Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 12 липня 2023, 07:50
9636
11

Як Руслану Ротаню формувати склад збірної України на Олімпіаду-2024

Блогер Sport.ua Ігор Яслик знайшов купу цікавих нюансів

| Оновлено 12 липня 2023, 07:50
9636
11
Як Руслану Ротаню формувати склад збірної України на Олімпіаду-2024
Getty Images/Global Images Ukraine. Руслан Ротань

Безумовно, півфінал молодіжного чемпіонату Європи – це велике досягнення для збірної України, попри 1:5 від Іспанії. Історичним є і перше потрапляння на футбольний турнір Олімпіади.

Втім, акцент саме на Іграх у Парижі видається дещо дивним. Яке місце у ієрархії футболу для збірних посідає Олімпіада? Точно не вище четвертого, тобто нижче чемпіонату світу, чемпіонату Європи (по інших континентальних турнірах можуть бути питання, хіба що не з Копа Америка) і навіть Ліги націй. Швидше, варто говорити про те, що це якась специфічна вершина для молодіжних збірних. Тобто саме по собі потрапляння на Олімпіаду - не привід для розмов про різке зростання футболу в країні, навіть якщо таке відбувається вперше.

До Олімпіади залишається більше року, але рішення про те, що тренувати збірну України влітку-2024 у Франції буде Руслан Ротань, вже прийняте, воно логічне та правильне. Тобто про турнір думають вже зараз. І безпосередньо готуючись до Олімпіади, Ротань напевно виявить кілька неприємних або просто важких для себе речей, зумовлених регламентом і не тільки.

Сім гравців не підходять для Олімпіади за віковими критеріями

Звичайно, ймовірність того, що склад збірної України на Олімпіаді-2024 виявився б таким самим, як на молодіжному Євро-2023, була нульовою, адже два турніри розділить рік. Хтось із гравців може різко додати, хтось здати, втрутиться ще маса факторів.

Але є й простіші речі. По-перше, у фінальну заявку команди на Олімпіаду потрапляють 22 гравці (причому лише 18 з них можна вносити у ростер на конкретний матч), тоді як на молодіжний Євро – 23. По-друге, на ОІ-2024 можуть зіграти лише футболісти, народжені не раніше 1 січня 2001 року.

Getty Images/Global Images Ukraine

Це означає, що Олександр Сирота, Максим Таловєров, Ростислав Лях, Олександр Назаренко, Дмитро Криськів, Олексій Кащук та Артем Бондаренко не вкладаються у віковий ценз. Сім футболістів! Втім, це набагато менше, ніж у наших кривдників іспанців (13 гравців), зіркових французів (10 гравців) та сенсаційних ізраїльтян (10 гравців), якщо порівнювати з іншими командами, які кваліфікувалися на Ігри завдяки успіху на Євро-2023.

При цьому регламент Олімпіади дозволяє внести до заявки трьох гравців, які народилися до 1 січня 2001 року. Однак четверо із зазначеної української сімки не потраплять на ОІ точно.

Хто заповнить три вакансії для гравців віком від 23 років?

Немає сумнівів, що Руслан Ротань максимально використає можливість внести в заявку трьох футболістів, які не вписуються у віковий ценз.

Якщо брати лише тих, хто грав на Євро-2023, то логічно зробити вибір на користь одного з лідерів півзахисту Артема Бондаренка, основного центрального захисника Максима Таловєрова і, наприклад, універсального Дмитра Криськіва, який здатний і в ролі фальшивої дев'ятки діяти.

Але ж доступні і провідні футболісти з національної збірної. Причому Ілля Забарний, який жодного разу не грав за нашу U21, навіть вписується у вікові обмеження – народився 1 вересня 2002 року. А ще є Олександр Зінченко, Віктор Циганков, Віталій Миколенко, Руслан Малиновський, варіанти «за заслуги» а-ля Андрій Ярмоленко чи взагалі Євген Коноплянка (заслуги завдяки тісній дружбі з Русланом Ротанем – з Англією ми це вже бачили).

Втім, і варіантів із футболістами національної збірної, яким більше 23 років, може виявитися не так багато.

Фактор Євро-2024

Ситуація складається так, що Руслан Ротань як тренер олімпійської збірної має вболівати проти національної збірної України. Зрозуміло, що не через це наші без шансів програли 0:2 Англії у березні.

Національна збірна України зберігає шанси, які помітно більші за мізерні, пробитися на Євро-2024 навіть через відбір. Дуже реальним є відкриття вікна можливостей імені стиків Ліги націй. Якщо збірна України кваліфікується на чемпіонат Європи, мало хто з гравців поїде потім і на Олімпіаду-2024.

Є два показові приклади. «Барселона» у 2016 році одразу поставила Неймара перед фактом – він зіграє або на Копа Сентенаріо, або на Олімпіаді, але не на обох турнірах. Бразилець обрав Ігри, які проходили у Ріо-де-Жанейро, і допоміг своїй країні вперше в історії перемогти на них у футболі.

А ось 2021 року «Барселона» дозволила Педрі зіграти і на чемпіонаті Європи, і на Олімпіаді. Юний талант, який тоді проводив перший великий сезон у кар'єрі, настільки втомився через величезну кількість матчів, що з тих пір постійно страждає через травми.

Клуби українських футболістів навряд чи будуть раді відпустити їх на Олімпіаду

Повертаємось до невисокого статусу Олімпіади у світі футболу. Цей турнір не відноситься до так званих «дат ФІФА», тобто клуби не зобов'язані відпускати футболістів у збірні.

Терміни проведення (нагадаємо, з 24 липня по 10 серпня) для клубів також незручні. Особливо для українських – чемпіонат уже повинен розпочатися, не кажучи вже про кваліфікацію єврокубків. Та й топ-чемпіонати готуватимуться до старту.

Чи буде радий «Шахтар» відпускати гравців на Олімпіаду, якщо йому доведеться проходити кваліфікацію Ліги чемпіонів? А керівництво УАФ, якому ОІ цікаві та потрібні (хоча, хто буде тим керівництвом?!), навряд чи здатне сильно натиснути на донеччан. «Шахтар», навіть за умови продажу Трубіна, Судакова і Бондаренка, збереже велике представництво в команді олімпійського віку. А чи зможуть Олександр Зінченко, Віктор Циганков, Михайло Мудрик та інші переконати свої клуби, що Олімпіада вартує пропущеної передсезонки і ніяк не завадить їм?!

Може скористатися шансом хтось із тих, хто вже грав у Ротаня у молодіжці

23 гравці у заявці на молодіжний Євро – аж ніяк не маленька цифра. Але не всі реальні кандидати поїхали на турнір до Румунії.

З тих, кого Руслан Ротань задіяв в останньому дворічному циклі своєї роботи, свої акції можуть підвищити, наприклад Олександр Сапутін, Олександр Драмбаєв, Антон Боль, Максим Дячук, Микола Михайленко, Данило Алефіренко, Валентин Рубчинський, Марко Сапуга, Єгор Ярмолюк, Микола Кухаревич і Назар Волошин. І цей список можна продовжувати, бо українські клуби десь навіть змушені довіряти молоді, і хтось може вистрілити.

Getty Images/Global Images Ukraine

Проте очевидно, що кістяком збірної України стане команда з молодіжного Євро-2023. Для наочності наша заявка на цей турнір.

Воротарі: Анатолій Трубін, Руслан Нещерет, Кирило Фесюн.

Захисники: Костянтин Вівчаренко, Арсеній Батагов, Олексій Сич, Максим Таловєров, Олександр Сирота, Ростислав Лях, Володимир Салюк.

Півзахисники: Михайло Мудрик, Артем Бондаренко, Олександр Назаренко, Іван Желізко, Георгій Судаков, Дмитро Криськів, Володимир Бражко, Максим Брагару, Олег Очеретько, Олексій Кащук.

Нападники: Богдан В'юнник, Данило Сікан, Владислав Ванат.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ОФІЦІЙНО. Слован розірвав контракт з скандальним динамівцем
Футбол | 03 травня 2024, 14:18 1
ОФІЦІЙНО. Слован розірвав контракт з скандальним динамівцем

Жерсон Родрігеш досі належить київському «Динамо»

ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика
Футбол | 03 травня 2024, 07:44 17
ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика

«Пенсіонери» разом із Михайлом обіграли «Тоттенхем» 2:0 у перенесеному матчі АПЛ

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SandroKing
Все эти разговоры что Олимпийский футбольный турнир не входит в какой-то официальный календарь ФИФА и ценится ниже Лиги Наций это откровенный бред. Просто этот турнир проходит не под эгидой ФИФА потому и отношение со стороны этой организации такое. Главное для нас это то что мы имеем довольно неплохие шансы побороться за титул. Ни в одном турнире ни на ЧЕ если попадем, ни тем более в Лиге наций (где играем вообще во втором дивизионе) мы не имеем ни малейшего шанса на победу. Победа на Олимпиаде это будет фантастика и величайшее достижение украинского футбола. Потому никакие Чемпионаты Европы и другие турниры не должны мешать собрать Ротаню сильнейшую команду на тот момент. И это должно контролироваться всеми инстанциями включая высшую государственную власть, НОК и УАФ.
Злий Глобинець
Чи не зарано щось прогнозувати? Я думаю, обриси олімпійської команди вималюються лише після завершення сезону 2023-2024, тобто в червні наступного року. Тоді ж почнеться і активна підготовка та награвання складу. Тренування, спаринги, теоретичні заняття, розбір суперників у групі. Бо на сьогодні Ротань і Ко навіть не знають, із ким гратимуть на Олімпіаді.
BallsToTheWall
Давайте сначала доживём до 2024 года.   Или вот сейчас и прямо по жаре уже будут готовиться к Олимпиаде?
Милан Милан
Все же видно, как отсутствие засилия легионеров положительно влияет на появление талантливой молодежи!!! Я считаю, количество легионеров должно быть не более 5. а вообще, чем меньше, тем лучше.
nivavn
А у чому проблема, усім, хто не підходить по віковим критеріям, зробити НОВІ паспорти?...
Gargantua
я думаю, это будут Крыськив, Бондаренко и Забарный.
но там еще по другим возможна ротация. А ля Сирота, Желизко - на выход. Нужен еще центральный защитник и форвард.
Александр Белогубко
какой Ротань на ОИ --вам мало позора ещё хотите  --у нас что нет тренеров только физрук Ротань