Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 22 липня 2023, 01:31
14596
4

Історія Мбаппе та ПСЖ наближається до завершення. Настав час прощатися

Розмірковуємо про ситуацію, що склалася між гравцем та клубом

| Оновлено 22 липня 2023, 01:31
14596
4
Історія Мбаппе та ПСЖ наближається до завершення. Настав час прощатися
Getty Images/Global Images Ukraine

Минулого літа перехід форварда ПСЖ Кіліана Мбаппе до мадридського Реала здавався вирішеним питанням. Але футболіст вирішив продовжити контракт із парижанами. Його вмовляли залишитись усі – від керівництва клубу, до президента Франції. Форварда оточили такою увагою, що відмовитися було складно. Звісно, без великих грошей не обійшлося. За даними ЗМІ, лише за наступний сезон за контрактом гравець отримає більше 200 млн євро, включаючи бонус за лояльність.

Здавалося, що чутки про перехід Мбаппе до Реала вщухнуть на кілька років. Але за рік вони знову з'явилися і небезпідставно. Минулого літа парижани заявили, що продовжили контракт із Кіліаном до червня 2025 року. Пізніше виявилося, що угода між сторонами розрахована до літа 2024-го, а продовження до 2025-го – опція гравця. У червні 24-річний нападник заявив, що не буде реалізовувати пункт щодо продовження контракту з парижанами.

Ця новина гучно пролунала на всю Францію. До Іспанії теж долетіло. Невдовзі після заяви Мбаппе з'явилася інформація про те, що президент Реала Флорентіно Перес готовий пробачити гравцеві різку зміну його рішення рік тому і прийняти його в королівський клуб. Сам Кіліан заявив, що хоче відпрацювати свій контракт до червня 2024 року і потім вже піти. Це дуже не сподобалося керівництву ПСЖ. Форварду дали час для ухвалення рішення про його майбутнє. Або француз продовжує контракт до 2025 року, або його продають уже цього літа.

Президент паризького клубу Нассер Аль-Хелаїфі заявив, що чемпіони Франції не дозволять своєму найкращому гравцеві покинути клуб безкоштовно. І це слушно. Незрозуміло, чому Мбаппе вирішив інакше, якщо він є одним із найдорожчих футболістів світу. Навіть із спливаючим контрактом він коштуватиме понад 100 млн євро і Реал, за чутками, готовий заплатити. Але Кіліан упирається у 2024-й рік. ЗМІ пишуть, що це пов'язано із бонусом за лояльність, який нападник не хоче втрачати. Але про яку лояльність може йти мова, якщо він хоче залишити свій клуб ні з чим?

Французькі ЗМІ дають зрозуміти, що Мбаппе лише прикривається професіоналізмом, наполягаючи на тому, щоби відпрацювати контракт до кінця. Насправді все зводиться до грошей. У ПСЖ це зрозуміли. Члени керівництва парижан зійшлися на думці, що не будуть платити гравцеві бонус, якщо він не хоче залишатися. Згідно з останніми новинами, у Кіліана є лише кілька днів для ухвалення рішення про своє майбутнє. Якщо опція щодо продовження контракту не буде активована, то йому дорога на трансферний ринок.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

Цього разу парижани не вмовлятимуть Мбаппе залишитися, про що дав зрозуміти Аль-Хелаїфі, коментуючи ситуацію. Та й без нього можна було б дійти такого висновку, після одного з останніх інтерв'ю Кіліана. Відповідаючи на запитання про невдачі ПСЖ у Лізі чемпіонів, француз дав зрозуміти, що проблема полягає у комплектації команди та в тих, хто займається цією роботою. Крім того, футболіст відкрито заявив, що і в команді, і в клубі часто трапляються розбіжності та й взагалі у всій організації багато невизначеності.

Навіть якщо Мбаппе сказав правду, в ПСЖ це нікому не сподобається. Кіліан йде шляхом свого кумира Кріштіану Роналду, який ще будучи гравцем Манчестер Юнайтед розкритикував усіх: одноклубників, тренера, керівництво клубу та власників. Після цього португалець опинився в Саудівській Аравії, хоча за чутками агент шукав йому клуб із Ліги чемпіонів. Француз, звичайно, до саудитів не поїде, але після таких заяв складно уявити його знову у складі парижан.

Інсайдер Фабриціо Романо дізнався, що до слів Мбаппе погано поставилися не лише у керівництві, а й у команді. Одноклубників зачепило те, що, з одного боку, він начебто їх і захищає, а з іншого, дає зрозуміти, що їхній рівень недостатньо високий для перемоги в Лізі чемпіонів. Аль-Хелаїфі відкрито заявив, що Кіліан може піти, якщо рівень команди його не влаштовує. Дісталося французу навіть від колишнього директора парижан Леонардо. Він у недавньому інтерв'ю заявив, що довкола форварда важко будувати команду, оскільки він не може вести колектив за собою, але хоче бути у центрі проекту.

Після гучних заяв і зіпсованих відносин з керівництвом, залишається лише одне невирішене питання: куди і за скільки ПСЖ буде продавати Мбаппе. Реал цього разу веде себе тихо і не робить жодних серйозних рухів, принаймні публічно. За даними Фабриціо Романо, насправді вершкові активно контактують із гравцем. Сторони навіть пропрацювали плани на різні випадки, але результат має бути один – перехід Кіліана до королівського клубу. Це може статися і зараз, і взимку, і наступного літа.

Для Реала у фінансовому плані було б оптимально підписати Мбаппе за рік на правах вільного агента. Але ПСЖ цього не допустить, судячи зі слів президента. Якщо Кіліан хоче піти, то лише через продаж. Схоже, парижани нарешті починають цінувати себе і свою роботу, якою б вона не була. Мбаппе вже 5 років є найкращим бомбардиром команди. Його потенційний відхід – це втрата, але терпіти таку поведінку не можна. Гравці на чинних контрактах не можуть безкарно критикувати всю організацію через ЗМІ. Коментуючи ситуацію з Кіліаном, Аль-Хелаїфі заявив, що нікого немає вище за клуб. Час довести це справою.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Перець
Ще Неймар і Мбаппе підуть і  в ПСЖ буде печалька, чемпіонство буде тяжко здобути
Aleksii Semakin
Не понимаю высер в сторону игрока никто не заставлял ПСЖ подписывать такой контракт.Он не отказывается от выступлений за клуб, выполняет свои обязательства
Raien
Я б на місті Реала відмовив би, суто з принципу. Але я не на місті Реала