Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 13 липня 2023, 05:53
2777
1

Майбутнє гольової машини. Чи вдасться Тоттенхему знову втримати Кейна

Або ж англійський топ-бомбардир нарешті змінить прописку та почне завойовувати трофеї?

| Оновлено 13 липня 2023, 05:53
2777
1
Майбутнє гольової машини. Чи вдасться Тоттенхему знову втримати Кейна
Getty Images/Global Images Ukraine. Гаррі Кейн

213 забитих м'ячів у 320 поєдинках. На даний момент це другий показник у реєстрі бомбардирів англійської Прем'єр-ліги (більше лише в Алана Ширера – 260) і, мабуть, ключове досягнення Гаррі Кейна у футболці «Тоттенхема». Важко навіть усвідомити, але до своїх 29 років топ-форвард разом зі «шпорами» так і не розжився жодним суттєвим трофеєм, задовольняючись лише участю у фіналах Ліги чемпіонів (2019) та Кубка англійської ліги (2015 та 2021).

Дивно, але незважаючи на очевидну нездатність «Тоттенхема» боротися за топові трофеї сучасного футболу, Гаррі Кейн довгі роки своєї кар'єри зберігав вірність рідному клубу, незважаючи на велику кількість пропозицій зі сторони. Влітку 2018 року форвард вкотре підписав новий контракт зі «шпорами», який закінчиться трохи менше ніж через дванадцять місяців – 1 липня 2024-го. І саме зараз у житті Кейна, вочевидь, настає черговий момент істини…

Топового англійського форварда ще до завершення сезону-2022/23 різні ЗМІ почали активно сватати в інші клуби – «Манчестер Юнайтед», «Парі Сен-Жермен», «Реал», «Баварія». Наприкінці травня в пресі навіть з'явилися чутки про готовність керівництва «Тоттенхема» нарешті продати Кейна – що правда, виключно у зарубіжний чемпіонат. Тоді ж джерела зазначали, що сам Гаррі не горить бажанням залишати рідну АПЛ, й хотів би продовжувати виступи у цьому турнірі, зокрема і бажаючи побити рекорд Ширера. І тут зрозуміти Кейна можна як чисто по-людськи, так і з професійної точки зору: занадто довго Гаррі йшов до цього, аби, перебуваючи буквально в лічених сезонах від тріумфу, кинути все та здатися.

Довгий час найбільш очевидним претендентом на Кейна в АПЛ був «Манчестер Юнайтед», але в якийсь момент «червоні дияволи» відійшли від ідеї будь-що-будь придбати форварда «Тоттенхема», й зосередилися на вирішенні інших нагальних завдань. Конкретики від «Реала» та «Парі Сен-Жермен» Гаррі теж так і не дочекався (ймовірно, мадридці та парижани зараз значно більше акцентують увагу на тому, якою виявиться розв'язка в історії з Кіліаном Мбаппе), а тому наразі в нього є тільки один варіант поза табором «шпор» - «Баварія».

Getty Images/Global Images Ukraine. Гаррі Кейн

Ще у березні стало відомо, що «Тоттенхем» не готовий вести переговори щодо продажу Кейна, якщо в них не фігуруватиме сума у 100 мільйонів фунтів. Для «Баварії» такі гроші важко назвати неймовірними, проте йти на переписування клубного трансферного рекорду (найдорожчою покупкою в історії мюнхенців наразі є центрбек Лукас Ернандес, на якого у 2019-му було витрачено 80 мільйонів євро, а нещодавно француз був проданий у ПСЖ за 45 мільйонів) у німецькому гранді поки не дуже й готові.

Очевидно, у «Баварії» прислухаються до думок фахівців – зокрема, своєї легенди Лотара Маттеуса, котрий заявляв, що Кейн, мовляв, «занадто старий і занадто дорогий». Саме тому мюнхенці поки що посилено торгуються з «Тоттенхемом», нещодавно піднявши суму пропозиції по Кейну із 70 до 80 мільйонів євро плюс бонуси.

Цікаво й те, що «Баварія» вже веде переговори безпосередньо із самим Кейном. Зокрема, за даними німецьких джерел, мюнхенці вже узгодили всі деталі особистого контракту з форвардом й тепер чекають, як вирішиться діалог із «Тоттенхемом». Гаррі, даючи згоду на перехід до «Баварії», також поставив умову, що угода відбудеться лише в тому випадку, якщо пропозиція мюнхенського клубу задовольнить запити «шпор».

І ось тут, здається, все починає виглядати так, ніби Кейн знову нікуди не піде, а чутки про його ймовірний переїзд до «Баварії» виявляться черговою безрезультатною літньою трансферною сагою.

Насамперед, варто звертати увагу на інформацію, що надійшла від журналіста Sport Bild Крістіана Фалька. За його даними, нещодавно в будинку у Кейна гостював головний тренер «Баварії» Томас Тухель, котрий здійснив цей візит заради бажання обговорити можливий переїзд Гаррі до Німеччини. Неформальні контакти між клубом та його потенційним новачком вважаються загалом звичайною практикою у сучасному футболі, але за правилами вони категорично заборонені. Клуб має можливість домовлятися із футболістом щодо умов співробітництва лише тоді, коли отримає на це дозвіл від поточного власника трансферних прав на гравця. У нашому випадку «Баварія» могла починати спілкуватися з Кейном лише тоді, коли погодила б усі умови потенційного трансферу з «Тоттенхемом».

Як повідомляє Фальк, президент «Тоттенхема» Деніел Леві був вкрай незадоволений діями з боку представників «Баварії»: «Наскільки я чув, Деніел Леві був дуже, дуже злий на це. «Баварії» не стало легше отримати Кейна, тому що, звичайно ж, Леві не хоче, аби капітан «шпор» спілкувався за його спиною із тренером іншої команди. Тож тепер усе ускладнюється».

При цьому Фальк зазначає, що «переговори з Томасом Тухелем були дуже позитивними», а «гроші не є головним міркуванням для Гаррі Кейна», адже форвард «хоче виграти Лігу чемпіонів, й бачить свої найбільші шанси на досягнення цього у мюнхенській «Баварії», а не в «Тоттенхемі».

Інший журналіст – Девід Орнштейн – заявив, що в «Тоттенхемі» планують найближчим часом почати з Кейном переговори щодо підписання нового контракту. Поки складно сказати, які умови Леві буде готовий запропонувати своєму топ-бомбардиру, і як той поставиться до перспективи завершити кар'єру в стані «шпор», але й у 2018-му далеко не всі експерти сходилися на думці, що «Тоттенхему» вдасться вмовити Гаррі залишитися у клубі ще на 5-6 років.

Масла у вогонь додали й останні репліки нового головного тренера «Тоттенхема» Ангелоса Постекоглу. Австралійський фахівець, зокрема, торкнувся теми ймовірного відходу Кейна, давши зрозуміти, що він вкрай зацікавлений у тому, щоб чутки не підтвердилися, а Гаррі висловив бажання продовжувати виступи за «шпор».

«Гаррі Кейн – один із найкращих нападників у світі, і я хочу, щоб він був тут. Я хочу зробити цей клуб успішним, і немає сумнівів, що він цього теж хоче. Сумніваюсь, що наша розмова із Гаррі буде визначальною у тому сенсі, в якому люди про це думають. Я просто хочу представитися Кейну, розповісти йому про своє бачення футбольного клубу, а потім піти на тренувальне поле та втілити розмови у життя. У мене не було жодних гарантій [щодо майбутнього Гаррі Кейна], і я не чекав їх. Ви ніколи не можете бути впевненими до кінця в тому, що від вас не залежить. Зараз я просто намагаюся зосередитись на тому, що знаю», – заявив Постекоглу.

Також у ЗМІ з легкої руки вже згадуваного вище журналіста Крістіана Фалька потрапила інформація про готовність Деніела Леві подати скаргу в УЄФА на «Баварію» за нібито ведення переговорів із Кейном за спиною в «Тоттенхема». Офіційно лондонський клуб відмовився коментувати ці плітки, але неофіційно очевидно, що боси «шпор» роблять усі можливі кроки, щоб або переконати Кейна підписати новий контракт, або вичавити з «Баварії» максимально можливу суму відступних, що вкрай непросто, маючи на руках лише 12 місяців за трудовою угодою та перспективу через півроку залишитися ні з чим через можливість футболіста підписувати пре-контракт із будь-яким зацікавленим у його послугах клубом.

Як би там не було, але дуже багато в питанні найближчого майбутнього Кейна залежатиме від позиції самого форварда. Якщо три-чотири роки тому Гаррі міг нарікати на тривалий контракт з «Тоттенхемом», який певною мірою зв'язував його по руках і ногах у плані ведення дискусій з іншими клубами, то зараз англійський бомбардир уже може розмовляти з лондонцями ледве не язиком ультиматумів. Щоправда, Кейн, вочевидь, таки надто трепетно ​​ставиться до рідного клубу, і на щось подібне ніколи не піде. Інша річ, наскільки «шпори» по-людськи поставляться до побажань самого Гаррі, і чи не захочуть просто використати душевні терзання того у власних інтересах…

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хто розсудить Шахтар та Динамо? Відомі призначення арбітрів на 28-й тур УПЛ
Футбол | 08 травня 2024, 15:31 16
Хто розсудить Шахтар та Динамо? Відомі призначення арбітрів на 28-й тур УПЛ

Призначено офіційних осіб на матчі вищого вітчизняного дивізіону

Луческу може сенсаційно повернутися в Динамо Київ. Відомо, на яку посаду
Футбол | 08 травня 2024, 00:12 16
Луческу може сенсаційно повернутися в Динамо Київ. Відомо, на яку посаду

Мірча може обійняти посаду генерального директора київського клубу

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pol-55
ГравцІв які вигравали ЛЧ сотні(хто їх часто згадує),а от рекордсменів нацчемпів одиниці їх згадують десятиліттями.