Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Вімблдон
| Оновлено 03 липня 2023, 16:52
11388
3

Еліна проти Вінус, Джокович vs Алькарас, повернення очок і росіян

Прев'ю до Вімблдонського турніру

| Оновлено 03 липня 2023, 16:52
11388
3
Еліна проти Вінус, Джокович vs Алькарас, повернення очок і росіян
Wimbledon

136-й розіграш Вімблдонського турніру буде зіграно майже в традиційному стилі. Після того, як британці торік заборонили брати участь у своїх турнірах спортсменам з рф і рб, тенісні організації оштрафували Асоціацію лаун-тенісу на 1,5 мільйона фунтів, а також позбавили Вімблдон рейтингових очок. Якби британці вперлися рогом, цього року вони б, імовірно, втратили ще й ліцензії на всі турніри, тож сумнівів щодо допуску спортсменів із країн-агресорів не виникало.

Проте організатори Вімблдону спробували хоч якось мінімізувати можливість російської пропаганди проштовхувати наративи щодо величі після перемог своїх спортсменів. Представники рф і рб не зможуть виступати на турнірі з будь-якими символами своїх країн, а також повинні були підписати «антивоєнні» декларації та позначити свою позицію з приводу російського військового вторгнення в Україну. Ближче до початку турніру додалася умова, що спортсмени, які мають контракти з підсанкційними компаніями, мають надати докази про їхнє розірвання. Однією з таких була 12-та ракетка світу Вероніка Кудеметова, яка раніше виступала з нашивкою компанії «татнефть». Ймовірно, тенісистка надала всі необхідні докази, адже до списку учасників вона все ж потрапила.

Що стосується призових, то вони знову зросли, цього разу на 11,2%. Переможці в одиночному розряді отримають майже по 3 мільйони доларів США, учасники першого раунду гарантували собі $70 тисяч.

Чоловіки

Новак Джокович після виграшу 23-го титулу Grand Slam на Ролан Гаррос з великою часткою ймовірності в Лондоні може збільшити відрив від Рафаеля Надаля. Сербський тенісист виграв чотири останні розіграші трав'яного мейджора, і цього року не має видимих конкурентів. Ноле стандартно для останнього часу не розпорошувався на інші турніри на цьому покритті, адже має більше виграних матчів на Вімблдоні, ніж усі інші тенісисти з топ-20 разом узяті. Не дивно, що букмекери оцінили загальну перемогу Джоковича коефіцієнтом 1,6. Більш-менш реальні шанси має і лідер світового рейтингу Карлос Алькарас (4,5), який став переможцем престижного трав'яного турніру в Лондоні. Хотілося б вірити, що щонайменше таким буде і фінал, все ж потрапляння цих тенісистів в одну частину сітки в Парижі навряд чи зробило Ролан Гаррос цікавішим.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас і Новак Джокович

Що стосується інших турнірів, що передували головному, то деякі тенісисти взяли перші титули на трав'яних покриттях. Наприклад, Френсіс Тіафо вже перемагав на челенджері на траві, але тепер здобув перший повноцінний титул ATP. У Штутгарті він обіграв Яна-Леннарда Штруффа, який не зіграє на Вімблдоні через проблеми зі стегном. Після цього Тіафо нічого особливого не показав, але взяв сет у Джоковича на виставкових змаганнях.

На ще одному великому трав'яному турнірі в Галле несподівано виграв представник Казахстану Александр Бублік, який більше відомий як майстер слова. Цього разу в нього все склалося, не завадила ні йо**** подача, ні піда***** корти. Бублик після цього знявся з турніру на Мальорці і якщо це тактичний хід, то він явно буде небезпечним суперником абсолютно для будь-якого тенісиста в основній сітці.

Також не можна не відзначити і гарний виступ Енді Маррея. Дворазовий переможець Вімблдону цього року виграв два трав'яних челенджери поспіль, хоча після цього і програв Алексу де Мінауру в Лондоні. Сам Енді каже, що зараз перебуває у чудовій фізичній формі і готовий вирішувати найвищі завдання.

Турніри, що передували Вімблдону

ATP 250 – Штутгарт. Фінал
Френсіс Тіафо – Ян-Леннард Штруфф – 4:6, 7:6(1), 7:6(8)
ATP 250 – Гертоґенбос. Фінал
Таллон Грікспор – Джордан Томпсон – 6:7(4), 7:6(3), 6:3
ATP 500 – Лондон. Фінал
Карлос Алькарас – Алекс Де Мінаур – 6:4, 6:4
ATP 500 – Галле. Фінал
Александр Бублік – Андрєй Рубльов – 6:3, 3:6, 6:3
ATP 250 – Істборн. Фінал
Франсіско Черундоло – Томмі Пол – 6:4, 1:6, 6:4
ATP 250 – Мальорка. Фінал
Крістофер Юбенкс – Адріан Маннаріно – 6:1, 6:4

Вімблдон

Жеребкування Вімблдону цього року вийшло збалансованим. У першу чверть до Алькараса потрапили Хольгер Руне, Френсіс Тіафо, Алекс де Мінаур, Александр Звєрєв і Григор Димитров. Також тут є фіналіст 2021 року Маттео Берреттіні, але зараз не найкращий час у його кар'єрі.

У другій чверті розташувалися Даніїл Медведєв, Кемерон Норрі, Томмі Пол, Стефанос Циципас, Таллон Грікспор, Франсіско Черундоло, Себастьян Корда, Бен Шелтон, Крістофер Юбенкс і Адріан Маннаріно. Також піднести сюрприз можуть мегадосвідчені Енді Маррей і Мілош Раонич. Боротьба намічається дуже наполегливою і захопливою, у першому раунді буде зіркове протистояння Стефанос Циципас – Домінік Тім.

У верхній частині другої половини списку перебувають Яннік Сіннер, Каспер Рууд, Тейлор Фрітц, Борна Чорич, Ден Еванс, Роберто Баутіста Агут і Денис Шаповалов. Є й досвідчені майстри на кшталт Рішара Гаске. Загалом, трохи слабше за попередній список, але теж дуже конкурентно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

У чверть до Джоковича потрапили Андрєй Рубльов, Фелікс Оже-Альяссім, Лоренцо Музетті, Хуберт Хуркач та Александр Бублік. Також тут є Давид Гоффен, Джон Ізнер і Стен Вавринка. На Новака чекають непрості виклики вже з другого кола, де він, імовірно, змагатиметься проти Джордана Томпсона, тож розслаблятися в перших раундах не вийде.

На превеликий жаль, цього року багато відомих і титулованих тенісистів не зможуть взяти участь на Вімблдонському турнірі. Звичайно ж, це дворазовий чемпіон Рафаель Надаль, який взяв паузу в кар'єрі, щоб привести своє тіло до ладу і на високому рівні завершити кар'єру. Також на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету ми не побачимо фіналіста 2017 року Маріна Чілича, хорват все ще не відновився після операції на коліні. Через травми пропустять змагання Гаель Монфіс (зап'ястя), Пабло Карреньо Буста (лікоть), Карен Хачанов (проблеми з хребтом), Джек Дрейпер (плече) і Філіп Країновіч (зап'ястя). В останній момент з турніру знявся і минулорічний фіналіст Нік Кірьос.

Орієнтовний склад півфіналів

Карлос Алькарас [1] – Себастьян Корда [22]
Яннік Сіннер [8] – Новак Джокович [2]

Наші

У кваліфікації від України виступив Олексій Крутих. На відміну від Australian Open і Ролан Гаррос відчути смак перемог йому не судилося. Українець уже в першому раунді програв Фабіану Марожану. Угорський тенісист дійшов до фіналу відбору, де в п'яти сетах поступився німцеві Максиміліану Мартереру. Після зняття Кірьоса саме угорець має отримати статус лакі-лузера.

Жінки

Після завершення кар’єри Ешлі Барті в жіночому тенісі не залишилося тенісистки, яка набагато краще за інших почувалася б на трав'яному покритті. Цього року вперше успішно заграла на траві 22-річна полька Іга Свьонтек, яка очолює світовий рейтинг уже 65 тижнів – рекордний показник серед чинних тенісисток. Букмекери одразу ж помістили її в число фавориток, хоча Аріна Соболенко та Єлена Рибакіна відстають не набагато.

Під час трав'яного сезону великих несподіванок не сталося. Британки традиційно показали, що на рідних кортах грають у кілька разів краще, ніж за їхніми межами. Прикладом став дебютний титул Кеті Бултер, яка на інших покриттях не виблискує. Традиційно сильно зіграли чешки: Петра Квітова стала найкращою в Берліні, а Катерина Синякова – в Бад-Хомбурзі. З другого турніру в Німеччині знялася Свьонтек, це сталося вже після жеребкування основної сітки Вімблдону. Чи була це хвороба, як написала тенісистка, чи тактичний хід – не настільки важливо.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

У Бірмінгемі другий трав'яний титул здобула Альона Остапенко, вона знову буде серед фавориток, але ще раз у житті стабільно зіграти 7 матчів поспіль у неї навряд чи вийде, хоча потенціал до завоювання титулу, звісно ж, є. Відмінну гру продемонструвала й американка Медісон Кіз. В Істборні їй не було рівних і якщо не буде проблем зі здоров'ям, то це кандидат на пізні раунди. Непогано почуваються на траві й тенісистки без прапора, але вони нам нічим не цікаві.

Турніри, що передували Вімблдону

WTA 250 – Гертоґенбос. Фінал
Єкатерина Александрова – Вероніка Кудерметова – 4:6, 6:4, 7:6(3)
WTA 250 – Ноттінгем. Фінал
Кеті Бултер – Джоді Баррейдж – 6:3, 6:3
WTA 500 – Берлін. Фінал
Петра Квітова – Донна Векич – 6:2, 7:6(6)
WTA 250 – Бірмінгем. Фінал
Альона Остапенко – Барбора Крейчикова – 7:6(8), 6:4
WTA 500 – Істборн. Фінал
Медісон Кіз – Дар'я Касаткіна – 6:2, 7:6(13)
WTA 250 – Бад-Хомбург. Фінал
Катерина Синякова – Лючія Бронцетті – 6:2, 7:6(5)

Вімблдон

Часто можна побачити, що половини турнірної сітки на турнірах Grand Slam не виглядають рівними за силою. Цього разу нижня частина більш насичена сильними виконавицями, що буває набагато рідше, ніж навпаки. У виграші від цього, звичайно ж, перша сіяна і ті, хто потрапив до неї.

У першій чверті до Свьонтек жереб визначив Корі Гауфф, Дар’ю Касаткіну, Белінду Бенчич, Петру Мартич, Магду Лінетт і Вікторію Азаренко. З потенційно небезпечних британок є Геррієт Дарт і Кеті Свон. У першому раунді будуть два крутих статусних протистояння: Вінус Вільямс проти Еліни Світоліної та Корі Гауфф проти Софії Кенін.

Друга чверть потенційно найслабша. Найвисокорейтинговіші тут тенісистки Джессіка Пегула і Каролін Гарсія зараз не у формі, що може допомогти пробитися до півфіналу Вероніці Кудерметовій або Людмилі Самсоновій. Також тут є Донна Векич, Марія Боузкова, Катерина Синякова і Чжен Ціньвень. Непогані новини для Лесі Цуренко та Катерини Байндл, але й вони не готові на 100%.

У верхній частині нижньої половини сітки буде дуже спекотно. Сюди потрапили Онс Жабер, Єлена Рибакіна, Петра Квітова, Беатріс Хаддад Майя, Альона Остапенко, Кароліна Плішкова, Кеті Бултер, Татьяна Марія і Б'янка Андреєску. Дуже невдале жеребкування для Ангеліни Калініної, якщо ставити за мету зайти далеко.

Getty Images/Global Images Ukraine. Петра Квітова

В останній чверті щось схоже. Тут зіграють Марія Саккарі, Аріна Соболенко, Барбора Крейчикова, Медісон Кіз, Кароліна Мухова, Єкатерина Александрова та Анастасія Потапова. Також є такі темні конячки, як Паула Бадоса, Юле Німаєр, Каміла Джорджі, Гізер Вотсон і Лінда Носкова. Потрапила сюди і Марта Костюк.

У жінок також не всі зможуть виступити. Симона Халеп все ще судиться у допінговій справі, Аманда Анісімова поки відпочиває від тенісу. Решта травмовані: Алісон ван Ейтванк (поперек), Айла Томлянович (відновлення після операції на коліні), Анна Калінська (підколінне сухожилля) і Данка Ковінич (хребет). Емма Радукану не проходила б за рейтингом, але точно отримала б вайлд-кард, якби не відновлювалася після трьох операцій.

Орієнтовний склад півфіналів

Іга Свьонтек [1] – Вероніка Кудерметова [12]
Єлена Рибакіна [3] – Аріна Соболенко [2]

Наші

В основі Вімблдонського турніру зіграють п'ять українських тенісисток, чотири з яких пройшли за рейтингом, а Еліна Світоліна отримала вайлд-кард від організаторів. Жеребкування виявилося кращим, ніж на Ролан Гаррос, але перспективи все одно не райдужні.

Ангеліна Калініна на старті змагань змагатиметься проти Джессіки Бузас Манейро з Іспанії (№167 WTA), яка пройшла кваліфікацію. Суперниця для старту непогана, і її точно потрібно обігравати, але проблема в тому, що Ангеліна практично нічого не показала після Ролан Гаррос. Можливо, Калініна більше готувалася саме до Вімблдону, але практично немає сумнівів, що вона не зможе зайти далі третього кола, де світить потенційний матч з Онс Жабер.

Марті Костюк останнім часом не щастить із суперницями на турнірах Grand Slam. Марія Саккарі непогано почувається на траві і буде фавориткою цього протистояння. Головним її недоліком завжди була стабільність під час ударів, але й Марті цю карту бити нічим. Костюк більш різнобічний і технічно підкований гравець, але цього може не вистачити. А ось перебити Саккарі на траві точно не вийде. До речі, за умови несподіваного виграшу є шанс на чергову спробу реваншу проти Паули Бадоси.

Леся Цуренко стартує матчем проти Клер Лю зі США. Американка більше відома своїми перемогами на ґрунтових кортах у дорослому тенісі, але не потрібно забувати, що вона переможниця юніорського Вімблдону-2018. Цуренко після зняття з 1/8 фіналу Ролан Гаррос встигла ще кілька разів знятися і розгромно програти Даяні Ястремській у кваліфікації Бірмінгема. Тому є багато запитань, хоча букмекери і прогнозують впевнену перемогу українки. Якщо Леся буде в доброму здоров'ї, то в її частині сітки можна розгулятися.

Еліні Світоліній жереб подарував зустріч із п'ятиразовою чемпіонкою Вінус Вільямс. Напевно, багато вболівальників тенісу пам'ятають, що 2019-го ці тенісистки зустрічалися на Ролан Гаррос і US Open, обидва рази у двох сетах виграла українка. Зараз ситуація інша, навіть у 43 роки Вільямс-старша є грізною силою на траві. У Бірмінгемі вона понад три години билася з Камілою Джорджі, здобувши перемогу, після чого ще й дала бій майбутній чемпіонці Альоні Остапенко. Еліна ж під час підготовки до Вімблдону зіграла один матч проти Лінди Фругвіртової, який із тріском програла. Чи зуміла українка після того матчу підготуватися краще – напевно, так. Чи допоможе це обіграти Вінус – велике питання. Але якщо грати так, як у Бірмінгемі, то шансів нуль. Раніше Еліна лише раз у кар'єрі заходила в другий тиждень на Ролан Гаррос і на Вімблдоні в один рік. Зробити це вдруге буде неймовірно важко.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна і Вінус Вільямс

Катерина Байндл на траві зуміла пройти кваліфікацію в Бад-Хомбурзі і на цьому все. У першому раунді з Лейлою Фернандес із Канади буде важко, тим паче Катя ніколи не вигравала в основі Вімблдону. Фернандес теж не встигла нічого показати на траві, але перемога українки в цьому матчі буде дуже несподіваною.

У кваліфікації виступали Дарина Снігур, Катаріна Завацька і Даяна Ястремська. Перші програли в стартових матчах, а Даяна дійшла до фіналу, поступившись Селін Наеф зі Швейцарії.

У парному розряді зіграють п'ять українських тенісисток. Сіяними будуть Людмила Кіченок та Альона Остапенко з Латвії [7], а також Марта Костюк та Єлена-Габріела Русе з Румунії [15]. Ангеліна Калініна зіграє в тандемі з іще однією румункою Іриною-Камелією Бегу, Катерина Байндл виступить у дуеті з представницею Австралії Дар'єю Севілл, а Надія Кіченок зіграє разом з Аліцією Росольською з Польщі. Останнім у суперниці випав третій сіяний дует, у решти ситуація трохи веселіша.

У понеділок на корти Лондона вийдуть Еліна Світоліна, Леся Цуренко і Катерина Байндл. Усі зіграють другим запуском, але Еліна виступить на центральному корті, де матчі розпочнуться пізніше. Орієнтовно Цуренко і Байндл почнуть грати близько 15 за Києвом, Світоліна – ближче до кінця робочого дня.

Також не забувайте, що на Вімблдоні тай-брейк у фінальному сеті за рахунку 6:6 грається до 10 очок. Це правило уніфіковане на всіх мейджорах з минулого року.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024
Футбол | 03 травня 2024, 19:12 7
Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024

Національна збірна України не буде обділена бонусами

Шахтар цікавиться півзахисником Дніпра-1
Футбол | 03 травня 2024, 19:52 7
Шахтар цікавиться півзахисником Дніпра-1

Валентин Рубчинський потрапив в сферу інтересів «гірників»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
T-800
Рахімову та Самсонову вже виставили за двері, так тримати!!!
KirTheKing
кудерметова в полуфинале?? не смешите мои тапочки. деревянная кудерметова вылетит от канепи в первом же матче