Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 03 серпня 2023, 12:06
1420
0

Президент клубу з Іспанії керував договірними іграми. 17 людей заарештовано

Гральний регулятор Іспанії отримав багато сповіщень про ставки на матчі «Уракану Мелільї»

| Оновлено 03 серпня 2023, 12:06
1420
0
Президент клубу з Іспанії керував договірними іграми. 17 людей заарештовано
ФК Уракан Мелілья

Більш широке використання технологій, які можуть виявляти потенційні договірні матчі у спорті, виявило серйозні проблеми маніпулювання іграми у всьому світі. Останнє сталося в Іспанії, де влада почала демонтувати велику мережу договірних матчів, до якої входять гравці і навіть один президент команди.

Національна поліція Іспанії заарештувала 11 людей у Мелільї та шістьох у Гранаді за підозрою у членстві у злочинній організації, яка займається договірними футбольними матчами. Операцію було проведено у співпраці з Європолом, Королівською федерацією футболу Іспанії (RFEF, її іспанська абревіатура) та Ла Лігою.

Розслідування було зосереджено переважно на клубі «Уракан Мелілья», команді третього дивізіону RFEF. Десятку людей, пов'язаних з командою, звинувачують у корупції між фізичними особами у спорті, шахрайстві, відмиванні грошей та підробці документів. Оскільки вони нібито вступили в змову для скоєння своїх злочинів і працювали зі злочинцями, їх також може бути звинувачено в участі в злочинній організації.

Розслідування розпочалося у лютому цього року після того, як гральний регулятор Іспанії, Головне управління з регулювання азартних ігор, повідомив національну поліцію про отримання попереджень від різних онлайн-букмекерів. Ці сповіщення вказували на підозрілі ставки на конкретні результати футбольних матчів, у яких грав «Уракан Мелілья».

Згідно із заявою Національної поліції, у розслідуваннях значну роль відіграло використання Глобальної служби дослідження ринку ставок (SIGMA). SIGMA була створена спеціально для цього.

Водночас Ла Ліга отримала анонімний сигнал через свій інформаційний канал про підозрілі дії «Уракану Мелільї». Крім можливих договірних матчів, типстер також натякнув на можливі порушення у зборі допомоги та субсидій командою, які потім витрачалися на ставки на спорт.

Європол активно допомагав в управлінні операцією через мобільний офіс, розгорнутий у місті Мелілья. Він відповідав за отримання інформації з електронних пристроїв і телефонів, і ці дані стануть частиною більшої антикорупційної бази даних.

Щойно інформацію було отримано та проаналізовано, поліція змогла виявити складну злочинну мережу в дії. Вони дійшли висновку, що сам президент команди Феліпе Ередіа керував договірними матчами, використовуючи командних гравців, яким він довіряв.

Гравці використовували третіх осіб, близьких до них, для розміщення ставок. Теоретично це дозволяло їм уникнути прив'язки до ставок. Однак, як показує технологія, сховатися стає дедалі важче.

Проведені дії поліції довели, що той самий клуб також отримував субсидії, які потім використав шахрайським шляхом. Нібито він змінив заяви, зроблені ним у RFEF, щоб спотворити свої цифри, щоб отримати більше фінансування.

Поки що влада не впевнена, скільки грошей «банда» могла вкрасти в результаті своїх злочинів. Розслідування семи футбольних матчів все ще триває, а отже, швидше за все, будуть арештовані.

Це не вперше, коли команда стикається з обвинуваченнями у договірних матчах. У 2021 році було подано скаргу після поразки з рахунком 0:8 в Кубку Іспанії. У той час Ередіа заявив, що будь-якого члена клубу, викритого в причетності, буде негайно звільнено, і заявив, що корупції в команді немає місця.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.