Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 04 серпня 2023, 01:38
10083
11

Холанд на мінімалках. Чому МЮ вирішив купити Хойлунда, а не Кейна

Данець отримає шанс в АПЛ кинути бомбардирський виклик зірковому норвежцю

| Оновлено 04 серпня 2023, 01:38
10083
11
Холанд на мінімалках. Чому МЮ вирішив купити Хойлунда, а не Кейна
Getty Images/Global Images Ukraine. Расмус Хойлунд

Данського форварда Расмуса Хойлунда певний час у Європі посилено порівнюють із норвезьким голеадром Ерлінгом Холандом. Дійшло навіть до того, що нападника, за якого «Аталанта» влітку минулого року заплатила австрійському «Штурму» трохи більше 17 мільйонів євро, журналісти запитали про те, чи вважає він себе справді схожим в ігровому плані на колегу з «Манчестер Сіті».

«Він швидкий, і я також швидкий. Він шульга, і я теж шульга. Він сильний, і я теж сильний», – саме так Хойлунд порівняв себе із Холандом.

При цьому, якщо хтось вже після цих фраз встиг назвати Хойлунда зарозумілим вискочкою, то поспішимо розчарувати – слідом за буквальним порівнянням ігрових характеристик, Расмус відкрито зізнався – мовляв, йому ще належить виконати величезний обсяг роботи, перш ніж досягти таких самих карколомних висот у кар'єрі, які вже є за плечима його 23-річного норвезького колеги за амплуа.

«Я вже багато разів казав, що не хотів би порівнювати себе із ним, бо Ерлінг Холанд – це футбольний монстр, він просто божевільний гравець. Я сподіваюся, що зможу досягти його рівня, але мені потрібно буде дуже старанно тренуватись та бути ще більш зосередженим на полі», – заявив Хойлунд.

Getty Images/Global Images Ukraine

Поки данський форвард, котрий за стилем гри справді багато в чому схожий на Холанда, не може зрівнятися із норвежцем у найголовнішому для будь-якого форварда компоненті – результативності. Навіть на юнацькому рівні Ерлінг забивав непристойно багато, і тут у Расмуса абсолютно інша історія. За практично рідний «Копенгаген» Хойлунд по юнаках забивав трохи менше одного м'яча за матч, але перехід у дорослий футбол дався форварду вкрай непросто. У 32 матчах за данську команду Расмус зміг відзначитися лише 5 забитими м'ячами, і недивно, що на початку 2022-го боси «Копенгагена» погодилися на пропозицію від «Штурма» продати нападника за скромні 1,8 мільйона євро.

Саме в австрійській команді Хойлунду вдалося заявити про себе на весь голос і привернути увагу скаутів з топ-чемпіонатів. Расмус за півроку відзначився 12 голами у 21 поєдинку за «Штурм», що спонукало босів «Аталанти» піти на вельми солідну, як для цього клубу, інвестицію, щоб отримати перспективного нападника, якого головний тренер бергамасків Джан П'єро Гасперіні не так давно назвав одним із найкращих талантів Європи.

«Чи залишиться Хойлунд із нами надалі? Я цього не знаю. Чесно кажучи, я не впевнений у цьому, тому що ринок вкрай непередбачуваний. Можу сказати, що мені навіть важко назвати потенційну вартість Расмуса, але припускаю, що він може коштувати навіть 100 мільйонів євро», – сказав коуч «Аталанти».

Вперше серйозні відомості про те, що Хойлунд може залишити «Аталанту» вже цього літа, з'явилися у середині червня. Тоді ЗМІ повідомляли, що «Манчестер Юнайтед» дуже хоче бачити в себе Расмуса, якого клуб із Бергамо оцінював у 70 мільйонів євро, без урахування бонусних виплат. У стані «червоних дияволів» спочатку сумнівалися, чи варто йти назустріч вимогам «Аталанти», але зрештою таки здалися.

Getty Images/Global Images Ukraine

Варто зазначати, що схожа трансферна історія була у МЮ цього літа навколо угоди по Мейсону Маунту. У «Челсі» спочатку розраховували виручити за півзахисника не менше 70 мільйонів євро, тоді як «червоні дияволи» розпочали торги лише із 40 мільйонів. Але необхідність якнайшвидше підписати новачків, щоб ті встигли освоїти ідеї Еріка тен Хага, а також зігратися з рештою команди у спарингах на зборах, змусили «Манчестер Юнайтед» більшою мірою піти на умови лондонців – в результаті «Челсі» отримав за Маунта близько 64 мільйонів євро.

З Хойлундом історія дуже схожа. Спершу «Манчестер Юнайтед» активно намагався вмовити «Аталанту» знизити запитну вартість за данського форварда, пропонуючи непотрібних Еріку тен Хагу виконавців. Зокрема, «у навантаження» до певної суми компенсації «червоні дияволи» пропонували італійцям підписати хавбеків Донні ван де Бека та Фреда, але в «Аталанті» твердо стояли на своєму, вимагаючи виключно грошей.

Зрештою, «Манчестер Юнайтед» банально довелося обирати. Клуб через посередників вів переговори не лише з «Аталантою» щодо Хойлунда, але ще й із «Тоттенхемом» щодо Гаррі Кейна та із «Наполі» щодо Віктора Осімхена. Англійця «шпори» навідріз відмовилися продавати в інший клуб з АПЛ, а ось за нігерійця новоспечений чемпіон Італії зажадав ані багато ані мало, а рівно 200 мільйонів євро.

Недивно, що саме Хойлунд виявився для «Манчестер Юнайтед» кращою (і більш дешевою) альтернативою Осімхену та Кейну, хоча прямо зараз очевидно одне – Расмус ще не готовий до англійської Прем'єр-ліги, хоча б тому, що минулого сезону італійської Серії А відзначився лише 9 голами у 32 поєдинках, хоча той таки Осімхен наколотив у ворота суперників одразу 26 м'ячів у такій же, як і у данця, кількості матчів.

Getty Images/Global Images Ukraine

Щоправда, на міжнародному рівні, у лавах збірної Данії, Хойлунд виглядає поки що просто неперевершеним. Він дебютував за головну команду своєї батьківщини лише у вересні минулого року, і з того часу провів 6 матчів, у яких відзначився 6 забитими м'ячами. І це вже статистика на рівні із тією, якою може похвалитися за збірну Норвегії Ерлінг Холанд (24 голи у 25 матчах), причому головний тренер данської національної команди Каспер Юльманн, котрий працював на зорі наставницької кар'єри з юнаками «Люнгбю» й чудово розуміє всі етапи розвитку молодих футболістів, відзначає неймовірний прогрес Расмуса.

«За 20 місяців, що минули відколи Хойлунд залишив «Копенгаген», він досяг фантастичного прогресу. Він працелюбний хлопець, який багато чого робить для команди, а також він чудовий бомбардир», – охарактеризував Расмуса Юльманн.

Але куди краще здібності та потенціал Хойлунда встиг вивчити Гасперіні, котрий ще після перемоги над «Лаціо» (2:0) у лютому нинішнього року, у якій Расмус відзначився другим голом своєї команди, дав прямо зрозуміти, що розглядає данця як футболіста такого ж рівня, що й Холанд.

«Хойлунд має дух, енергію, інтенсивність, але також і технічну якість, яка просто чудова. В нього ще багато можливостей для розвитку. Расмус має дуже схожі характеристики із Холандом, вони схожі не тільки зовні. Він такий самий швидкий: на 100 метрів у Хойлунда йде менше 11 секунд, і це він навіть ще не дуже викладається. Враховуючи його зріст, а також низький центр тяжіння, він може швидко пересувати ноги. Я переконаний, що він матиме чудову кар'єру, він стає тільки сильнішим з кожним днем», – підсумував Гасперіні.

Тож недивно, що все це врешті-решт і призвело до переходу Хойлунда у «Манчестер Юнайтед». Свого часу в цьому клубі крок уперед в кар'єрі змогли зробити багато якісних нападників – Енді Коул, Уле-Гуннар Сульшер, Руд ван Ністелрой, Вейн Руні. Зараз настав час показати себе для Расмуса Хойлунда. Тільки от його на «Олд Траффорд» навряд чи порівнюватимуть із кимось з перелічених вище попередників. Наразі у МЮ інші пріоритети – треба спробувати якнайшвидше втихомирити «галасливих сусідів», а для цього було б дуже непогано мати форварда, здатного з точки зору результативності реально конкурувати із Ерлінгом Холандом.

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Summertime
Потому что фамилии похожие.  Как Петряк и Петренко.)
vh
Холланд на мінімалках по ціні оригіналу 
pol-55
Якщо в АПЛ заб*є хоч два десятка,може будуть люди,АПЛ така,а може кошти на вітер.
Владислав Антонов
Не думаю, що він аж набагато кращий Вегхорста. Ті ж півсезону на більш-менш високому рівні, як і Мудрик, а очікувань ого-го скільки.
Henriklarsson11
Схоже зіграв на схожесті призвищ. Може і робоча схема. Роналду на початку теж з Роналдо порівнювали
Gargantua
я думаю, очень переоцененный игрок