Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 липня 2023, 08:07
23767
8

ЛНЗ: мільйонер зі списку Форбс, аграрний бізнес та тренер-новачок

Усе, що потрібно знати про абсолютного дебютанта чемпіонату України

| Оновлено 19 липня 2023, 08:07
23767
8
ЛНЗ: мільйонер зі списку Форбс, аграрний бізнес та тренер-новачок
ФК ЛНЗ

У новому сезоні у складі вітчизняного елітного дивізіону вперше в історії зіграє представник Черкаської області – ЛНЗ.

Цей молодий колектив (заснований у 2006 році) отримав право зіграти в УПЛ після стикових поєдинків із «Інгульцем». Перша зустріч закінчилася внічию 1:1, а у другій черкащани здобули мінімальну перемогу 2:1.

Фактично, відбулася своєрідна рокіровка: замість одного «аграрного» клубу («Інгулець») у чемпіонаті України тепер виступатиме інший «аграрний» клуб – із Черкас.

***

ЛНЗ – це абревіатура: Лебединський насіннєвий завод. Футбольний клуб є частиною агрохолдингу LNZ Group. І в цьому сенсі він і структурно, і ментально нагадує «Інгулець». Фактичними власниками і холдингу, і футбольного клубу є родина Кравченків. Дмитро Вікторович – голова Наглядової ради та співвласник агрохолдингу LNZ Group. Його син Віктор – власник ФК ЛНЗ. Президентом клубу є ще один представник агрохолдингу Андрій Полтавець.

ФК ЛНЗ. Дмитро Кравченко

За даними журналу «Форбс», Дмитро Кравченко входить до списку ста найбагатших людей України. За «переписом» 2021 року, його статки оцінювалися в 110 мільйонів доларів. У рейтингу журналу він посідав 79 місце.

Свій бізнес Дмитро Кравченко успадкував від батька. І суттєво розширив. Спочатку Дмитро Вікторович був «лише» директором Лебединського насіннєвого заводу. Проте досить швидко на базі цього підприємства, якому вже понад півтора століття, було організовано агрохолдинг, який займається повним циклом вирощування та дистрибуції насіння (насамперед кукурудзи).

Холдинг Кравченка об'єднує 47 агрофірм. Земельний банк компанії – понад 80 тисяч гектарів, причому не лише у Черкаській області, а й у Сумській.

Крім цього, LNZ Group займається постачанням заморожених ягід та овочів. Є в них і тваринницька галузь.

Загалом, незважаючи на лихоліття, бізнесові справи йдуть досить успішно. Тому футбольний клуб ЛНЗ може стати цілком успішним проектом.

***

Перші роки ФК ЛНЗ називався «Шпола – ЛНЗ – Лебедин». Під цією «нехитрою» назвою команда тривалий час виступала на першість Черкаської області. Вигравши там все, що можна було, клуб вирішив рухатися далі – до аматорів.

Там теж команда вперлася в стелю, вигравши всі можливі трофеї та титули. І у 2021 році було прийнято історичне рішення змінити статус клубу на професіональний та заявитись до Другої ліги.

З цього року клуб поміняв і прописку: переїхав до Черкас, де виступає на муніципальному стадіоні «Черкаси-Арена».

Дебютний «млинець» серед професіоналів для ЛНЗ не став глевким: команда посіла третє місце і пішла на підвищення до першої ліги.

І в другому за статусом вітчизняному дивізіоні ЛНЗ затримався лише на один сезон. За підсумками минулого чемпіонату Першої ліги «фіолетові» (базові кольори колективу) посіли третє місце, що дало право зіграти у матчах плей-оф із командою УПЛ.

Тією командою виявився «Інгулець», і в «аграрному» дербі за сумою двох поєдинків перемогу здобули підопічні Олександра Ковпака.

***

Путівку до елітного дивізіону ЛНЗ здобув під керівництвом молодого наставника Олександра Ковпака, який, до речі, є вихованцем черкаського футболу.

ФК ЛНЗ. Олександр Ковпак

Колишній нападник «Таврії», «Арсенала», «Ворскли», «Десни» та ще деяких команд (і національної збірної України зокрема) очолив ЛНЗ у вересні минулого року.

До цього командою керував відомий фахівець Юрій Бакалов. Під його керівництвом ЛНЗ виграв чемпіонат країни серед аматорів та фінішував на третьому місці у першості другої ліги, що дало пряму путівку до першої ліги.

Проте вже після двох стартових поєдинків на чолі ЛНЗ у чемпіонаті Першої ліги Бакалова було відправлено у відставку. Керувати командою був покликаний помічник Бакалова – Олександр Ковпак: спочатку з приставкою «в.о.», потім на «повноцінній» основі.

Під його керівництвом «фіолетові» посіли третє місце у «чемпіонській» групі Першої ліги, пропустивши вперед «Полісся» та «Оболонь», які зайшли до УПЛ напряму. ЛНЗ зайшов до УПЛ через стикові поєдинки, про що було сказано вище.

Після перемоги над «Інгульцем» Ковпак зізнався, що вперше у своїй тренерській кар'єрі відчув подібні емоції. Він відзначив бойовий настрій своїх футболістів. І подякував клубному керівництву за підтримку, пообіцявши виконати побажання босів – «випити весь алкоголь у Черкасах».

***

За мірками першої ліги ЛНЗ був добротно укомплектований. Лопирьонок, Муравський, Насонов, Шестаков, Нич – ці та інші футболісти мали певний досвід виступів і на вищому рівні.

Однак після того, як команда виборола право зіграти в еліті українського футболу, черкаський клуб почав серйозно зміцнюватися.

Хоча спочатку він попрощався з низкою гравців, з якими не було продовжено трудові угоди. Серед них Полюлях, Солдат, Шеліхов, Синьогуб та Нехтій.

До речі, ще до стиків із «Інгульцем» у ЗМІ з'явилася інформація, що навіть якщо ЛНЗ проб'ється до УПЛ, Ковпак буде відправлений у відставку, а на його місце запросять Вірта. У підсумку, інформація не підтвердилася.

І під керівництвом Ковпака ЛНЗ почав готуватися до нового сезону – дебютного в УПЛ.

Відповідно до цієї знаменної події почали з'являтися в ЛНЗ й імениті новачки. Чого вартий хоча б прихід до команди колишнього півзахисника «Олександрії», «Динамо» та збірної України Сергія Рибалки.

До цього клуб із Черкас уже встиг провернути кілька помітних трансферів. «Фіолетову» команду поповнили відразу кілька відомих за УПЛ гравців.

Першим новачком ЛНЗ у нинішнє трансферне вікно став колишній форвард «Металіста» Максим Прядун. Підписали черкащани й ще одного колишнього гравця харківської команди – Владислава Наумця.

Далі пішло-поїхало. Черкащани підписали колишнього захисника «Вереса» Геннадія Пасіча. У новому сезоні за ЛНЗ виступатимуть колишній капітан «Інгульця» Максим Ковальов та екс-півзахисник «Кривбаса» Євген Банада. Амбітні новачки УПЛ ангажували колишнього захисника азербайджанського «Сабаїла» Петра Стасюка та колишнього голкіпера «Миная» Германа Пенькова.

ФК ЛНЗ. Максим Ковальов змінив Інгулець на ЛНЗ

І, схоже, на цьому «аграрний» клуб зупинятись не збирається.

Відбулися зміни і у структурі черкаського клубу. Технічним директором ЛНЗ став колишній тренер-аналітик «Металіста» та за сумісництвом відеоблогер Андрій Колесник, якому поставлено завдання побудови у структурі клубу аналітико-скаутського відділу.

Під УПЛ черкаський клуб збільшив бюджет. За словами президента ЛНЗ Андрія Полтавця, він буде на рівні трьох-п'яти мільйонів доларів на сезон. А головне завдання на дебютний чемпіонат за словами функціонера – закріпитись у середині таблиці.

ЛНЗ розпочав будівництво й клубної бази.

Схоже, ЛНЗ прийшов до УПЛ всерйоз та надовго.

Оцініть матеріал
(117)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BAD👣BOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
McLay
Колись поміщики тримали кріпосні театри, в яки грали кріпосні актори. Сучасні поміщики вважають за елітарність мати свою футбольну команду, таку собі любиму "цяцьку''. Потім вона швидко їм набрине і викинеться на смітник. Краще б виплачували пристойну зарплату тим хто заробляє їм мільйони.
odiniznashih
Фамилия в списке Форбс по Черкасской области.
Summertime
В стране, которая из промышленно - аграрной превратилась почти полностью в аграрную, так и должно быть.  Возродить общество "Урожай"  и дальше развивать ФК фермеров и предпринимателей.)
Злий Глобинець
Є відчуття, що це буде Колос номер 2. Бовтатимуться між 8 і 12 місцями, а далі - виліт у пердив відразу, як тільки бізнес у власників почне буксувати.
Віталій Ткачук
Я скептично ставлюся до таких проектів. Простий приклад: в дунаєвецького Епіцентра, власник Герега, він мільярдер. Якби хотів, то цей клуб грав би в єврокубках, але вони "зливаються" постійно. Цьому також може набриднути.