Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 04 серпня 2023, 02:58
2195
1

У незвичний час і в новому форматі. Прев'ю ЧС-2023 з велоспорту

Sport.ua анонсує велосипедний мундіаль 2023 року в Шотландії

| Оновлено 04 серпня 2023, 02:58
2195
1
У незвичний час і в новому форматі. Прев'ю ЧС-2023 з велоспорту
Getty Images/Global Images Ukraine

З 3 по 13 серпня в Глазго та інших містах Шотландії пройде перший в історії об'єднаний чемпіонат світу з усіх основних дисциплін велоспорту – шосе, трек, маунтінбайк, ВМХ тощо. Тепер у такому форматі проводити чемпіонати світу планують раз на чотири роки, у передолімпійські сезони. Сумарно в усіх дисциплінах візьмуть участь приблизно 2600 професійних велогонщиків – цифри, які можна порівняти із зимовими Олімпіадами.

Нас же цікавить насамперед шосе – вершина всієї піраміди світового велоспорту. Тут багато незвичайного. Перш за все, це те, що у зв'язку з об'єднаним форматом чемпіонат світу пройде в першій половині серпня, в той час, як традиційно мундіалі з шосейного велоспорту проводяться наприкінці вересня.

Друге, що сильно впадає в очі – це розклад медальних стартів. Якщо зазвичай спочатку проходять гонки з роздільним стартом, а потім – групові гонки, то цього разу все буде навпаки. Загалом же перші недоліки об'єднаного формату вже спливають назовні: зірковий італієць Філіппо Ганна пропустить групову гонку на шосе через те, що того ж дня на треку відбудеться гонка переслідування, де його шанси на медаль набагато вищі.

До слова, виникла і ще одна, організаційна проблема. Одразу 5 представників збірної Еритреї не візьмуть участь у чемпіонаті світу через те, що не отримали британську візу. Серед них опинилася і, напевно, головна зірка сучасного африканського велоспорту – Біньям Гірмай, перший в історії темношкірий переможець етапів на Гран турах. І Міжнародний союз велосипедистів (UCI) ніяк цю проблему не зміг (чи не захотів?) вирішити. Зате долею російських спортсменів занепокоївся дуже сильно, і, у відповідь на бажання британської сторони не пускати їх у країну, пригрозив тим, що Велика Британія після такого більше ніколи не проведе велосипедні змагання високого міжнародного рівня.

Якщо говорити про маршрут групової гонки, то загалом, незважаючи на дистанцію в 272 км, він не дуже складний за рельєфом (набір висоти – 2900 метрів) і дає шанси на перемогу максимально широкому колу гонщиків. Серед п'яти Монументів за своїм характером гонка найбільше нагадує Мілан – Сан Ремо. З тією різницею, що в Глазго підйоми будуть помітно простішими, але їх буде набагато більше.

Що стосується розділки, то вона у чоловіків буде класичною в плані дистанції – 48 км. Головна фішка – підйом бруківкою на фініші в Стірлінгу.

Дійові особи

У статусі головного фаворита на чемпіонат світу приїхала збірна Бельгії, у якої цілий розсип фаворитів на групову гонку і на розділку. У груповій гонці головним фаворитом на папері вважається Воут Ван Арт. Маршрут дійсно підходить йому дуже добре, але проблеми гонщика «Jumbo Visma» на гонках 250+ км обговорюються вже не перший рік. Залишається лише сподіватися, що надмотивація після народження сина дасть змогу Ван Арту нарешті позбутися ярлика «вічно другого» на чемпіонаті світу. У розділці у нього також високі шанси на медаль, але все ж нижчі, ніж у груповій гонці.

Звання чемпіона світу в груповій гонці належить захищати Ремко Евенпулу. Перенесення чемпіонату світу на більш ранній термін – справжній подарунок для нього, адже перша половина серпня – ідеальний час для нього. Евенпул недавно виграв Класику Сан-Себастьян і перебуває у чудовій формі, але все ж маршрут групової гонки для нього може виявитися недостатньо складним і селективним.

У розділці ж Ремко – беззаперечний фаворит №1. У нього є чудові шанси повторити досягнення легендарного іспанця Абрахама Олано і стати другим гонщиком в історії, який ставав чемпіоном світу як у груповій гонці, так і розділці. Причому, якби не незвична розстановка гонок у календарі ЧС-2023, то Евенпул міг би навіть на кілька днів стати ЧИННИМ чемпіоном світу в обох видах програми.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ремко Евенпул

На цьому варіанти для збірної Бельгії не вичерпуються. У разі низької селективності гонки ставкою команди може бути король спринтів на недавньому Тур де Франс Яспер Філіпсен. Також небезпечними темними конячками будуть Тіш Беноот і Яспер Стуйвен. Приголомшливий вибір на будь-який сценарій гонки, справжня дрім-тім.

Не виключено, що в боротьбі за перемогу ми знову побачимо дуель вічних суперників – Ван Арта і Матьє Ван дер Пула, хоча недавній Тур де Франс лідер збірної Нідерландів провів слабко з точки зору реалізації особистих амбіцій. Також нідерландці можуть розраховувати на Ділана Ван Баарле і висхідну зірку спринту Олава Коойя.

Дуже сильний склад навіть без Йонаса Вінгегора у збірної Данії. Касперу Асгрену маршрут підходить відмінно, на третьому тижні «Великої петлі» він був у вогні. Але головна ставка – не він, а чемпіон світу 2019 року Мадс Педерсен. 4 роки тому його титул був великою сенсацією, зараз же він підходить до мундіалю в Шотландії в статусі не вискочки, а одного з найкращих гонщиків світу. На Маттіаса Ск'єлмосе, думаю, особливо розраховувати данцям не доводиться. Все ж на Турі ми буквально на власні очі могли спостерігати за динамікою спаду його форми після дуже сильного червня, та й маршрут для нього занадто простий. У розділці за медалі може поборотися Міккель Б’єрг.

Як данину поваги до колишніх заслуг зараховуємо до фаворитів Жуліана Алафіліппа, хоча поточна форма 2-разового чемпіона світу не дозволяє мріяти про третій титул. Набагато більше у складі збірної Франції варто побоюватися Крістофа Лапорта, якому такий маршрут підходить ідеально. Також не списуємо з рахунків Бенуа Конефруа. У розділці головна ставка французів – Ремі Каванья.


Getty Images/Global Images Ukraine. Філіппо Ганна

У Італії у зв'язку з відсутністю Філіппо Ганни в груповій гонці ситуація не дуже райдужна. Маттео Трентін, Альберто Беттіоль і Андреа Баджолі - не більше ніж небезпечні темні конячки. Свою відсутність у груповій гонці Ганна спробує компенсувати не тільки на треку, а й у розділці.

Ще гірші справи у збірної Іспанії, у якої, крім Івана Гарсії Кортіни, у складі немає за кого оку зачепитися. Тадей Погачар спробує взяти реванш за поразку на Тур де Франс, але маршрут групової гонки для нього трохи простуватий, а розділки в одноденному форматі, а не з-під навантаження багатоденок йому даються не так добре.

Свою другу молодість переживає чемпіон світу 2014 року Міхал Квятковскі, який може здивувати в груповій гонці. Також серед небезпечних аутсайдерів групової гонки – Бен Хілі, Олексій Луценко і Марк Хірші, який, схоже, потроху вибирається з тривалого і дуже глибокого спаду в кар'єрі. У розділці побореться за медалі Штефан Кюнг, хоча він все ж таки любитель коротших дистанцій.

Свій сенсаційний минулорічний титул у розділці захищатиме Тобіас Фосс, але зробити це в такій компанії буде дуже складно. Спробує голосно грюкнути дверима у свій прощальний сезон 2-разовий чемпіон світу Роан Денніс, Португалія розраховує на Жоау Алмейду.

Збірна Великої Британії на домашній чемпіонат світу привезла напрочуд слабкий склад на групову гонку – ні Тома Підкока, ні братів Єйтс, ні Ітана Гейтера. У розділці ж виступить легендарний Герейнт Томас, хоча в багатоденному форматі він їздить розділки істотно краще.

Розклад чемпіонату (шосе):

5 серпня, субота

11:00–13:00* – групова гонка, юніори (U-19), жінки, 70 км

14:00–17:00 – групова гонка, юніори (U-19), чоловіки, 127,2 км

6 серпня, неділя

10:30–17:00 – групова гонка, чоловіки, еліта, 271,1 км

8 серпня, вівторок

14:00–17:00 – змішана естафета (чоловіки/жінки), 40,3 км

9 серпня, середа

15:30–18:00 – розділка, чоловіки, молодь (U-23), 36,4 км

10 серпня, четвер

12:15–14:00 – розділка, жінки, юніори (U-19), 13,6 км

15:00–17:30 – розділка, жінки, еліта, 36,4 км

11 серпня, п'ятниця

11:00–13:30 – розділка, чоловіки, юніори (U-19), 23 км

15:35–18:00 – розділка, чоловіки, еліта, 48,1 км

12 серпня, субота

13:00–17:00 – групова гонка, чоловіки, молодь (U-23), 168,4 км

13 серпня, неділя

13:00–17:00 – групова гонка, жінки, еліта, 154,1 км

* – час фінішу групових гонок орієнтовний

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DIBUA
Спасибі за статтю.
ВВА щось цього року не вражає