Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 08 липня 2023, 11:50
13303
7

Челсі: а тепер – перебудова перебудови!

Оглядач Sport.ua – про черговий трансферний шторм у таборі лондонських «аристократів»

| Оновлено 08 липня 2023, 11:50
13303
7
Челсі: а тепер – перебудова перебудови!
Getty Images/Global Images Ukraine. Маурісіо Почеттіно

Схоже, нинішньому «Челсі» немає особливої різниці – наступати чи відступати: все одно бігти. Після грандіозної зимової «контрольної закупівлі» імені Поттера почався не менш грандіозний «літній розпродаж» імені Почеттіно.

І в першому випадку, і в другому є елемент хаотичності. Начебто «пенсіонери» намагаються вкластися в рамки «виробничої необхідності» та здорового глузду, але за фактом виходить не дуже. Точніше, поки що зовсім не виходить.

Взимку «Челсі» закупився на сотні мільйонів євро. Точніше – на 363 мільйони! А всього за недовгий період перебування власником лондонського клубу американця Тодда Боулі «сині» витратили більш ніж 700 мільйонів євро (!)

Однак варто зауважити, що поки що потрібного вихлопу від багатомільйонних трансферів немає. Зимова трансферна кампанія-2023 стала для «Челсі» форменим провалом. З погляду витрачених коштів та отриманого результату.

«Пенсіонери» фінішували на дванадцятому місці в АПЛ, тоді як за визначенням мали боротися за зону Ліги чемпіонів. Грем Поттер, який прийшов на зміну звільненому Тухелю, не зміг упоратися ні з тиском керівництва, ні з тиском роздягальні. Він просто заплутався у дорученому йому господарстві. Нових футболістів було настільки багато, що часом їм не вистачало однієї роздягальні. І деякі (Михайло Мудрик) були змушені переодягатися у коридорі.

Не змінив картину і Френк Лемпард, який прийшов на зміну звільненому Поттеру. Точніше, легенда клубу взагалі перетворила ситуацію з трагічної на трагікомічну. Під керівництвом молодого тренера «сині» програли все, що можна було. І опустилися у турнірній таблиці настільки низько, що на певному етапі було дуже актуальним питання збереження елітної прописки.

І ось усі ці пертурбації – впродовж єдиного сезону!

Бідолаха Лемпард прогнозовано покинув «Стемфорд Брідж» після закінчення минулого чемпіонату. А слідом за ним продефілювали багато футболістів, які досі вважалися незаперечними гравцями основного складу.

***

Те, що склад «синіх» потребує капітального ремонту, чистки – безсумнівно. Склад цей просто перевантажений, і потрібен час і терпіння, щоб відокремити зерна від полови. Але часу у нового наставника «аристократів» Почеттіно, природно, немає. Тому й процес відходу футболістів із команди набув рис стихійного лиха.

Лондонський клуб позбувається не тільки тих, хто не заграв, від футболістів, які грають за команду на правах оренди, а й від дійсно важливих командних «механізмів».

Слідом за Закарією та Феліксом, які так і не змогли заявити про себе на «Стемфорд Брідж» (обидва грали за команду на правах оренди), столичний клуб залишили Канте, Менді та Кулібалі.

Усі троє – аж ніяк не головні кандидати на вихід. Але з першим і третім не вдалося досягти угоди про новий контракт, а Едуара продали за першої ж серйозної пропозиції.

На трансферах Менді та Кулібалі «Челсі» заробив близько 41 мільйона євро (Канте пішов безкоштовно, вільним агентом). Начебто непогано заробили. Але якщо врахувати, що голкіпера брали за 26 мільйонів євро, а захисника – і зовсім за сорок мільйонів, то ні про який прибуток не може йтися.

Дальше більше. Один із найкращих гравців «Челсі» минулого сезону Хавертц пішов до «Арсенала». За сімдесят мільйонів євро. Якщо врахувати, що приблизно за стільки ж німецького форварда і придбали «сині», то в даному випадку можна говорити хоч про якусь «математику». Але з погляду здорового глузду, чи потрібно було відпускати найкращого гравця команди, та ще й до безпосереднього конкурента?

За подібними лекалами відбувся і перехід Ковачича до «МанСіті». Здавалося, що після втрати Канте ще один стрижневий гравець середини поля Ковачич має стати недоторканним. Але не став. На цьому трансфері «Челсі» заробив майже тридцять мільйонів євро.

ФК Манчестер Юнайтед. Мейсон Маунт

Проте головним ударом під дих для вболівальників «пенсіонерів» став продаж вихованця клубу Маунта. Як і в двох попередніх випадках, цей трансфер – з розряду посилення конкурентів: Мейсон перейшов до «МЮ». Ціна угоди – близько 60 мільйонів.

Якщо підсумувати літні продажі «Челсі», то клуб уже встиг заробити понад 220 млн євро. Сума просто немислима для нинішнього клубного керівництва, яке звикло перманентно витрачати. Так, часом продажі були відверто на шкоду (яскравий приклад Кулібалі), але що вдієш: треба дуже оперативно і команду розчищати, і зарплатну відомість.

Однак на цьому гаряча пора для лондонського клубу не закінчується. Багаторічний лідер та капітан команди Аспілікуета перейшов до «Атлетіко». Втрата вагома, але з огляду на вік іспанця (33 роки) та форму Джеймса, трансфер можна вважати виправданим.

Шляхом Аспілікуети можуть піти ще одразу кілька футболістів. Зієш, Пулішич, Одой, Лофтус-Чік, Обамеянг, Фофана – «Челсі» не зменшує обертів, махаючи «шашкою» праворуч і ліворуч. Що ж, як сказав колись один із класиків кадрових чисток, «ліс рубають – тріски летять».

***

Це я до того, що маховик кадрових «репресій» у «Челсі» обов'язково може торкнутися і справді потрібних команді виконавців. Як, наприклад, Ковачича. Це неминучий процес перебудови.

Але у зв'язку з цим нашому повпреду в Лондоні – Михайлу Мудрику – нічого не загрожує: українець має неодмінно залишитися в команді й стати, разом із Енцо Фернандесом, невід'ємною частиною нового проекту. Хоча, як показує практика, ніколи не кажи ніколи.

Тим не менш, поряд з грандіозним розпродажем, «Челсі» не відмовився і від вхідних трансферів. І це, втім, теж логічно, адже з відходом навіть не дуже потрібних гравців оголюються тили, та й новий тренер має право на свої «п'ять копійок».

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістофер Нкунку

Поки що головним придбанням аристократів є вже колишній форвард «Лейпцига» Нкунку. Його взяли за 60 мільйонів євро. За нинішніми мірками – майже кумедні гроші. Особливо якщо зважити на послужний список француза: у 88 матчах за «Лейпциг» Крістофер оформив аж 87 результативних дій.

Зрозуміло, що Нкунку взяли на заміну Хавертцу.

А ось Джексона з «Вільярреала» взяли, швидше за все, на заміну Лукаку. Бельгійський форвард, який належить «пенсіонерам», а виступає за «Інтер», не хоче повертатися на «Стемфорд Брідж». І ось в особі молодого Джексона «сині» побачили нову «дев'ятку». Ціна переходу – 37 млн євро.

Але на цьому, звичайно ж, перебудовна сага «Челсі» цього літа не закінчиться. Після відходу Менді клубу потрібно виходити на трансферний ринок у пошуках голкіпера. З урахуванням втрати Канте та Ковачича обов'язково потрібно посилювати центр поля. Напевно, будуть купуватись і захисники – з урахуванням втрати Аспілікуети.

Так що на цьому місці крапку ставити точно рано. Лише кома. Перебудова перебудови «Челсі» у розпалі.

Вибачте за банальність, але запасайтеся попкорном. Буде весело.

Оцініть матеріал
(69)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzzz
Не пойму ктоу Челси в середине поля играть будет теперь. Кроме Фернандеса вопще никого не осталось.
BallsToTheWall
Кому они надо, кроме лондонских?   Не встречал  ещё болельщика Челси вокруг себя.
avk2307
Вход зимой 500 млн
Вход летом 107 млн
Итого 607 млн.
Выход 220, млн.
Итого 387 млн минус.
Из всего что можно положительным назвать:
Из аренды молодежь пришла , ушли старички....