Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 20 червня 2023, 07:21
8266
40

Чому Віктор Коваленко провалився в Італії

Блогер Sport.ua Сергій Тищенко – про апеннінський період кар’єри екс-хавбека «Шахтаря»

| Оновлено 20 червня 2023, 07:21
8266
40
Чому Віктор Коваленко провалився в Італії
Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Коваленко

Справи Віктора Коваленка на Апеннінах йдуть не дуже добре. Спочатку 27-річний півзахисник не зміг закріпитися в «Аталанті», а потім вилетів до Серії Б разом із «Спецією». За два з половиною роки в Італії українець не зміг показати ані прогресу, ані якості.

Перехід зимою до Аталанти був помилкою

Коваленко став гравцем «Аталанти» 1 лютого 2021 року. Віктор зміг справити хороше особисте враження на наставника команди Джан-П'єро Гасперіні під час матчів ЛЧ «бергамасків» проти «Шахтаря». Гасперіні – великий прихильник пресингу. Коваленко здатен виконувати багато бігової роботи в середині поля.

Також не менше важливий фактор – успішна гра Руслана Маліновського. «Аталанті» став цікавим український ринок. Вони вирішили, що в Україні можна знайти хорошого гравця за відносно невеликі гроші. Завершення контракту через пів року із «Шахтарем» давало всі можливості оформити угоду за мінімальні кошти, або взагалі підписати в статусі вільного агента.

Таким чином, «Аталанта» фактично нічим не ризикувала. «Бергамаски» за 600 тисяч брали основного гравця із найкращої команди України, який перебував у своїх найкращих футбольних роках, мав величезний міжнародний досвід в ЛЧ за клуб та виступав за свою національну збірну. Погодьтеся, певні шанси, що Коваленко заграє та піде шляхом Маліновського, були. Якщо ні, то витрачені гроші завжди можна компенсувати завдяки трансферу. Та ще й і заробити щось.

Головна проблема Коваленка – зимовий перехід. Він був після місячної відпустки в Україні. Тільки почав набирати фізичну форму на зборах. «Аталанта» була посеред сезону. Гравці вже мали виходити на свій пік. Вийшло повне розбалансування новачка та його нової команди. Такий контраст ігрової форми Коваленка із партнерами по «Аталанті» не міг пройти без проблем. За другу частину сезону українець двічі опинявся в лазареті. Спочатку були невеликі проблеми зі здоров'ям, а потім вже більше серйозна травма, яка не дозволила претендувати на поїздку на Євро-2020. Якщо вже переходити, то потрібно було робити це влітку, щоб розпочати підготовку до сезону разом зі всіма своїми партнерами. Бути в рівних умовах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Коваленко

«Аталанта» – не та команда, яка буде когось чекати. Потрібно виконувати турнірні задачі. Це не маленький клуб, який дасть час на адаптацію. Ти повинен показувати свої найкращі якості, бо виступаєш за одну із найсильніших команд Італії того часу.

Важливий факт у невдачі Коваленка – конкуренція. У «Шахтарі» він фактично її не мав. Під ліміт потрібно було мати чотири українці на полі. Це було дуже на руку Коваленку, який таким чином отримував постійну ігрову практику. Фактично, у своїй кар'єрі він не виграв жодної конкуренції. Спочатку дискваліфікація Фреда допомогла, а потім вже у нагоді виявився ліміт. Зрозуміло, що перехід із лояльного у конкурентне середовище не міг пройти легко.

Після невдачі у Бергамо потрібно було робити крок назад – пограти на слабшому рівні. Травматичний гравець, який не може виграти конкуренцію, потребував переходу у менш статусний клуб, де він матиме більше ігрової практики, менше конкуренції. В італійському стилі Коваленко відправився в слабшу команду, де він мав себе проявити.

Перший сезон у «Спеції» мав дати відповідь, чи здатен він грати за «Аталанту» у майбутньому. Типова італійська оренда, щоб адаптувати футболіста та мати можливість до нього краще придивитися. «Бергамаски» не побачили потрібних якостей в українцеві та фактично поставили хрест на гравцеві.

Якщо перший сезон у «Спеції» вийшов відносно нормальним (26 матчів, 1 гол та 4 асисти), то минулий став провальним, як для клубу, так і для гравця. «Спеція» попрощалася із елітою, а Коваленко перетворився на гравця ротації - 19 поєдинках чемпіонату та жодної (!) результативної дії.

Шансів залишитися в Італії небагато

Дуже непросто визначити майбутнє українського півзахисника. «Спеція» орендувала Коваленка з обов'язковим правом викупу за 2 млн євро. Якщо вірити ЗМІ, то ця опція втрачається після вильоту із Серії А. Якщо навіть цього немає, то все одно: навіщо «Спеції» легіонер, який не зміг заграти? Далеко не факт, що Коваленко сам захоче грати в Серії Б.

Якщо право викупу скасовується, шансів залишитися в «Аталанті» обмаль. Рівень команди набагато вищий, ніж у «Спеції». Тому навряд чи у Бергамо надто сильно триматимуться за гравця.

Додайте сюди хронічні проблеми зі здоров'ям. Загалом за два з половиною сезони в Італії портал transfermarkt.de нарахував у Коваленка 12 різних травм, через які він пропускав матчі. Тільки цього сезону Віктор не грав понад три місяці. Картина стає зовсім невеселою.

Коваленку вже 27 років. Найкращі футбольні роки. Але він ніяк не може проявити свої таланти. Не заграв у двох клубах Серії А. Про збірну України вже почали забувати. З таким резюме дуже складно буде розраховувати на перехід у хороший клуб. Витраченні 600 тисяч за трансфер «Аталантою» та зарплата не роблять подальший трансфер Коваленка проблемним.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Коваленко

Однак шансів залишитися на Апеннінах не так вже багато. Жодних аргументів на користь Віктора немає. Потрібно шукати слабший рівень чемпіонату, меншу інтенсивність. Понизити рівень, щоб мати можливість стабільно грати.

Повернення в Україну виглядає не дуже реальним. У «Шахтарі» на цій позиції проблем немає. «Динамо» має своїх футболістів в середині поля. А для інших команд цей перехід просто буде непідйомним у плані фінансів.

Найбільше реальними виглядають два варіанти – чемпіонати Туреччини та Греції. Для будь-якого середняка прихід гравця із Серії А став би хорошим підсиленням. Швидкості у турецькій Суперлізі не такі високі. На власній працездатності Коваленко може мати доволі успішну кар'єру.

У Греції головний кандидат – ПАОК. Його там добре знає спортивний директор Жозе Боту, з яким він працював у «Шахтарі». Плюс Мірча Луческу може дати рекомендації своєму сину Развану, який тренує команду. Клуб із Салонік провалив минулий чемпіонат. ПАОК пропустив усіх трьох місцевих грандів вперед. Якщо Боту та Луческу-молодший залишаться, то перехід виглядає дуже реальним.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 40
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
Провалился, потому что медленный, деревянный, невыносливый и ему тяжело даётся обучение в тактическом плане
fitnes_sports066
Почему всегда ссылаются на зимний переход?
Для Цыганкова это не было проблема. Такие примеры ещё есть у украинских футболистов.. я согласен клуб выше уровнем или ниже уровня но зимне летний период для опытного футболиста не являет большой проблемы.
Вывод один: переоценили его талант.
anacreon
Коваленко не провалився, а зіграв на своєму рівні. Не знаю, хто чого від нього очікував. Ви думали, що з нього новий Шева чи Малиновський буде чи що?
Коваленко завжди був гравцем ротації в Шахтарі, і під шумок викликався до збірної. За компанію. Нічого видатного в його грі не було. Він би давно присів на лавку в Шахтарі, якби залишився і якби були бразильці.
Той факт, що йому вдалося якось прилаштуватися в Італію і просидіти там два - половиною роки - це вже великий успіх.Це взагалі показує, що посередні українські гравці могли би отак грати в аутсайдерах чи середнячках топ-ліг, якби всі ці Шахтарі та Динамо не вішали на них цінники, яким вони не відповідають. За гроші Коваленка би ніхто не купив, а на халяву взяли. Те саме Соболь.
Той же Шапаренко теж міг би бігати десь в Жироні чи Спеції, але Суркіс буде за нього вимагати 10-15 мільйонів.  Довбик би міг бігати. Піхальонок, Судаков, Буяльський.  
Remark
Ща налетят коршуны, скажут что я хейтер! Но все очень просто и ответ на вопрос "почему Витя провалился в Италии?" лежит на поверхности - просто Коваленко - это слишком распиаренный в свое время парень! Прям чересчур! С бразилами - это хоть как-то прокатывало, когда их продавали, а вот если ты средненький по уровню игры футболист, даже по меркам УПЛ, ещё и с паспортом Украины (которого в разы больше восхваляют, потому что своих больше любят), то шансов что тебя прям прорвет аж в Италии почти ноль. 
Тарік1994
Провалився бо Віктор посередній гравець, ось і все. Так, на юнацькому рівні він виділявся, але в дорослому було за що оку  зачепитись лише епізодами в Шахтарі. Хоча повернення в Шахтар було б непогано як для нього, так і для команди, для конкуренції у центрі цілком норм було б
Владислав Антонов
Тактично слабкий футболіст, класичний ЦПЗ для схеми 4-4-2. Проблема в тому, що зараз так майже ніхто не грає.
u6464u
на жаль цей футболіст рівнем Зорі , - 1 Дніпро, турецьких середняків, кіпр , низших ліг топ 5.
Tasha19
Він не провалився, це його рівень, а вище голови пригнути не зміг. Хоча минулий сезон відіграв ще більш менш нічого. А цей сезон зовсім ніяк, та ще й травми постійні, форму не міг набрати. 
Springfield
Прежде всего это Spice girls  провалились.  А потом уже всё остальное.  Пусть едет поднимать ЛНЗ или Оболонь.
AK.228
Повільний… дуже повільний
kylt_lichnosti
Не знаю, кто это решил, что он провалился. На своем уровне сыграл, вот и все.
Тут больше к Шеве вопрос, зачем он его упорно вызывал. Даже когда он из шахты уже ушел и пиарить его смысла не было и выгоды тоже.
GloryUkraine
Коваленко завжди був ніяким, просто Шахтар його постійно піарив.
spqr-te
Тому що не взяв з собою Ріната Ахметова 
zhyr
людина-невидимка
Alex AS
могут обратно в шахту втюхнуть за те же 600-800 тыс 
fedd1979
Тому що пахать потрібно!!!
anacreon
На рахунок продовження кар'єри. Ну які Туреццина та Греція. Скоріше за все Аталанта просто віддасть його в оренду в інший клуб Серії А. Аутсайдер типу Спеції.
kadaad
А где он не провалился!? 
fitnes_sports066
Это Бриллиантовый талант Шахтаря!
BEAR
Брівну буде тяжко в ТОП чемпіонатах ))