Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 червня 2023, 19:26
26425
50

Боротьба з ветеранами. Чому з Динамо може піти капітан та всі, кому за 30

Київський клуб націлений вишукувати внутрішні резерви та намагатиметься економити

| Оновлено 22 червня 2023, 19:26
26425
50
Боротьба з ветеранами. Чому з Динамо може піти капітан та всі, кому за 30
УАФ. Сергій Сидорчук

Перед початком сезону-2022/23 в українській Прем'єр-лізі переважна більшість уболівальників та фахівців беззаперечним фаворитом розіграшу називали Динамо. Київській команді та клубу на тлі повномасштабної фази російсько-української війни вдалося краще за інших зберегти кадровий потенціал, причому не лише серед гравців, а й залишити тренерський штаб на чолі із Мірчею Луческу.

Втім, підсумковий результат сезону видався для Динамо гнітючим – четверте місце… Тепер у сезоні-2023/24 «біло-сині» зможуть зіграти лише у Лізі конференцій – третьому за значимістю єврокубку, фінансова привабливість якого залишає бажати кращого навіть для таких неспокушених великими надходженнями від УЄФА клубів, як українські.

У зв'язку з цим в Динамо вже планують кадрову та трансферну роботу на найближчі місяці. І якщо з Мірчею Луческу, схоже, співпраця триватиме до кінця контракту (30 червня 2024 року), то ось із низкою футболістів київський клуб, схоже, буде готовий попрощатися. Причому до когорти тих, хто перебуває під ударом, увійшли всі ветерани нинішнього колективу – 35-річний Денис Бойко, 33-річний Денис Гармаш, 32-річний Сергій Сидорчук, 31-річний Олександр Караваєв та 30-річний Віталій Буяльський.


ФК Динамо. Денис Бойко

По суті, якщо станеться те, про що вже повсюдно пліткують у вітчизняній пресі, то у сезоні-2023/24 в Динамо може й зовсім не залишитися футболістів у віці за 30. Хіба що відбудеться широко анонсоване у вузьких колах інсайдерів, але аж ніяк не гарантоване повернення Андрія Ярмоленка, хоча і по ньому є питання, особливо з огляду на назрілі рішення щодо перерахованих вище ветеранів, із якими де-факто в клубі оголосили боротьбу…

Чому ж Динамо збирається продати чи розірвати контракти із віковими виконавцями? Подейкують, що головна причина – це прагнення босів клубу до економії коштів. Невиграш чемпіонату та черговий «проліт» повз групову стадію Ліги чемпіонів боляче вдарить по бюджету Динамо. Йдеться про 15-20 мільйонів євро, які можна називати недоотриманим прибутком, і які у нинішніх реаліях були б колосальною підмогою для київського клубу з точки зору планування найближчих горизонтів.

У Лізі конференцій, де ще також потрібно спочатку пробитися до групового турніру, а потім ще й гідно виступити, Динамо зможе заробити в рази менше, що чудово розуміють топ-менеджери цього клубу. Саме тому, очевидно, у таборі «біло-синіх» запропонували лідерам та ветеранам команди переглянути існуючі умови співпраці. Зокрема, за неофіційними даними, підписати нові трудові угоди з умовою пониження заробітної плати було запропоновано Віталію Буяльському, Сергію Сидорчуку та Олександру Караваєву. Відомо також, що 35-річний Денис Бойко покине Динамо наприкінці червня, коли у нього підійде до завершення термін дії контракту.

Є відомості, що Буяльський вже відповів відмовою на пропозицію клубу вдатися до зменшення зарплати. На відміну від Бойка чи Караваєва, контракти яких розраховані до 30 червня цього року, Віталій може почуватися більш захищеним, адже його особиста трудова угода оформлена до кінця червня 2025-го. Примітно, що аналогічна ситуація щодо термінів контрактів також у капітана команди Сидорчука та ледь не головного універсала нинішнього Динамо Гармаша.

Якщо домовитися із ветеранами по-хорошому не вдасться, у Динамо нібито націлені на продаж лідерів. Принаймні, таку інформацію озвучив напередодні екс-журналіст телеканалів Футбол 1/2/3 Ігор Бурбас. Хоча якщо проаналізувати ці відомості, то в них можна знайти чимало спірних моментів.

Насамперед, варто зазначати, що знайти покупця на футболіста у віці за 30, який не є гравцем топ-калібру за світовими мірками, і при цьому отримує дуже пристойні гроші у своєму нинішньому клубі – завдання не із легких. Свого часу Динамо, як і Шахтар, було змушене штучно завищувати оклади гравцям з українським паспортом, створюючи для них привабливі умови та вкладаючись тим самим у ліміт на легіонерів, який продовжує існувати в українській Прем'єр-лізі. З цієї причини деякі наші ветерани у топ-клубах УПЛ мають оклади на рівні (а то й вище!) команд із першої десятки, скажімо, німецької Бундесліги, італійської Серії А, французької Ліги 1 чи іспанської Ла Ліги.

Тому зараз Динамо буде вкрай непросто знайти новий клуб для своїх вікових лідерів, та ще й з умовою отримання хороших відступних. Скажімо, влітку минулого року на руках у Буяльського була гарна пропозиція з-за океану від Інтер Маямі, який висловлював готовність задовольнити фінансові запити українського хавбека за умовами особистого контракту, і навіть забезпечити Віталія підйомними за переїзд до МЛС, проте для здійснення трансферу тоді існувала необговорювана вимога від американців – угода має відбутися без виплати компенсації Динамо, тобто на правах вільного агента. В результаті до оформлення співпраці справа так і не дійшла, а через півроку на аналогічних умовах (гарний особистий контракт футболісту, але без виплати компенсації його клубу) до Інтер Маямі із Шахтаря перебрався досвідчений центрбек збірної України Сергій Кривцов, котрого «гірники» погодилися відпустити безкоштовно, незважаючи на шість місяців, що залишалися за контрактом.

Уявляти, що зараз Динамо зможе виторгувати за умовного Буяльського 7 мільйонів євро (а саме така оціночна вартість хавбека на порталі Transfermarkt) було б вкрай наївно. Ні, для української Прем'єр-ліги Віталій справді є гравцем топ-калібру, якому, до того ж, останніми роками вдалося чудово інтегруватися у командні дії «біло-синіх» та по-новому розкритися з точки зору результативності дій. Однак умовній Жироні, яка у січні підписала з Динамо Віктора Циганкова, Буяльський цікавий не буде. Хоча б тому, що на ньому навряд чи підвернеться можливість заробити в майбутньому від перепродажу (каталонці, вочевидь, дуже розраховують на вигідний вихідний трансфер Циганкова за рік чи два, та навіть включили до угоди із Динамо зобов'язання перерахувати українському клубу 50% від прибутку з потенційної угоди).


ФК Динамо. Денис Гармаш

Тому варіантів залишається не так вже й багато – МЛС, турецька Суперліга, грецька Суперліга, чи щось подібне… Власне, ще у лютому в пресі писали, що в Динамо намагаються знайти новий клуб для Дениса Гармаша, і тоді спектр потенційних напрямків не виходив за межі представленого вище, хіба що згадувався ще й чемпіонат Кіпру, куди «біло-сині» раніше відправили в оренду Артема Бєсєдіна… Але в кожному з подібних варіантів може йтися або про трансфер на правах вільного агента, або про оренду, або про зовсім вже символічну компенсацію київському клубу. Заробити на відході ветеранів нинішнє Динамо не зможе, та й, вочевидь, не ставить це за мету.

Набагато важливіше для босів «біло-синіх» зараз – це максимально збалансувати зарплатну відомість. У Динамо хочуть, щоб в команді не було великого розкиду за рівнем окладів, й розраховують, що подібна гармонія точно не призведе до погіршення горезвісної атмосфери в роздягальні, а також дозволить клубу пережити відверто смутні часи історії.

Власне, з когорти футболістів, які розміняли четвертий десяток, ключовими для нинішнього Динамо є лише двоє – капітан Сидорчук та ударний хавбек Буяльський. І, схоже, що під можливий відхід обох вже у найближче трансферне вікно клуб більш ніж безпосередньо підготувався. Зокрема, Динамо вже оголосило про повернення до своїх лав з оренди в Зорі 24-річного Сергія Булеци та 21-річного Володимира Бражка. Перший теоретично зможе стати заміною Буяльському, тоді як другий спробує не менш ефективно, аніж Сидорчук, виконувати в київській команді функції опорного півзахисника.

Тому цілком може статися так, що Динамо цього літа розчистить склад від ветеранів та піде на суттєве омолодження команди. Так, це навряд чи принесе клубу додаткові надходження у вигляді трансферних компенсацій, натомість дозволить знизити навантаження на зарплатний фонд і потенційно призведе до появи нових лідерів у колективі. Інше питання – чи вдасться босам Динамо красиво та гідно розійтися із колишніми героями роздягальні? Є чітке усвідомлення, що як мінімум Сидорчук, Буяльський та Гармаш повністю заслужили на можливість завершити співпрацю з киянами красиво, на мажорній, так би мовити, ноті. Принаймні, це було б абсолютно гідним та справедливим розставанням. А як станеться насправді, побачимо…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(107)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мілевський розповів, чи спілкуються вони з Алієвим
Футбол | 01 травня 2024, 15:24 2
Мілевський розповів, чи спілкуються вони з Алієвим

Колишні гравці «Динамо» ще не помирилися

Український захисник побореться за титул. Відомі фіналісти Кубка чемпіонів
Футбол | 02 травня 2024, 07:15 0
Український захисник побореться за титул. Відомі фіналісти Кубка чемпіонів

Євген Чеберко разом із Коламбус Крю пробився у фінал Ліги чемпіонів КОНКАКАФ

Коментарі 50
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
kadaad
Бойко, Сидорчука, Гармаша и Караваева однозначно на выход.
u6464u
якщо правда , Ігоря Михайловича можна тільки похвалити за такий крок , ці хлопці  своє відіграли і на такі космічні зарплати не тягнуть , видадуть одну дві гри за сезон  на пристойному рівні от і все на що вони здатні .
avk2307
Це абсолютно нормальний процес.
Ветерани потроху будуть відходити, на їх місце буде приходити молодь.
Вусіх командах таке відбувається.
В ворсклі піде Яворський , в Шахтарі пшли Пятов та Кривцов, піде і Степаненко скоро...
В Динамо Бойко, Гармаш, Бєсєдін, можливо Караваєв.
Прийдуть інші....
luceorius
 Теоретично у Динамо з'являється шанс стати східноєвропейським Аяксом, але так би мовити, сторонні фактори, в першу чергу війна та власники-олігархи, не дозволять
найближчим часом теорію реалізувати на практиці.
nick07
Сидорчук, Гармаш - то давно пора було попрощатись, Караваєв доволі нестабільний, єдиний хто це Буяльський більш-менш значна втрата.
Цікаво було б глянути суто молодь, чи зможуть зліпити конкурентну команду? 
zhyr
А високооплачуваний віковий тренер норм?)))
Иван Качура
Навчили би команду бігти весело вперед. Перекатування м'яча поперек-назад привело до 4 місця в УПЛ та останнього місця в групі в Лізі Європи. Один плюс, хоч молодь грає. 
terhoha
До списку добавити бєсєдіна, кабаєва, андрієвського. 
axylinam
Пока из Динамо не уйдут, те кому за 60, ничего хорошего не будет
umnuy2
кажется в еврокубках нам писта
⬆️
Правильная стратегия. Побудут лет 5 на 5-м месте, а потом как начнут выигрывать всё подряд!
Юрий Терейковський
Якщо це правда,то до молоді потрибен молодий тренер, щоб він мав можливість будувати команду. Чи з Луческу буде так він головний тренер, а Шовковський і Гусев будут будувати команду?
Як це було з Фоменко і Шевченко на ЕВРО-2016?
Анатолій Чорнобук
На величезне місто одна нікчемна команда власники якої втікли...
Mykola_nik
Цих двох старих костоломів і палкою не виженете. Ще вони довго будуть Динамо тягнути на дно... Як і дедушка-циган...
Анатолій Чорнобук
Поки є нинішні власники буде так...
Але і продавати не будуть
coba777
Усе дуже просто. Сурок програв їх в карти)))
AK.228
Поліссю приготуватися … або в Саудівську Аравію