Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 21 липня 2023, 14:22
15287
23

Новачку Шахтаря Педріньо 21 рік, а в його кар'єрі вже дві каламутні історії

«Гірники» взяли чергового бразильця, але із дуже заплутаним бекграундом…

| Оновлено 21 липня 2023, 14:22
15287
23
Новачку Шахтаря Педріньо 21 рік, а в його кар'єрі вже дві каламутні історії
ФК Шахтар. Педріньо

Напередодні чемпіон України «Шахтар» оголосив про підписання 5-річного контракту із бразильським лівим фулбеком Педріньо, котрий, вочевидь, буде покликаний замінити у стані «гірників» Богдана Михайліченка, який повернувся із оренди назад до «Андерлехта», та скласти конкуренцію для Віктора Корнієнка.

У «Шахтар» Педріньо перейшов на правах вільного агента, оскільки ще у травні «Атлетіко Паранаенсе» прийняв рішення в односторонньому порядку припинити співпрацю з цим захисником через підозри щодо участі у поєдинках із фіксованим результатом. Втім, остання обставина далеко не єдина незрозуміла історія з нетривалої професійної кар'єри Педріньо.

Таких щонайменше дві, причому якщо одна пов'язана із відходом фулбека з «Атлетіко Паранаенсе», то друга, навпаки, – з його появою у лавах цього клубу…

Прихід в Атлетіко Паранаенсе

Педріньо є вихованцем академії «Віторії» із Салвадора, займатися в школі якої почав з 10-річного віку. Згодом захисник доріс до рівня першої команди, і навіть називався фахівцями одним із ключових талантів клубу у своєму віці. За «Віторію» Педріньо грав у бразильській Серії В – другому за силою дивізіоні тамтешнього професійного футболу.

Влітку 2021 року на керівництво «Віторії» вийшли їхні колеги з «Атлетіко Паранаенсе», які виявились зацікавленими у викупі одразу двох гравців клубу із Салвадора – лівого захисника Педріньо та опорного півзахисника Пабло Сілеса. В результаті сторони певний час торгувалися та вели досить непрості переговори, а їхнім підсумком стала домовленість про «пов'язаний трансфер» у сумі 10 мільйонів бразильських реалів (еквівалент 1,86 мільйона євро).

Під «пов'язаним трансфером» мався на увазі перехід з «Віторії» до «Атлетіко Паранаенсе» і Педріньо, і Пабло Сілеса в термін до 30 серпня 2021 року. При цьому клуби орієнтовно погодилися, що трансфер фулбека оцінюється у 8,5 мільйонів бразильських реалів (еквівалент 1,58 мільйона євро), а опорника – в 1,5 мільйони реалів (0,28 мільйона євро). Крім того, «Атлетіко Паранаенсе» гарантував, що решту сезону Педріньо дограє за «Віторію» на правах оренди.

В результаті керівництво «Віторії» з якоїсь причини поспішило із реєстрацією документів. Клуб з Салвадора виключив Педріньо зі своєї заявки, подавши відповідне клопотання до Бразильської конфедерації футболу, а заявити фулбека назад збирався після того, як той вже стане гравцем «Атлетіко Паранаенсе», й повернеться у статусі орендованого.

Але в останній момент усе пішло не за планом. Забігаючи наперед, ідея із «пов'язаним трансфером» провалилася, а сторони почали звинувачувати в цьому одна одну. В «Атлетіко Паранаенсе» повідомили, що «Віторія» мала обговорити спершу викуп в уругвайського «Данубіо» контракту Пабло Сілеса, а вже потім перепродати хавбека у стан «червоно-чорних». Але клуб із Салвадора цього не зробив, що й стало формальним приводом для «Атлетіко Паранаенсе» вийти із угоди.

Незабаром в «Атлетіко Паранаенсе» заявили, що відбулася суттєва зміна «повноти існуючого раніше сценарію домовленостей», і підкреслили, що керівництво «Віторії», санкціонувавши розірвання контракту із Педріньо, «створило ситуацію сильної вразливості та великих очікувань».

Вже 9 вересня 2021 року «Атлетіко Паранаенсе» підписав повноцінний п'ятирічний контракт із Педріньо, причому підкресливши, що футболіст перебуває у статусі вільного агента, а тому жодної мови про компенсацію «Віторії» бути не може. Також не сталося і жодної зворотної оренди фулбека в клуб із Салвадора, і вже 10 жовтня 2021-го Педріньо дебютував за «червоно-чорних» у бразильській Серії А.

Трохи згодом, в листопаді 2021-го, з «Віторії» назад у «Данубіо» повернувся Пабло Сілес, контракт якого 1 січня 2022 року «Атлетіко Паранаенсе» офіційно викупив уже в уругвайців за 500 тисяч євро. Таким чином, «червоно-чорні» таки придбали обох футболістів «Віторії», але за значно менші гроші, аніж планували.

Цікаво й те, що у «Віторії» буквально напередодні обумовленого із самого початку «пов'язаного трансферу» Педріньо та Пабло Сілеса в «Атлетіко Паранаенсе» відбулася відставка президента. Колишній бос клубу із Салвадора Пауло Карнейро виявився відстороненим з посади, і саме на нього послідовники скинули всю провину за абсолютно провальну роботу щодо трансферу Педріньо.

Щоправда, низка цікавих подробиць із цього приводу спливла ще й після того, як стало відомо про дострокове розірвання контракту Педріньо з «Атлетіко Паранаенсе» у травні 2023-го...

Відхід з Атлетіко Паранаенсе

Не менш детективною виявилася і історія відходу Педріньо з «Атлетіко Паранаенсе». Напевно, після дивного вхідного трансферу просто не можна було очікувати чогось іншого… Все сталося у травні, коли на рахунку Педріньо було вже 69 поєдинків за «червоно-чорних», 36 із яких – в рамках Серії А.

Приводом для дострокового завершення співпраці між Педріньо та «Атлетіко Паранаенсе» стало розслідування прокуратури штату Гояс, яке отримало в бразильських ЗМІ назву «Максимальне покарання». В рамках цієї справи правоохоронці встановили, що певні злочинні угрупування переконували футболістів бразильських команд за винагороду у розмірі до 100 тисяч бразильських реалів (еквівалент 18,6 тисяч євро) здійснювати ті чи інші, заздалегідь обумовлені дії із метою отримання подальшого прибутку організаторами на ставках через букмекерів. Зокрема, залучений футболіст повинен був, наприклад, «привезти» пенальті у власні ворота, або отримати жовту/червону картку, щоб ставка зіграла, й він отримав за це обумовлену винагороду.

Махінатори, які залучали до своїх схем футболістів, спершу давали тим лише невелику суму для «затравки» (близько 10 тисяч бразильських реалів, або 1,8 тисяч євро), а залишок гарантували вже за фактом здійснення події.

Загалом до списку підозрюваних, який опрацьовувала прокуратура Гояса, увійшло близько 20 футболістів, та низка пов'язаних осіб. Багато хто з них через підозри втратив контракти зі своїми клубами – зокрема, «Атлетіко Паранаенсе» ухвалив рішення про розірвання трудових угод із лівим захисником Педріньо та центральним півзахисником Браяном Гарсією.

«Повідомляємо, що спортсменів Браяна Гарсію та Педріньо було звільнено. Клуб більше не коментуватиме щось із цього приводу, в тому числі через своїх офіційних осіб, оскільки розуміє, що цим питанням мають займатися компетентні органи. Чесність та етика є важливими цінностями для «Атлетіко Паранаенсе». Футбол – це не лише спорт, а й культурний прояв нашого народу. І з цієї причини ми розуміємо, що обов'язок кожного, особливо тих, хто займається футболом та обертається навколо нього, – зберігати й захищати цю спадщину, жорстко борючись із будь-якою поведінкою, яка загрожує її гідності та авторитету», - йшлося в офіційному комюніке, випущеному з приводу розірвання контрактів з Педріньо та Браяном Гарсією.

Цікаво, що адвокати Педріньо незабаром заявили, що їхньому клієнту не висували жодних звинувачень і він не є фігурантом справи. Тому захисник може продовжувати професійну кар'єру без обмежень.

У ЗМІ фігурувала інформація, що Педріньо нібито підозрювали у навмисному отриманні жовтої картки в матчі 27-го туру бразильської Серії А-2022 проти «Куяби» (2:2), через що футболіст мав пропустити наступний поєдинок команди із «Сантосом», бо мав місце перебір «гірчичників». Нібито за це захиснику обіцяли 80 тисяч реалів (еквівалент 14,9 тисяч євро), половину із яких видали авансом.

Але сам Педріньо виявився категорично не згодним із звинуваченнями, висловивши впевненість, що його кар'єра не буде затьмарена епізодом, до якого він не має жодного відношення.

«Я відіграв усю гру [проти «Куяби»] і, якщо подивитися на час, коли отримав жовту картку, то це було на четвертій компенсованій до матчу хвилині. Нерозумно вважати, що я спеціально хотів отримати картку, відтягуючи все до останніх секунд. Що я можу сказати, будучи молодим футболістом, так це те, що моя кар'єра не буде затьмарена цим епізодом, до якого я не маю жодного відношення», – заявив Педріньо.

Спортивний юрист Дієго Тавареш, котрий займався питанням розірвання контракту із «Атлетіко Паранаенсе» з боку футболіста, вже заявив, що «червоно-чорні» не мали юридичних підстав достроково припиняти дію трудової угоди з поважної причини, доки вона не була встановлена ​​судовим рішенням. Оскільки Педріньо не став фігурантом судового розгляду, то розірвати контракт «червоно-чорні» могли лише із виплатою компенсації футболісту.

«Слідство ще тільки починається, тому, за логікою речей, обвинувального вироку не було, а отже й остаточного рішення немає. Клуб не може апелювати до поважних причин для звільнення спортсменів. У цій ситуації керівництво зобов'язане виплатити всю заробітну плату до закінчення контракту або укласти із гравцем угоду щодо виплати частини цієї суми», – заявив Тавареш.

За неофіційними даними з бразильських ЗМІ, «Атлетіко Паранаенсе» справді довелося виплатити Педріньо певну компенсацію, сума якої тримається в таємниці.

І тут у справу знову вклинилася «Віторія» Салвадор. Нинішній президент цього клубу Фабіо Мота заявив, що «Атлетіко Паранаенсе» не міг в односторонньому порядку розірвати контракт із Педріньо, оскільки йому не належать усі права на футболіста.

«Ми заявляємо, що не санкціонуємо це. «Віторія» не погоджується із таким типом звільнення. «Віторію» треба почути, тому що «Атлетіко Паранаенсе» не має 100% прав на гравця. Нашому клубу належать 30%. Ми вже повідомили «Атлетіко Паранаенсе» про це. Якщо вони не згодні, то нехай повернуть Педріньо назад у «Віторію». Це власність клубу. Ніхто не може бути визнаний винним без відповідного рішення суду. «Віторія» захищатиме свої активи у рамках законодавства. Ми розмовляємо із «Атлетіко Паранаенсе» та агентами гравця… «Віторія» відкрита для повернення Педріньо», – заявив Мота.

***

Очевидно, що при підписанні 5-річного контракту із Педріньо юристам «Шахтаря» довелося добре попрацювати, аби гарантувати відсутність для донеччан правових наслідків дуже каламутної історії із відходом фулбека з «Атлетіко Паранаенсе» в травні цього року. А ось чи коштувала вся ця гра свічок, ми побачимо пізніше, коли Педріньо проведе хоча б півроку у лавах «гірників» – тоді й настане час для перших висновків про фулбека, котрий, до речі, став лише другим бразильцем в історії «Шахтаря», підписаним на правах вільного агента (першим був форвард Майкон Олівейра, доля якого виявилася вельми трагічною).

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
fitnes_sports066
Крутой тип, с руководством Шахтаря на одной волне будет
FunnyCat_____
норм персонаж, по ходу сезона подскажет игрокам Миная, МХ 1925 или Ингульца как лучше и больше заработать !!!
Сергій Леонідович Литвиненко
Все как положено. Подобное к подобному. 
Умник
Это теперь его можно посылать коробки передач делать
Gargantua
пишут "была доказана невиновность" хотя по смыслу скорее "не была доказана вина". Это разные вещи. И реакция клуба говорит о том, что скорее вторая формулировка верна.
Бывают ситуации, когда все понимают что случилось, а прямых доказательств  нет. Участник договорняка упоминал его как причастного. Понятно, что этого мало для доказательства вины. Но зачем бы он упоминал невиновного человека, специально очернить его хотел или что?
Выталкиватель парашутистов
Да, согласен,договорняки почти невозможно доказать. В свое время приходилось участвовать в таких акциях, конспирацию соблюдали на высшем уровне. В команде об этом знали максимум трое, надежные люди, которые даже под пытками не раскололись-бы, с другой стороны -тоже самое. Переговоры- только лично, никаких телефонов.... Если вдруг появлялась крыса, то вопрос решался конкретно и незамедлительно, с огромными последствиями для здоровья информатора, почти все заканчивали не только с футболом,но с трудовой деятельностью, в виду инвалидности....
T-800
Шахтар не Шахтар без каламутних історій
umnuy2
типа наша базар-лига лучше в плане игр на контору.В этом плане только АПЛ белый и пушистый 
Тарас Михайлович
У Шахтаря новий педріньо
BAD👣BOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
BARA.bass
Такая сечка, натрусил всё в куче, вообще не о чём))
BAD👣BOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
BAD👣BOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Злий Глобинець
Говорити і припускати можна все що завгодно. А де реальні докази, що цей Азеведо грав на контору? Їх немає. І не буде. Ця сторінка перегорнута і її варто забути. На 99% імовірності, Шахтарю дуже пощастило, що все так склалося, і нам безплатно дістався гравець достатньо високого рівня. Не топ, але в 21 рік ще здатний до прогресу. Переглянув відео його двох перших тренувань - справляє гарне враження, хороші фізичні кондиції, атлетичний. Побачимо, як проявить себе у грі. Те, що це підсилення для гірників - однозначно.