Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фехтування
| Оновлено 03 сiчня 2024, 14:55
24863
48

Ми всі – Ольга Харлан

Про повільність європейського спортивного Карфагену, який ми все одно зруйнуємо

| Оновлено 03 сiчня 2024, 14:55
24863
48
Ми всі – Ольга Харлан
Getty Images/Global Images Ukraine. Ольга Харлан

«Суть – ніщо, процедура – все». Це один із основоположних принципів та базисів УЄФА, головної європейської футбольної структури. Такий ось нехитрий, а точніше, лицемірний та підленький спосіб – чиновники від футболу прозоро не те що натякають, а кричать, що на саму суть «гри мільйонів» їм начхати.

Ця суть уже давно подрібнена, витравлена та вкрадена. Гра перестала бути грою, вона стала зведенням усіляких норм, регламентів і понять, що часом не вкладаються в розуміння здорового глузду.

Йдеться зараз не про футбол, а про світовий спорт загалом на тлі війни, яку розв'язала росія в Україні. Нещодавній інцидент, який пройшов на чемпіонаті світу з фехтування з нашою олімпійською чемпіонкою Ольгою Харлан, не вкладається у здоровий глузд. Українка, перемігши спортсменку без прапора, відмовилася потиснути їй руку, запропонувавши схрестити шпаги. Смирнова такою ситуацією скористалася – закатала істерику та відмовилася покидати доріжку. Чи правильно вчинила Ольга Харлан? Для нас, українців, відповідь є очевидною.

Але за правилами FIE, все по-іншому. Якщо написано, що треба тиснути руку, то потрібно тиснути. Якщо не потиснув - вмикається її величність Процедура. Вмикається непідйомна та малорухома бюрократична машина, для якої в рази простіше діяти за інструкцією, ніж від цієї інструкції відійти. Тому що відхід від інструкції - це болючий і довготривалий процес, що вимагає купи нервів, зламаних копій і, знову-таки, нових інструкцій.

Смирнова била на жалість, і зрештою досягла свого: Харлан дискваліфікували – за «відсутність поваги».

У цьому випадку недоречно, навіть неправильно, навіть нижче за свою гідність порушувати питання про справедливість. Для нас відповідь є більш ніж очевидною: тиснути руку росіянам – це не поважати себе. Для міжнародної федерації фехтування FIE, яка, скажімо так, дуже дружня до російського олігарха Алішера Усманова, це «відсутність поваги».

За їхніми поняттями, Харлан порушила правила. Дурні, лубочні, антисанітарні, антилюдські правила. Але все одно правила. За ці правила, за комфортне, сите і спокійне життя вони заплатили свою ціну. І заради такого ось форс-мажору, заради нас вони їх не збираються міняти. У всякому разі, міняти так швидко, як нам хотілося б.

***

Згадайте, як дуже повільно з перших днів рашистського вторгнення на колективному Заході вирішувалося питання військової допомоги Україні. Напевно, вони нам по-доброму співчували, словесно підтримували, щиро ненавидячи орків, але виділити щось інше, крім обмундирування – не за правилами.

Зараз майже дійшла черга до виділення винищувачів. Повільно, але колективний Захід також змінюється. Змінюється насамперед під нашим впливом. Завдяки нашим героям, багатьох з яких вже немає в живих.

Напевно, у найближчому майбутньому зміниться європейський та світовий спорт, який видавить із себе раба та відправить рашистів та їхніх сестер-білорусів змагатися у манежах Сиктивкара. І прецедент із Олею Харлан зіграє свою роль. Дуже значну, велику.

Але для цього всім нам про те, що сталося, треба трубити, кричати, розбурхувати. А нашим спортсменам – продовжувати відмовлятися від потисків рук з агресорами. Потрібно не тільки голосно про себе нагадувати, а й авторитетно, з позицій нового гегемона Європи, вказувати нашим колегам і партнерам на їхню повільність, на їхнє буквоїдство, на їхні помилки, зрештою.

І не миттям, то катанням Європа піде нам назустріч. І прийме нашу віру. Боляче, що ціну за це зближення ми заплатимо непомірну: дискваліфікаціями, приниженням, життями...

А зараз ми всі – Ольга Харлан!

Оцініть матеріал
(112)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 48
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
romprest
Ольга сьогодні за день зробила більше, ніж безліч чиновників за всю війну! Я - Ольга Харлан.
KhOleg
Браво Оля схиляю капелюха. ТИ справжня УКРАІНКА.
олег григор
Справжня УКРАЇНКА!ГЕРОЯМ СЛАВА!
DK1961
Где нам еще могут строить подлянки?
1. В боксе, где федерацию возглавляет русский чурка. Надежда только на то, что окончательный отбор на Олимпиаду проведет созданная рядом западных стран альтернативная федерация бокса (международная).
2. Во всех видах борьбы, где засилье русняков диктует остальным все решения. поэтому всемирная федерация борьбы потребовала от МОК снять вообще все ограничения с роспортсменов, включая отношения к войне, принадлежность к армии и правоохранительным органам. Здесь все это особенно неприятно, т.к. (по крайней мере) в женской борьбе у нас отличные шансы на медали (включая золотые).
3. В фехтовании все под диктовку усмановской мафии - поэтому безобразие и издевательства над Ольгой лично для меня понятны. В дальнейшем ОНИ будут все предпринимать для того. чтобы украинских фехтовальщиков на Олимпиаде было минимум.
4. В артистичном плавании (сербско-венгерско-прочий уклон в президиуме федерации) ВСЕ сделал для того, что наши "художницы" теперь пасли задних. Это было видно воочию на Европейских играх и на чемпионате мира в Милане. Украинских художниц, которые еще год назад выигрывали почти все дисциплины, судьи убили напрочь - также, как и когда-то художественную гимнастику Украины.
5. В спортивной гимнастике ситуация очень скользкая, но все решится на чемпионате мира, думаю, что там также нас будут прессовать.
В любом случае надо сжать зубы и бороться - как ВСУ - но без поддержки и активных действий НОК и Минспорта это очень трудно...
juvemu
Ольга - молодець!!! Все буде Україна!!!
DK1961
На сайте НОК Украины - ничего о Харлан! На сайте Минспорта - то же самое! Стая трусливых скрытых рашистов будет защищать украинских спортсменов7!! Не смешите...
sashav2007
Ольга молодець, гутцайт - пі@ар!
BekXan
Оля тебе підтримує вся Україна !
Макс Максов
Ми всі - Ольга Харлан! Все буде Україна!
Алексей Левченко
Я теж Ольга Харлан!
Міш Міш
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
RomeoBoss
Оленька це люди яки не розуміють
що нас 🇺🇦вбивають на наший землі! А ми повинни тиснути за це
ім руки...
Александр
Усманов сказал что выгонит с турниров по фехтованию.всех украинцев.не дай бог кто то не пожмет руку русскому .А кто за наших заступится ? Гутцайт бубка ? Не смешите 
anacreon
Вибачте, а наша збірна що - не збирається зніматися в знак протесту? Вони так далі збираються приймати участь в цьому фарсі, щоб їх принижувала русня та керівництво фехтування? Азербайджанська делегація покинула турнір, коли десь у Вірменії хтось познущався з їх флагу на церемонії. Тут же з почуттям власної гідності зібралися і поїхали. І наші будуть терпіти?
anacreon
А тому що не треба було принижуватись і виходити на ці z-ігрища. А треба було їх бойкотувати з почуттям власної гідності. Але наші капітулянти продавили відміну бойкоту, орали, топали ніжками. Тепер сидять обісцяні і питаються, чого їх обісцяли. Бо вони себе самі не поважають, тому їх русня разом з керівництвом фехтування обісцяли.
DK1961
У меня вопрос к модераторам: так называемый Т-800 написал про Ольгу Харлан следующее: "...вот этой на три буквы (ХэОГэ)...". И вы ЕГО НЕ БАНИТЕ! Меня вы почти каждые две недели баните, как только я что-то "непозволительное" напишу про Шахтер. Ну если вы считаете такое нормальным...
zeka23
Як же все це набридло... То ми їм слабко дякуэмо (міністра Бена Уоллеса маю на увазі), то вони виявляється все нам надали , шо ми просили (свіжа заява Кірбі), то тут взагалі дискваліфікували за те, що українка не потиснула руку представниці терористів... За кого вони нас мають? Зе "терпіл", лохів чи мясо? Вибачте за емоції.
dima.krot
Правильно сделала. Несмотря на то, победила или проиграла. Это прадставитель воюющей страны.
И ТЕМ БОЛЕЕ эта прошмандовка активно поддерживает войну, фоткается со своим братом/военным/будущим_пакетом...
Честь ей и хвала за это... Всё по делу. Остальное надо решать нашему СпортКомитету. Это уже внешняя политика...
Александр
А причем тут брат смирновой служит или не служит в армии россии ? Это вообще не должно иметь никакого значения .Выходит если следующая соперница из россии не имеет брата то наша обязана ей жать руку до мозолей ? Должно быть решение что я свобрдный человек и совесть не позволяет мне жать руку русскому независимо отец врюет за россию или она вообще сирота 
Titar
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил