Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 17 липня 2023, 18:16
6656
3

Кар'єрний пік. 4 тренери, які в новому сезоні дебютують в АПЛ

Яких результатів їм вдасться досягти – подивимося, а потім і оцінимо…

| Оновлено 17 липня 2023, 18:16
6656
3
Кар'єрний пік. 4 тренери, які в новому сезоні дебютують в АПЛ
Getty Images/Global Images Ukraine

Новий сезон в англійській Прем'єр-лізі обіцяє бути дуже гарячим. Незважаючи на те, що за останні шість років чемпіоном країни п'ять разів ставав Манчестер Сіті, який лише одного разу вдалося посунути із золотого п'єдесталу Ліверпулю, у «містян» все ще зберігається вельми пристойний список конкурентів. Це і вже згадуваний Ліверпуль, і Арсенал, що чудово показав себе у сезоні-2022/23, і амбітний Манчестер Юнайтед, і столичний Челсі, який переживає чергову перебудову, і, безумовно, невдаха Тоттенхем, що завжди має намір втрутитися у зарубу.

Вже менше ніж за місяць, 11 серпня, сезон в АПЛ візьме старт, але захоплюючим він буде не лише для ключових претендентів на чемпіонство, а й ще для низки команд – зокрема тих, які до нових вершин за собою поведуть тренери-дебютанти турніру. Таких лише чотири. Або аж чотири, враховуючи, що це п'ята частина від загальної кількості усіх наставників у змаганні…

Роб Едвардс

Вік: 40 років
Громадянство: Уельс
Команда: Лутон

Лутон вперше в історії зіграє в англійській Прем'єр-лізі, звідки вилетів якраз перед переформатуванням елітарного дивізіону – у 1992 році. Нинішній успіх «капелюшників» став можливим завдяки чудовій та старанній роботі 40-річного валлійського фахівця Роба Едвардса, котрий тепер отримає можливість дебютувати на топ-рівні.

Як футболіст Едвардс, який виступав на позиції центрального захисника, встиг пограти в АПЛ за рідну Астон Віллу та Блекпул. Щоправда, в лавах обох команд Роб провів лишень 10 поєдинків у вищому дивізіоні професійного англійського футболу, і куди більше запам'ятався шанувальникам Чемпіоншипу, в якому на рахунку Едвардса аж 177 проведених матчів за різні команди.

Getty Images/Global Images Ukraine

Тренерську кар'єру Едвардс розпочав у 2014 році. Тоді молодому фахівцю довірили роботу з юніорами Вулверхемптона – командою U-18. Незабаром Роб доріс до рівня помічника головного тренера у першій команді та навіть провів один матч у ролі виконуючого обов'язки наставника «вовків», але в рамках Чемпіоншипу. Згодом Едвардс працював із Телфордом, Вулверхемптоном U-21, збірною Англії U-16, Форест Гріном та Уотфордом, перш ніж у листопаді минулого року очолив Лутон і з ходу вивів «капелюшників» до елітарного дивізіону.

Едвардс цікавий тим, що вважає за краще грати із трьома центральними захисниками, використовуючи схеми 3-5-2 або 3-4-1-2. З цієї причини в Лутона досить непогано виходило оборонятися у Чемпіоншипі, проте наскільки команда Едвардса виявиться конкурентоспроможною на рівні АПЛ – це, мабуть, одна із ключових інтриг майбутнього чемпіонату, де багато шанувальників традиційних андердогів однозначно симпатизуватимуть «капелюшникам».

Венсан Компані

Вік: 37 років
Громадянство: Бельгія
Команда: Бернлі

Getty Images/Global Images Ukraine

Шлях Венсана Компані до тренерського дебюту в АПЛ багато в чому схожий на той, який зробив Роб Едвардс. Насамперед Бернлі, яким із липня 2022 року керує бельгієць, повернувся до елітарного дивізіону за підсумками розіграшу сезону в Чемпіоншипі. Також Компані, як і Едвардс, у гравецькі часи виступав на позиції центрального захисника, і мав досвід ігор у Прем'єр-лізі. Щоправда, кар'єра у Венсана в АПЛ виявилася набагато більш насиченою та зірковою – він зіграв 265 матчів за Манчестер Сіті, у лавах якого чотири рази ставав чемпіоном.

У 2019 році Компані залишив стан «містян» й повернувся до рідного для нього Андерлехта. У цій команді Венсан один сезон провів у статусі граючого тренера, після чого остаточно повісив бутси на цвях та зосередився на наставництві. На жаль, повернення Компані прийшлося аж ніяк не на найкращі для Андерлехта часи, а тому виграти будь-що із командою в статусі коуча Венсан так і не зміг. Щоправда, це не завадило бельгійцю отримати запрошення з Туманного Альбіону.

Усього за сезон Компані вирішив із Бернлі завдання щодо повернення до Прем'єр-ліги. «Бордові» виграли Чемпіоншип-2022/23, набравши 101 очко у 46 поєдинках. Тепер перед бельгійським наставником стоїть складніше завдання – закріпитися в еліті. З одного боку, змагання чудово знайоме Венсану, але з іншого – у період кар'єри футболіста він відчував зовсім інші турнірні перипетії, оскільки виступав за команду-гранд, а тепер буде значно сфокусованішим на вирішенні більш приземлених завдань. Втім, може, ми просто недооцінюємо талант Компані і він зможе вивести Бернлі на куди вищий рівень?..

Андоні Іраола

Вік: 41 рік
Громадянство: Іспанія
Команда: Борнмут

Getty Images/Global Images Ukraine

19 червня в Борнмуті, за який виступає український центральний захисник Ілля Забарний, ухвалили вельми несподіване рішення звільнити із посади головного тренера Гарі О'Ніла, який перебував у клубі з лютого 2021-го: спершу на правах асистента, потім як виконувач обов'язків наставника, і, зрештою, у ролі повноцінного шефа першої команди. О'Нілу вдалося врятувати для «вишень» прописку в еліті за підсумками сезону-2022/23, але в цілому його стиль роботи, вочевидь, припав не до вподоби клубному керівництву, і в новий сезон Борнмут входить під керівництвом 41-річного іспанця Андоні Іраоли.

Іраола є абсолютним дебютантом для англійської Прем'єр-ліги. У період кар'єри футболіста Андоні, котрий грав правого захисника, виступав на батьківщині за Атлетік із Більбао, а прощався з грою у північноамериканській МЛС в лавах Нью-Йорк Сіті на початку 2017-го. Незабаром після цього Іраола прийняв пропозицію працювати у статусі тренера з юнаками рідної для нього команди Антигуоко, але вже влітку 2018 року вирішив рухатися далі та відбув на Кіпр, де трохи більше половини сезону відпрацював із АЕКом з Ларнаки.

Після кіпрського вояжу Іраола повернувся до Іспанії, де тренував нижчоліговий Мірандес, а згодом заслужив запрошення від Райо Вальєкано, зумівши в першому ж сезоні повернути мадридців в Ла Лігу, де «бджоли» успішно втримувалися впродовж наступних двох розіграшів, стабільно фінішуючи на 12-му рядку в «турнірці».

Саме з Райо Вальєкано боси Борнмута і зуміли заманити до себе Іраолу. Поки що невідомо та абсолютно незрозуміло, як Андоні зуміє адаптуватися до нового для нього середовища та проявити свої тренерські таланти в англійському футболі. Хочеться вірити й у те, що Іраола зуміє знайти підхід до Іллі Забарного, який перебуває у чудовому віці для поглинання чогось нового та має серйозні амбіції для подальшого прогресу.

Ангелос Постекоглу

Вік: 57 років
Громадянство: Австралія
Команда: Тоттенхем

На відміну від Едвардса, Компані та Іраоли, які знаходяться лише на самому початку своїх тренерських кар'єр, Ангелос Постекоглу, котрий цього літа отримав призначення до Тоттенхема, є вже досить досвідченим фахівцем. До своїх 57 років австралійський наставник, який за часи футболіста грав у лінії захисту та виключно на батьківщині, очолював цілу низку колективів: Саут Мельбурн, Панахаїки, Брісбен Роар, Мельбурн Вікторі, Йокогама Ф. Марінос, Селтік, а також юнацьку (U-20) та національну збірні Австралії.

Саме із Селтіка, з яким Постекоглу за два роки виграв п'ять трофеїв у Шотландії (два чемпіонства, два Кубки ліги та один Кубок країни), австралієць і перебрався до Тоттенхема, де по ходу сезону-2022/23 на тренерському містку діялася справжня чехарда. Спочатку в стан «шпор» сватали Маурісіо Почеттіно та Юліана Нагельсмана, проте жоден з них лондонську команду так і не прийняв, і тепер намагатися творити історію з Тоттенхемом доведеться саме Постекоглу.

Примітно, що до своїх років Постекоглу не лише дебютує в АПЛ, а й взагалі не має досвіду тренерства у топ-чемпіонатах. Австралійська, грецька, японська та шотландська національні ліги не мають нічого спільного з Прем'єр-лігою не лише з точки зору інтенсивності ведення футболу, а й щодо якості конкурентної боротьби. Тому в Тоттенхемі всерйоз ризикують, коли довіряють Ангелосу, хоча той раніше і ставав чемпіоном трьох країн…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RomeoBoss
Ну ось і чудово,що Гаррі залишаеться в "Тоттенгеме".
Я цьому дуже радий. Може з цего нарешті,щось вийде.
Дуже спадіваюсь🤔