Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 19 жовтня 2023, 21:43
969
0

Хет-трик Евенпула на Класиці Сан-Себастьян. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 19 жовтня 2023, 21:43
969
0
Хет-трик Евенпула на Класиці Сан-Себастьян. Підсумки тижня у велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine. Ремко Евенпул

Гонки тижня

28 липня – Класика Сан-Себастьян (Іспанія)

Підсумкові результати:

За тиждень після завершення Тур де Франс за традицією відбулася Класика Сан-Себастьян, або, як її називають самі баски, Класікоа Доностія. Вона по праву вважається однією з найпрестижніших одноденок серед тих, які не входять до клубу обраних – п'ятірки Монументів.

Закінчилася гонка досить банально – перемогою головного фаворита, Ремко Евенпула, який виграв Класику Сан-Себастьян вже втретє за кар'єру. Раніше він робив це в минулому та 2019 роках. Перемога зразка 2019 року була першим великим успіхом Евенпула в дорослому велоспорті. Загалом же варто зазначити, кінець липня – початок серпня є для бельгійця найвдалішим періодом сезону. Схоже, цей відрізок Ремко найкраще підходить з точки зору біоритмів.

Щоправда, цьогорічна, третя перемога Евенпула на Сан-Себастьяні була найменш переконливою з трьох, які він здобув на Доностії. І в 2019, і в 2022 роках він перемагав сольними ранніми атаками, тут же довелося боротися в спринті з Пельо Більбао. При чому на папері Ремко виглядав у цій боротьбі аутсайдером, проте бельгієць знову довів, наскільки сильно додав у плані спринту за останній рік. Безумовно, наприкінці 230-кілометрової гонки зі складним рельєфом велике значення мають не тільки і не стільки твої базові спринтерські навички, скільки те, хто приїхав на фінішну пряму більш свіжим. Але це не скасовує того факту, що в нинішньому сезоні Евенпул вже далеко не вперше показує хороший спринт, чого раніше у нього не було.

Загалом Ремко виграв п'яту поспіль одноденку топ-рівня, в якій взяв участь. Ця серія складається з двох перемога на Сан-Себастьяні, двох – на Льєж – Бастонь – Льєж та титулу чемпіона світу в груповій гонці. У це важко повірити, але Евенпул став першим гонщиком в історії, який виграв Класику Сан-Себастьян у райдужній майці чемпіона світу. Сумарно для Евенпула це вже 10-та перемога у статусі чинного чемпіона світу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ремко Евенпул

Незабаром цей титул йому належить захищати, і зміщення чемпіонату світу на серпень – це просто подарунок для Ремко, з огляду на те, що, як уже було сказано вище, це найвдаліша пора року для нього. І на розділку Евенпул є беззаперечним фаворитом.

Більбао міг стати першим з 2006 року баском (після Хуана Мануеля Гарате), який виграв свою домашню гонку, але в підсумку став лише другим. Так чи інакше, гонщик «Bahrain Victorious» зберігає відмінну форму після успішного Тур де Франс. На останньому підйомі Мургіль Тонторра він спочатку повис у хвості групи лідерів, але потім знайшов друге дихання і не просто повернувся до Евенпула, а й навіть намагався його атакувати!

Лідируючу групу, яка розіграла перемогу в гонці, сколотив навколо себе сам Евенпул завдяки ранній атаці. Також до неї увійшли Альберто Беттіоль, Ромен Барде, Натан Ван Хойдонк та Александр Власов, який і замкнув топ-3. Найнаполегливішими у спробах перекластися до цього формування з пелотону були Йон Ісагірре та Фелікс Галль, проте нічого не вийшло навіть у австрійця, який зараз перебуває у фантастичній формі.

Однією з головних інтриг гонки був виступ Хуана Аюсо. Кількома днями раніше іспанський вундеркінд добряче налякав усіх своїм падінням на Пруеба Вільяфранка – Ордісіако Класика. Спочатку здавалося, що всі мрії про Вуельту на цьому закінчені, але, на щастя, серйозних травм гонщик «UAE Emirates» уникнути зумів.

Наступний тиждень

29 липня – 4 серпня – Тур Польщі

Ще в суботу стартувала багатоденка Світового туру Тур Польщі. При чому вже другий етап з гірським фінішем в Карпачі був одним з ключових з точки зору загального заліку. Виграв його Матей Мохоріч, який завдяки цьому перехопив лідерство в загальному заліку. Загалом же Тур Польщі цього року досить складний за рельєфом, та й розділка на 16,6 км в передостанній день в Катовіце також буде важливим днем з точки зору загального заліку.

Крім Мохоріча, з претендентів на загальний залік відзначимо Жоау Алмейду, Брендона Макналті, Дам'яно Карузо, Серхіо Ігіту та Ілана Вал Вілдера. Поляки вболіватимуть за двох своїх головних зірок – Рафала Майку та Міхала Квятковскі. Чемпіон світу 2014 року зараз переживає свою другу молодість. Щодо Майки, то присутність у складі «UAE Emirates» Алмейди, звісно, сковуватиме його свободу дій.


Getty Images/Global Images Ukraine. Матей Мохоріч

Що стосується спринтерів, то перший етап виграв Тім Мерлір. Також у старт-листі присутні такі зірки як Фернандо Гавірія, Сем Беннетт і вундеркінд з «Jumbo Visma» Олав Коой.

Виступає на Турі Польщі й українець Марк Падун, для якого це лише третя гонка Світового туру в нинішньому сезоні. Початок для гонщика «Education First» був не дуже вдалим: вже на другому етапі він програв майже 13 хвилин і на загальний залік уже не претендує. Загалом же склад учасників Туру Польщі в нинішньому сезоні відносно скромний, і це пов'язано з тим, що вже цього тижня стартує чемпіонат світу. Але про це у нас на сайті буде окремий матеріал.

Дайджест новин

– UCI офіційно відсторонив від змагань Мігеля Анхеля Лопеса до кінця розслідування. Ще торік сплив назовні скандал із підозрою в тому, що колумбієць під час Джиро-2022 використовував і поширював заборонені речовини. Після цього «Астана» розірвала з ним контракт, і Лопес вирушив у скромний «Team Medellin EPM», у складі якого знущався над скромними суперниками на різноманітних південноамериканських гонках.

Нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Лопес планує повернутися з цього негласного заслання до Європи, і UCI дуже швидко на це відреагувала. Найімовірніше, тепер на Лопеса чекає дискваліфікація – все ж, не варто було йому зайвий раз нагадувати велосипедній владі про своє існування.

– «Астана» продовжує спроби умовити Марка Кевендіша переглянути рішення про завершення кар'єри і залишитися в команді ще на сезон. Щоб переконати британця це зробити, команда Александра Вінокурова обіцяє посилити його спринтерський поїзд таким топовим розганяючим, як Мікаель Морков.

– Через 4 місяці UCI нарешті згадала про гігантський завал, який спровокував поляк Філіп Мацеюк під час Туру Фландрії. Він відсторонений від гонок на 30 днів, починаючи з 25 липня.

– За інформацією італійського інсайдера Чіро Сконьямільо, Мікель Ланда перейде з «Bahrain Victorious» до «Soudal Quick Step». Що це – посилення складу під Ремко Евенпула або ж бюджетна заміна бельгійцю? Розмови про його відхід із команди Патріка Лефевра виглядають дедалі наполегливішими.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Барса планує замінити легенду зіркою збірної України. Ціна питання – 30 млн
Футбол | 27 квітня 2024, 20:57 9
Барса планує замінити легенду зіркою збірної України. Ціна питання – 30 млн

Артем Довбик влітку може стати гравцем «Барселони»

В Поліссі розповіли про ідею преміювання арбітрів за підсумками сезону
Футбол | 28 квітня 2024, 13:27 4
В Поліссі розповіли про ідею преміювання арбітрів за підсумками сезону

Володимир Загурський виступив за створення преміального фонду в розмірі 16 мільйонів гривень

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.