Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Вімблдон
| Оновлено 08 липня 2023, 00:08
10229
7

СВІТОЛІНА: «Цілься в місяць. Промахнешся, все одно опинишся серед зірок»

Українка провела прес-конференцію після перемоги над Софією Кенін

| Оновлено 08 липня 2023, 00:08
10229
7
СВІТОЛІНА: «Цілься в місяць. Промахнешся, все одно опинишся серед зірок»
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Українська тенісистка Еліна Світоліна (WTA 76) провела прес-конференцію після перемоги над Софією Кенін (США, WTA 128) у матчі 1/16 фіналу Вімблдону-2023:

– Очевидно, що виграти цей тай-брейк у першому сеті було для вас великим досягненням. Що, на вашу думку, у вас сьогодні добре виходило?

– Я думаю, що сьогодні мені просто потрібно було проявити бійцівський дух і просто спробувати по-справжньому зосередитись на собі та намагатися боротися за кожен м'яч.

Я думаю, що тінь справді непокоїла нас обох, і було дуже важко грати. Ось чому я мала боротися, повинна була дійсно грати по одному очку за раз і не дуже засмучуватися.

Думаю, це також було важливо. Я дуже рада, що змогла впоратися з першим сетом. Тай-брейк ніколи не буває легким. Так, я просто щаслива, що змогла впоратися із цим.

– Цікаво про ваше повернення. Я знаю, ви казали, що почуваєтеся сильніше, ніж раніше. Наскільки? Наскільки ви схожі на колишню себе? Чи є шкала, за якою ви могли б поставити це?

– Складно оцінити і сказати у відсотках, але мені здається, що я просто свіжіша. Я думаю, що фізично, а також розумово, ви знаєте, до певної міри більш мотивована.

Крім того, через ситуацію в моїй країні я не можу скаржитися на своє життя і те, що маю зараз. Просто щодня я використовую як можливість стати кращою, боротися за свою країну. Так, просто я думаю, що ці дрібниці дають мені велику мотивацію, щоб стати кращою.

– Ви були на самому верху гри, а тепер, коли ви повертаєтеся, ви, мабуть, опустилися нижче. Чим відрізняється життя, особливо на мейджорах? Як до вас як до топ-гравця ставляться? І не тільки до вас, а й до всіх топ-гравців ставляться інакше, ніж, скажімо, до когось, хто займає 70-те місце у світі?

– Ви маєте на увазі турніри Великого шолома?

– Так.

– Я думаю, що топи мають пріоритет, пріоритет для практики, ніби завжди можуть тренуватися на великих кортах, і завжди отримувати практику на місці.

От і все. Я думаю, що просто пріоритет для практики – це як один із великих плюсів, бо коли ти трохи нижче, тобі доводиться тренуватися поза майданчиком. Ви отримуєте тільки один раз, я думаю, тут. Також ви отримуєте лише разову практику на ігрових кортах.

– Що ви думаєте про гру Віки, з якою ви вже грали раніше? Тепер, звичайно, ви обидві мами.

– Так, це великий виклик, звісно. Для мене це є великою мотивацією. По-перше, я думаю і про свою країну. Так, з нетерпінням чекаю на це випробування.

– Коли ви говорите про велику мотивацію для вашої країни, чи не могли б ви уточнити, що конкретно ви маєте на увазі щодо цього протистояння між вами двома?

– Ну, це інший матч, але в якомусь сенсі багато українців дивитимуться, підтримуватимуть мене. Я вийду туди, наберуся бойового духу і боротимуся за кожне очко.

– Як щодо стилю гри? Як би ви описали різницю між вами?

– Вона любить домінувати на майданчику, дуже рано намагається забрати м'яч.

Я більше захищаюсь, а потім нападаю. Ви знаєте, я намагаюся збудувати свій шлях. Так, у нас дуже різні стилі гри.

Я сяду зі своїм тренером і подивлюся, що я зробила не так у попередніх матчах, складу план гри та намагатимусь добре його виконати.

– Здається, все більше і більше молодих жінок, які народжують дітей, повертаються до Туру. Якби вам довелося дати одну пораду, скажімо, Наомі Осаці, якщо вона вирішить повернутися, або ще комусь, або Серені, якщо вже на те пішло. Добре...

– Не думаю, що я та людина, щоб давати їй поради. Я думаю, мені потрібно отримати від неї пораду, щоб зіграти фінал, кілька фіналів після пологів (посміхається).

– Я спостерігав за вами сьогодні, і це так само солідно, як я бачив, як ви грали раніше. Якби вам довелося давати комусь пораду, що ви сказали б найважливіше, чому потрібно навчитися?

– Набратися терпіння, бо, звичайно, коли ти нагорі і був там у топі, ти думаєш чи, можливо, очікуєш, що знову будеш там. Але, знаєте, всім дуже хочеться тебе побити. Теж нелегко. Вашому тілу потрібен час, щоб пристосуватися до тиску, важких матчів, нервів.

Я, наприклад, не знала, як моє тіло відреагує під великим тиском, коли в голові відбувається багато всього, коли в тебе багато адреналіну, нервів.

Тож це було новим для мене, новим почуттям. Так що мені довелося пристосовуватися, і мені потрібен був час. Всі ці важкі матчі, які у мене були на початку, починаючи з Чарльстона з квітня, були для мене справді великим випробуванням. Тому що раніше, знаєте, я, нібито, гаразд, вигравала ці матчі (сміється). Я грала добре. У третьому сеті я робила те й це, і в 90% часу це працювало.

Але тут, ви знаєте, ваше тіло трохи інше, реагує по-іншому. Тож це потребує часу. Можливо, деякі люди натиснуть трохи раніше. Деяким потрібен час, тому треба чекати гіршого, щоб усе було гаразд.

– Здається, це сталося досить рано для вас. Чвертьфінал Великого шолома.

– Ну, я чекала раніше (посміхється).

– Чи є у вас у голові планка, досягнувши якої, ви можете сказати: «Добре, я можу перестати використовувати слово «повернення»? Я можу сказати, я тут, я повністю повернулася зараз?

– Ну, для мене це, мабуть, топ-10. У мене завжди великі очікування. Можливо, це прозвучить зарозуміло, але я завжди покладатиму на себе великі надії.

Щоразу, коли я граю в турнірі, я хочу його виграти. Не має значення. Навіть на першому турнірі, який я грала у Чарльстоні, всі казали мені: «О, це неймовірно, ти граєш свій перший турнір уже у квітні».

Але в мене вже тоді була мета виграти турнір, бо знаєте, навіщо я тоді граю? Цілься в місяць. Навіть якщо промахнешся, то все одно опинишся серед зірок.

Знаєте, просто, так, я хочу виграти кожен матч, у якому граю. Для мене це завжди було так, і я намагаюся робити те саме саме зараз.

– Чи були у вашому житті люди, які казали: «Заспокойся, тобі не треба так швидко повертатися?». Ви чули це від когось чи ні?

– Насправді я хотіла повернутися трохи пізніше. У мене були якісь інші цілі, мої особисті цілі.

Але потім, коли я починаю тренуватися, багато людей, як, наприклад, деякі тренери з команди Гаеля, мої тренери та деякі тренери в клубі, які бачили, як я граю, казали: «Ти граєш неймовірно, ти маєш повернутися».

Потім це мотивувало мене, і це дало мені ще більше енергії, щоб тренуватися ще більш старанно і більше працювати над собою, і моє тіло дало мені шанс і добре з цим впоралося.

Так, саме тому я думаю, що все склалося для мене раніше, і я була готова грати. Фізично я була готова грати у Чарльстоні.

– Зараз Гаель удома з дитиною?

– Так.

– Ви знаєте, що у нас, як у матерів, є вираз: маленькі люди, маленькі проблеми. Великі люди, великі проблеми.

– Так. Так, він хоче, щоб я повернулася, бо дуже втомився (посміхається). Але це нормально. Він такий: «Добре, ти добре граєш, то все гаразд». Так що так, він насолоджується. Зараз він теж удома з двома нашими мамами. Зараз про Скай дбає велика команда.

У наступному раунді Вімблдона Світоліна зустрінеться з Вікторією Азаренко.

Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін з агентом розлютилися на Анчелотті. Стали відомі причини
Футбол | 27 квітня 2024, 00:59 9
Лунін з агентом розлютилися на Анчелотті. Стали відомі причини

Український воротар залишився у запасі в останньому матчі

Виграш на характері. Динамо вирвало на виїзді перемогу у Дніпра-1
Футбол | 27 квітня 2024, 15:39 5
Виграш на характері. Динамо вирвало на виїзді перемогу у Дніпра-1

Команда Олександра Шовковського здобула перемогу у меншості

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Цілься в якцапа, навіть якщо не влучиш, то він злякається і сам втіче. І це не жарт, між іншим...
Muskrat2
Англійське паразитне "ви знаєте" можна викидати з тексту.
T-800
вболіватиму за верхю частину сітки, але якщо Мідь (не її фанат/вболівальник) одерже соту перемогу на шоломах ось-ось, буде чудово як на мене
T-800
не перемагала на мейджорі: Кіз
не були в фіналах: Еліна, Белінда (це якій психи на корті допомагають краще ніж Марті на думку Elis) ... Біа не були в полуфіналах: Джессіка, Марі ...
прочих учитывать не будем
Vlad Ltava
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил