Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 25 липня 2023, 09:06
4757
4

Інуе vs Фултон – ідеальний титульний бій. Неможливо зрозуміти, хто переможе

Хоча фаворит однозначно є

| Оновлено 25 липня 2023, 09:06
4757
4
Інуе vs Фултон – ідеальний титульний бій. Неможливо зрозуміти, хто переможе
Getty Images/Global Images Ukraine. Наоя Інуе

Японець Наоя Інуе (24-0, 21 КО) переходить у нову вагову категорію. Чемпіон у трьох дивізіонах вперше боксуватиме у другій найлегшій вазі і одразу проти номінального лідера дивізіону. В Японію для поєдинку прилетить американець Стівен Фултон (21-0, 8 КО).

Насправді, це гігантське протистояння, не дивлячись на вагу боксерів. І на те, з якою малою цікавістю дивляться поєдинки таких невеликих спортсменів в Україні.

Інуе – найстрашніший нокаутер професійного боксу. Але з Фултоном йому буде складно

Наоя Інуе – страшенний боксер. Він виходить у ринг, щоб зламати візаві. Може бити силовими ледь не весь поєдинок і зупиняти одного суперника за іншим. Японець – володар Кубка Мохаммеда Алі. До нього він дістався неймовірно швидко. Жоден, окрім фінального суперника, не протримався і до третього раунду. І може здатись, що там були абсолютні ноунейми, але Інуе вирубав потужних бійців, які до цього майже не програвали, а в Еммануеля Родрігеса взагалі забрав нулик у графі поразок.

Два поєдинки проти Ноніто Донейра – окрема історія. На перший японець вийшов із упевненістю, що цього пенсіонера він заб’є швидко. А коли не вийшло, довелось боксувати зовсім по-іншому і мати проблеми. Проте у реванші вдалось повернути своє. Цього разу Донейр збирався битись від початку, а Наої цього тільки і треба було. Він розбив філіппінського ветерана майже моментально і переміг достроково вже у другому раунді.

У 2022 році Інуе став абсолютним чемпіоном світу. Першим в історії Японії з чотирма поясами. Але вийшло дещо складніше, ніж планувалось. У поєдинку проти не зіркового британця Пола Батлера Наоя наступав, атакував, але суперник не ламався. Він відступав, відбивався, і японцю знову довелося думати. На щастя, від Батлера не летіло нічого надзвичайного у відповідь, як від Донейра, і японець взагалі не переживав за пропущені удари. У підсумку також переміг нокаутом – але в одинадцятому раунді.


twitter.com/trboxing. Наоя Інуе

Японець жорсткий, фізично сильний, постійно атакує і на диво точно працює, маючи такий стиль. Тобто, мало того, що сильно, так ще й доносить важкі удари вкрай точно. Якщо суто статистично – саме у цьому і полягає феномен Інуе.

Здається, що йому зробить наступний опонент? Так ще й з 38% дострокових перемог на противагу 87,5% у Наої. Але при цьому Фултона вважають потенційно найскладнішим суперником для японця з тих, що були. Чому ж так?

Стівен – немов повна противага японцю. Не б’є, неначе кувалдою, але лупить точно. Дуже і дуже технічний. Розумний, різносторонній та одночасно точний. Вміє працювати вкрай обережно з дальньої дистанції, а вміє й вмикатись на ближній. Боксує в обох стійках, у різних швидкостях та темпах.

Якщо Наоя – це страшна фізична сила, то бокс проти Фултона – намагання вирішити десятки задач одночасно. Чи вдається це комусь? Точно ні. Досі жодна людина не дійшла до того, щоб вирішити, як правильно підібратись до Стівена. Найближче був Брендон Фігероа, але там мало того, що сам Брендон видав хороший бокс, так ще й Фултон був трошки не у своїй тарілці.

У 2020 році Стівен перемагав українця. Активного пресингувальника з Одеси Арнольда Хегая. Взагалі без шансів для Арнольда, як би той не намагався. Стівен у кожному русі розкладав українця і залишав того без бажаного результату.

При цьому, коли Хегай, який хотів увірватись в бійку на ближній дистанції, отримував бажане, все одно нічого не виходило. Тому що навіть закриваючись біля канатів, американець почуває себе прекрасно. Пробиває, контратакує й не дає відпочивати.

І чи не найбільш важливий фактор – габарити. Цифрами це важко передати, тому що здається, що хлопці майже рівні. Зріст Інуе – 165 см, зріст Фултона – 169 см. Розмах рук першого – 171 см, розмах рук другого – 179 см. Різниця є, вона помітна, але не так, щоб це викликало страх, враховуючи вміння Наої прориватись на зручну дистанцію.


boxingscene.com. Стівен Фултон

Але ж питання не тільки у цьому. Фултон сам по собі більший та важчий за суперника. І, якщо габаритів не вдосталь, то варто відзначити, що він користується ними прекрасно. Якщо треба триматись далі від опонента – він це робить упевнено та точно. Якщо не треба і йому хочеться шоу – на ближній дистанції від американця отримувати не менш неприємно, ніж на дальній чи середній.

Виходить, що на нас чекає рівний бій? Фактично – так. Дуже різні боксери і дуже збалансоване протистояння. Потужний з важким ударом, але фізично менший і більш прямолінійний японець. Та розумний, слизький і одночасно великий чемпіон американець. Ох і поєдинок!

Так хто фаворит?

Здавалось би, що ним має бути американець. Тому що він більший, він чемпіон і давно у цьому дивізіоні. Він має одразу два пояси (WBC та WBO) і має переваги. Але букмекери вважають інакше.

Зрозуміло, що Інуе виглядає, як монстр, тому на нього можна поставити за 1.28. На його суперника – за 3.68. Різниця у коефіцієнтах виглядає занадто великою, враховуючи все, що можна сказати про Стівена Фултона.

Чи може Інуе перемогти? Абсолютно точно - так. Це черговий дивізіон. Так, тут він візуально відчутно менший за будь-якого чемпіона, але габарити в боксі – це не все. Важливо не тільки те, чи принесе сюди Наоя свою вибуховість, а й те, чи будуть його удари мати такий же ефект на більших суперників. Тому що без них – він хороший, але не особливий боксер.

Чи може перемогти Фултон? Абсолютно точно - так. Він великий, сильний та одночасно розумний. Незручний, технічний, з ним завжди треба думати дуже багато. І поки думаєш, він натикає тобі стільки, що не зберешся.

У підсумку маємо п’ятдесят на п’ятдесят. І насправді ідеально, коли поєдинки за чемпіонські титули виглядають саме так. Тому що саме для цього люди і дивляться бокс – майстерність, різносторонність та інтрига. А тут її не менше, ніж у наступному поєдинку Кроуфорда проти Спенса.

Поєдинок Наоя Інуе – Стівен Фултон відбудеться в вівторок, 25 липня, на «Аріаке Арена» в Токіо.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
India Life
Инуэ по очкам, UD12.
Скриньте.
Можно дом поставить на этот исход