Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 15 липня 2023, 18:24
10971
10

Брандао відвідав Шахтар у Нідерландах. Чим нині живе легендарний бразилець

16 червня екс-форварду «гірників» виповнилося 43 роки

| Оновлено 15 липня 2023, 18:24
10971
10
Брандао відвідав Шахтар у Нідерландах. Чим нині живе легендарний бразилець
ФК Шахтар Донецьк

4 липня тренувальний табір «Шахтаря» у Нідерландах відвідав легендарний екс-форвард команди та перший бразилець в історії «помаранчево-чорних» Брандао. Під час візиту колишній футболіст «гірників» тепло поспілкувався з генеральним директором клубу Сергієм Палкіним та нинішнім спортивним директором «Шахтаря» Даріо Срною, котрий за часів гравецької кар'єри Брандао виходив разом із бразильцем у складі команди на позиції правого захисника.

Про те, як проходило становлення Брандао у Донецьку та «Шахтарі» й спадщину, яку вдалося залишити після себе бразильцеві у таборі «помаранчево-чорних», три роки тому у чудовій манері все «по поличках» розклав колега Валерій Василенко в спеціальному матеріалі «Брандао: нетиповий бразилець, якого одразу називали «деревом».

Тому зараз ми не будемо ще раз зупинятись на донецькому періоді у житті Брандао, а коротко згадаємо, як розвивалася кар'єра бразильця після від'їзду з України, і з'ясуємо, чим живе екс-форвард «гірників» у наші дні…

Франція: чемпіонство із Марселем та багато-багато скандалів

У січні 2009 року «Шахтар» продав Брандао до «Марселя» за 6 мільйонів євро, і на контракті в цьому клубі бразилець провів наступні три із половиною роки. Найяскравішим спогадом із кар'єри форварда в таборі провансальців є, звичайно ж, тріумф в Лізі 1, чемпіонство у якій підкорилося «Марселю» за підсумками сезону-2009/10. Тоді команда Брандао на шість очок випередила «Ліон», а нинішній гегемон ПСЖ, який тільки у 2011-му відійшов до рук катарських інвесторів, фінішував на скромній 13-й позиції.

Getty Images/Global Images Ukraine

У сезоні-2009/10 Брандао провів за «Марсель» 30 поєдинків в рамках чемпіонату Франції, і відзначився у них 8 забитими м'ячами та 5 результативними передачами. Це був пік для бразильця у складі провансальців, адже вже за рік його показники результативності пішли вниз, і у березні 2011-го Брандао відпустили в оренду на батьківщину – в «Крузейро».

Щоправда, першопричиною для того трансферу стали зовсім не ігрові проблеми у бразильця, а скандал, у який потрапив Брандао. В лютому 2011-го форварда «Марселя» звинуватили у зґвалтуванні, через що його спочатку заарештували, а потім випустили на волю як мінімум до підсумків судового розгляду. 23-річна дівчина звинуватила бразильця в тому, що він вчинив проти неї протиправні дії сексуального характеру. Нібито зґвалтування сталося у машині Брандао, коли той погодився підвезти дівчину до магазину.

До кінця 2011-го Брандао виступав у Бразилії (спочатку за «Крузейро», а потім – за «Греміо»), але надто успішним цей етап кар'єри форварда називати не можна (всього 4 забиті м'ячі у 19 матчах Серії А тому яскрава ілюстрація). На початку 2012 року бразилець таки зміг повернутися до Франції, де на цього чекав тодішній наставник «Марселя» Дідьє Дешам. Фахівець попросив клубне керівництво зробити усе, аби Брандао міг знову виступати за провансальців, бо розраховував та довіряв цьому нападникові.

Але вже влітку 2012-го Дешам залишив «Марсель», а разом із ним з клубу пішов і Брандао, котрий перебрався на правах вільного агента до «Сент-Етьєна». У лавах «зелених» бразилець відіграв два сезони, причому в першому відзначився 11 забитими м'ячами в 27 поєдинках Ліги 1 – не так вже й багато на тлі 30 голів Златана Ібрагімовича, який тоді виграв бомбардирські перегони, але саме цей показник став рекордним для Брандао у французькому чемпіонаті в рамках одного сезону.

Восени 2012 року суд зняв звинувачення із Брандао у справі про зґвалтування, яка виявилася досить каламутною та заплутаною. Але вже у серпні 2014-го екс-нападник «Шахтаря» опинився в епіцентрі нової скандальної історії. На той момент бразилець виступав вже за «Бастію», й у поєдинку чемпіонату проти «Парі Сен-Жермен» у підтрибунному приміщенні щось не поділив із співвітчизником Тьяго Моттою, котрий виступав за парижан. В результаті Брандао буцнув опонента головою по обличчю, розбивши ніс, і швидко втік у роздягальню.

Інцидент потрапив на камери, і став причиною для серйозних дисциплінарних розглядів. Президент ПСЖ Насер Аль-Хелаїфі публічно висловлювався за довічну дискваліфікацію для Брандао, але форвард відбувся 6-місячним баном. Щоправда, щодо тодішнього нападника «Бастії» було відкрито кримінальне провадження, і у перспективі Брандао «світив» цілком реальний тюремний термін – до трьох років за навмисне заподіяння шкоди.

Як і в ситуації з нібито зґвалтуванням, Брандао пощастило. Його провину було встановлено та доведено, і спочатку форварда засудили на місяць повноцінної в'язниці, але під час розгляду апеляції рішення пом'якшили – дали п'ять місяців умовно та штраф у розмірі 20 тисяч євро.

Повернення на батьківщину та захід сонця у Греції

Влітку 2016 року керівництво «Бастії» ухвалило рішення про розірвання контракту із Брандао в односторонньому порядку. Керівництво французького клубу мотивувало цей вчинок тим, що форвард має надто багато проблем із дисципліною, що шкодить іміджу «Бастії» та негативно позначається на атмосфері всередині команди.

Опинившись у статусі вільного агента Брандао, якому на той момент було вже 36, так і не зміг знайти належного варіанту в Європі та був змушений повернутися на батьківщину. Щоправда, і в Бразилії гідних претендентів на екс-форварда «Шахтаря» не знайшлося, тому довелося оформити співпрацю із «Лондріною», за яку Брандао провів лише один поєдинок у Серії В, й не відзначився результативними діями.

ФК Шахтар. Брандао

«Лондріна» ненадовго віддавала Брандао в оренду ще менш статусному «Трікордіано», де форвард також зіграв лишень один матч, а влітку 2017-го нашому герою вдалося повернутися до Європи. Інтерес до співпраці з екс-голеадором «Шахтаря» виявив грецький «Левадіакос», за який бразилець встиг зіграти 9 матчів у Суперлізі та відзначився 2 забитими м'ячами.

У Греції Брандао пощастило опинитися завдяки добрим взаєминам із Жозе Аніго, який якраз очолив «Левадіакос», а з 2004 по 2014 роки був спортивним директором «Марселя» і виявився одним із ініціаторів запрошення бразильця до табору провансальців із «Шахтаря».

Але вже у січні 2018-го Брандао залишив «Левадіакос» і незабаром оголосив про завершення кар'єри футболіста – у тридцять сім із половиною років…

Тренерські амбіції

Незадовго до того, як повісити бутси на цвях, Брандао закінчив тренерські курси і отримав від Бразильської конфедерації футболу диплом категорії В. Це дозволило йому одразу після відходу з «Левадіакоса» повернутися до «Лондріни», пройти стажування та згодом стати тренером юніорської команди (U-19) клубу.

«Я дуже щасливий цьому новому виклику у своїй кар'єрі. Я багато чого навчився на курсах і ще більше дізнався під час стажування. Тепер я краще розумію багато чого: від адміністративних завдань до щоденної роботи із гравцями під час тренувань. Я навчався у тренерів, під керівництвом яких грав, але думаю, що намагатимуся черпати натхнення у Дідьє Дешама, Мірчі Луческу та навіть Бернда Шустера, котрий був моїм першим тренером у донецькому «Шахтарі». Вони чудові професіонали, які, безумовно, будуть орієнтирами у моїй тренерській кар'єрі», - відзначив Брандао.

ФК Шахтар. Брандао

Крім того, вже тоді, в юніорах «Лондріни», бразилець заявив про амбіції із часом повернутися до європейського футболу.

«Я поважаю працю кожного тренера, але мрію працювати не лише тут, у «Лондріні», а й за кордоном. Я хочу спробувати зруйнувати стереотип, що бразильські тренери не можуть бути успішними в Європі. Я все ще на стадії навчання, але я думаю, що я на правильному шляху. Далі буде!» - заявив тоді Брандао.

Втім, поки що досягти якихось надзвичайних висот у тренерському ремеслі Брандао не вдалося навіть у рідній Бразилії. З юніорами «Лондріни» (U-17) фахівець ставав срібним призером чемпіонату штату Парана, а у січні 2020 року отримав диплом категорії А, який дозволяє Брандао працювати асистентом головного тренера навіть у клубах елітарних дивізіонів.

Власне кажучи, згодом Брандао таки отримав підвищення й став асистентом коуча у першій команді «Лондріни», проте 30 травня залишив клуб і наразі, за ​​його словами, має необхідну ліцензію та прагнення працювати саме у ролі головного тренера.

Перспективи: у футболі чи у фермерстві

Очевидно, що свій візит до «Шахтаря» Брандао розцінював як можливість поспілкуватися з керівництвом колишнього клубу та дізнатися щось нове для себе у професійному плані. Зараз бразилець налаштований поглинати якнайбільше корисного досвіду і, по можливості, пройти стажування в одному з європейських клубів. Можливо, це буде одна із французьких команд, за яку виступав екс-форвард «гірників», але не можна виключати й інших варіантів.

ФК Шахтар Донецьк

Потенційно працевлаштуватися у Європі Брандао буде дещо простіше, аніж низці молодих бразильських фахівців без серйозного досвіду та репутації. Справа в тому, що ще у 2014 році Брандао подавав клопотання на отримання французького громадянства, яке було схвалене і екс-футболіст «Шахтаря» отримав паспорт країни Євросоюзу.

Наразі подальший тренерський шлях Брандао багато в чому залежить від успішності роботи його агентів, а також від зв'язків самого бразильця, які, згадуючи історію з працевлаштуванням у «Левадіакосі», є досить великими та суттєвими. Втім, у найближчому майбутньому бразилець має й інший варіант, якщо із футболом справи підуть не так, як очікується…

У травні цього року Брандао, відвідавши ще один свій екс-клуб «Сент-Етьєн», розповів журналістам про те, що частину гонорарів від своєї кар'єри гравця інвестував у купівлю сільськогосподарських угідь. На даний момент у власності екс-форварда «Шахтаря» є 300 гектарів землі, розташованої у штаті Парана неподалік Лондріни. Це дозволяє Брандао цілком та повністю не залежати від успішності своєї роботи у футболі та отримувати додатковий дохід. Як розповів бразилець, цього року його агрономи зробили ставку на вирощування сої і, як очікується, це дасть гарну економічну вигоду.

Зрештою Брандао не єдиний екс-легіонер «Шахтаря», який інвестував у сільське господарство на своїй батьківщині. Раніше ми наводили інтерв'ю румунського екс-центрбека «гірників» Косміна Беркеуана, котрий нині остаточно розчарувався у тренерстві та повністю сфокусований на врожаях…

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті зізнався, хто буде кіпером Реала у матчі з Баварією і у фіналі ЛЧ
Футбол | 03 травня 2024, 15:09 2
Анчелотті зізнався, хто буде кіпером Реала у матчі з Баварією і у фіналі ЛЧ

У матчі-відповіді проти мюнхенців у старті вийде Андрій Лунін

ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика
Футбол | 03 травня 2024, 07:44 17
ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика

«Пенсіонери» разом із Михайлом обіграли «Тоттенхем» 2:0 у перенесеному матчі АПЛ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
umnuy2
в пальто в июле....ох уж эти бразильцы
Serhii P.
щось я пропустив, коли це поліно, яке з кількох метрів не могло попасти в порожні ворота,  стало "легендарним" ))
Zdolaemo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Zdolaemo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
andre_lui
Здалося, що Джон Карью
Серж Р
Как кумир ордловцев Членин - все по тюрьмам, по тюрьмам