Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Major League Soccer
| Оновлено 21 липня 2023, 23:29
4104
5

16-річний шлях. Як Бекхем проклав для Мессі дорогу в MLS

The Athletic – про те, як змінилася американська ліга з моменту появи в ній Девіда Бекхема

| Оновлено 21 липня 2023, 23:29
4104
5
16-річний шлях. Як Бекхем проклав для Мессі дорогу в MLS
ФК Інтер Маямі

Понад 700 представників ЗМІ та 5 000 уболівальників зібралися на домашньому стадіоні «Лос-Анджелес Гелаксі», щоб привітати Девіда Бекхема в MLS

Це був липень 2007 року, і підписання контракту з Бекхемом стало рекордним для ліги: угода на п'ять років і 250 мільйонів доларів. Ця дев'ятизначна сума була завищена, оскільки містила в собі потенційний дохід від реклами на додачу до зарплати Бекхема в 32,5 млн. доларів.

Мало хто знав, що в контракті був захований пункт, який через 16 років приведе, можливо, найвидатнішого гравця всіх часів у MLS.

Цього тижня «Інтер Маямі» офіційно оголосив про підписання Ліонелем Мессі контракту з клубом на два з половиною роки. Лише через сім місяців після перемоги на чемпіонаті світу аргентинська легенда приїжджає в MLS. Шлях до цього історичного підписання контракту почався з приходу Бекхема більш ніж півтора десятиліття тому.

«Іронія долі в тому, що Мессі приходить у команду Девіда», – сказав Тім Лейвеке, колишній керівник Anschutz Entertainment Group і один з архітекторів угоди з Бекхемом, у телефонному інтерв'ю з Лондона на початку цього місяця. «Зрештою, саме той, хто створив можливість, тепер використовує її».

Ниток, що пов'язують угоду Бекхема з контрактом Мессі, справді багато.

Прихід Бекхема був зумовлений створенням у MLS правила призначеного гравця – інструменту, що дає змогу командам витрачати на певних гравців кошти, що перевищують ліміт зарплат, без будь-яких обмежень. Лейвеку знадобилося два роки, щоб переконати власників MLS прийняти «правило Бекхема», як його спочатку прозвали. Тепер у команд є по три місця «DP» (Designated player, призначений гравець), і це правило використовується для залучення як відомих гравців, як-от Тьєррі Анрі, Кака, Бастіан Швайнштайгер, Златан Ібрагімович і Дідьє Дрогба, так і зірок, що сходять, або менш відомих гравців, що процвітають у MLS, як-от Мігель Альмірон, Джосеф Мартінес, Дієго Валері та Хані Мухтар. У результаті рівень ліги підвищився.

Статистика виступів Девіда Бекхема в MLS:

«Маямі» використовує одне з цих місць для підписання Мессі, а інше – для підписання його колишнього партнера по «Барселоні» Серхіо Бускетса. Без правила DP такі придбання були б неможливими. (За повідомленнями, ще один колишній гравець «Барселони», Жорді Альба, також приєднається до команди в Маямі, але не як DP).

Однак більш важливим фактором, можливо, стала структура угоди з Бекхемом. Творчий підхід до переманювання Бекхема з Європи заклав основу для того, як «Маямі» підійшов до перемовин щодо Мессі, щоб скласти конкуренцію командам з Європи та Саудівської Аравії з великими кишенями.

Англійському півзахиснику був лише 31 рік, і він закінчував переможний сезон у складі мадридського «Реала». Він був суперзіркою світового масштабу. У футбольному світі цей крок поставили під сумнів, але Бекхем не забував про те, що його ігрова кар'єра коли-небудь закінчиться. Іншими словами, Бекхем думав як про довгострокову, так і про короткострокову перспективу.

Угода з MLS мала для Бекхема численні комерційні вигоди. У ній також збіглися інтереси власника «Гелаксі», компанії AEG, і менеджера Бекхема Саймона Фуллера та його компанії 19 Entertainment, а також дружини Бекхема, Вікторії Бекхем, колишньої учасниці гурту «Spice Girls».

Перехід Бекхема в MLS сприяв зростанню популярності Вікторії та розширенню її можливостей у Голлівуді, включно з годинною телепрограмою «Вікторія Бекхем: приїзд в Америку» на каналі NBC. Крім того, компанія AEG підписала контракт на просування возз'єднавчого туру гурту Spice Girls, у рамках якого було проведено кілька концертів на майданчиках, що належать AEG. Бекхеми стали близькими друзями Тома Круза і Кеті Холмс і перетворилися на голлівудських знаменитостей категорії «А». У списку найбільш високоприбуткових голлівудських пар 2007-2008 років, складеному журналом Forbes, Бекхеми посіли третє місце зі статками 58 млн доларів, поступившись тільки Jay-Z і Бейонсе та Віллу і Джаді Пінкетт Сміт.

Мінімальна зарплата резервіста в MLS починаючи з 2007 року:

Фуллер, магнат індустрії розваг, який стоїть за «American Idol» і «Spice Girls», який виступив посередником в укладенні угоди, говорив про те, що в структурі контракту закладені амбіції.

«Стріляйте в зірки», – сказав Фуллер у книзі покійного журналіста Гранта Вола «Експеримент Бекхема». «І якщо ти в них не влучиш, значить, було хоча б цікаво спробувати. А якщо влучиш – значить, ти увійшов в історію».

Лейвеке і «Гелаксі» витратили роки на побудову стосунків із Бекхемом, починаючи із зустрічі у 2002 році з добрим другом Бекхема Террі Бірном, щоб обговорити створення футбольної академії з філіями в Лондоні та Лос-Анджелесі. Протягом наступних чотирьох з гаком років відбулося ще кілька зустрічей, але, коли влітку 2007 року закінчився термін контракту Бекхема з мадридським «Реалом», «Гелаксі» зрозуміла, що настав час діяти. Власники MLS затвердили правило DP у листопаді 2006 року, і «Гелаксі» дочекалися 1 січня 2007 року, коли вони могли легально поговорити з Бекхемом про підписання попереднього контракту, щоб зробити офіційну пропозицію. У книзі «Експеримент Бекхема» Лейвек назвав наступні 10 днів «божевільною лихоманкою», в якій він працював з Фуллером і агентом CAA Джеффом Фраско, щоб довести угоду до кінця. 11 січня 2007 року Бекхем підписав контракт. Угода передбачала розподіл доходів, пов'язаних із продажем бутс, футболок, квитків тощо.

Але був і менш відомий пункт, який, як сподівався Фуллер, допоможе Бекхему увійти в історію.

Цей пункт дозволяв Бекхему придбати права на команду розширення за певну плату в розмірі 25 млн. доларів. На той час остання команда розширення MLS, ФК «Торонто», заплатила за вступ до ліги всього 10 млн. доларів. Однак, як розповів у березневому інтерв'ю The Athletic комісіонер MLS Дон Гарбер, контракт був не такий простий, як просто включення опціону на команду.

Бекхем повинен був грати в лізі протягом усіх п'яти років дії контракту, і за ці п'ять років MLS повинна була істотно розширитися з 13 команд до порогового значення в 20. Опціон також включав пункт про те, що Бекхем не зможе розмістити свою команду розширення в Нью-Йорку.

«Я б сказав вам, що ймовірність того, що це станеться, якби ви робили ставки, була б до біса близька до нуля», – сказав Гарбер у березні. «А це сталося».

Бекхем протримався в «Гелаксі» всі п'ять років, незважаючи на важкий початок. Він приїхав до США у 2007 році з травмою щиколотки і провів лише п'ять матчів за слабку на той момент команду «Гелаксі» в тому сезоні. Перший рік його перебування в MLS був висвітлений не менше, ніж розчарування вболівальників, які платили за можливість побачити його, а Бекхем залишався на лавці запасних або не виходив на поле. Журнал ESPN опублікував повносторінкову фотоілюстрацію із заголовком «Bench It Like Beckham».


Getty Images/Global Images Ukraine

У своєму другому сезоні в MLS Бекхем провів з перших хвилин 25 матчів, забив 5 голів і віддав 10 результативних передач, але «Гелаксі» знову не зміг вийти в плей-оф. Перехід Бекхема у 2009 році на правах оренди в «Мілан» і драма, що послідувала за цим, – Бекхем хотів залишитися в Італії на постійній основі – стали причиною його небажаного повернення в «Гелаксі» влітку, коли фанати «Лос-Анджелеса» вивісили банери «Go Home Fraud» (іди додому, шахрай). Однак Бекхем допоміг «Гелаксі» вийти до Кубка MLS, де вони поступилися «Реал Солт-Лейк» по пенальті.

Бекхем пропустив більшу частину сезону 2010 року після розриву ахілла під час другої оренди в «Мілані», але повернувся наприкінці року і допоміг «Гелаксі» завоювати Supporters' Shield, який вручають найкращій команді регулярного чемпіонату MLS. Потім він допоміг «Гелаксі» виграти Кубок MLS у 2011 і 2012 роках, зігравши в 60 матчах (включно з участю в плей-оф), забивши 9 голів і віддавши 27 результативних передач у цих переможних сезонах.

За словами Лейвека, ці два Кубки MLS зіграли вирішальну роль у спадщині угоди.

«Одна річ, крім комерційного сенсу, полягає в тому, що потрібно знайти правильну людину», – сказав Лейвеке. «Умови були економічно вигідними, але потрібно мати характер, щоб звалити на свої плечі все навантаження. Девід залишався з нами протягом п'яти років. Нам потрібен був час, щоб перемогти, але потім ми почали вигравати чемпіонати. Він знав, що це важливіше, ніж опція купівлі франшизи на розширення, економічні можливості, спонсорство. Ми повинні були перемагати. Якщо ми не вигравали, це був провал. Тож почніть із цього...

Девід знав це – він постійно повторював: «Ми повинні перемагати. Ми повинні бути зосереджені на перемозі, а все інше додасться само собою». Він був до біса зацікавлений у тому, щоб експеримент вдався, і в нього був шанс виграти трофеї та створити свою спадщину в лізі. Без цього ми сьогодні не говорили б про Мессі. Якби Девід не виграв, і це був би просто рекламний трюк, все було б інакше... Девід проклав шлях і переконав таких людей, як Мессі, що тут все працює».


Getty Images/Global Images Ukraine

За п'ять років перебування Бекхема в лізі MLS зросла з 13 до 19 команд, повернувшись у Сан-Хосе і розширившись до Сіетла, Філадельфії, Ванкувера, Портленда і Монреаля. 5 лютого 2014 року, незабаром після завершення кар'єри, Бекхем реалізував опціон на створення команди розширення і оголосив про перехід у Маямі. Минуло шість років, перш ніж команда з Маямі нарешті з'явилася, але наполегливість Бекхема і вплив його контракту знову стали поворотним моментом в історії MLS.

Як і Лейвек, який роками домагався прихильності Бекхема, Хорхе Мас понад три роки вибудовував стосунки, які зрештою привернули Мессі в MLS. За словами численних джерел, Бекхем відігравав у цьому процесі дещо другорядну роль, виступаючи для Мессі скоріше як друг, який міг би дати пораду, що таке переїзд сім'ї до США для гри в MLS, і який тиск може при цьому виникнути. Адже мало хто здатний зрозуміти те, що належить пережити Мессі.

Угода з Мессі містить у собі пункт про частину акцій «Інтер Маямі», який почне діяти після того, як він закінчить грати, що є дуже цінним активом, з огляду на те, що Sportico оцінює вартість клубу в 585 млн. доларів. Цю оцінку було визначено до підписання контракту з Мессі і до початку будівництва стадіону «Майамі Фрідом Парк» вартістю 1 млрд. доларів, що свідчить про те, що Мессі не залишиться з порожніми кишенями і після завершення кар'єри гравця.

Мессі також веде переговори про партнерство з Apple і Fanatics, які, як очікується, передбачатимуть поділ доходів, і обговорює з Adidas, з якою в нього довічний контракт, бонуси, пов'язані з його підписанням у MLS. Мас оцінює вартість угоди в 50-60 млн. доларів на рік без урахування корпоративних партнерств – це значні інвестиції.

«Я думаю, що герой цієї угоди – Хорхе Мас», – сказав Лейвек, який спочатку інвестував в «Інтер Маямі», але більше не володіє його акціями. «Сміливе, зухвале економічне рішення. Це ризик Хорхе. Це великий ризик. Набагато більший, ніж у випадку з Девідом, тому що ставки зараз вищі. Це сміливий і блискучий крок з його боку. Тепер його команда вирветься вперед. Тепер «Маямі» стане однією з найважливіших франшиз не тільки в лізі, не тільки на ринку, а й на планеті. Блискуче. Геніальний хід, але для цього потрібна мужність. Він не відступав і гриз його протягом двох років. Мужність, мужність, мужність».


ФК Інтер Маямі

Між MLS, в яку Бекхем прийшов у 2007 році, і тією, в якій Мессі гратиме у 2023 році, дуже мало схожості.

Коли 16 років тому Бекхем підписав контракт із «Лос-Анджелес Гелаксі», в MLS було всього 13 команд. Сьогодні їх 29. Остання команда, що розширила лігу в 2007 році, ФК «Торонто», заплатила за вхід до ліги 10 млн доларів. У 2025 році MLS прийме 30-ту команду з Сан-Дієго, отримавши за це 500 млн. доларів. На той час телевізійний контракт MLS з ESPN приносив 8 млн. доларів на рік. Наразі контракт із компанією Apple становить 250 млн. доларів на рік, а трансляції ведуться по всьому світу, де є Apple TV.

На полі продукт також зазнав значних змін. Мінімальна зарплата резервіста в 2007 році становила 12 900 доларів, тільки чотири гравці заробляли 1 млн. доларів і більше, а медіанна зарплата становила 53 000 доларів. Команди літали комерційними рейсами і зупинялися в неякісних готелях - деякі з них були настільки поганими, що «Гелаксі» доводилося платити за переїзд у більш комфортабельні номери. У команді Бекхема були такі товариші, як Кайл Веріс і Майк Рендольф, які отримували 17 700 дол. на рік і надалі провели більшу частину своєї кар'єри в нижчих дивізіонах американського футболу. Бекхем отримував 6,5 млн. доларів на рік, а його найбільш високооплачуваний партнер по команді Лендон Донован – 900 тисяч доларів. Це створювало незручну динаміку в команді з Бекхемом. В одній із найвідоміших сцен із книги Вола Бекхем не став оплачувати рахунок за вечерю з товаришами по команді, що підкреслює різницю в оплаті праці та динаміку, яку вона створювала в роздягальні. Однак Бекхем купив колонки для роздягалень команди, намагаючись подолати розрив.

У сучасній MLS мінімальна зарплата резервістів становить 67 360 доларів, базова зарплата 101 гравця становить щонайменше 1 млн доларів, а медіанна зарплата – 250 000 доларів. Мессі літатиме чартерними рейсами команди і зупинятиметься в хороших готелях – хоча Маямі, напевно, буде оцінювати кожен готель на виїзних матчах, щоб вирішити, чи можна знайти найкращі умови проживання. Хоча він увійде в роздягальню, де все ще є підлітки – «домашні гравці» (гравці, які пройшли курс розвитку в академії команди), які отримують нижчі зарплати, тут також будуть такі гравці, як Бускетс, і високооплачувані ветерани, наприклад, колишній MVP MLS Джосеф Мартінес, який забив понад 100 голів за кар'єру в лізі та отримує зарплату понад 4 млн. доларів; екс-гравець АПЛ і збірної США з футболу ДеАндре Єдлін, який заробив за свою кар'єру мільйони та отримує близько 825 тис. дол. на рік, і травмований бразильський півзахисник Грегоре, який прибув у Маямі з «Баїї» за 4 млн. доларів із зарплатою 725 тисяч доларів.

Кількість гравців із зарплатою в більш ніж 1 млн. доларів на рік в MLS (2007 – 2023):

MLS пройшла довгий шлях, зокрема й завдяки приходу Бекхема. Однак, безсумнівно, є куди рухатися далі. Витрати, як і раніше, спрямовані в основному на кількох топ-гравців, і MLS продовжує боротися за повагу у світовій футбольній ієрархії. Крім того, вона, як і раніше, поступається мексиканській лізі МХ у боротьбі за регіональну першість.

Однак є надія, що Мессі зможе мати такий самий вплив на розвиток ліги, як і Бекхем 16 років тому. Лейвек вважає, що власники ліги будуть готові скористатися цим моментом.

«Сьогодні володіти клубом в лізі – це зовсім інше», – сказав Лейвек. «З огляду на те, що зараз у лізі 30 команд, власники стали набагато більш підприємницькими. Є багато дуже молодих підприємців-початківців, які володіють франшизами. Команди продаються по 500 млн. доларів. У Мессі є вітер у вітрилах, якого не було у Бекхема. Коли з'явився Бекхем, ми зазнавали труднощів і думали, як зробити так, щоб ліга вижила і процвітала в довгостроковій перспективі. Зараз справи в лізі йдуть феноменально, і вартість активів величезна... Це принципово інший рівень економічної ситуації».

Пол Теноріо, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Лондоні дали оцінку грі Мудрика в матчі-розгромі Вест Гема
Футбол | 06 травня 2024, 07:25 14
У Лондоні дали оцінку грі Мудрика в матчі-розгромі Вест Гема

«Челсі» здобув велику перемогу над «молотобійцями»

Зідан назвав переможця у протистоянні Реала з Баварією в ЛЧ
Футбол | 06 травня 2024, 09:50 1
Зідан назвав переможця у протистоянні Реала з Баварією в ЛЧ

Екснаставник «галактікос» – про суперництво команд в півфіналі турніру

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
EGOS
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Выталкиватель парашутистов
Отличие одно - там зарабатывают деньги по-чистому, а у нас через команды всех лиг - отмывают преступные деньги олигархов всех мастей, начина с преступника Ахметова и заканчивая таможенником средней руки.
McLay
MLS - ''будинок для пристарілих'' зірок, фінальний акорд для заробітку на старість.😁
simon andre
Кому это надо . Вы лучше об УПЛ расскажите как она докатилась до такого состояния (судейство стимулирование команд и главное это 1 - 2 место лига чемпионов УЕФА) а точнее деньги на шару .