Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 липня 2023, 01:48
7150
7

Ребус для Геллера. Хто очолить Зорю

Блогер Sport.ua Сергій Тищенко розмірковує над тим, хто змінить Патріка ван Леувена

| Оновлено 02 липня 2023, 01:48
7150
7
Ребус для Геллера. Хто очолить Зорю
ФК Зоря

Луганська «Зоря» розпочала підготовку до нового сезону у Києві. З командою не працює головний тренер Патрік ван Леувен, як і його перший асистент Раймонд Аттевелд. Нідерландський фахівець однією ногою в «Шахтарі». Зараз обов'язки наставника виконує Олександр Чижов, який минулого сезону був у штабі ван Леувена.

Чи можуть у «Зорі» виникнути проблеми через можливу втрату тренера? Власник клубу Євген Геллер неодноразово демонстрував прекрасну інтуїцію при виборі головного тренера. Спочатку довірив команду Юрію Вернидубу, який до цього не працював головним тренером. Юрій Миколайович затримався на посаді на 9 років, вивів команду в єврокубки та став бронзовим призером УПЛ. Аналогічно було з Віктором Скрипником, який до цього в Україні не працював. «Зоря» одного разу навіть могла замахнутися на срібло та грала в ЛЄ та ЛК. Патрік ван Леувен дав клубу з Луганська не тільки результат, але і якість гри. Минулого сезону за певних обставин були навіть шанси на чемпіонство. Тому, безперечно, Євген Борисович має хороші шанси вгадати із тренером цього разу.

Серед кого обиратиме президент «Зорі»? Є декілька кандидатів. Давайте їх розглянемо.

Олександр Бабич


ФК Маріуполь. Олександр Бабич

Не великий секрет, що агент Вадим Шаблій має вплив на трансферну політику «Зорі». Комплектація команди багато в чому входить у повноваження боса ProStar. Патрік ван Леувен також є клієнтом Шаблія. Зараз у компанії Вадима не так багато претендентів на посаду тренера «Зорі».

Якби Руслан Ротань взимку не очолив «Олександрію», то зараз б мав чудові шанси на роботу в луганському клубі. А так, можливим варіантом виглядає тільки Олександр Бабич.

Коли «Дніпро-1» хотів запросити Віктора Скрипника на посаду наставника, то якраз Бабич мав очолити «Зорю». Але власник клубу Геллер не дозволив Скрипнику піти до конкурента.

Власне, тільки той факт, що Бабич працює із Шаблієм, дозволяє йому сподіватися працевлаштуватися у «Зорі». Були у нього непогані періоди в «Чорноморці» та «Маріуполі», але це вже було доволі давно. В Україні останнім місцем роботи був «Кривбас», де тренер не затримався. У футбольних колах говорили, що причиною розставання стали проблеми Бабича зі спортивним режимом. Маючи доволі хороший склад на рівні Першої ліги, «Кривбас» Бабича виглядав не дуже переконливо за якістю гри.

Після початку війни Бабич опинився у Болгарії, де працює у команді «Фратрія». У неї російський власник Віктор Бакуревич (у 2008 році покинув рф). Команда формувалася з молодих гравців, є вихідці з України. Вони грали на аматорському рівні, але планували заявлятися у третю лігу Болгарії. Бабич там навіть не був тренером, а тільки консультантом.

З таким резюме претендувати на посаду тренера «Зорі» буде важко. Власник клубу хоче боротися за медалі, хоче розвитку гравців. Успіхи Бабича у минулому. Не менше важливо, що побудова гри цього тренера не зовсім співпадає із тим, у що грала «Зоря» з останніми двома тренерами. Силовий футбол замість комбінаційного потребує часу на перебудову.

Бабич може отримати посаду тренера «Зорі» тільки за одної умови - не вдасться домовитися з іншими кандидатами. Потрібно буде призначати доступного наставника.

Валерій Кривенцов



Металіст 1925. Валерій Кривенцов

Колишнього гравця збірної України навесні можна було побачити на матчах «Зорі». Кривенцов з осені без роботи, коли він неочікувано покинув «Металіст 1925». Власне, заслуга Валерія Сергійовича в успіхах харків'ян величезна. Фактично, він створив цю команду. Не просто досяг із нею виходу в УПЛ, але і поставив стиль гри - короткий пас, доволі непогана якість футболу. Особливо, враховуючи, що склад команди був зовсім слабеньким.

Запрошення Кривенцова має свою логіку. Він продовжить лінію ван Леувена та Скрипника. Стиль гри не потрібно буде змінювати. Валерій Сергійович свого часу дійшов до фіналу Юнацької Ліги УЄФА із «Шахтарем». Він вміє працювати із молодими гравцями, відкривати футболістів.

Дуже цікаво було б подивитися на Кривенцова, коли він отримає якісних гравців, хоча б на рівні України. Це тренер, який на перше місце ставить якість гри. Його команди не можуть апріорі грати на відбій. Такий наставник може бути дуже близьким до філософії «Зорі», де потрібно розвивати футболістів.

Ігор Костюк


ФК Динамо. Ігор Костюк

Ігор Костюк очолює юнацьку команду «Динамо» із 2017 року. За цей час дуже велика кількість гравців перейшла до першої команди. В Юнацькій Лізі УЄФА вдалося себе показати.

Костюк - хороший тренер, прекрасний аналітик, психолог. Він заслужив на свій шанс у першій команді «Динамо», але ніяк нагода не випадає. Якщо через юнацьку команду не можна здійснити свою мрію, то, можливо, варто спробувати інший варіант? В «Зорі» можна було б себе проявити, а потім повернутися до рідної команди.

Робота в луганському клубі дуже близька до того, що Костюк має зараз у «Динамо» - молоді футболісти, конструктивний футбол. Тим паче, що можна орендувати своїх колишніх підопічних по юнацькій команді «Динамо» - Антона Боля, Самбу Діалло, Олександра Яцика та, можливо, ще когось. Нікуди не потрібно їхати. «Зоря» базується у Києві.

Тут є свій ризик. Можна втрати роботу, де ти досяг значних висот. Але часом ризик може принести успіх.

Олександр Хацкевич


ФК Шахтар. Олександр Хацкевич

Колишній тренер «Динамо» зараз без роботи. Після того, як він залишив «Динамо», кар'єра пішла на спад. Спочатку поїхав до «Ротора», де надовго не затримався. Не показавши нічого. Потім короткострокове відрядження на Кіпр.

Тим не менше, Хацкевич має певний рівень. Не потрібно вимагати від білоруського тренера чогось неймовірного, що він апріорі не може дати. Це досвідчений тренер, якому потрібно дати якісних гравців. За мірками України «Зоря» тут йому може запропонувати доволі непоганий склад.

Зараз тренер вже тривалий час у творчій відпустці. «Зоря» була б для нього чудовим варіантом. З Києва нікуди не потрібно їхати. Амбітний проект, який може повернути тренерську кар'єру.

Андрес Карраско


ФК Шахтар. Андрес Карраско

Якщо у «Зорі» вийшло із колишнім методистом «Шахтаря» ван Леувеном, то чому б не вийти із колишнім тренером юнацької команди Андресом Карраско? Це наставник із системи «Барселони», який вже добряче поїздив по світу. Зараз працює у «Динамо» Тбілісі головою молодіжного департаменту. Клуб зі столиці Грузії хоче розвивати власну молодь. Тому запросили тренера, який сильний у цих чеснотах.

Для Карраско запрошення «Зорі» - це можливість спробувати себе на дорослому рівні. Команда має хороші позиції в УПЛ та гратиме у єврокубках. Клуб робить ставку на молодих гравців. З такими футболістами іспанець добре вміє працювати.

Карраско адаптований до життя в Україні. Розуміє ментальність наших футболістів. Тут можуть виникнути дві проблеми - війна та контракт із «Динамо» Тбілісі до кінця 2024 року.

Який вибір зробить Євген Геллер - стане відомо незабаром.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Барса планує замінити легенду зіркою збірної України. Ціна питання – 30 млн
Футбол | 27 квітня 2024, 20:57 10
Барса планує замінити легенду зіркою збірної України. Ціна питання – 30 млн

Артем Довбик влітку може стати гравцем «Барселони»

Миколенко розповів про нефутбольне хобі. Воно не подобається його дружині
Футбол | 28 квітня 2024, 13:46 2
Миколенко розповів про нефутбольне хобі. Воно не подобається його дружині

Український захисник «Евертона» грає в комп'ютерні ігри замість риболовлі

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sunrise
Я так понимаю 3, 4 и 5 вариант - это фантазии? Первый раз вижу упоминание таких претендентов.
Бабич и Хацкевич - точно не то что нужно этой Заре. И честно говоря за перестройкой "этой" Зари в "их" Зарю наблюдать не очень хочется.
Из этого списка Кривенцов выглядит оптимально.
Умник
Кривенцов
Gargantua
про Лалатовича еще несколько дней тому назад писали, а он тут даже не упомянут
hanter83
Луческу😂😂😂
odiniznashih
Только не украинских специалистов.
Хотя что тут примерять - Шахтер ещё неизвестно кого выберет
Ігор Бойко
Глянув хто авто - не читав
⬆️
Можно пригласить Александра Заварова.   Он родился в Ворошиловграде (так у него в свидетельстве о рождении указано), воспитанник ФК Заря.  К тому же облегчится перетекание игроков туда - сюда между Динамо и  Зарёй.  Одни плюсы. ++++++++++