Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 08 липня 2023, 08:10
4194
2

Джеймс Траффорд: детективна історія навколо героя Англії U-21 на Євро-2023

Трансфер 20-річного вихованця Манчестер Сіті може стати одним із найбільш резонансних в АПЛ

| Оновлено 08 липня 2023, 08:10
4194
2
Джеймс Траффорд: детективна історія навколо героя Англії U-21 на Євро-2023
Getty Images/Global Images Ukraine. Джеймс Траффорд

Чемпіонат Європи з футболу серед молодіжних команд, який цього року проходить на полях Грузії та Румунії, близький до завершення. 8 липня на стадіоні Аджарбет Арена у Батумі відбудеться фінальний поєдинок, в якому молодіжні збірні Англії та Іспанії розіграють «золото» змагання.

Однією з ключових інтриг майбутнього поєдинку є питання про те, чи зможе збірна Англії U-21 та її ключовий воротар Джеймс Траффорд знову залишити свої володіння на замку. 20-річному вихованцю академії Манчестер Сіті у попередніх п'яти матчах вдавалося виходити «сухим», і до фіналу Англія підійшла без пропущених м'ячів, що є абсолютно унікальним випадком на цьому турнірі.

Але персона Джеймса Траффорда цікава нині не лише тим, наскільки успішно цей молодий воротар виступає зі збірною Англії U-21 на континентальній першості, а ще й безпосередньою залученістю до трансферних перипетій англійської Прем'єр-ліги. Справа в тому, що існує дуже висока ймовірність, що вже найближчим часом Траффорд змінить клубну прописку, причому його історію переходу можна сміливо називати детективною.

Активну зацікавленість у послугах Траффорда нині виявляє Бернлі – команда, яка з ходу змогла повернутися до еліти англійського професійного футболу, вигравши змагальний процес у Чемпіоншипі за підсумками сезону-2022/23. «Бордові» вже давно ведуть переговори із Манчестер Сіті про повноцінний викуп контракту Траффорда, який у «містян» з футболістом оформлено до літа 2027 року.

Із самого початку Бернлі висловив готовність заплатити за Траффорда 14 мільйонів фунтів, при тому, що номінальна оціночна вартість воротаря на Transfermarkt ледь-ледь перевищує 2 мільйони фунтів (еквівалент 2,5 мільйонів євро). Проте «містяни» вирішили, що основний воротар англійської молодіжки – це значно цінніший актив, й зажадали за Джеймса на п'ять мільйонів більше, включаючи всілякі бонуси та надбавки.

На подив переважної більшості англійських експертів та аналітиків, Бернлі погодився заплатити за Траффорда 19 мільйонів фунтів, і зараз клуби, вочевидь, очікують на повернення воротаря з розташування молодіжної збірної, щоб остаточно вдарити по руках та фіналізувати угоду.

І ось тут виникають питання: як виходить, що за 20-річного воротаря без досвіду виступів у Прем'єр-лізі (в Траффорда нуль поєдинків на топ-рівні англійського футболу, й жодного матчу в єврокубках, а все, чим здатний похвалитися молодий воротар, окрім виступів за збірну Англії U-21, - це 78 матчів у Чемпіоншипі) дають майже вдесятеро більше за його номінальну вартість?

На тлі трансферної конкуренції в АПЛ, яка останнім часом виглядає не такою вже й чесною завдяки шаленим інвестиціям саудівських клубів та деяким економічно необґрунтованим вихідним трансферам (зокрема з Челсі), у британських ЗМІ все частіше можна зустріти думку про те, що Манчестер Сіті та Бернлі за рахунок угоди щодо Траффорда явно намагаються оформити якийсь фінансовий «договорняк», котрий дозволить «містянам» вільніше почуватися на ринку, а також у питаннях дотримання норм фінансового фейр-плей.

При цьому, окрім необґрунтованої суми потенційної угоди по Траффорду, до Манчестер Сіті та Бернлі є й інші питання. Наприклад, «городяни» наполягли на включенні до трансферної домовленості пункту про зворотний викуп воротаря, що в принципі є нормальною практикою для грандів під час ведення справ із меншими клубами, але водночас є супутнім чинником для сумнівів щодо чистоти угоди.

Крім того, питання виникають і щодо персони головного тренера Бернлі. Ним є 37-річний бельгієць Венсан Компані, котрий до цього одинадцять років ігрової кар'єри віддав саме Манчестер Сіті, й чудово знайомий із наставником «містян» Хосепом Гвардіолою.

Деяким експертам у Британії зазначених вище фактів виявилося достатньо, щоб вже зараз заявляти, що у майбутньому трансфері Траффорда з Манчестер Сіті до Бернлі «щось не так». Занадто багато миттєвих плюсів отримують з цієї угоди «містяни» - гарну стартову суму відступних, явно завищену по відношенню до оціночної цифри, а ще – можливість при необхідності зворотного викупу воротаря, якщо він досягне елітного рівня.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джеймс Траффорд

Бернлі ж помітно ризикує, інвестуючи солідні кошти у молодого голкіпера, який не має за плечима досвіду виступів у Прем'єр-лізі чи єврокубках. Більше того, якщо Траффорд у майбутньому справді виправдає очікування, то фактично «бордові» не зможуть розпоряджатися його трансфером, оскільки все залежатиме від волі Манчестер Сіті та бажання цього клубу скористатися опцією зворотного викупу.

Крім того, для самого Траффорда продовжувати залишатися в Манчестер Сіті означає необхідність знову підшукувати нову команду та можливість орендного переходу до неї. Витіснити прямо зараз із воріт «містян» Едерсона Джеймс не зможе, так само як і з дублером бразильця 30-річним Стефаном Ортегою не факт, що виявиться здатним конкурувати. А ще є американець Зак Стеффен, котрий повернувся з оренди в Міддлсбро, і 37-річний «вічний резервіст» Скотт Карсон, який є дворазовим тріумфатором Ліги чемпіонів (з Ліверпулем та Манчестер Сіті).

Хоча існує і зворотний бік медалі, який говорить про те, що клубам типу Бернлі не так вже й просто підписати справді талановитого молодого виконавця, через що часто доводиться переплачувати. Наприклад, рік тому Саутгемптону також довелося серйозно розщедритися за можливість підписати Гевіна Базуну. Тоді, до речі, трансфер гравця також із Манчестер Сіті коштував «святим» 12 мільйонів фунтів, хоча оціночна вартість молодого голкіпера становила близько 4 мільйонів. В результаті Базуну добре показав себе в АПЛ-2022/23, незважаючи на виліт Саутгемптона до Чемпіоншипа, і нині є досить затребуваною фігурою на ринку.

Очевидно, що якби на місці Бернлі був інший покупець – умовний Евертон, - то питань по цій угоді було б хоч трохи менше. А так завищена сума трансферу, опція зворотного викупу для «містян» та персона Компані роблять історію з переходом Траффорда в стан «бордових» в англійській пресі справді детективною – стільки домислів, пересудів та обговорення в АПЛ давно не викликав жоден інший трансфер 20-річного футболіста.

Цікаво тільки інше, якщо воротар збірної Англії U-21, який в активі не має матчів в АПЛ та ЛЧ, реально коштує 22 мільйони євро (19 мільйонів фунтів), то скільки ж має право вимагати за Анатолія Трубіна Шахтар, враховуючи той факт, що українець зі своєю командою дійшов до півфіналу континентальної молодіжної першості, а також має за плечима 7 матчів у складі національної збірної та 25 поєдинків у єврокубках?..

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал продасть Луніна у легендарний клуб АПЛ? Андрію обіцяють місце в основі
Футбол | 05 травня 2024, 11:59 9
Реал продасть Луніна у легендарний клуб АПЛ? Андрію обіцяють місце в основі

Українського воротаря все частіше зв'язують з «Манчестер Юнайтед»

СУДАКОВ: «Головне – швидко забивати. А з Динамо буде найпекельніша гра»
Футбол | 06 травня 2024, 01:23 1
СУДАКОВ: «Головне – швидко забивати. А з Динамо буде найпекельніша гра»

Хавбек «Шахтаря» став автором першого забитого м'яча у ворота «Чорноморця»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алексей Юрченко
Трубин сколько мячей пропустил на первенстве, вот столько миллионов и отнять от стоимости Траффорда) 
Cartman
Статья высосаная из пальца . Шахтер подписывал Тете за 15млн который не играл за первую команду .