Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фехтування
| Оновлено 03 сiчня 2024, 14:58
1783
1

Тренер Харлан: «Чорна картка для Ольги означає 2 місяці дискваліфікації

Наталія Конрад розповіла подробиці скандальної ситуації на ЧС з фехтування

| Оновлено 03 сiчня 2024, 14:58
1783
1
Тренер Харлан: «Чорна картка для Ольги означає 2 місяці дискваліфікації
FIE. Ольга Харлан

Українська спортсменка Ольга Харлан отримала дискваліфікацію з чемпіонату світу. Сталося це після відмови українки тиснути руку нейтральній фехтувальниці з рф Анні Смірновій. Харлан здобула перемогу над Смірновою (15:7) і після завершення бою пропонувала стукнутися зброєю замість рукостискання. Проте після того, як росіянка відмовила від пропозиції, українка залишила межі доріжки.

Спершу Харлан пройшла до наступного раунду чемпіонату світу. Однак згодом організатори турніру змінили своє рішення та дискваліфікували її, за що вона змушена перебувати поза змаганнями упродовж наступних 60 днів.

Головний тренер збірної України з фехтування Наталія Конрад розповіла, як саме Харлан отримала дискваліфікацію. Вона відзначила, що перед цим у правилах було вказано, що спортсменки можуть просто здійснити дотик зброєю, однак в останній момент правила щодо цього змінили:

«Дійсно, у правилах є таке, що після бою потрібно віддати «салют» і потиснути руку. Але, наприклад, коли були чинними правила щодо COVID-19, то достатньо було дотику зброєю. Це було схвалено правилами FIE. Наскільки мені відомо, учора [26 липня] було екстрене засідання FIE, і вони скасували це правило, нікому про це не сказавши.

Чи було це спеціально? Я думаю, що так. Адже учора [26 липня] зранку на чемпіонаті світу було засідання суддівської колегії, де говорили про те, що завтра [27 липня] може бути спроба дискримінувати нас, може бути конфлікт. Суддям дали вказівку бути лояльнішими, тобто якщо на доріжці не все проходить так, як вимагають правила, то потрібно діяти без агресії, не звертати увагу на це.

Після того, як сталася ситуація зі Смірновою, Міжнародна федерація фехтування поставила ультиматум перед Харлан: у разі відмови тиснути руку на неї очікувала б дискваліфікація.

Учора очікували на рішення Міністерства молоді та спорту України, що нам дозволять виходити фехтувати з «нейтральними» спортсменками, але сьогодні ми всі бачили, що трапилось. Якщо хтось не дуже хоче нас підтримати, то будуть завжди використовувати правила. Вони зараз про це тільки і кажуть. Ольга не потиснула руку, запропонувала зброю «нейтральній» дівчинці, але вона цього не захотіла, залишилась на доріжці, і вони почали писати протест до FIE. Хоч суддя і зафіксував перемогу Ольги, це з'явилось на табло.

Потім пройшов певний час, нас викликали та сказали, що є два шляхи вирішення питання: або ви тиснете руку, або буде дискваліфікація. Звісно, ми намагались пояснити, що це нестандартна ситуація, що мають бути інші шляхи її вирішення. Але я вважаю, що був дуже-дуже великий тиск з боку представників країни-агресорки, і це дуже впливає в цьому випадку.

Ми вже подали протест, тут присутній президент нашої федерації Михайло Ілляшев, написали до Бюро – найвищого органу FIE, але як вони будуть його розглядати і коли, поки що немає розуміння. Однак чорна картка поки що є чинною на два місяці».

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii P.
Підараси!