Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 28 червня 2023, 13:45
5762
41

Ну що, синку, час додому?!

Валерій Василенко – про повернення Андрія Ярмоленка до «Динамо»

| Оновлено 28 червня 2023, 13:45
5762
41
Ну що, синку, час додому?!
ФК Динамо. Андрій Ярмоленко

Про можливість повернення Андрія Ярмоленка до «Динамо» йшлося вже давно. Ще минулого літа, коли у півзахисника минув термін договору з «Вест Хемом»: він уже тоді міг повернутися до Києва. Але підметушився Ребров, Суркіси були не настільки наполегливими, і екс-лідер «біло-синіх» опинився в «Аль-Айні».

Андрій мав можливість пролонгувати контракт з еміратським клубом, але він ще взимку вирішив, що цього робити не буде. Точніше, він твердо вирішив повернутися до «Динамо».

І не тільки тому, що цього разу його звали вже більш наполегливо та конкретно. Причому з далекосяжною перспективою: після завершення змагальної кар'єри залишитися працювати в клубі на серйозній посаді. Напевно, цим нюансом Суркіси зіграли на честолюбстві футболіста. Але головний момент цієї історії полягає в тому, що Ярмоленко сам дуже хотів повернутися.

Наскільки я знаю, свій зарубіжний етап кар'єри Андрій вважав завершеним ще до переходу в «Аль-Айн». Поїздка до ОАЕ – свого роду дембельський акорд, добре оплачуваний «суботник», де можна зробити перепочинок на шляху «між». Все, що він міг сказати та зробити за футбольним бугром, він уже зробив. Більшого не вийде за всього бажання. У тому сенсі, що вище за Бундеслігу і Прем'єр-лігу він уже ніколи не злетить.

Потрібно віддати належне хлопцеві: він дуже прагматичний та реалістичний. Знаючи собі ціну, чудово розуміє, що грати десь у Туреччині чи Греції він точно зміг би, але для футбольної пенсії у футбольній глушині він ще молодий (33 роки), а вдома чекає така пригода, якої в його кар'єрі ще точно не було, враховуючи, за яких умов проводиться чемпіонат України.

Мені здається, у його поверненні далеко не останню роль відіграв патріотичний аспект. Капітан збірної України з перших днів рашистського вторгнення чітко проявив свою громадянську позицію. До того ж, його батьки були у Чернігові, де на власні очі побачили всі жахи війни. Ця війна йому справді боліла, судомила. І він захотів бути ближче до рідних. Він захотів бути разом зі своєю країною, хоч як це пишномовно не звучить.

І навіть якщо я в чомусь ідеалізую ситуацію, то, як мені здається, зовсім небагато. Бо з боку ця історія виглядає саме так: маститий, знаковий футболіст і для «Динамо», і для збірної України в дуже складний для всіх нас час повертається на свої кола. Щоб своїм досвідом та своїм ім'ям допомогти рідному клубу. Вітчизняному футболу. Та й країні загалом.

Красива, сильна, чоловіча історія. Майже кіношна. І практично аналог історії повернення ще одного знакового та легендарного футболіста – Андрія Шевченка. Напевно, «переплюнути» за «звучанням» та ажіотажем повернення до Києва володаря «Золотого м'яча» та переможця Ліги чемпіонів Ярмола навряд чи зможе. Будемо відверті: трохи інший розмір.

Однак, на відміну від того Андрія Миколайовича, цей Андрій Миколайович повертається не статуєю, що забронзовіла, і не в благополучне і сите місто і клуб. Антураж у Ярмоленка зовсім іншого діапазону, іншої транскрипції. Іншої ноти. Якщо тоді звучало бравурно-урочисто, то зараз – урочисто-трагічно.

***

Ну, далі оливи вже не буде. Далі поговоримо не стільки про сам факт повернення, скільки про персону, яка повертається, і, головне, куди саме він приходить.

Ярмоленко шість років грав за кордоном. З того часу ситуація в «Динамо» змінилася майже до невпізнання. Андрій йшов до «Боруссії» із серйозного європейського клубу, а приходить у пересічний, середньостатистичний середняк. До того ж, рівня навіть не Ліги Європи, а Ліги конференцій. На чолі команди – тренер, який колись уособлював головного футбольного ворога. На чолі клубу - той самий президент, але який серйозно «зносився» і в сріблі, і, що головне – іміджево.

Треба розуміти, що на даному етапі повернення Ярмоленка потрібне не тільки йому самому, а ще більше – «Динамо». Точніше – саме Суркісам. Незрозуміла тяганина з Луческу, незрозуміла трансферна кампанія, урізання зарплат, не кажучи вже про відсутність проукраїнської позиції: на такому тлі клубу був просто необхідний справжній моральний авторитет. Ярмоленко є таким зараз. І Суркіси це розуміють. Але чи розуміє сам Андрій усі можливі репутаційні ризики?

Будемо відвертими: нинішнє «Динамо» – не предмет гордості. Скоріше, навпаки. Тренер, який із завзятістю камікадзе застиг у шпагаті між давно заслуженою пенсією та мінімальною можливістю накопичити ще й на правнуків. Команда, що втратила свій стиль та філософію. Гравці без царя в голові та іскри в серці. Ось кудись повертається Андрій Ярмоленко.

На тлі всієї тієї сірої однорідної динамівської маси, він у будь-якому разі буде красенем. Тому що в нього є не тільки майстерність і парадоксальність, а й харизма, енергія. Ось цього якраз і бракує теперішнім типу лідерам «столичних» – Сидорчуку, Шапаренку, Буяльському.

Власне, таких гравців, як Ярмоленко, бракує і всьому нашому чемпіонату. УПЛ дуже «просіла», подрібнилася. Справжніх буйних у ній – раз, два й усе. Тому прихід Ярмоли має підбадьорити, струсити і «Динамо», і весь чемпіонат.

Але й у цьому випадку можливі шорсткості. Особисто мені дуже не хотілося б, щоб у Андрія просто опустилися руки від побаченого. Мені дуже не хочеться, щоб він розчинився серед своїх колег-одноклубників. Зрештою, мені дуже не хочеться, щоб Андрій просто відбував номер. Як дванадцять років тому це робив ще один Андрій Миколайович.

Мені хочеться вірити, що сил, бажання та заряду Ярмоли вистачить на все те найкраще, що всі ми очікуємо від його камбека. І що він здатний стати першою по-справжньому важливою подією, яка сигналізує, що «Динамо» і весь український футбол уже подолали точку неповернення.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 41
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Argon
Як би я хотів, щоб він позатикав вам усім пельки
Xvalenok03
Как говорится - дважды в одну реку не войдешь.
Больше на рекламу похоже, чем на решение каких-то, хотя бы ,ближайших проблем.
Злий Глобинець
Те, що повернувся та ще й під час війни, +. Але один Ярмоленко Динамо з ями не витягне. Щоб столичний клуб знову конкурував із Шахтарем за чемпіонство, треба влити в Динамо "свіжу кров". А вона є?
От Шахтар дійсно вплив у першу команду свіжу кров. Хоч це і вимушено сталося, але ж ефект дало! Навіть Де Дзербі зі своїм зірковим складом у ЛЧ провалився, а молодий оновлений українізований Шахтар виступив неочікувано гідно.
Те ж саме потрібно зараз і Динамо. От тільки Ярмоленко для ДК те ж саме, що Ракицький для Шахтаря. Ще покреативитьь, але погоди не зробить. Тим більше на майбутнє.
Alexx
Здесь все пишут что будто Анлрей проявил патриотизм и вернулся в динамо .Да что вы сочиняете .патриотизм это если бы отказался от зарплаты 7200 в год в вестхэме и вернулся поддержать динамо .А здесь все банально .Поледний клуб.в котором был Ярмола тренировал ребров и взял по блату .Больше никто не возьмет 
u6464u
прихід Андрія в клуб в теперішній час це патріотизм , все вірно , адекватно і справедливо  написав  Василенко і нічого бризкати слюною тут ярим вболівальникам  з  32 річним стажем , ваш клуб  перетворюється на те де  він зараз знаходиться , а не в ваших блакитних мріях .
Maks Maks
Донецькі палають без зупинки!! Ярмола вже частково відпрацював контракт 
alex55
Андрей уже не тот что был, видно было в конце контракта с Вест Хэмом. Мойша его вообще почти не выпускал. Ну, а в Киеве может походить пешком, как дядька наставник.
Vbolivalnyk-Peter
Цікаво, як прийде Ярмола, циган нарешті відвалить!!??
Умник
Очень жду статью о Сивкове.
Это огромный сдвиг в сторону омоложения менеджмента
Умник
Валерий "Крот" Василенко пишет статью о Ярмоленко это
1. Смешно
2. Попытка брызнуть словами возвращается в середняк который будет учавствовать в лиге конференции прошла очень неудачно.
3. Высмеять клуб Валерию не удалось. 
А я выскажу свое мнение имею на это право. Болея за клуб 32 года.
1. Инициатором перехода Андрея была Инна. Имея 3 деток в исламской стране полностью закрытой это не Турция где демократия по отношению к Корану. Это очень сложно учитывая что одному из деток если не ошибаюсь 3 годика.
2. 33 года это не Пенсия это может быть рассвет.
3. Наконец то креативный подход с помощью соц сетей. Из сссровского Суркиса сделавши по смешному блогера но это удалось. Спасибо Андрону Шахову.
4. Всем которые говорят о скорости Андрея о медлительности, посмотрите 2 гол в ворота Германии и кто сделал пас на Тымчика.
5. Когда автор болеющий за футбольного врага пишет с издевкой говоря и сравнивая Ярмолу с Шевой, это огромная зависть.
Ведь такого игрока нет в их клубе.
Удачи Ярмоле. 
Я критиковал до начала евро его. А потом он заткнул многим рот своей игрой.
⬆️
Запоминается последнее?
 Мне хочется верить, что сил, желания и заряда Ярмолы хватит на все то
лучшее, что все мы ожидаем от его камбека.  И что он способен стать
первым по-настоящему важным событием, сигнализирующим, что «Динамо» и
весь украинский футбол уже преодолели точку невозврата.
 (В.Василенко)
avk2307
Я бы автору статьи посоветовал посмотреть на примеры как пресса других странн относится к людям, заслужившим уважение своей игрой перед страной.
Посмотрите как в Армении относятся к Мхитаряну, в Грузиив Хвиче и Цитаишвили, в Уэльсе к Бейлу, в Бельгии к Азару.
Само по себе возвращение Ярмоленко больше всего необходимо украинскому футболу, а не ему самому, то же самое как и присутствие Луческу никак не обусловлено тем, что он хочет заработать внукам на игрушки. Если бы хотел, то давно бы был в Турции, куда его действительно зовут.
Вместо того, чтобы проанализировать плюсы от прихода такого игрока в чемпионат Украины начинается демагогия на околофутбольные темы.
И это еще более непонятно, когда этот же автор описывая переход не молодого игрока одной из команд из скромного Ференцвароша в УПЛ называет это прорывом, а Ярмола мол так ничего особенного.
FunnyCat_____
Думаю, что если завтра Ордец решит вернуться у Шахтёр, то ода этому событию будет разбита на несколько статей, а одна из них будет посвящена патриотизму владельца Шахтера !
Динамо до нынешнего сезона было действующим чемпионом страны,  да, безусловно игровые и главное управленческие проблемы в команде присутствуют, но судить по одному сезону ?
Тогда получается хваленный Мудрик тоже перешел не в топ клуб , а в заштатный середняк даже не уровня Лиги Конференций ?
Kain_X_Rain
Швидкисть є,досвід є,забивати вміє,гравець збірної,я не фанат Ярмоли та Динамо,але придбання гарне,усі інши з коментами про валізу без ручки йдут за кАраблем.
Выталкиватель парашутистов
 Возвращение Ярмоленка в Динамо подняло волну как радости от такого события, так и недоумение со стороны некоторых "спецов" украинского футбола. Время покажет кто  был прав... А по-поводу того, что сильно потеет Ярмоленко на поле и слабая физиха, то существует масса легальных, полулегальных и запрещенных медицинских препаратов. которые в состоянии заставить Ярмоленка бегать по полю, не останавливаясь все 90 минут...  
BallsToTheWall
 "Синку" на руском  це   мабуть  "сынок".
Лука Мудищев
Возвращения Бревна!
Maks Maks
Новинка про перехід Андрія змусила палати донецьких ордловців. Вже другий день коптяться бідненькі 
Фанькин кот
Опаньки, бот Фаня подрулил! Здарова, корешок! Где пропадал? У кого-то телефон выклянчил, чтоб разочек чё -нить о Ермолке черкнуть? Ну-ну, давай-давай...
FunnyCat_____
В принципе, событие от которого выиграли и клуб и игрок!
При надлежащем отношении и отсутствии травм, Андрей спокойно может быть одним из лучших если не лучшим игроком нынешней УПЛ.
Из минусов, единственное, на его позиции есть несколько перспективных  игроков, и что теперь делать с тем же Перрисом не совсем понятно 
Ну хотя , тут для ТШ есть свобода действий