Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фехтування
| Оновлено 03 сiчня 2024, 14:58
1562
1

ГУТЦАЙТ: «Ми раніше попередили FIE, що українці не будуть тиснути їм руку»

Міжнародна федерація фехтування дискваліфікувала Ольгу Харлан

| Оновлено 03 сiчня 2024, 14:58
1562
1
ГУТЦАЙТ: «Ми раніше попередили FIE, що українці не будуть тиснути їм руку»
Суспільне. Вадим Гутцайт

Міністр молоді та спорту, а також очільник НОК України Вадим Гутцайт відреагував на скандал, що трапився на чемпіонаті світу з фехтування, в результаті якого шаблістку Ольгу Харлан дискваліфікували з турніру. Про це Гутцайт розповів під час пресконференції, присвяченої участі українських спортсменів у міжнародних змаганнях.

Харлан дискваліфікували з чемпіонату світу за результатами бою проти нейтральної фехтувальниці з рф Анни Смірнової. Українка перемогла росіянку з рахунком 15:7, однак відмовилася потім від рукостискання, запропонувавши замість цього стукнутися зброєю як привітання.

Зрештою, українську фехтувальницю покарали дискваліфікацією за порушення пункту 4.6 регламенту змагань, який зобов'язує атлетів привітати один одного після завершення бою. Харлан отримала виключення зі змагань, а отже не може виступати на них упродовж наступних двох місяців.

Федерація фехтування України вже підготувала апеляцію на рішення про дискваліфікацію Харлан. А от Вадим Гутцайт стверджує: у FIE знали про позицію України щодо відмови від рукостискань з російськими фехтувальниками, однак у підсумку все одно до неї не прислухалися.

Вадим Гутцайт: «Учора [26 липня] у мене була розмова з Міжнародною федерацією фехтування. І я там наголосив, що наші спортсмени не будуть тиснути руку атлетам під нейтральним прапором з рф. Учора була зустріч [української] федерації: президента, головного тренера з членами міжнародної федерації. Вони також наголосили, що наші спортсмени не будуть тиснути руку, вони нададуть салют, привітають і підуть з доріжки. Те, що ми бачили - це провокація спортсменки під нейтральним прапором.

Ми бачили, що вона робила: конкретно провокацію проти Ольги Харлан. Вона підійшла, зробила провокацію, довгий час тримала руку, чекала. Є випадки спортсменів з фехтування, коли зустрічаються спортсмени з Ізраїлю та арабського світу: вони не тиснуть руку, вдаряють по клинку і розходяться. Тут ми побачили, що вона спровокувала Ольгу, організаційний комітет. І, на жаль, оргкомітет, знаючи, що це відбуватиметься, бо їх попередили, дискваліфікували Ольгу після довгої перерви, вони довго сперечалися.

Судді вже присудили перемогу Харлан у бою з фехтувальницею із рф. А рішення покарати українку дискваліфікацією було ухвалене саме організаторами чемпіонату світу. Знаю, що там збиралися і члени Виконкому, і ви бачили, що й судді були налаштовані позитивно, бо суддя присудив Ользі перемогу. Але, на жаль, організатори витримали позицію рф, дали Ользі чорну картку та дискваліфікували».

Харлан вийшла на доріжку проти фехтувальниці з рф на наступний день після того, як міністерство молоді та спорту України змінило текст наказу щодо бойкоту змагань, де виступають спортсмени з рф та рб.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Визначено другу команду, яка представить Україну в єврокубках 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 17:15 0
Визначено другу команду, яка представить Україну в єврокубках 2024/25

Динамо гарантовано не опуститься нижче 4-го місця у таблиці УПЛ 2023/24

Став відомий перший клуб, який вийшов із Першої ліги в УПЛ 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 15:59 2
Став відомий перший клуб, який вийшов із Першої ліги в УПЛ 2024/25

Карпати повертаються до елітного дивізіону України!

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Що, ще одні проплачені тварюки?