Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Вімблдон
| Оновлено 13 липня 2023, 21:52
12609
21

СВІТОЛІНА: Сподіваюся, українці продовжать підтримувати і я матиму ще шанс

Українка провела прес-конференцію після поразки у півфіналі Вімблдона-2023

| Оновлено 13 липня 2023, 21:52
12609
21
СВІТОЛІНА: Сподіваюся, українці продовжать підтримувати і я матиму ще шанс
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Українська тенісистка Еліна Світоліна (WTA 76) провела прес-конференцію після поразки від Маркети Вондроушової (Чехія, WTA 42) у півфіналі Вімблдона-2023:

– Еліно, важка поразка сьогодні. Поділіться з нами своєю думкою про матч.

– Так, дуже розчарована сьогоднішнім матчем, сьогоднішнім виступом. Так що, просто хороший турнір, але сьогодні розчарувалася.

– Так багато людей дивилося цей матч в Україні, так багато очікувань. Це тиск та емоції вплинули на вас сьогодні?

– Не знаю. Я, звісно, знаю, що люди мене підтримують, але цілком очікувано, бо я у півфіналі. Я думаю, що це цілком нормально, бо це півфінал. Цілком очікувано.

Довелося справлятися із ситуацією. Але я б не сказала, що сильно нервувала. Просто, так, я мала знайти кращий спосіб впоратися зі стилем гри Маркети. Вона дуже складний супротивник. Вона повертає багато м'ячів назад.

Я просто не дуже задоволена тим, як я впоралася із ситуацією, з деякими моментами на початку, зокрема. Вона грала дуже добре, сьогодні краще впоралася з моєю грою.

– Чим ви найбільше пишаєтеся у своїх досягненнях за ці два тижні?

– Бойовим духом, який я демонструвала. Сьогодні я хотіла б зіграти трохи краще.

Але я думаю, що матчі, які я грала до цього, були непоганими. Так, просто добрі матчі.

– Якби ви могли повернутися в жовтневий день, коли у вас народилася Скай, і сказати собі, що тоді ви вже були б у півфіналі Вімблдона, що б ви подумали?

– Як я вже сказала, у це важко було б повірити. Але зараз просто дуже засмутилася, що не змогла пройти далі, щоб зіграти у фіналі.

– Чи можете ви описати, як це, коли весь цей турнір, усі тут демонструють свою любов до вас та підтримку.

– Так, неймовірно. Щиро кажучи, вони підтримували мене протягом усього шляху. Навіть сьогодні, коли мені було погано, я отримала велику підтримку. Я дуже вдячна за те, що фанати підтримували мене, були поряд зі мною, а також весь український народ. Вони багато підтримують нас по-різному, багатьох українців, які приїхали сюди, коли почалася війна. Дуже вдячна всім людям, які підтримують нас на різних рівнях.

– Як ви думаєте, який меседж ви можете надіслати всім людям завдяки вашому виступу та виходу до півфіналу?

– Вірити в себе. У різних ситуаціях завжди потрібно знайти спосіб виборювати свою мрію. Так, просто продовжуйте мріяти та намагатися здійснити свою мрію.

– Посол Великої Британії в Україні був тут, він був на корті. Ви розмовляли з ним перед матчем? Ви плануєте поговорити із ним?

– Не знала, якщо чесно. Я їду сьогодні ввечері, так що... У мене не було розмови з ним.

Я не знала, що він тут. Дякую йому, що прийшов підтримати мене.

– Чи відчуваєте ви силу та вагу України за собою під час змагань?

– Безперечно. Звичайно. Масивна підтримка. Я одержала багато повідомлень від різних людей. Неймовірно, що вони були зі мною на всьому шляху (заплакала).

– У другому сеті, коли ви трохи відігралися, ви думали, що можна було камбекнути?

– Намагалася чинити опір, але, напевно, сама трохи поспішала і не дуже добре подавала в тій партії, коли рахунок був 3:4.

Так, я просто намагалася боротись. Я припускаю, що це був також нервовий момент для Маркети, бо гра у півфіналі ніколи не буває легкою, щоб закінчити матч. Я намагалася дати відсіч і просто викластися на повну, навіть незважаючи на те, що сьогодні я не показала себе найкращим чином.

Вона чудово зіграла. Сьогодні вона була дуже терпляча. До самого кінця відігравала чудові очки.

– Чи зможете ви зберегти цей дух до кінця сезону? Як цей турнір та Відкритий чемпіонат Франції вплинули на вашу віру у те, що ви можете виграти турнір Grand Slam?

– Звісно, я сподіваюся, що зможу розвинути цей успіх. Але зараз я дуже розчарована грою, яку показала сьогодні. Це те, що я зараз маю на увазі.

Ймовірно, знадобиться кілька днів, щоб по-справжньому обдумати все, що сталося, бо, так, я намагалася бути по-справжньому зосередженою, навіть після перемоги над Ігою.

Мені знадобиться кілька днів, щоб спочатку дійсно відключитися від усього, а потім подумати про те, що сталося, що я зробила правильно, а що неправильно.

– Очевидно, не тільки ви як український гравець досягли успіху тут. Деякі з ваших колег також. Я знаю, деякі гравці вважають, що WTA недостатньо співчуває вам. Чи вважаєте ви, що після результатів, які ви, хлопці, досягли на траві, ситуація може трохи покращитись у цьому плані?

– Не знаю. Все має бути пов'язане, наприклад, те, як ми граємо, має бути пов'язане з тим, яку допомогу ми отримуємо від WTA.

– Ваш рейтинг піднявся...

– Так, але так не повинно бути. Нас було, чотири, п'ять дівчат із першої сотні, можливо, шість чи сім дівчат із топ-200. Я не думаю, що це справді має залежати від рейтингу.

Як я вже не раз згадувала, нам довелося переселити наші сім'ї. Ми багато платимо, робимо пожертвування. Ми постійно намагаємося допомогти нашій країні. Чому має залежати від того, маємо ми вищий рейтинг чи ні?

Якщо у нас вищий рейтинг, то має бути навпаки: нам платять трохи більше. Так, це не повинно залежати від рейтингу насправді.

– Чи була ваша бабуся чи інші члени вашої родини, які могли дивитися ваш матч в Україні? Чи не могли б ви розповісти нам трохи більше про ваш фонд? Вони заплатили за те, щоби люди в Україні могли подивитися ваш матч.

– Так, моя сім'я дивилася. Багато людей в Україні дивилися. Я дуже рада, що це справді було в Україні, бо знадобилося кілька років, щоб це сталося для українців.

Я думаю, що для дітей дуже важливо дивитися теніс та інші види спорту, щоб у їхньому житті було щось нове, щоб вони могли ставити свої мрії, ставити цілі. Як і я, наприклад, коли я була молода, я дивилася. Мої батьки купували трансляції на ці матчі великих чемпіонів, щоб я теж могла спробувати взяти щось у них, чогось у них навчитися. Я уявляла себе, що змагаюся на великих стадіонах.

Так що, так, я справді щаслива, що це, нарешті, може статися. Ми працюємо з моїм фондом, щоб надати цю можливість українцям, а також українським дітям. Тож я рада цьому.

– Як би вам не було сумно зараз, наскільки ви будете щасливі повернутися і побачити Скай та вашу родину?

– Дуже рада. Це буде найкращий момент.

– Наскільки мені відомо, ви грали тут у півфіналі 2019 року. Чим цей півфінал відрізнявся від сьогоднішнього?

– Це був зовсім інший матч. Я більше задоволена сьогоднішнім матчем, ніж матчем, який я зіграла тоді. Я рада, що зробила невеликий крок, щоб сьогодні грати трохи краще, ніж тоді.

Я маю на увазі, що обидва рази Сімона та Маркета показали справді приголомшливий та відмінний теніс. Так що так, я не так багато можу додати.

— Ви явно хотіли виграти для себе, для України та для всіх, хто на вас дивиться. Яким це було для вас за ці два тижні? Це має бути важко.

– Звичайно, це велика мотивація, але, як ви згадали, це велика відповідальність, велика напруга. Я намагаюся збалансувати це настільки, наскільки можу.

Але, так, іноді цього стає, можливо, дуже багато. Але я не хочу сприймати це як виправдання того, що сьогодні програла. Я намагаюся сприймати це як мотивацію собі. Я просто сподіваюся, що український народ продовжить мене підтримувати. Це було дійсно чудово. І так, просто сподіваюся, що в мене буде ще один шанс, – сказала Еліна.

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сіннер знявся з Мастерса у Мадриді. Стала відома причина
Теніс | 01 травня 2024, 20:27 1
Сіннер знявся з Мастерса у Мадриді. Стала відома причина

Яннік не зіграє проти Фелікса Оже-Альяссіма в чвертьфіналі турніру АТР 1000

Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?
Футбол | 02 травня 2024, 06:40 10
Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?

Вже відомі всі 5 клубів: Байєр, Баварія, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссія Д

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владимир  одесский
Дякую Еліна! 
Rusnianeliudy
Звісно будемо!
Олексій Коваль
Дякую, Еліна, за яскравий теніс, за жагу та бажання, все ще попереду!
Умник
Я вболівальник який емоційно сприймаю поразки та перемоги, але Еліні великичезний респект тому що вона своєю працею показує нам як треба досягати мети.
Хто цього не розуміє тому треба взяти ракетку і зробити чолнока від сітки до задньої лінії. 
Це дуже круто. 
Дуже чекаю такого в чоловічому тенісі.
І не розумію чому такий перепад між жіночим та чоловічим тенісом.
Raien
Матч та турнір залишили протиречиві відчуття. Так, купа позитивних ємоцій, після повернення зроблена титанічна робота, Еліна - всім дівчатам приклад без питань. Але ось дивлюсь я матч ветеранок, Хінгіс та Клєйстерс. Так от Кім досі подає краще ніж всі наші дівчата. Мадам, котрій вже 40 років і котра важить зараз під 100 кг має кращу подачу ніж всі наші молоді топи!!! Про Онс та сабаленку промовчу, тут просто прірва як і в подачах так і в міці та розіграшах. Та ж Маркета - креативить, ці вихіди до сітки, неймовірні дроп-шоти. Як з ними грати, я хз... 
Володимир Коваленко
siempre UNIDOS
Сергій Юрійович
Завжди підтримував, і під час поразок також. Це життя. Але, помітив одну  штуку. Як тільки Еліна, після чергової перемоги починає роздавати всілякі переможно-обнадійливі інтерв`ю - все, в перемогах настає перерва. Перевірено неодноразово. 
Vlad Ltava
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Український Крим
Підтримувати ми будем ЗСУ, а ви, дітки, й надалі ганяйте м'ячики
Nordenus
Шансы не бесконечные Элина, пора уже привести в порядок игру и голову, и начинать побеждать на БШ!
terhoha
Просрала свійй шанс. Другого може не бути. 
serhiy
Так ,Еліна заплатила і ми всі дивилися і моя бабуся дивилася,як Еліна грає ліворукій суперниці прямо на руку.
Stanislav Matusevych
Якщо сподіватися тільки на один шанс, найвірогідніше, його так і не буде. А ось якщо грати стабільно добре, шанси точно будуть, і не один. На жаль, поки проблеми і зі "стабільно", і з "добре". Тому й залишається розраховувати лише на подарунок з неба. Один уже був на ОІ, сподіватися на другий - таке собі.