Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 20 липня 2023, 18:06
12869
67

Скільки ж коштує Анатолій Трубін?

Олексій Сливченко шукає відповідь на актуальне питання з переговорів «Шахтаря» та «Інтера»

| Оновлено 20 липня 2023, 18:06
12869
67
Скільки ж коштує Анатолій Трубін?
Getty Images/Global Images Ukraine. Анатолій Трубін

Наприкінці червня в італійських ЗМІ з'явилася інформація про те, що міланський «Інтер» всерйоз розглядає можливість підписання голкіпера «Шахтаря» та збірної України Анатолія Трубіна. Стража воріт «гірників» у стані «нерадзуррі» бачать як потенційного змінника для Андре Онана, котрий перебуває на порозі трансферу в «Манчестер Юнайтед».

З того часу, а минуло вже кілька тижнів, справа, принаймні на перший погляд, так і не зрушила із «мертвої точки». Переговори між представниками «Інтера» та «Шахтаря» поки що так нічим позитивним і не увінчалися, хоча з самим Трубіним, за чутками, міланський клуб уже погодив усі деталі особистого контракту. Зокрема, в Італії український воротар може отримати трудову угоду терміном на п'ять років та із сумою окладу у 1,8 мільйона євро за сезон. Щоправда, щоб таки отримати ці гроші та можливість грати у престижній італійській Серії А Трубіну, а скоріше, його агентам, як і босам «Інтера», потрібно переконати «Шахтар» погодитися на трансфер прямо зараз.

Головна проблема, яка існує у переговорах між «Інтером» та «Шахтарем» щодо Трубіна на даний момент – це сума відступних. За інформацією Sport.ua, «гірники» із самого початку виявили готовність розлучитися зі своїм ключовим воротарем за 35 мільйонів євро, проте «Інтер» не поспішає задовольняти запити чемпіона України й вирішив дати старт переговорам зі значно скромнішої суми у 10 мільйонів євро.

ФК Шахтар. Анатолій Трубін

Не виключено, що питання із потенційним трансфером Трубіна в «Інтер» затягнеться та обросте такою кількістю подробиць, а також супутніх пліток, що його можна буде сміливо переводити до категорії саг. Однак прямо зараз куди цікавіша відповідь на інше питання: а скільки ж насправді коштує Анатолій Трубін, і хто з клубів – «Шахтар» чи «Інтер» – найбільш об'єктивний під час переговорів?

Щоб підійти до відповіді, спочатку варто вивчити ряд факторів, що безпосередньо впливають на цю ситуацію. Очевидно, що боси «Інтера» помітили Трубіна далеко не у поєдинках української Прем'єр-ліги, де роботи в Анатолія минулого сезону, незважаючи на суттєві зміни у складі команди, було зовсім небагато. За кількістю виконаних сейвів у перерахунку на 90 хвилин Трубін в УПЛ-2022/23 опинився на скромному 23-му місці із показником у 1,98. Це не тільки вдвічі менше, аніж в лідера рейтингу Данила Єрмолова (4,51), котрий виступав за «Металіст», але й менше, ніж у обох голкіперів «Динамо» в минулому чемпіонаті – Георгія Бущана (2,38) та Руслана Нещерета (2,21).

Якщо в УПЛ оборона «гірників» та суперники донецької команди не дали можливості Трубіну попрацювати, як це прийнято називати, у поті чола, то ось у Лізі чемпіонів Анатолій крутився в рамці, наче білка у колесі. Багато в чому завдяки якісним діям свого голкіпера «Шахтарю» пощастило фінішувати в непростій групі на третій сходинці, та отримати навесні можливість зіграти у плей-оф Ліги Європи.

Більше того, в Лізі чемпіонів-2022/23 Трубін взагалі виявився беззаперечним лідером за кількістю виконаних сейвів у перерахунку на 90 хвилин. Показник 5,04 став найвищим серед усіх колег Анатолія по амплуа. Та й більше чотирьох сейвів у середньому за матч минулого сезону в найпрестижнішому клубному турнірі континенту робили, окрім українця, лише четверо – 26-річний Їндржих Станек із «Вікторії» Пльзень (4,95), 41-річний Аллан Макгрегор з «Рейнджерс» (4,35), 28-річний Домінік Лівакович із «Динамо» Загреб (4,23) та 31-річний Тібо Куртуа з мадридського «Реала» (4,1).

Вище ми не просто так вирішили виділити вік кожного із воротарів, котрі опинилися за спиною Трубіна за кількістю сейвів за 90 хвилин. Справа в тому, що всього в ЛЧ-2022/23 знайшлося лише три, окрім Анатолія, голкіпера, які робили по три «порятунки» в середньому за матч та перебувають у віці до 25 років.

Вік футболіста – це один із ключових факторів, що враховуються при визначенні ціни. Для воротаря 25 років (а Трубіну, нагадаємо, взагалі всього 21!) – це, можна сказати, ще самісінька юність. З одного боку, це ще й період, коли голкіпер продовжує «набивати ґулі», обростаючи негативним досвідом, але з іншого – прогрес у цьому амплуа завжди можливий лише через помилки та роботу над ними. Чим раніше голкіпер почне пробувати себе на топ-рівні, тим швидше він, якщо не зламається та не покотиться униз, може опинитися в когорті кращих.

Трубін до своїх років вже довів, що здатний витримувати навантаження та тиск, що супроводжують найвищий рівень. На рахунку Анатолія 7 матчів за національну збірну України, а також 25 поєдинків у єврокубках, в тому числі 14 ігор – в основній сітці Ліги чемпіонів. Знайти воротаря із подібним бекграундом в світовому футболі наразі не так вже й просто. Наприклад, у 22-річного голкіпера «Валенсії» Георгія Мамардашвілі, котрого дуже хвалять скаути із усього континенту, за спиною лише 9 матчів за національну збірну Грузії, яка перебуває значно нижче за Україну в рейтингу ФІФА, і лише 3 поєдинки у єврокубках, та й ті на стадії кваліфікації в рамках Ліги Європи. При цьому Мамардашвілі, який показав себе в Ла Лізі з найкращого боку, оцінюється експертами Transfermarkt у 25 мільйонів євро.

Можна також повернутися до Діогу Кошти із «Порту», ​​Філіпа Кьона, який минулого сезону в єврокубках відіграв за «Зальцбург» та Джанлуїджі Доннарумми з «Парі Сен-Жермен». Двоє з них – португалець та італієць – на даний момент взагалі оцінюються аналітиками у 45 мільйонів євро, а ось Кьон, номінальна вартість якого на Transfermarkt дорівнює всього 4,5 мільйонам євро, цього літа вже встиг змінити клуб й перебрався у «Монако» за 10 мільйонів євро. Іншими словами, монегаски заплатили за швейцарця вдвічі більше, аніж того оцінювали на момент укладання угоди.

Трубін прямо зараз на Transfermarkt оцінюється у 22 мільйони євро, але «Інтер» не поспішає пропонувати «Шахтарю» навіть таку суму. Чому? Тут все просто – в українського воротаря залишається ще лише рік за контрактом із «гірниками», а підписувати нову угоду Анатолій, за чутками, які заслуговують на довіру, не планує. Більше того, у «Шахтарі» вже чітко усвідомлюють – влітку наступного року клуб може втратити свого воротаря абсолютно безкоштовно, оскільки той таки «Інтер» буде готовий піти на подібні умови трансферу, якщо не узгодить покупку українця до кінця серпня.

Ймовірно, останній фактор таки спонукав босів «Шахтаря» змінити запитну позицію щодо Трубіна. Наразі, якщо довіряти італійським інсайдерам, чемпіон України готовий відпустити свого воротаря за 20 мільйонів євро плюс 20% від суми наступного продажу Анатолія. Однак «Інтер» не влаштовує навіть така сума, і він твердо стоїть на своєму – 10 мільйонів євро одразу, 2 мільйони євро у вигляді бонусів та лише 10% від наступного продажу.

Додаткової гнучкості італійській стороні у переговорах може додати інформація про те, що послугами Трубіна також зацікавилися у Саудівській Аравії. Зокрема, українець разом зі своїми представниками вже побував у Лондоні, де провів переговори із саудитами, але жодних подробиць цього спілкування, окрім самого такого факту, наразі невідомо. Враховуючи високу платоспроможність саудитів, які буквально смітять грошима в нинішньому трансферному вікні, можна сміливо припускати, що особливих проблем зійтись у ціні з «Шахтарем» в них не виникне, а це вже грає аж ніяк не на користь «Інтера». Скажімо, раніше «гірники» вже мали досвід торгів по одному із лідерів команди (Алексу Тейшейрі) з європейським топ-клубом («Ліверпулем»), після досягнення патової ситуації в переговорах із яким банально продали футболіста туди, де погодилися заплатити стільки, скільки було треба (у китайський «Цзянсу Сунін» за 50 мільйонів євро).

Getty Images/Global Images Ukraine. Анатолій Трубін

Тому початкову запитну суму у 35 мільйонів євро за 21-річного воротаря, який вже встиг чудово зарекомендувати себе у Лізі чемпіонів, керівництво «Шахтаря» напевно взяло аж ніяк не «зі стелі», й готовність торгуватися до 20 мільйонів плюс відсоток від перепродажу в майбутньому – це і є проявом конструктивної позиції. Більше того, навіть якщо домовитися по Трубіну ані з «Інтером», ані з будь-яким іншим клубом «Шахтарю» цього літа не вдасться, нічого страшного для «помаранчево-чорних» в принципі не станеться. У команди Патріка ван Леувена прямо зараз і близько немає готової заміни для Анатолія, адже варіант з Різником ще навіть не апробований, а про молодих Пузанкова та Твардовського говорити все-таки ще занадто-занадто рано.

Не варто забувати, що успішні виступи у Лізі чемпіонів (і частково Лізі Європи) – це не лише престиж, а й величезні фінансові можливості для українських клубів. Минулого єврокубкового сезону «гірники», зокрема, отримали від УЄФА майже 44 мільйони євро у вигляді призових, і роль, яку відіграв Трубін у цьому успіху, є дуже значною.

Саме тому розлучатися із Трубіним за 10 мільйонів євро, які дає «Інтер», коли самі «нерадзуррі» відпускають Андре Онана у «Манчестер Юнайтед» за більш ніж 50 мільйонів євро – це навряд чи правильний варіант для «Шахтаря». Очевидно, у клубі це чудово розуміють, через що торги йдуть дуже «плавно» та без очевидних перспектив для «прориву». Зрештою, кожна сторона намагатиметься максимально дотриматися своїх економічних інтересів, і незабаром ми зрозуміємо, кому ж це вдалося зробити в більшій мірі, або побачимо готовність і «Інтера», і «Шахтаря» йти на компроміс. До речі, останній варіант був би, мабуть, найбільш логічним, так само як і вартість вихідного трансферу Трубіна в стан «нерадзуррі» приблизно у 20-25 мільйонів євро. Чи як ви вважаєте?..

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 67
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Remark
Тут ответ однозначный и неоспоримый - Трубин стоит столько, сколько за него заплатят)
Милан Милан
Интеру торопиться некуда. Они могут просто договориться с Трубиным и подписать его через полгода бесплатно. Пообещав подпиской бонус в сумме к примеру 2 млн.евро. Шахтёр останется в дураках в плане денег, но с другой стороны с сильным вратарём ещё на год. Хотя с деньгами у Шахтёра проблем нет, особенно после повышения цен на электроэнергию.
Cartman
Ну можно и на 15 млн сойтись . Дороже сомневаюсь . 
Xvalenok03
Стоит столько за сколько его продадут-купят.
Ни копейки больше, ни меньше.
Score Pion
Анатолій безцінний!
Alehandro
Статистикою можна як завгодно крутити... І ця про сейви - не виключення. Вона, по-перше, не в останню чергу залежить від того як захисники дають супернику пробивати по воротам.
По-друге, якщо в середньому кіпер робить 2 сейви при 2,5 ударах за гру, то це напевне краще ніж робити 5 сейвів при, скажімо, 8 ударах
Zanregent
Продайте в Интер Майами к Кривцову! Там и компашка знатная подобралась
Lion
Коштуе очень дорого!
nick07
Інтер (чи інший європейський гранд) це розвиток, а саудити це лише гаманець та сита пенсія, ну і сумнівно що саудити полюють за Трубіним (їм потрібні вже топ-зірки, щоб продати телепул, а не молоді гравці)
Чи вартує Трубін 35? та навряд чи, але побачимо за скільки продадуть
Summertime
Если брать на вес золота, то Трубин сейчас стоит около 5 400 000 долларов.  Пусть берут за стартовую цену и устраивают аукцион.
avk2307
Не согласен с автором с методом подсчета статистики. Если статистику по УПЛ ок можно принять, то вторую надо рассчитывать как минимум на выступлениях в еврокубках, а не только отдельно в 6 играх ЛЧ. ТО же самое и с альтернативными вратарями, нельзя ограничить вариации только вратарями  игравшими в ЛЧ.Так никто из потенциальных покупателей не смотрит. Вот простые примеры: Тотенхем купил вратаря из Эмполи за 16 млн, который никогда в еврокубках не играл, Брайтон купил 22х летнего вратаря Андерлехта за 10 млн. и он тоже играл только в ЛК. Так это самая богатая лига- АПЛ. С какого перепугу Интеру тратиться на Трубина больше 15 млн(еще учитывая его контракт с Шахтером) , если они одного из вратарей Франции Ю21 могут купить за меньшие деньги или кого то из Италии знакомого им ближе.
PUMA
Бредовая статья.За 20 да и ещё с процентами от перепродажи его никто не купитДают 10 продавайте,иначе потеряете бесплатно через год 
Умник
Толик хороший вратарь. Но попал к жадным рукам, надо иметь холодную голову и гнуть свою линию.
Ну и не по теме.
Педринью Азеведо игрок Шахтера.
Жаль Корниенко только выздоровел и будет опять на лавке.
nicksaf
Сколько, сколько? 7-1-- вот сколько.
Gargantua
над ушами Трубин ловит хорошо а по углам не тащит вообще
Alex T
3 млн и норм
fitnes_sports066
За 5 сезонов где только в трёх был основной у шахтаря
96 игр, 37 сухих, 92 пропущенных
2022 год 2023 год еврокубки
Лига чемпионов шесть игр ноль сухих матчей 10 пропущенных мечей
Кубок Европы 4 игры, ноль сухих, 11 пропущенных мячей.
Все сухие Матчи приходится на чемпионат Украины.
Самый шикарный сезон в Европе
2020/2021 три сухих матча в лиге чемпионов и два сухих в лиге Европы
То есть блистал в еврокубках на сухие матчи в в одном сезоне из трёх. Салам первом где был основным 
serhiy
Перша сума була 40 мільйонів.
Calm
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил