Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 30 червня 2023, 12:45
3326
7

Віталій ПОНОМАРЬОВ: Всі вже зачекалися на дебют Мудрика на молодіжному Євро

Наставник «Руха» – про перспективи збірної України U-21 на чемпіонаті Європи

| Оновлено 30 червня 2023, 12:45
3326
7
Віталій ПОНОМАРЬОВ: Всі вже зачекалися на дебют Мудрика на молодіжному Євро
Getty Images/Global Images Ukraine

Другого липня молодіжна збірна України в чвертьфіналі чемпіонату Європи поміряється силами з французами.

Головний тренер львівського «Руха» Віталій Пономарьов в бесіді з кореспондентом Sport.ua поділився своїми враженнями від виступу нашої молодіжної збірної, а також оцінив її шанси в суперництві з французами.

– Передусім, радий за вихованців «Руха» Олексія Сича та Ростислава Ляха, які гідно захищають футбольну честь України на континентальному форумі. А те, що в львівському ФК продуктивно працюють з резервом підтверджує й той факт, що серед кандидатів до збірної були також наші вихованці Mарко Сапуга, Mикола Кухаревич, Віталій Роман, Роман Дідик і Денис Слюсар.

– До того, як стати головним тренером «Руха», ви опікали молодіжний склад, який ставав найсильнішим в Україні, вдало дебютував в Юнацькій лізі Європи і мали уяву про рівень зміни у вітчизняному футболі. Чи очікували, що наша збірна опиниться на видноті у фінальній частині чемпіонату Європи?
– Я вірив, що підопічним Руслана Ротаня до снаги вийти з підгрупи, але не думав, що це буде зроблено в такому переконливому стилі. Все ж, чекав більшого від Хорватії, яка завжди славилася своїм резервом, та Румунії – одного з господарів турніру. Але це вже їхні проблеми. А з цим поколінням гравців української збірної можна пов'язувати великі надії.

– У грі з іспанцями, коли, здавалося, жар-птиця уже була в наших руках, супернику під завісу вдалося зрівняти рахунок і випередити українців за додатковими показниками. На вашу думку, чи не варто було нашим хлопцям в компенсований час зіграти по рахунку, зосередившись на обороні?
– Звичайно, дуже прикро, що не втримали переможний рахунок, але в епізоді з пропущеним м'ячем слід віддати належне іспанському нападнику, який зіграв майстерно. Що ж до варіанту, як кажуть, з шикуванням автобуса біля своїх воріт, то, швидше за все, футбольна філософія керманича Руслана Ротаня суперечить цьому. Як на мене, він вважає, що потрібного результату треба досягати з позиції сили. А в матчі з іспанцями в кінцівці банально забракло концентрації нашим півзахисникам, що дозволило їхнім візаві організувати результативну атаку.

Getty Images/Global Images Ukraine

– Ви підтримуєте точку зору головного тренера національної збірної України Сергія Реброва, який був присутній на матчі з іспанцями, що всі збірні України повинні використовувати одну модель гри?
– Пригадується, такий задум Ребров почав втілювати в життя ще коли був біля керма київського «Динамо». Але тоді йшлося про клубний рівень. Я думаю, що базова модель для всіх збірних має право на існування, а далі можливі певні нюанси: сила опонента, стан твоїх підопічних, турнірне становище. Красномовний приклад – виступ молодіжної збірної Грузії на звітному чемпіонаті Європи. В заключному матчі групового етапу – з нідерландцями грузинів влаштовувала нічия. І коли б вони діяли в притаманному їм стилі – з відкритим забралом, то обов'язково прогавили б котрвипад мобільних суперників. Господарі взяли на озброєння правильну тактику, стіною стояли біля своїх воріт, терпіли і таки добилися свого, вийшовши до чвертьфіналу, як кажуть, з «підгрупи смерті». Отож, модель моделлю, але треба враховувати кожну дрібницю й від цього відштовхуватись.

– На жаль, українцям не вдалося уникнути зустрічі в чвертьфіналі з французами, яких багато експертів вважають головними претендентами на чемпіонське звання. Пригадується, українці та французи вже зустрічалися в кваліфікаційному раунді і тоді наші хлопці зазнали крупної поразки – 0:5. Цей розгром не позначиться негативно на їхньому психологічному стані в чвертьфіналі?
– Думаю, що ні. Причини того провалу, переконаний, уже проаналізовані, робота над помилками проведена і зроблені правильні висновки. А останні вдалі виступи в Бухаресті тільки додадуть нашим хлопцям наснаги і впевненості в своїх силах.

– Поки що наш найбільш іменитий гравець – Mихайло Mудрик з англійського «Челсі», ще не був задіяний в Румунії. На Вашу думку, Ротань довірить йому місце в стартовому складі в матчі з французами?
– Складно сказати, адже треба мати вичерпну інформацію про ігрові кондиції Mудрика після пошкодження. По-друге, знати, на якій тактичній схемі зупинив свій вибір тренерський штаб, чи буде корисний цей атакуючий гравець при такій побудові. Хоча, якщо відверто, то всі вже зачекалися його дебюту.

– Тоді наостанок, як ви оцінює шанси підопічних Ротаня в протистоянні з Францією?
– Переконаний, що зуміємо дати бій. Дійсно, поки що збірні Франції та Англії демонструють на Євро найзмістовніший футбол. Проте й у них є вразливі місця, зокрема, треба скористатися тим, що у французів через травми не зіграють ключові півзахисники – Mану Коне та Mайкл Олісе. Та головне підійти до матчу у бойовій готовності і продемонструвати свої кращі якості. Я не вважаю французів фаворитами у цьому протистоянні.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Кепа Ларисабродяга
да... мудрик с его скоростью очень нужен против франции...
Болела
ну от тут якраз спринтерські здібності дуже знадобляться.  Франція фаворит і вони будуть вести гру. Кащук і Мудрик повинні отримати вільні зони. 
Alex86 1
Ну вот и шанс себя лишний раз показать ему если выпустят в сл матче
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
fitnes_sports066
Ждем, можешь ещё успеет.
vitaha33
А сенс ламати командну гру, щоб грати на одного Мудрика? Він не є гравцем для контролю м'яча, лише для контратак, тобто в схему не зовсім вписується. Лише якщо віддамо м'яч французам... Але це вже не ротаньстайл...
Summertime
Не все.  Я жду Мудрика в его клубе.