Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 30 червня 2023, 03:11
3597
2

Соболю до відома. Чому фани Страсбурга протестують проти приходу Боелі

Колектив зі 117-річною історією може перетворитися на фарм-клуб «Челсі»…

| Оновлено 30 червня 2023, 03:11
3597
2
Соболю до відома. Чому фани Страсбурга протестують проти приходу Боелі
Getty Images/Global Images Ukraine. Тодд Боелі

Минулого тижня стало відомо, що американські власники «Челсі» на чолі із Тоддом Боелі обзавелися в європейському футболі ще одним досить цінним активом – клубом французької Ліги 1 «Страсбург». За неофіційною інформацією, купівля клубу, який представляє область Ельзас, обійшлася новим власникам у 65 мільйонів фунтів.

Здавалося б, «Страсбург», у лавах якого виступає український лівий захисник Едуард Соболь, отримав досить багатих інвесторів, котрі демонструють серйозне залучення у футбольні справи, а тому подібна співпраця може піти на користь усім сторонам, проте на практиці серед фанатів команди знайшлася величезна кількість тих, хто одразу після новини про прихід Боелі вийшов на вулиці із протестами. Вболівальники, тримаючи в руках банери із написом «Боелі не вітається» («Boehly not welcome»), чітко дали зрозуміти новим босам, що їм доведеться вкрай непросто у французькому проекті…

Twitter

Зрозуміти фанатів «Страсбурга» можна: вважається, що Боелі, пішовши шляхом покупки інших клубів, вирішив наслідувати модель, апробовану у футболі власниками «Манчестер Сіті». Іншими словами, американські інвестори «Челсі» хочуть створити свій футбольний конгломерат на зразок City Football Group, на чолі якого перебуватиме лондонський клуб, а всі інші команди, в тому числі й «Страсбург», виявляться необхідні передусім для задоволення амбіцій та цілей, що стоять перед «синіми».

Подібний підхід, обраний стратегами «Манчестер Сіті», далеко не завжди знаходив позитивні відгуки серед фанатів тих клубів, які купувалися спеціально під входження у City Football Group. В березні 2022 року власники нідерландського клубу «НАК Бреда» оголосили про продаж свого футбольного активу еміратському консорціуму City Football Group, який запропонував найкращі умови під час торгів. Однак невдовзі угоду було анульовано, і клуб відійшов до рук місцевих бізнесменів. Скасування співпраці з City Football Group сталося через масові акції протесту, які провели фанати «НАК Бреда». Тим самим, уболівальники фактично змусили босів свого клубу прислухатися до їхніх голосів та не чинити всупереч їхній колективній волі.

Щось подібне зараз намагаються організувати і вболівальники «Страсбурга», які не бажають, щоб їхні улюбленці перетворювалися на фарм-клуб «Челсі». І фанати французької команди чудово розуміють, до чого йде справа, адже в офіційній заяві, опублікованій BlueCo – компанією, створеною для володіння «Челсі», – покупка «Страсбурга» була названа «стратегічною інвестицією».

Минулого року Боелі на одній із прес-конференцій чітко окреслив прагнення найближчим часом придбати ще як мінімум один європейський клуб із гарної ліги, щоб допомогти розвитку молодих талантів «Челсі». Тим самим американець й позначив стратегію, на якій наразі робиться акцент інвесторами при купівлі «Страсбурга».

«Із самого початку ми говорили про багатоклубну модель. Я хотів би продовжувати збільшувати обсяги. Є різні країни, де наявність футбольного клубу надає переваги. Наша мета – надати юним зіркам можливість вийти на поле у ​​складі «Челсі», отримуючи реальний ігровий час. Зробити це можна через інший клуб у справді конкурентоспроможній лізі Європи», – наголошував Боелі.

На даний момент циркуляри та правила Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) не забороняють одному власнику мати одразу кілька клубів, які виступають у різних турнірах. Остання обставина є, по суті, єдиним обмеженням, але й над його пом'якшенням в УЄФА готові поміркувати найближчим часом.

«Існує дедалі більше інтересу до моделі багатоклубного володіння у європейському футболі, і ми не повинні просто так відмовлятися від інвестицій. Але також ми маємо подивитися, які правила ми встановимо у цьому випадку, тому що вимоги все одно мають бути суворими», - заявив нещодавно президент УЄФА Александер Чеферін.

Очевидно, що така консервативна організація, як УЄФА, навіть у прагненні заробляти ще більше, не виявиться готовою до зміни поточних правил у найближчі як мінімум три роки. Юристи та експерти вважають, що поки що вимоги залишатимуться попередніми, і де-факто це означає, що «Страсбург» та «Челсі» не зможуть брати участь в одному європейському турнірі, маючи на чолі консорціум власників під керівництвом Тодда Боелі. Це і не влаштовує фанатів французького клубу, який навіть у разі різкого покращення спортивних результатів все одно опиниться на других ролях і не зможе претендувати на Лігу чемпіонів, якщо серед учасників сезону в ній буде «Челсі».

Цікаво, що в офіційному комюніке, випущеному BlueCo, уболівальників «Страсбурга» спробували заспокоїти красивими фразами: «Для нас велика честь стати частиною цього історичного клубу. Ми прихильні до ідей збереження спадщини «Страсбурга» та зосереджені на продовженні відмінної роботи, яку вони роблять. Ця стратегічна інвестиція зміцнить нашу присутність у європейському футболі, поряд із тим, що ми вже володіємо «Челсі». Ми вважаємо, що це створить величезні можливості для обміну знаннями та досвідом».

Також нові власники пообіцяли, що президентом «Страсбурга» залишиться 55-річний Марк Келле, котрий раніше мав досвід виступів за цю команду, з 2001 до 2006 року був спортивним директором клубу, а із 2012-го до недавнього часу був його власником. Цим самим Боелі та його радники, вочевидь, хочуть заспокоїти фанатів і дати їм зрозуміти, що кардинальних змін у топ-менеджменті очікувати не варто, а ось кадрове підсилення команди у літнє трансферне вікно за рахунок оренд молодих та перспективних футболістів «Челсі», навпаки, буде.

MadeinFoot.com. Марк Келле

Підсилити склад «Страсбургу» справді не завадить, адже у сезоні-2022/23 команда фінішувала лише на 15-му місці в турнірній таблиці Ліги 1, усього в п'яти пунктах від зони вильоту. Але, враховуючи прихід Боелі, фанатів команди, напевно, турбує не тільки це. Вони чудово усвідомлюють, що жодного конкурента для «Парі Сен-Жермен» із їхнього клубу американські інвестори робити не планують. Новим власникам банально потрібен середняк французької Ліги 1, із максимальними претензіями на участь в Лізі конференцій чи Лізі Європи, але не більше, щоб не виникало проблем із УЄФА та прямого конфлікту інтересів у Лізі чемпіонів.

А якщо так, то зміна власника кардинально нічого не змінює для «Страсбурга» на краще. Команда, яка у 1979 році єдиний раз в історії ставала чемпіоном Франції, а наступного сезону вперше і відтоді востаннє зіграла в Кубку європейських чемпіонів (дійшли до чвертьфіналу, де за сумою двох матчів поступилися «Аяксу» - 0:0, 0:4), навіть отримавши нових багатих власників, приречена вирішувати вельми приземлені завдання, адже завжди залишатиметься в тіні «Челсі», заради інтересів якого продовжить своє існування. Погодьтеся, будь-якому справжньому вболівальнику усвідомлювати подібне щодо своєї улюбленої команди буде вкрай непросто. Інше питання: а чи можна ще щось змінити і на щось вплинути?..

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pricolist
Футбольний клуб коштує менше, ніж Мудрик) 
Кепа Ларисабродяга
Там Люба Соболь с ума сошла, а вы тут этого Соболя обсасываете