Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 04 вересня 2023, 02:01
1701
0

Повернути своє. Що чекає на Волкановськи після повернення в рідну вагу

Австралійцю протистоятиме Яїр Родрігес

| Оновлено 04 вересня 2023, 02:01
1701
0
Повернути своє. Що чекає на Волкановськи після повернення в рідну вагу
Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс Волкановськи і Яїр Родрігес (праворуч)

8 липня австралієць Алекс Волкановськи (25-2) повертається після поразки у поєдинку за титул у легкій вазі UFC та зустрінеться з мексиканцем Яїром Родрігесом (15-3). Це бій чемпіонів. Волкановськи – чемпіон UFC у напівлегкій вазі, Родрігес – тимчасовий чемпіон UFC у цій же категорії.

Мексиканця називають реальним конкурентом домінуючому австралійцю. Але чи насправді це так?

Волкановськи прекрасно увійшов у легку вагу. Але тепер дійсно варто повернутись у свою категорію

Вояж Алекса Волкановськи в легку вагу був необхідний. Занадто яскраво та потужно він виглядав у напівлегкій, розбиваючи одного суперника за іншим. За останні декілька років (починаючи з 2019-го), Волкановськи розбив Жозе Альдо, двічі Макса Голловея, Браяна Ортегу, «Корейського Зомбі» і потім знову Голловея.

Такий темп створив довкола австралійця ауру непереможності, яку він впевнено підтримував. Загалом вважалось, що суперників у напівлегкій вазі для Волкановськи немає, а от шанс спробувати стати чемпіоном у двох категоріях його точно цікавив.

Поєдинок проти Іслама Махачєва підтвердив, що Волкановськи не просто так стоїть на першій-другій сходинці рейтингів найкращих бійців UFC та й загалом ММА у світі. Махачєв, який до цього впевнено розбивав суперників, стикнувся з купою проблем. Волкановськи виявився сильним у стійці та потужним у боротьбі. Він примудрявся тягатись із таким суперником на рівних у партері та не програвати у стійці більш габаритному бійцю.

Водночас із цим, Родрігес підбирався до титулу австралійця. Після поразки Максу Голловею у 2021 році, Яїр побив спочатку Браяна Ортегу, а потім Джоша Еммета. Обидві перемоги упевнені та дострокові. Перший був переможений технічним нокаутом у першому раунді, другий упіймався на сабмішн у другому раунді.

Перемоги хороші. Родрігес показав себе бійцем, який вчиться на помилках та розвивається. Який вміє контролювати ситуацію і відштовхуватись від мінусів суперників. А ще створювати умови, щоб ті помилялись, і одразу карати їх за це.

Саме після цих перемог одразу декілька бійців ММА теперішніх та колишніх, висловились про те, що Родрігес – боєць, який реально може перемогти Волкановськи. Все ж Алекс виглядає страшним. Не рахуючи поразки більшому опоненту у новому дивізіоні, він не програвав з 2013 року, коли проводив поєдинки ще не в UFC, а в AFC.

Алджамейн Стерлінг ставить на удари ногами від Родрігеса:

«Мені здається, Яїр може зламати Волкановськи завдяки ударам ногами. Думаю, Алексу треба буде перевести Родрігеса у партер, притиснути до сітки та атакувати там. Треба буде максимально зближуватись або ж триматись якомога далі».

І якщо Стерлінг все ж бачить, завдяки чому австралієць може повернутись у свою категорію з перемогою, то Шон О’Маллі ставить на перемогу мексиканця:

«Я багато де бачу та чую, що кажуть, немов Алекс переїде Яїра. Але я так не думаю. Його стиль схожий з моїм. Важко домінувати над таким стилем. Яїр буде бити колінами, ліктями, ногами, розсікати шкіру.

Я ставив на Волкановськи в поєдинку з Махачєвим, але мені казали, що я здурів. Добре. Важко сказати, що Алекс – найкращий боєць pound-for-pound - програв той поєдинок. Але Яїр – справжній звір. Тут я поставлю на перемогу Родрігеса».

Генрі Сехудо також бачить перевагу мексиканця в ударах ногами:

«В Яїра прекрасна робота ногами. Якщо він зможе працювати ними розумно, щоб упоратись з фантастичним кардіо Волкановськи, то зможе і перемогти.

Він дуже швидко б’є. Він – реальна проблема. Волкановськи зобов’язаний бути обережним. Йому потрібен хороший план. Тут не вийде просто вийти та переїхати суперника. Реально вірю, що Яїр має великі шанси на перемогу у цьому поєдинку, якщо він розумно розподілить удари на весь поєдинок».

Хто фаворит?

При цьому всьому, букмекери бачать фаворитом Алекса Волкановськи. На нього можна поставити в середньому за 1.26-1.30. На опонента – за 4.00 – 4.05.

І не дивлячись на купу прогнозів проти фаворита, це логічні котирування. Тому що Алекс – однозначний фаворит. Зачарувавшись недавніми перемогами Родрігеса, не варто забувати, що до повернення Джона Джонса саме Волкановськи вважався першим номером рейтингу найкращих бійців UFC у світі і це було абсолютно заслужено.

Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс Волкановськи

Австралієць має скажене кардіо, потужні удари, як руками, так і ногами, і розумно бореться. Він сильний, витривалий та потужний. Головний його мінус – повернення з важчого дивізіону.

Взагалі незрозуміло, у якій формі буде знаходитись австралієць після чи не найкращого поєдинку в кар’єрі. Волкановськи для цього набрав вагу, але здебільшого це були м’язи – він взагалі не виглядав важким. Скоріш, просто сильнішим. Чи буде ефективно скинуто таку вагу за відносно невеликий термін – головне питання.

Мета Родрігеса на цей бій – втримати опонента на дистанції. Маючи майже такі ж самі габарити, як і Махачєв, Яїр має тримати суперника на дальній дистанції під постійним контролем. Пробивати жорстко, влучати та не давати зближуватись. Це – шлях до перемоги мексиканця. Чи є шанси у нього побороти опонента? Дуже малоймовірно. Якщо навіть Махачєв не зумів нічого зробити Волкановськи у партері, а іноді і сам отримував, то незрозуміло чому, окрім як через помилку суперника, це має вдатись у Родрігеса.

Шанси на перемогу у декількох моментах. Звісно, нокаут. Як би хто не тримав удар, впасти може будь-хто. Особливо, отримавши удар ногою, які Родрігес викидає майстерно. І фізична та психологічна форма. Тоді Яїр зможе підтримувати потрібний йому темп, тримати зручну дистанцію та розбивати візаві. Це все.
У всіх інших випадках саме Волкановськи бачиться фаворитом. Він не вперше боксуватиме з великим опонентом. Він вміє тримати височенний темп, бити важко та точно. А ще любить довші дистанції. Алекс може затягнути суперника, який вже два роки не проходив дистанцію у п’ять раундів, далі, і перемогти там. Востаннє, коли мексиканець пройшов всі п’ять раундів – він програв Голловею.

При цьому, інтрига справді є. Навичок у Родрігеса вистачає, і в стійці це може бути навіть цікавішим за протистояння проти Махачєва. Головне, щоб обидва справді були у формі – тоді шоу вийде відмінним.

Поєдинок Алекс Волкановськи – Яїр Родрігес відбудеться у ніч проти неділі, 8 липня, у Лас-Вегасі. В прямому ефірі поєдинок покаже телеканал Setanta Sports.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.