Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 31 липня 2023, 12:35
4769
4

Довгоочікуваний трофей Марченка, Стародубцева підкорює США, (не)вдача Сачка

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 31 липня 2023, 12:35
4769
4
Довгоочікуваний трофей Марченка, Стародубцева підкорює США, (не)вдача Сачка
Instagram. Ілля Марченко

Завершився другий тиждень після турніру Вімблдона. У тенісистів поступово починається хардова серія турнірів, але й за ґрунт ніхто не забув. Трава завершилася, а це означає, що гравці націлені на підготовку до US Open 2023. Лідери українського жіночого тенісу взяли перерву цього тижня, однак уболівальники з України пораділи двом трофеям наших спортсменів. Могло бути і три, але...

WTA 250 Лозанна / WTA 250 Варшава / WTA 250 Гамбург

Інтерес до ґрунтового турніру в Лозанні (Швейцарія) був виключно через Даяну Ястремську. Українка надій не виправдала та отримала чергову (заслужену?) порцію хейту. Спочатку Даяна мала зіграти в єдиному раунді кваліфікації проти місцевої Дженні Дерст, але через зняття кількох тенісисток потрапила напряму в основу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Даяна Ястремська

Там Ястремська зустрілася із «зірочкою» із країни-терориста – Міррою Андрєєвою. 16-річна росіянка розгромила у першому раунді Даяну з рахунком 6:0, 6:2. До речі, про нейтральних спортсменок. У тенісі також є безліч «Смірнових» (відсилання на скандал на чемпіонаті світу з фехтування), які побічно чи безпосередньо підтримують армію росії. Андрєєва – одна з них. Молода і все ще дурна дівчинка спочатку лайкає публікацію в соцмережах, де вітають путіна, а потім спокійно грає на турнірах WTA у статусі нейтральної спортсменки. Даяна подавала протест у WTA, але чого взагалі можна очікувати від цієї організації? «Наша хата скраю, я нічого не знаю», якось так...

Титул у Лозанні здобула Елізабетта Коччаретто, обігравши у фіналі Клару Бюрель. Для італійки цей титул став першим у кар'єрі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Клара Бюрель та Елізабетта Коччаретто

У Варшаві неможливо було не чекати на тріумф першої ракетки світу Іги Свьонтек. Полька абсолютно спокійно пройшлася турнірною сіткою, жодного разу не віддавши навіть сету суперницям.

У фіналі Іга розгромила Лауру Зігемунд із рахунком 6:0, 6:1. Цікаво, що Свьонтек в 7-й раз повісила бублик у 19 зіграних фіналах. Ще цікавішими є інші три факти:

  • Свьонтек вперше у кар'єрі виграла трофей категорії WTA 250 і вперше взяла титул на батьківщині;
  • 22-річна Свьонтек жодного разу не програвала тенісистці, яка молодша за неї (26 перемог – 0 поразок, всього три програні сети);
  • Півфінальний матч у Варшаві став для Іги 100-м у статусі першої ракетки світу. Баланс польки: 87 перемог – 13 поразок. Саме такий результат мала легендарна Серена Вільямс.

Тепер на рахунку Іги 15 трофеїв.


Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Гамбург не був таким цікавим турніром. Тим паче – ґрунт. Перші дві сіяні Донна Векич та Майяр Шериф завершили виступи ще у першому раунді. У результаті трофей виборола 32-річна нідерландка Аранча Рус.

Для Рус цей титул став першим у кар'єрі на рівні WTA 250 або вище. Перемогу вона присвятила батькові, який помер на початку року.


Getty Images/Global Images Ukraine. Аранча Рус

АТР 500 Гамбург / АТР 250 Атланта / АТР 250 Умаг

На 500-тисячнику в Гамбурзі не було топового складу. Але все одно було цікаво: Каспер Рууд, Андрєй Рубльов, Александр Звєрєв, Лоренцо Музетті, Крістіан Гарін.

У фіналі зійшлися Звєрєв та Ласло Дьєре. Трофей дістався представнику Німеччини. Для Александра цей титул став 20-м у кар'єрі та 1-м після тріумфу на Підсумковому турнірі 2021. У 2022 році він отримав страшну травму ноги на Ролан Гаррос, після якої знадобилася операція та тривале відновлення. Колись некстген, а тепер вже топ-тенісист, повертається, але радіти сильно не варто... Всі ми знаємо, в якій родині народився Александр...


Getty Images/Global Images Ukraine. Александр Звєрєв

В Атланті переможцем став Тейлор Фрітц. Нарешті американець, який завжди подає надії, хоч щось виграв. Так, на старті 2023 року він уже мав титул, але Тейлор явно здатний на більше, враховуючи, що він гравець топ-10, у його кар'єрі є перемога в Індіан-Веллсі, та й на швидких покриттях він хороший.

У фіналі американець обіграв Александара Вукіча з Австралії. Австралієць вперше зіграв у фіналі на рівні АТР і тепер оновить особистий рекорд, піднявшись до топ-60 рейтингу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Александар Вукич та Тейлор Фрітц

Турнір в Умазі відомий тим, що 2 роки тому свій титульний старт розпочав вже іменитий 20-річний Карлос Алькарас. Зазвичай склад на хорватських змаганнях не тішить, але 2023 року було на кого подивитися. Мова про Домініка Тіма та Стена Ваврінку. Тім все не знайде свій теніс. В Умазі він програв у 1/8 фіналу першому сіяному Їржі Легечці.

Ваврінка, у свою чергу, дістався фіналу. Там легендарний швейцарець програв Алексію Попиріну. Австралієць другий раз у кар'єрі виграв турнір серії ATP. 2021 року він став переможцем змагань у Сінгапурі.


Instagram. Алексій Попирін

Довгоочікуваний титул Марченка

36-річний Ілля Марченко, якому диванні експерти постійно радять завершити кар'єру, цього тижня здивував. Марченко досить несподівано виграв титул на хардовому челенджері у Салінасі (Еквадор).

Найскладнішим матчем (це підтвердив і сам Ілля в інтерв'ю Sport.ua) був поєдинок 1/4 фіналу проти Ріо Ногучі. Тоді українець у третьому сеті не реалізував потрійний матчбол на прийомі у 12-му геймі, а потім одразу горів 0:2 на тай-брейку. У середині гри Ілля взагалі викликав лікаря. Але все ж таки досвід нікуди не подівся, Ілля взяв тай-брейк, закривши за собою матч проти 2-го сіяного турніру та й вічно неприємного спадкоємця в'язкої азіатської школи тенісу.

У фіналі челенджера Марчело обіграв Матіа Пецотича. Цікаво, що теніс для хорвата давно відійшов на другий план. Матіа працює у сфері нерухомості, але це не заважає йому стартувати з кваліфікації та доходити до фіналу.

Для Марченка трофей у Салінасі став 9-м у кар'єрі на рівні челенджерів. Ілля – абсолютний рекордсмен із цього показника серед українських тенісистів. До речі, в інтерв'ю Sport.ua Ілля опосередковано анонсував завершення кар'єри:

«Якщо чесно, не знаю, скільки ще гратиму. Тіло останніми роками не справляється. Тож, поживемо – побачимо. Можливо, зараз потрібно виграти ще один челенджер, щоб було 10 титулів».

Стародубцева підкорює США

Юлія Стародубцева продовжує нестримно прогресувати. Цього тижня українка взяла трофей на 60-тисячнику у Далласі. На змаганнях Юлія вдруге поспіль обіграла неприємну за стилем гри Медісон Бренгл, а також у фіналі закрила матч проти Ван Яфань (та сама, яка нахабно грала проти травми Еліни Світоліної...)

Для Юлії це третій титул у сезоні. Раніше українка стала чемпіонкою на 25-тисячнику у Спрінгу та 60-тисячнику у Самтері.

Але дивує не кількість трофеїв, а прогрес у рейтингу, який дуже схожий на прорив Еліни Світоліної. Ще на початку 2023 року Юлія не мала рейтингу WTA, а минулого року взагалі завершила навчання в університеті. А зараз українка знаходиться на 203-й позиції. Так, саме такий рейтинг дозволить українці зіграти у кваліфікації US Open. Ну, хіба не диво від нашого «проспекта»?

Сачко подарував трофей, але прогрес є

Скільки хейту було у бік Віталія на старті сезону? А тепер у нього два фінали челенджера та 1 трофей. Цього тижня Віталій дійшов до фіналу ґрунтового турніру у Вероні, де поступився Віту Копрживі.

У матчі за трофей українець виграв перший сет у чеха, у другій партії перемагав 5:2 з двома брейками, але не зміг подати на матч, а потім провалився на тай-брейку та у третій партії. Сачко брав медичний тайм-аут. Саме травма й завадила українцеві довести справу до кінця.

Але не варто забувати, кого обіграв Сачко під час турніру. Тут і два ґрунтові аргентинські черві Гвідо Андреоцці і Франсіско Комесанья, а також екс-7-ма ракетка світу Давід Гоффен. Віталій продовжує прогресувати, але, мабуть, на US Open він не поїде, якщо судити з турнірів, на яких він грає. Наступного тижня Віталій виступить на ґрунтовому челенджері у Сан-Марино.

Успіхи українок на парних 15-тисячниках ITF

Минулого тижня вдало у парному розряді на ґрунтовому 15-тисячнику ITF у Вайлі (Данія) виступили Анастасія Соболєва та Дар'я Єсипчук.

Українки виграли трофей на данських кортах, у фіналі обігравши місцевий тандем Ребека Мунк Мортенсен / Ханна Віллер Меллер з рахунком 7:5, 7:6 (7:3).

Анастасія вперше у сезоні виграла парний турнір серії W15, а Дар'я – вчетверте.


Instagram. Анастасія Соболєва та Дар'я Єсипчук

Вдало виступила і Олександра Корашвілі. На хардовому 15-тисячнику в Монастірі українка в парі з італійкою Гаєю Парравічіні поступилася у фіналі італійському тандему Анастасія Аббагнато / Вірджинія Феррара – 6:3, 5:7, [8:10].

Зазначимо, що Корашвілі перенесла тяжку хворобу. У травні 2020 року Олександрі діагностували мієлодиспластичний синдром з мієлофіброзом. У січні 2021 року їй зробили складну операцію із трансплантації кісткового мозку.

Теніс поза кортом: тату Кіріоса, хлопець Радукану, фотосесія Світоліної

Головний шоумен тенісу Нік Кірьос поки що провів лише один матч у 2023 році, який програв, але все одно продовжує дивувати своїми витівками. Цього разу австралієць набив татуювання із покемонами на всю спину.

Після цього Нік додав:

«Я старію, мені вже 28 років. Але з урахуванням усіх цих п'янок та гулянок мені вже 57... 33 – це божевілля. Я не гратиму до 33 років. Як тільки я піду, ви мене ніколи більше не побачите».

Геній у плані шоу, та й на корті хороший, але...

Чемпіонка US Open 2021 Емма Радукану, яка нещодавно перенесла операції на кистях обох рук та на гомілкостопі, була помічена в компанії з випускником Стенфорда Карло Агостінеллі, який в університеті грав за футбольну збірну.

Батько Агостінеллі – лондонський мільярдер Роберт Агостінеллі, колишній банкір інвестиційної компанії Goldman Sachs, який свого часу намагався купити футбольний клуб «Ліверпуль». Мати Карло – директор з PR Dior. Зазначимо, французький будинок моди – один із спонсорів 20-річної Радукану.

Поки крім особистого життя, травм та заробітку близько 156 тисяч євро на тиждень на спонсорських контрактах Емма нічим не дивує.

Перша ракетка України Еліна Світоліна не залишилася осторонь галасу щожо виходу фільму «Барбі». Елі провела фотосесію у рожевих кольорах. Якщо «Барбі», то тільки така, наша, незламна та надихаюча!

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ронні на висоті. Визначено всіх чвертьфіналістів ЧС зі снукеру
Снукер | 30 квітня 2024, 06:10 2
Ронні на висоті. Визначено всіх чвертьфіналістів ЧС зі снукеру

Лідер світового рейтингу впевнено обіграв Райана Дея з рахунком 13:7

Стало відомо, чому Анчелотті скоро посадить Луніна на лаву запасних
Футбол | 30 квітня 2024, 10:06 5
Стало відомо, чому Анчелотті скоро посадить Луніна на лаву запасних

Бельгійський воротар Тібо Куртуа повернувся після травми

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
serhiy
Я забираю свої слова з вибаченням Стародубцевій !
Вона таки грала з росіянкою в парі ! Так що - друга Страхова !!!
20.04.2023,21.04.2023,22.04.2023 Стародубцева грала в парі з росіянкою Марією Кононовою !!! 
Александр Науменко
Юля в онлайн рейтингу вже 197.