Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 24 липня 2023, 17:23
8134
0

Титул Снігур, фінали Байндл і Стародубцевої, скандал у Будапешті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 24 липня 2023, 17:23
8134
0
Титул Снігур, фінали Байндл і Стародубцевої, скандал у Будапешті
Getty Images/Global Images Ukraine. Дар'я Снігур

Перший тиждень після Вімблдонського турніру був багатим на різноманітні змагання середньої руки. Тенісисти здебільшого змагалися на ґрунтових і хардових покриттях, дехто ще догравав на траві. Представники України дійшли до одиночних фіналів на трьох турнірах різної категорії, але всім перемогти не вдалося.

WTA 250 Будапешт / Палермо

У жінок традиційно після трав'яного мейджора відбуваються ґрунтові змагання в Будапешті та Палермо. Українцям цьогорічні змагання в Угорщині запам'яталися гарним виступом Катерини Байндл, усьому решті світу – великим скандалом у матчі першого кола між місцевою тенісисткою Амаріссою Тот і досвідченою китаянкою Чжан Шуай. За рахунку 5:5 (15:15) у першому сеті китаянка пробила в лінію, але їй зарахували аут. Суддя на вишці також підтвердила це рішення лінійного. Китаянка покликала супервайзера, але він заявив, що не має права фіксувати аути. Матч продовжився, а після наступного розіграшу угорка підійшла і стерла слід від удару, щоб нічого не можна було довести. При цьому трибуни освистали Шуай, яка намагалася протестувати. Після обговорення цього питання з офіційними особами і виклику фізіо через задуху Шуай залишилася в сльозах і знялася з матчу. Вона знайшла в собі сили підійти до судді та суперниці для рукостискань. Після цього Амарісса переможно підняла руки. Цей підлий вчинок не на жарт стривожив тенісну громадськість, багато гравців і фанатів не соромилися у висловлюваннях. Амарісса Тот намагалася вибачитися, але щирості в її словах, а також розуміння ситуації ніхто не побачив. Не найкращий початок виступів для молодої тенісистки, для якої та перемога була першою на рівні WTA.

Що стосується виступу Байндл, то українка котрий рік поспіль пропускає через травми більшу частину першої половини сезону і лише влітку починає надолужувати згаяне. Цей сезон не став винятком, Катерина повноцінно заграла тільки наприкінці травня. На турнірі в Будапешті Катя нарешті почала показувати хороший теніс, не програвши до фіналу жодного сету. У другому колі вона покарала Амаріссу Тот, у соцмережах навіть жартували, що це був найочікуваніший матч після фіналу Вімблдону. Кожен хотів побачити, як підлу угорку розмажуть по корту. Що ж, Катерина не підвела очікувань тенісного ком'юніті (6:3, 6:1). Крім Тот, від ракетки Байндл постраждали ще дві угорські тенісистки Наталія Сабанін і Фанні Штоллар, тільки в півфіналі перед Катею постала суперниця хорошого рівня – американка Клер Лю. Здавалося, що у фіналі Байндл буде фавориткою проти маловідомої 19-річної Марії Тимофєєвої, але тенісистці без прапора вдалося в статусі лакі-лузера виграти турнір WTA. Ба більше, для Тимофєєвої це була перша участь в основній сітці. Дуже шкода Катерину, навряд чи в неї ще коли-небудь буде настільки приємна сітка, титулів на такому рівні в Байндл поки не було, другий фінал програно. З позитиву варто відзначити, що цього року вже п'ять українок зіграли у фіналах WTA, раніше такого не було ніколи.


WTA. Катерина Байндл

Також в основі змагань у Будапешті вперше за 2 роки на такому рівні зіграла Катерина Володько. У кваліфікації було здобуто дві непогані перемоги, але здолати Юлію Путінцеву в першому раунді основи не вдалося, вистачило тільки на виграш першого сету. Катаріна Завацька програла в першому колі відбору.

На Сицилії від України виступила Даяна Ястремська. У першому раунді вона впевнено розібралася з 17-річною сербкою Міа Рістіч, а далі довелося грати з нічним кошмаром Даяни – італійкою Жасмін Паоліні. Навряд чи варто нагадувати результати багатої історії протистоянь цих тенісисток, але для українки вони були плачевними. У сьомому матчі Даяна виграла 9 з 11 перших геймів, а далі все пішло під укіс. Паоліні вчетверте поспіль обіграла українку і в підсумку дійшла до фіналу. У боротьбі з однією з найкращих тенісисток до 21 року Чжен Ціньвень італійці перемогти не вдалося, китаянка виграла дебютний титул WTA.

До речі, на турнірі в Палермо виступила така собі «нейтральна» тенісистка Татьяна Прозорова, яка дуже любить лайкати ролики, в яких звеличується путін, військова і політична міць рф, а також висміюється українська державність. WTA мовчить і на подібні дії не реагує. Утім, нічого нового, як казав один відомий пропагандон.

ATP 250 Бостад / Гштаад / Ньюпорт

У чоловіків два турніри пройшли на ґрунті, ще один – на траві. У швецькому Бостаді в матчі за титул зійшлися два тенісисти з першої десятки. Після програного тай-брейку в стартовій партії Каспер Рууд більше не зміг узяти жодного гейму в Андрєя Рубльова.

У швейцарському Гштааді фінал видався не таким зірковим. У матчі за титул Педро Качин з Аргентини в трьох партіях здобув вольову перемогу над Альбертом Рамосом з Іспанії. На шляху до титулу Качин програв лише один сет у фіналі, а також запам'ятався тим, що відсвяткував перемогу, ніжно обійнявшись зі своїм псом, якого передали з трибун. Для 28-річного тенісиста це був перший титул ATP у кар'єрі, з понеділка він дебютує в першій півсотні.

У парному розряді титул дістався швейцарцям Стену Вавринці та Домініку Штрікеру. Вони круто відсвяткували цю подію з болбоями.

На трав'яному турнірі в Ньюпорті виграв Адріан Маннаріно. 35-річний француз провів шикарний трав'яний сезон (12-4) і з понеділка повернеться в топ-30. У фіналі змагань у Ньюпорті Маннаріно здолав багатообіцяючого 18-річного американця Алекса Мікелсена, який до цього переміг ще й на челенджері в Чикаго. У кваліфікації турніру в Ньюпорті грав українець Ілля Марченко, він зупинився у фінальному раунді відбору.

Кубок Хопмана

Цей турнір малоцікавий українському глядачеві, але згадати про нього важливо. У 2023-му змагання приїхали на ґрунт до Ніцци, де гратимуться п'ять років поспіль. Родзинка турніру – участь змішаних пар (тенісист і тенісистка з однієї країни). Цього року були представлені Бельгія (Еліза Мертенс і Давид Гоффен), Хорватія (Донна Векич і Борна Чорич), Данія (Клара Таусон і Хольгер Руне), Іспанія (Ребека Масарова та Карлос Алькарас), Франція (Алізе Корне та Рішар Гаске), а також Швейцарія (Селін Наєф і Леандро Рієді).

У групах було по три команди, переможці виходили до фіналу. У першій групі Швейцарія обіграла Данію і Францію, Рієді здолав Руне і Гаске. У другій групі Хорватія виявилася сильнішою за Бельгію та Іспанію. Алькарас виграв обидві одиночки, але у вирішальному міксті проти хорватів іспанці поступилися.

У фіналі Векич і Чорич легко розібралися з Наєф і Рієді, трофей дістався Хорватії. Для команди цієї країни це вже другий титул, у 1996 році перемагали Іва Майолі та Горан Іванішевич. Більше титулів мають тільки п'ять країн: по 3 – у Чехії та Словаччини, по 4 – в Іспанії та Швейцарії, у США – шість перемог. Нагадаємо, що у 2016-му Олександр Долгополов та Еліна Світоліна дійшли до фіналу Кубка Хопмана, що проходив у Перті, де програли австралійцям.


Hopman Cup. Донна Векич і Борна Чорич

Українці на турнірах ITF і ATP Challenger Tour

Цього тижня в нас було одразу два фінали. Дар'я Снігур і Юлія Стародубцева відмінно виступили на змаганнях в Іспанії та США відповідно, але Юлії трохи не вистачило до завоювання титулу.

На хардовому 100-тисячнику в Віторії Снігур показала високий рівень гри, здолавши трьох сіяних тенісисток. До фіналу було мало претензій до гри українки, але матч проти Джессіки Понше почався не дуже. Українка програла перший сет і горіла 0:4 у другому, після чого сталося диво. Чи то Снігур трохи пристрілялася, чи то минуло стартове хвилювання, але українка почала краще влучати в корт, вигравши до кінця зустрічі 12 з 13 геймів, причому 11 з них поспіль. Для Даші це велика перемога, раніше на такому рівні в неї було два фінали в Дубаї зі взяттям титулу у 2021-му. Здавалося, що змагання в ОАЕ це більше виняток із правил, але Снігур довела, що це не так. Перемоги на 100-тисячниках – це солідна підмога для довгоочікуваного входження в першу сотню. Наразі у Даші це ще не вийде, але не варто забувати, що ці очки будуть в активі українки цілий рік. До речі, вже наступного тижня Снігур зіграє в основній сітці хардового турніру WTA 250 у Варшаві, побажаємо їй удачі.

Стародубцева, яка стрімко рухається вгору за рейтингом, блискуче грала на 60-тисячнику в Евансвіллі, але до титулів в обох розрядах не вистачило одного кроку. Юлія на шляху до фіналу одиночки повісила п'ять «бубликів» суперницям, зокрема два – Вітні Осігве й один – Медісон Бренгл. У матчі за титул українка вдруге зійшлася з Карман Каур Тханді з Індії. І якщо в червні українці вдалося перемогти цю тенісистку на турнірі аналогічної категорії в Самтері, то цього разу Тханді взяла реванш. Проте новий особистий рекорд у світовому рейтингу Стародубцева собі забезпечила. Подальший її прогрес поки що не викликає сумнівів.

Лідер українського чоловічого тенісу Віталій Сачко на челенджері в Трієсті (Італія) зумів виграти один матч, а в другому раунді поступився Кіріану Жаке з Франції. У кваліфікації челенджера в Амерсфорті (Нідерланди) ще один українець Олександр Брайнін дійшов до фіналу.

Також цього тижня Владислав Орлов уперше в кар'єрі вийшов у фінал челенджера в парному розряді. У Тампере Орлов у дуеті з Адамом Тейлором у матчі за титул програв польському тандему Шимон Келан / Пьотр Матушевський.

Ілля Білобородько разом із Якубом Ніцодо став чемпіоном турніру ITF M15 в Усларі в парному розряді. Це був четвертий парний титул для українця.

Поза кортом

Головною подією стало весілля дворазової переможниці Вімблдону Петри Квітової. Минулого року вона в Лондоні оголосила про заручини зі своїм тренером Їржі Ванеком, цього року відбулася офіційна церемонія. Зазначимо, що Ванек у 2020-му розлучився з дружиною і став жити разом із Петрою.

Експерша ракетка світу Гарбіньє Мугуруса виклала в соціальні мережі відео зі спільним тренуванням з Еліною Світоліною. Ймовірно, іспанка незабаром планує повертатися на корт. Вона не грала з лютого після того, як вирішила взяти паузу через серію невдалих результатів.

З політичних тем також можна відзначити, що на майбутній турнір у Варшаві не пустили росіянку Вєру Звонарьову, яка дуже підтримувала путіна в питанні «приєднання Криму» у 2014-му. А міністр спорту і туризму Польщі Каміль Бортнічук і зовсім оголосив бойкот матчам за участю тенісисток із рф і рб. Бортнічук сказав, що пропустить навіть фінал з Ігою Свьонтек, якщо проти першої ракетки світу гратиме представниця країни-агресора. До речі, німці не дали візу Анастасії Потаповій на змагання в Гамбурзі, хоча в інших росіянок начебто з цим проблем не виникло.

Якщо заговорили про німців, то не можна не згадати, що чергові проблеми в особистому житті наздоганяють Александра Звєрєва. Ще одна його колишня дівчина звинуватила тенісиста в домашньому насильстві. Сума запитуваної компенсації становить трохи менше ніж півмільйона євро. У 2020-му Звєрєву вдалося вирішити подібну справу без втручання правоохоронних органів.

Закінчити хотілося б на тому, що 20 липня сестри Кіченок відсвяткували день народження. Раніше на Вімблдоні Людмила зробила собі чудовий подарунок, вигравши змагання в міксті.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.