Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 01 липня 2023, 09:11
13592
36

Не тільки Джурасек. Хто влітку може залишити Шахтар

Блогер Sport.ua розмірковує над тим, з ким можуть у міжсезоння попрощатися «гірники»

| Оновлено 01 липня 2023, 09:11
13592
36
Не тільки Джурасек. Хто влітку може залишити Шахтар
Getty Images/Global Images Ukraine. Анатолій Трубін

Донецький «Шахтар» майже визначився із головним тренером. Команду очолить нідерландський наставник Патрік ван Леувен. Особливості цього тренера – вміння працювати із молодими футболістами, розкривати молодь. Варто чекати від нідерландця появи та прогресу у першій команді молодих гравців.

Відповідно, з цього буде виходити трансферна політика клубу. Частина футболістів, яких привів колишній тренер, та вікових гравців мають шанси цього літа залишити «Шахтар». Першим таким гравцем став воротар Олексій Шевченко, з яким не продовжили контракт, а сьогодні стало відомо, що «Шахтар» залишив хорват Невен Джурасек, якого привів у клуб Ігор Йовічевіч. Продовження обов'язково буде.

Анатолій Трубін/ Данило Сікан/ Валерій Бондар

Контракт воротаря чинний ще рік. Нову угоду Трубін поки підписувати не хоче, розуміючи, що на нього є попит у Європі. З невеликим терміном контракту ціна на голкіпера не може бути високою або завищеною. Це для нього шанс на перехід у провідний чемпіонат. Всі ми знаємо, що «Шахтар» продає своїх футболістів важко та дорого.

Менеджери клубу готувалися до можливого відходу основного воротаря. Взимку за серйозні гроші із «Ворскли» прийшов Дмитро Різник. Голкіперська рокіровка у «Шахтаря» – тільки питання часу.

У Сікана та Бондаря аналогічна ситуація за контрактами. Нові угоди вони не поспішають підписувати. Тут «Шахтар» може опинитися у заручниках. Якщо не продасть цих футболістів влітку, то через рік може втратити безкоштовно.

Данило зараз грає на молодіжному Євро. Його інтереси представляє італійська агенція GG11. Є всі шанси, що вони знайдуть йому в Італії команду. Із Бондарем все складніше. Його гра поки не виглядає занадто надійно, щоб мати великі перспективи кудись переходити. Крім того, у «Шахтарі» не так багато центральних правоногих захисників.

Віктор Корнієнко

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Корнієнко

Захисник, якому шанс у «Шахтарі» колись дав Луїш Каштру. Травма Ісмаїлі дозволила тодішньому тренеру донецької команди звернути увагу на лівих захисників у системі клубу. Корнієнко мав статус чемпіона світу U-20. Вже набрався досвіду, провівши один сезон у «Маріуполі».

Доволі неочікувано Віктор зміг заграти у першій команді «Шахтаря». Провів чудовий гостьовий матч проти «Реала». Все зіпсувалося після травми, отриманої в матчі проти «Динамо», коли його грубо збив капітан киян Сергій Сидорчук.
Після цього Корнієнко випав на тривалий час. Потім ще й порвав «хрести». Клуб на цю позицію лівого захисника підписав іншого гравця – колишнього динамівця Михайличенка. Зліва може грати й Матвієнко. З приходом Ракіцького така опція стала дуже актуальною. Плюс, у системі клубу є талановитий лівий захисник – Андрій Булеза. Думаю, що новий тренер команди ван Леувен буде давати йому шанси у першій команді.

Не мало важливим фактором для майбутнього Корнієнка є бійка у матчі проти «Дніпра-1». Він там багато махав ногами. Я думаю, що у нього є гарні шанси отримати тривалу дискваліфікацію. Тоді сенсу розраховувати на гравця не буде зовсім.

Лукас Тейлор

Getty Images/Global Images Ukraine. Лукас Тейлор

Влітку «Шахтар» шукав гравця на позицію правого захисника. Ніхто не знав, чи зможе на цій позиції заграти повноцінно Юхим Конопля, який до цього на такому рівні не грав. В Україні знайти посилення на цю позицію було неможливо

Тому звернули увагу на Тейлора. Він адаптований до життя в Україні. Свого часу грав за ФК «Львів», потім «Дніпро-1». Йовічевіч працював із ним разом у Дніпрі. Розумів рівень та потенціал футболіста. Бразилець зі своїм досвідом мав страхувати Коноплю, якщо у того виникнуть проблеми. Юхим зміг себе проявити. Тому Тейлор перетворився на дублера. Взимку на цю позицію ще взяли грузина Гочолейшвілі. Третій правий захисник «гірникам» навряд чи потрібен. Шанси покинути клуб у Тейлора найбільші.

«Шахтар» підписав бразильця на рік в оренду. За повідомлення ЗМІ, чемпіонський титул та певна кількість зіграних хвилин зобов'язують викупити бразильця у ПАОКа. Після цього вже потрібно думати, де прилаштувати Тейлора.

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Тотовицький

Цей гравець став одним із головних розчарувань минулого сезону. Досвідчений футболіст, індивідуально сильний. Напевно, що він мав би стати важливим гравцем для «Шахтаря» минулого сезону. Але повністю програв конкуренцію, як на фланзі, так і в середині поля. Зараз молоді гравців виглядають набагато цікавіше за Тотовицького.

Ідея із запрошенням Патріка ван Леувена багато в чому полягає у розвитку молодих гравців. Андрію вже 30 років. Перспективи у нього немає. Класу, як такого, теж. Бо він залишається нестабільним та схильним до травм. Криськів, Судаков виглядають не тільки перспективніше, але обросли певним класом. Конкурувати із ними Андрій вже навряд чи зможе. В ролі гравця ротації на цій позиції потрібно розвивати Очеретька.

Дмитро Топалов

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Топалов

Гравець із прекрасними швидкісними якостями. Був одним із лідерів «Маріуполя», але у «Шахтарі» заграти не зміг. Минулого сезону спочатку сидів за спиною Мудрика, а після трансферу Михайла до АПЛ не зміг зарекомендувати себе.

Дмитру вже 25 років. Потрібно постійно грати, мати якусь визначеність. Сидіти у такому віці на лаві запасних – абсолютно безперспективно. Якщо він не зміг заграти, коли «гірники» втратили спочатку іноземців, а потім Мудрика, то зараз вже особливо немає, на що сподіватися. Потрібно себе шукати в клубі нижчого рівня та не втрачати час.

Іван Петряк

Getty Images/Global Images Ukraine. Иван Петряк (№ 34)


Минулого літа «Шахтар» формував нову команду. Клуб втратив своїх іноземців. Особливо болючими були втрати на флангах атаки, де грали Соломон, Тете та Нерес. Потрібно було якось компенсувати ці втрати. Ринок гравців в Україні обмежений. Потрібно було шукати посилення закордоном.

Петряк свого часу запалював в Угорщині спочатку в складі «Ференцвароша», а потім «Фехервара». У нього залишався рік контракту з клубом із Будапешта. Тому ніхто не тримався за футболіста.

У «Шахтарі» розраховували, що завдяки своєму досвіду Петряк зможе приносити користь команді. Але особливо нічого не вийшло. Іван почав втрачати головну свою чесноту - швидкість. Без неї перетворився на дуже посереднього гравця. Крім того, у вінгера протягом сезону було дуже багато травм. Незрозуміло, чи зможе він розпочати підготовку до сезону.

Зараз є всі шанси, що до команди має повернутися Кащук. Є Зубков, Швед, Тоїров, може на фланзі грати Криськів. Конкуренція величезна. За великим рахунком, місця Петряку немає. На перших ролях він вже навряд чи буде, а в ротації потрібно робити ставку на більш молодих гравців. Є таке враження, що Іван вже не тягне рівень нинішнього «Шахтаря». Потрібен клуб нижчого рівня.

Андрій Борячук

Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Борячук

Форвард, який подавав величезні сподівання, але поки так і не зміг реалізуватися у дорослому футболі. Борячук більше відомий своїм особистим життям, ніж футбольними подвигами.

У «Шахтаря» немає проблеми із форвардами. Є три центрфорварди – Траоре, Сікан та Келсі. Тут, скоріше за все, із цієї трійки хтось може залишити команду через брак ігрового часу. Місця для Андрія обмаль. Тим паче, що у нього контракт завершується. Сенсу продовжувати його немає. Потрібно переходити в клуб рівнем нижче.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(69)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 36
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Болела
з цього переліку Топалова шкода. Дуже перспективно хлопець біг.
Борячук непоганий, але обєктивно витримати конкуренцію в Шахтаря у нападі йому мабуть нереально. Петряк в принципі і з швидкістю достатньо посередній гравець був, але він ще й в швидкості спустив. До Шведа, доречі, також питання можуть бути.
 Тейлор, Джурасек - це щось взагалі незрозуміле було. Своі хлопці з академіі на голову краще зіграють на цих позиціях. 
Милан Милан
Жестоко звучит но все по делу.
Maks KROT
Разгрузить состав нужно это точно  есть  игроки  которые вообще не тянут и не уровень Шахтёра ,ну после этого всеровно 3-4 хороших приобретения нужно по-другому никак  !!!
Фанькин кот
Фань, а, Фань? Вижу, ты не опохмелился с утречка? Нечем, что ли? Попроси в долг полтяш у Леона, он не жадный, даст.
Alexx
Матвиенко можно отдать бесплатно .это не игрок 
avk2307
Цікаво хто в Шахтарі буде в захисті грати в перших турах чемпіонату як що "справедливий" КДК УАФ все ж таки дискваліфікує хуліганів Ракицького та Бондаря?
Alex AS
Как почитаешь так у шахты 2/3 состава можно прорядить
Злий Глобинець
Все правильно. І про підсилення Шахтаря теж чекаємо змістовну статтю на початку сезону.
Болела
доречі Шахтар мабуть таки кардинально змінює підхід до комплектаціі клубу. Дуже багато дітей з різних команд на перегляд заирали бувально за місяці три. Раніше таку кількість і за три роки не дивились. 
FunnyCat_____
Норм глорики картонки воспламенились , оттого что их клуб покинет самы сильный персонаж , и я не о Трубине сейчас 
Gargantua
а что это за бред про "травму Корниенко, которого грубо сбил Сидорчук"?
травму Корниенко получил в матче с Кривбассом. В игровом эпизоде где против него не фолили.
в матчах с Динамо Корниенко участия не принимал, не понятно в чем виноват Сидорчук кроме того, что Степаненко разбил ему нос до крови и не получил даже желтую.