Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 липня 2023, 15:16
14441
13

Три причини. Чому Шахтар не захотів викупити контракт Михайліченка

Блогер Sport.ua – про рішення «гірників» не активувати опцію викупу захисника

| Оновлено 14 липня 2023, 15:16
14441
13
Три причини. Чому Шахтар не захотів викупити контракт Михайліченка
ФК Шахтар. Богдан Михайліченко

Донецький «Шахтар» не активував опцію про викуп контракту Богдана Михайліченка у бельгійського «Андерлехта». Лівий захисник відсутній у таборі «гірників» під час передсезонних зборів у Нідерландах та має повернутися до команди, якій належить його контракт.

Це все виглядає дуже дивно. У першій половині минулого сезону Богдан став основним лівим захисником команди та одним із лідерів «Шахтаря». Чудово проявив себе в Лізі чемпіонів. Зробив два асисти у матчах проти «Реала».

На позиції лівого захисника у складі «гірників» особливого вибору немає. Віктор Корнієнко фактично пропустив два останні сезони через травми. У матчі проти «Дніпра-1» приймав активну участь у бійці і отримав чотири матчі дискваліфікації на старті нового сезону. Тому залишається тільки весняний варіант із Миколою Матвієнком зліва у захисті. Але глибина складу повинна бути. Ярослав Ракицький навряд чи зможе відіграти весь сезон без ротації. Тому Матвієнко також гратиме в центрі оборони. Позиція лівого захисника потребує, як мінімум, кількісного посилення.

Причин відмови від повноцінного контракту з Михайліченком насправді може бути декілька.

Завищена ціна. ЗМІ писали, що «Шахтар» міг викупити контракт Богдана за 2.5 млн євро. Для українського футболу зараз це дуже пристойні гроші. Можна спробувати зменшити ціну. У Михайліченка контракт із «Андерлехтом» ще на один сезон. Бельгійський клуб повинен сам бути зацікавленим у трансфері футболіста, бо через рік він може піти безкоштовно. Потрібно продавати, або перепідписувати контракт. Якщо вірити ЗМІ, то у «Андерлехті» на українця не розраховують та будуть шукати Богдану нову команду.

Для всього бельгійського футболу дуже важливою є так звана бізнес-модель. Тобто, розвиток молодих гравців із подальшою перспективою їхнього продажу у провідні чемпіонати. Михайліченко відіграв у чемпіонаті Бельгії два сезони. Нічим особливим не запам'ятався. Навряд чи можна вважати його активом. Футболістом, який ще здатен прогресувати та потім буде дорого проданий. Тому торгуватися з ними можна і треба. Навряд на футболіста влітку буде великий попит. «Шахтар» виглядає найбільш реальним варіантом для продовження кар'єри Богдана.

Невисокий потенціал. Давайте будемо чесними перед собою: Михайліченко - дуже працьовитий гравець, який бере своє непоступливістю та характером. Технічні характеристики, вміння працювати з м'ячем не є сильним сторонами Богдана. Йому простіше, коли команда грає другим номером. Є простір, куди можна бігти. Якщо потрібно позиційно атакувати, підтримувати атаку, то із цим виникають проблеми. Власне, через цю причину українець не зміг заграти у Бельгії. «Андерлехт» пропагував гру першим номером. Колишній наставник команди Венсан Компані близький до принципів свого колишнього тренера Пепа Гвардіоли.

Минулого сезону Михайліченко показав свій максимум. Далі він вже прогресувати не може. Патріка ван Леувена запросили для команди не тільки для результату (тоді б не звільняли Йовічевіча), а саме для покращення гри, розвитку гравців. «Шахтар» має грати у складніший футбол. Під ці параметри Богдан не дуже підходить.

Одним із головних завдань Патріка у «Шахтарі» буде розвиток молодих футболістів. На позиції лівого оборонця у системі команди є перспективний гравець - Андрій Булеза. Він один із лідерів збірної 2004 року. Другу частину минулого сезону провів в оренді на рідному Закарпатті. У складі «Миная» склав дуже хороше враження. Андрій має хороші швидкісні якості. При цьому доволі непогано працює із м'ячем. Потенційно Патрік із нього може зліпити дуже хорошого футболіста.

Селекція під нового тренера. Під нового тренера «Шахтар» буде проводити трансферну кампанію. Зараз дуже можливо, що більшість гравців, які прийшли за Йовічевіча, залишать команду. Патрік буде формувати склад під себе. Можливо, на олівці вже є гравець на цю позицію.

ЗМІ вже приписували інтерес «Шахтарю» до лівого оборонця збірної Грузії Іраклі Азарова із «Црвени Звезди». Він доволі непогано себе проявив на молодіжному чемпіонаті Європи. Гравець із хорошою швидкістю та роботою з м'ячем. При цьому має хороші фізичні дані.

Можливо, когось примітили у чемпіонаті Ізраїлю. Патрік ван Леувен добре знає цей чемпіонат, бо тривалий час працював із «Маккабі» Тель-Авів. Панамський форвард Едуардо Герреро прийшов у «Зорю» якраз звідти. Ринок доволі недорогий. Можна за невеликі гроші знайти хорошого футболіста. Є вже позитивний досвід із Манором Соломоном.

Не став би виключати, що новачка потрібно шукати в Латинській Америці чи Італії. У минулому сезоні у «Шахтаря» був позитивний досвід запрошення гравців із не найбагатших країн Латинської Америки. Кевін Келсі справив дуже хороше враження. Сподіваюся, що опорник Даніель Кастільо гратиме не гірше. Поява якогось еквадорця, венесуельця на цю позицію не стане несподіванкою. Для них не є проблемою поїхати в Україну, на відміну від бразильців.

Селекційною роботою у «Шахтарі» завідує італієць Сальваторе Монако. Він добре знає італійський футбол, бо працював разом із Роберто Де Дзербі у «Сассуоло». Про гравців із перших команд мова не йде. А когось на рівні прімавер запросити можуть. Вже була інформація, що вінгер «Парми» Ібрагім Дабо стане гравцем донецької команди, коли йому виповниться 18 років. Власне, когось із молоді африканського, латиноамериканського чи балканського походження можуть знайти в Італії.

А Богдану Михайліченку, судячи з усього, потрібно добути рік контракту із «Андерлехтом» або піти в оренду - і приймати рішення стосовно подальшої кар’єри. Через рік йому вже буде 27 - вік, коли треба грати, а не сидіти на лаві запасних.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(70)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Виктор Алтухов
Как по мне, то один из лучших в тех играх, где играл. Но предыдущий тренер простоват, а этот еще не в курсе. Предполагаю, что Михайличенко не любит Срна и он мутит воду. Срна же, в свою очередь, пятое колесо в Шахтере и не удивлюсь, если Леувен наберет силу, то постарается избавиться от этого балласта.
Умник
Он в раздевалке сказал Динамо Киев чемпион.
steelmaker
Булеза, схоже, наступний сезон також проведе в Минаї. Принаймні, він там грає у товарняках, тому про його перспективи у Шахтарі я б мови наразі не вів. Вочевидь, в клубу й ван Левена є інші опції на позицію...
Злий Глобинець
Моя думка - Михайличенко однозначно потрібен Шахтарю. Хоча б як гравець ротації, підстраховщик у разі травм та дисквалів гравців півзахисту. Може не за 2,5 мільйони ( бо Зубков, значно корисніший і креативніший, обійшовся дешевше цієї суми). 
avk2307
Я думаю, що скоріш за все варіант №1 - завищена ціна.
Шахтар не захотів 2,5 млн витрачати, але вважає що або гравець взимку підпише попередній з ними, або Андерлехт трохи скине ціну ближче до осені.
А Андерлехт також вирішив поторгуватися і дасть шанс Михайличенку на зборах.
Але точно блан Б є в Шахтаря  бо перед ЛЧ ще один гравець на цю позицію потрібен....
Милан Милан
А с чего вывод, что он не сможет прогрессировать?