповів: «Готовий. Коли виїжджати?» І все. Хочу подякувати за цю можливість президентові клубу Рінату Ахметову, Сергію Палкіну, звісно, Дарійо Срні, тому що, перш за все, це була його ініціатива і він відіграв велику роль у моєму поверненні, а також Патріку ван Леувену, тому що, я впевнений, з ним усе це проговорювалося, і якби він не дав «зелене світло», то мене не було б тут. Тому я всім вдячний і з нетерпінням чекав на можливість приєднатися до команди й розпочати роботу.

– Останні сім років ти провів у чемпіонаті Греції. Чи слідкував за УПЛ і що скажеш про її теперішній рівень?
– Так, я слідкував і за чемпіонатом, і за командами, які виступали у єврокубках. Певна річ, що до початку повномасштабної війни футбол в Україні виходив уже на досить високий рівень. Минулий чемпіонат просто героїчно вдалося провести, дякуючи Богові, дякуючи ЗСУ та нашій армії, – вважаю, це було дуже важливе рішення. Усі отримали від цього користь – і збірна, і клуби, і футболісти. Щодо рівня, то було очевидним, що він впаде, бо переважна більшість легіонерів залишили команди. Але якщо подивитися з іншого боку, то це стало чудовою нагодою для молодих українських футболістів отримати свій шанс у великому футболі, виходити на провідні ролі в командах. Це був перший такий чемпіонат, і його вдало провели. Зараз, гадаю, усе виглядає вже набагато краще з огляду на інвестиції у футбол, склади команд, організацію. Моє враження таке: впав рівень через від’їзд якісних легіонерів, але зросла інтенсивність завдяки приходу молодих гравців, які є швидкими, фізично витривалими, амбіційними. Ці футболісти додаватимуть, і рівень чемпіонату зростатиме. Плюс команди починають підсилюватися – запрошувати якісних українських футболістів та гравців з-за кордону. Усе рухається в потрібному напрямку, і, вважаю, український футбол буде на високому рівні.

– Разом із «Шахтарем» ти свого часу вигравав чемпіонат, Кубок, Суперкубок України і Кубок УЄФА. Що мотивує тебе сьогодні й чого хотілося б досягти цього сезону з командою?
– Гадаю, якщо футболіст починає думати про те, чого він досяг у минулому, то в нього вже не може бути прогресу й руху вперед. Неможливо жити минулим у футболі – це шлях у неправильному напрямку. Футболіста оцінюють за тим, у якому стані він перебуває в актуальний момент. Я продовжую грати, тому що люблю футбол, маю амбіції і вважаю, що я поки не досяг усього, чого б хотів. Узагалі не розумію, як можна втомитися від футболу. Немає більшої мотивації, аніж перемагати, вигравати свій наступний матч. Та й просто давати максимум у кожному наступному тренуванні. Якщо будеш так себе мотивувати і з таким настроєм рухатися, то наприкінці кожного сезону зможеш розраховувати на гарні результати. Я дивлюся тільки в майбутнє, і мотивації в мене – хоч відбавляй. А щодо цілей, то всі чудово знають, що на внутрішньому рівні «Шахтар» зобов’язаний щороку вигравати чемпіонство та Кубок – це завдання номер один. Також маємо виступати якомога краще в Лізі чемпіонів. Розуміємо, який там рівень, тому не хотілося б робити гучних заяв, але слід у єврокубках проходити якомога далі. Минула кампанія, на мою думку, була непоганою, солідною, тому ця команда вже має гарні орієнтири і на євроарені.

– В Україні триває війна. Важка ситуація для людей і для нашого футболу. Що ти хотів би сказати або побажати вболівальникам «Шахтаря» та всім українцям?
– Так, звісно, ситуація дуже складна, але футбол, як і будь-яка інша галузь, має відновлюватися і працювати, адже розрахунок ворога полягає саме в тому, щоб підірвати наш дух та знищити психологічно. Тому, вважаю, наш обов’язок – не зупинятися і постійно рухатися вперед. Хотів би побажати всім нам, українцям, щоб ми залишалися сильними духом, щоб ми разом рухалися вперед – до перемоги. І якщо футбол може принести якісь додаткові гарні емоції людям, то це є головна мотивація для нас, футболістів, і для команд. Усім міцності духу, віри в перемогу, оптимізму, любові та взаємоповаги одне до одного – тих фундаментальних чеснот, що нас, українців, як націю і як людей завжди вирізняли. Це повинні бути наші стовпи. І я вважаю, що футболісти, зокрема «Шахтаря», також відіграють у цьому свою роль.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Dimitri Xizanishvili
Так есть же Срна, Кучер.   Сильная конкуренция.
simon andre
А чиги сколько будет оплата и сказал свою и на этом порешали решалы .