Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 26 червня 2023, 17:19
3439
0

Чемпіонські зміни: що відбувається в Наполі відразу після скудетто

Розповідаємо про зміни у неаполітанському клубі

| Оновлено 26 червня 2023, 17:19
3439
0
Чемпіонські зміни: що відбувається в Наполі відразу після скудетто
Getty Images/Global Images Ukraine. Ауреліо Де Лаурентіс і Руді Гарсія (праворуч)

Сезон 2022/23 став надуспішним для Наполі. По-перше, неаполітанці виграли скудетто, чого не було з часів Марадони. По-друге, адзуррі вперше у своїй історії вийшли до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Здавалося, що Наполі зробив запас на кілька успішних років, але все швидко змінилося. Насамперед це пов'язано з тим, що головний герой тріумфального сезону неаполітанців Лучано Спаллетті вирішив залишити клуб. Це вже серйозний аспект міжсезоння для неаполітанців. Але є й інші моменти.

Ще протягом минулого сезону з'являлися побоювання, що Наполі може ослабнути влітку. Багато гравців виділялися настільки сильними виступами, що топ-клуби не могли обділити їх увагою. Якщо Хвіча Кварацхелія твердо заявив, що не залишить Неаполь найближчим часом, то Віктор Осімхен не був таким категоричним. Нігерієць заявив, що в його ситуації все буде залежати від президента клубу Ауреліо Де Лаурентіса. Футболіст дав зрозуміти, що наступний сезон може провести в іншому місці. Напевно, гравцеві відомо про інтерес до нього з боку топ-клубів.

Чутки навколо Осімхена зрозумілі. Нігерієць провів вибуховий сезон, забивши 26 м'ячів у 32-х матчах чемпіонату Італії. Він став найкращим бомбардиром не лише Наполі, а й усієї Серії А. До того він забивав 14 та 10 голів за сезон. Осімхен помітно прогресує, до того ж йому лише 24 роки. Те саме стосується Хвічі. Вже в першому сезоні на топ-рівні 22-річний вінгер набрав 22 очки за системою гол+пас (12+10). Обидва гравці проявили себе дуже добре і допомогли неаполітанцям у боротьбі за чемпіонство. Тому інтерес до них з боку топ-клубів не повинен бути сюрпризом і для адзуррі.

Хвіча, швидше за все, справді залишиться, а от щодо Осімхена є питання. Де Лаурентіс раніше заявляв, що не буде продавати нігерійця. Але функціонер уже стверджував, що Спаллетті залишиться тренером Наполі наступного сезону. Якщо італійцю запропонують солідну суму за нігерійця, він може погодитись на його продаж. Неаполітанці викупили у Верони форварда Джованні Сімеоне, але син Ель Чоло не настільки ефективний, як Осімхен. Втрата найкращого бомбардира команди буде помітною, навіть якщо Ірвінг Лосано та Маттео Політано показуватимуть хорошу результативність.

Осімхен – не єдина потенційна втрата адзуррі. З високою ймовірністю Неаполь залишить захисник Кім Мін Чже, на якого серйозно претендує Баварія. Сторони близькі до укладання угоди. Наполі отримає солідну компенсацію за основного центрбека в районі 50 млн євро, але він був (і поки що залишається) важливим гравцем в обороні команди. Крім того, через рік закінчуються контракти у півзахисника Петра Зеліньського та голкіпера Алекса Мерета. Це важливі гравці основи.

До того ж залишити неаполітанців може ще й спортивний директор Крістіано Джунтолі. Він створював чемпіонську команду разом зі Спаллетті, але тепер не факт, що вона залишиться незмінною. Можливо, функціонер не хоче працювати з іншим тренером, а може має намір отримати новий виклик. До нього є інтерес з боку Ювентуса, Тоттенхема та Манчестер Юнайтед. Поки не можна сказати, що Наполі розпадається одразу після чемпіонства, але передумови для цього є. Літо буде дуже важливим для адзуррі у багатьох аспектах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гравці Наполі святкують довгоочікуване скудетто

Тепер про тренерські перестановки. Неаполітанці оголосили, що новим наставником команди буде Руді Гарсія. Вибір несподіваний, оскільки у чутках фігурували більш імениті фахівці. Але це Де Лаурентіс. Власник Наполі обирає насамперед не тренера, а особистість. Перед призначенням Гарсії він спілкувався з ним протягом 10-ти днів. Італійцю важливо дізнатися все про людину, яку він бере на роботу. Уболівальникам залишається лише прийняти рішення функціонера.

Гарсія мав час поговорити з роботодавцем. У квітні він залишив Аль-Наср, у якому виступає Кріштіану Роналду. Подейкують, що португалець приклав руку до звільнення француза. З чуток, футболіст вважав, що тренер не підходить команді, і що без нього результати будуть кращими. Цього не сталося. Аль-Наср так і не зміг поборотися з Аль-Іттіхадом за чемпіонство, та ще й вилетів із національного Кубку на стадії півфіналу.

Вийшло так, що від'їзд із Саудівської Аравії пішов на користь Гарсії. Очолити чемпіонів Італії – серйозний виклик. Фахівець раніше вже працював у Серії А. Влітку 2013 року його призначили в Рому. До того він очолював Лілль, з яким ставав чемпіоном Франції та вигравав національний Кубок. У Римі француз провів 2,5 сезони. Гарсія впевнено стартував із вовками, вигравши 10 матчів поспіль із загальним рахунком 24:1. Але потім Рома почала втрачати очки. Навесні команда видала ще одну переможну серію – цього разу із дев'яти матчів, але програла Ювентусу чемпіонську гонку.

У другому сезоні під керівництвом фахівця римляни теж фінішували на 2-му місці в Серії А – знову за Ювентусом. Третя кампанія проходила складно. Француза звільнили у січні 2016 року. Цікаво, що на місце Гарсії призначили Спаллетті. Цього разу Руді замінив Лучано в Наполі. Загалом фахівець непогано відпрацював у Серії А. Але його підводили дивні серії нічиїх, у яких Рома втратила багато очок. Римляни не виграли скудетто на чолі із французом, але двічі стали віце-чемпіонами Італії.

Після Роми Гарсія працював у Марселі та Ліоні. У національній першості команди під керівництвом фахівця особливих успіхів не досягали. При цьому француз вивів провансальців у фінал Ліги Європи, де вони поступилися Атлетіко. З Ліоном він досягав фіналу Кубка французької ліги, де ткачі поступилися ПСЖ. Після золотого дубля з Ліллем за підсумками сезону 2010/11 Гарсія не виграв жодного трофею, хоча кілька разів був близьким до великих титулів.

Фахівець повертається до Італії через 7 років після звільнення з Роми. Поки що складно сказати, чого очікувати від Наполі під керівництвом француза, оскільки незрозуміло, що буде зі складом команди. Напевно, Де Лаурентіс і сам ще всього не знає, тому й вирішив призначити не найбільш іменитого тренера. Так він зніме тиск із команди, адже з приходом відомого наставника довелося б ставити ще вищі цілі, а тепер – як вийде. Ще Спаллетті давав зрозуміти, що повторити успіхи минулого сезону неаполітанцям буде дуже складно.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.