Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 16 липня 2023, 00:30
1848
0

Олег ШАФАРЕНКО: «Є сили грати. Але в Соколі лише тренуватиму»

Перше інтерв’ю фахівця в статусі нового-старого головного тренера київського «Сокола»

| Оновлено 16 липня 2023, 00:30
1848
0
Олег ШАФАРЕНКО: «Є сили грати. Але в Соколі лише тренуватиму»
Фото Юрія Мирончика. Олег Шафаренко

Те, про що тривалий час говорили в кулуарах, таки сталося. 42-річний Олег Шафаренко після річної паузи повертається в «Сокіл». Повертається, здобувши безцінний досвід тренерської діяльності в Німеччині. Попередня каденція Шафаренка в «Соколі» тривала два роки і завершилася виходом у фінал в дебютному після відродження клубу сезоні і золотим дублем у незавершеному через війну сезоні-2021/2022.

Відразу після презентації в звичному статусі тренер дав ексклюзивне інтерв’ю Sport.ua. У ньому Шафаренко розповів, як здивував самого себе за рік перебування в Німеччині, чого очікує від нового етапу соколівської кар’єри, на яких гравців орієнтується і хто увійде в його тренерський штаб.

- Для мене повернення в «Сокіл» - подія особлива, - бере слово пан Олег. – Дуже радий, що знову працюватиму з рідною командою. Сподіваюся, що керівництво клубу та хокеїсти теж втішені моїм призначенням. Знаходячись у Німеччині, я продовжував стежити за «Соколом». Команді було непросто, в її складі виступало немало гравців, які тривалий час не грали в хокей професійно. Та крок за кроком ситуація виправлялася. Настільки, що в кінці сезону отримали максимальний результат. Стосовно гри, то в мене є своє бачення. Вважаю, що нам треба вдосконалюватися.

- Хто увійде до вашого тренерського штабу?

- Ведемо перемовини з В’ячеславом Тимченком, який працює в дитячій школі «Сокола» і був штабі першої команди в минулому сезоні. Також залишається Костянтин Сімчук. Будемо працювати втрьох.

- Наразі свою участь у новому чемпіонаті України підтвердили п’ять команд. Хто замінить калуський «Легіон», стане відомо трохи згодом. Серед тих суперників, які є вже, хто виглядає головним конкурентом «Сокола»?

- «Кременчук» і херсонський «Дніпро» вочевидь виглядатимуть не гірше, ніж у попередньому сезоні. Амбітні плани має новий учасник чемпіонату – «Київ Кепіталз». Шоста команда теж обов’язково буде, про неї оголосять найближчими днями. Зараз ми всі маємо згуртуватися й працювати на благо українського хокею. Для того я й повернувся, щоб працювати вдома і робити все можливе, щоб наша гра в Україні прогресувала. Якби мені ця робота не була цікавою, не повертався б. Відрадно, що в чемпіонат України повертаються досвідчені тренери. Це дає сподівання, що суперництво буде цікавим. А гра якісною.

- У тих двох сезонах, коли ви були на чолі «Сокола», Артем Євсейчик та Ігор Слюсар були масажистом і сервісменом і спілкувалися з вами на рівних. Зараз це – оборонець і нападник. Навчилися сприймати їх у новому статусі?

- Наразі мені важко до цього звикнути. Але, сподіваюся, пристосуюся до нових реалій. Маємо знайти спільну мову. Сподіваюся, в Ігоря та Артема на льоду під моїм керівництвом буде виходити так само добре, як виходило тоді, коли вони виконували інші функції. Все в їхніх руках. На нас очікує важка праця, де повинні з максимальним навантаженням працювати не лише ноги, а й руки і голова.

- Наразі «Сокіл» офіційно оголосив про підписання трьох нападників – Віктора Захарова, Руслана Ромащенка і Дениса Бородая. Ці трансфери проводилися з вашої ініціативи? І чи є інші підсилення?

- Перед тим, як вести перемовини з хокеїстами, керівництво клубу запитувало моєї думки. Також ми підписали контракти з двома молодими оборонцями – 20-річним Олександром Філімоновим і 18-річним Андрієм Явним, які у минулому сезоні виступали в калуському «Легіоні». Сподіваюся, ці хлопці виправдають наші сподівання. Я взяв цих виконавців, щоб вони навчилися грати в хокей. Амплуа оборонця – проблемне для всього українського хокею. Людей бракує навіть кількісно. Тому будемо працювати з Філімоновим, Явним, тими захисниками, які виступали за «Сокіл» раніше. На підсилення легіонерами розраховувати складно. Малоймовірно, що люди, які нам підходять, захочуть приїхати в країну, в якій триває війна. Тому будемо працювати зі своїми хокеїстами, а якщо вдасться домовитися з кимось із іноземців, то прекрасно. На жаль, днями команду залишив Іван Сисак, який у попередньому чемпіонаті був одним із провідних оборонців. Подивимося, якщо виникне потреба, будемо перекваліфіковувати на захисників нападників.

- Перший схожий приклад у минулому сезоні виявився успішним – граючий тренер Артем Бондарєв, перейшовши з атаки в оборону, став одним із найкращих гравців «Сокола» в плей-оф…

- Дуже розраховую на Артема і в новому сезоні. Йому 41, але з тим досвідом, рівнем індивідуальної майстерності й хокейним інтелектом Бондарєв здатен дати фору набагато молодшим гравцям. При цьому ще не певен, що обов’язково використовуватиму Артема в обороні. Подивлюся в процесі тренувальної роботи, де він буде ефективніший. Вважаю, Бондарєв може грати універсально – і в захисті, і в нападі.

- Ще один досвідчений хокеїст Роман Благий у минулому сезоні мав за домовленістю з керівництвом клубу і тренерським штабом вільний графік тренувань. Бо був зайнятий на іншій роботі…

- З наступного чемпіонату він такої опції не матиме і буде працювати нарівні з усіма. По-іншому не можна. Навантаження великі, організму не обманеш. Якщо не тренуватися регулярно, виникає підвищена вірогідність отримання травми.

- Олеже, в попередньому чемпіонаті грало немало хокеїстів, з якими багато років пліч-о-пліч виступали ви – Денис Ісаєнко, Артем Гніденко, згадуваний уже Бондарєв. Враховуючи вашу добру готовність, можна очікувати, що Шафаренко в ході сезону перекваліфікується в граючого тренера?

- Це не потрібно. Якби не був тренером, то, можливо, вийшов би на лід. Бо кондиції маю справді хороші. В Німеччині я провів повноцінний сезон у регіональній лізі в статусі граючого тренера «Гарсефельда». Відчувався контакт, ми грали на гарних швидкостях. І при заповнених трибунах. Проте для «Сокола» буде ліпше, якщо я буду лише тренером.

- До речі, про німецький етап вашого життя загалу невідомо взагалі нічого.

- Це був великий досвід. Хоча б тому, що працював з людьми з іншим менталітетом, розумінням гри та життя, починаючи з роздягальні, закінчуючи виходом на лід та ігровими схемами. Якби мені півтора роки тому хтось сказав, що зможу вивчити німецьку мову, розсміявся б. Однак у мене це вийшло. Впорався я й з безпосередніми хокейними функціями. Наша команда виграла регіональну лігу «Норд». У нашому складі виступали канадці, іноземці з інших країн. Крім того, я відповідав за розвиток хокею в місті Гарсефельд загалом, був куратором системи підготовки хокеїстів від найменших дітей до дорослої команди, за яку грав і яку очолював у статусі головного тренера.

- Парадокс, але з-за кордону ви повернулися не лише зі знанням німецької, але й вільно розмовляєте українською.

- Стараюся. Зараз мені ще важко. В Україні я лічені дні і поки доводиться звикати, перекладаючи в голові окремі речення з німецької на українську чи російську. Звик швидко. Зараз з вами розмовляю українською, але мозок говорить німецькою. Але це наживне. Якщо журналісти дадуть трохи часу, я буду говорити українською зовсім вільно. Взагалі, за цей рік збагнув, що знання мов – це добре ще й тому, що розвивається мозок.

- «Німецький хокей на підйомі». Ця фраза в контексті виходу збірної Німеччини в фінали Олімпіади-2018 і чемпіонату світу-2023 та з персонами калібру Драйзайтля та Зайдера виглядає банально. Але прогрес і справді очевидний.

- Переконався в тому, в чому був впевнений і вдома: все залежить від кількості ковзанок і льодових арен. У Німеччині на кризі можуть тренуватися в кожному селі й місті. Хокейних шкіл багато, дітей, які тренуються, відповідно теж. Та й у принципі в Німеччині є мода на заняття спортом. Переважна більшість людей бігає, ходить у зали, басейни, грає в футбол, волейбол, баскетбол чи хокей. В Німеччині спорт гарно популяризується. А від масовості до майстерності – один крок.

- Реалії нинішнього хокейного Києва такі, що діючих ковзанок влітку практично немає. 20 липня «Сокіл» має розпочати підготовку до наступного сезону. Де будете тренуватися?

- На ковзанці Шалетт. Очікуємо, коли залиють лід на Виставковому центрі. А щодо сезону є сподівання, що Федерації хокею України знову вдасться домовитися з Палацом спорту. Торік мали майже комічну картину. До початку великої війни Палац спорту був для хокею недоступний, а в час повномасштабного вторгнення там повноцінний сезон провели відразу дві команди – «Сокіл» і «Київ».

- Ви вже розписали повний графік підготовки команди до сезону?

- Так. 18 липня гравці пройдуть медогляд. 20-го починаємо з дворазових тренувань на землі. Заняття на льоду почнуться з перших чисел серпня. Після 14 серпня виїжджаємо в Польщу, де проведемо певну кількість контрольних матчів. Наприкінці серпня повертаємося і відразу плануємо зіграти в Кубку України. Сподіваємося, цей турнір знову буде. Ведемо до нього підготовку, щоб розпочати сезон зі здобуття трофею.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця АПЛ після перемог Манчестер Сіті та Арсенала, нічиєї Ліверпуля
Футбол | 29 квітня 2024, 12:00 0
Таблиця АПЛ після перемог Манчестер Сіті та Арсенала, нічиєї Ліверпуля

27–28 квітня відбулися матчі 35-го туру чемпіонату Англії 2023/24

5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка
Футбол | 30 квітня 2024, 07:10 3
5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка

Михайло Іванович дав «путівку в життя» багатьом культовим нині гравцям «синьо-жовтих»…

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.