Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 05 серпня 2023, 09:16
3233
1

Такого не було 15 років. Італійські клуби показали величезні збитки

Клуби зазнали збитків у сумарному розмірі 1,4 млрд євро за сезон

| Оновлено 05 серпня 2023, 09:16
3233
1
Такого не було 15 років. Італійські клуби показали величезні збитки
Getty Images/Global Images Ukraine

Італійські футбольні клуби зазнали збитків у сумарному розмірі 1,4 млрд євро за сезон.

Клуби Італії зафіксували найбільші сукупні збитки за 15 років. Навіть після того, як останніми роками міжнародні інвестори вклали більше грошей, щоб купити такі команди, як «Мілан» та «Рома».

Згідно з звітом PricewaterhouseCoopers, професійні клуби країни зафіксували чистий збиток у розмірі 1,4 млрд євро (1,5 млрд доларів) за сезон, що закінчився у червні 2022 року.

Останнім часом італійський футбол переживає хвилю інтересу інвесторів, залучаючи такі американські фірми, як RedBird, 777 Partners та Oaktree. Це допомогло командам покращити свої результати на європейських змаганнях, але не призвело до покращення фінансового стану, оскільки продаж квитків та доходи від трансляцій скоротилися.

Збитки за сезон 2020/21 становили 1,3 млрд євро, в основному через вплив пандемії коронавірусу. Згідно зі звітом PwC, наступного року борг зріс більш ніж на 4%, а загальна заборгованість перевищила 5,6 млрд євро у 2021/22.

В італійських лігах (Серії А, Серії В та Серії С) доходи від прав на трансляцію скоротилися з 1,38 млрд євро у 2018/19 роках до 1,25 млрд євро у 2021/22 роках.

Спонсорство, ще одне ключове джерело доходу, за останні чотири роки скоротилося на 3%. У Серії А, головній лізі Італії, за цей же період спостерігався ще більший спад. Він значною мірою залежить від внутрішнього ринку, причому понад 80% контрактів укладено з італійськими спонсорами. В Англії, де знаходиться найбагатша ліга Європи, хоч і яка стикається з тиском з боку нового суперника з Саудівської Аравії, лише 53% контрактів укладаються всередині країни.

Згідно зі звітом PwC, якщо рахувати підписників на основних платформах соціальних мереж, команди італійської ліги посідають третє місце за популярністю, поступаючись лише Англії та Іспанії. Однак Франція та Німеччина, що займають четверте та п'яте місця, швидко наближаються до Італії за кількістю підписників.

Тим часом, в Англії, де у футбольному ландшафті домінують клуби, що підтримуються приватними інвестиціями, та іноземні кошти, «Челсі» звертається до інвесторів із проханням про залучення капіталу. Це сталося після першого сезону, що розчаровував нових власників клубу, компанію Clearlake Capital і американського інвестора Тодда Боелі.

Незважаючи на невдачі, угоди в Італії продовжуються. У травні клуб «Сампдорія», що базується в Генуї, отримав пропозицію в розмірі 40 млн євро від групи інвесторів, до якої входив Андреа Радріззані, колишній власник контрольного пакету акцій англійського клубу «Лідс».

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024
Футбол | 03 травня 2024, 19:12 8
Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024

Національна збірна України не буде обділена бонусами

У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?
Футбол | 04 травня 2024, 08:01 0
У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?

«Бенфіка» з 1963 по 1965 рік не програвала протягом 48 матчів

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
а по клубам. кто там больше всего в долгах?