Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 24 червня 2023, 14:37
5431
0

Перший титул Сачка, успіх Стародубцевої, лакі (лузер) Снігур, залізний Енді

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 24 червня 2023, 14:37
5431
0
Перший титул Сачка, успіх Стародубцевої, лакі (лузер) Снігур, залізний Енді
Instagram. Віталій Сачко

Завершився перший тенісний тиждень після Відкритого чемпіонату Франції 2023. Гравці починають перебиратися на трав'яні корти, адже на початку липня вже стартує Вімблдон. З 12 по 18 червня було зіграно по два трав'яні турніри у жінок та чоловіків на рівні WTA та АТР. На кортах у Великій Британії взяли участь і українські тенісистки, але представники України змогли порадувати вболівальників на трохи нижчих рівнях.

WTA 250 Ноттінгем

У кваліфікації до трав'яних змагань у Великій Британії стартували дві українські тенісистки: Даяна Ястремська та Дар'я Снігур. На жаль, перший матч на траві в сезоні Даяна провалила, несподівано поступившись Еміліані Аранго із третьої сотні рейтингу WTA.

Дар'я після непоганого тижня на 100-тисячнику в Сурбітоні, де вона дійшла до півфіналу, виграла перший поєдинок у відборі до Ноттінгема у Нейкти Бейнс. Далі Снігур зустрілася з першою сіяною кваліфікації Елізабет Мандлік. Нав'язати боротьбу вдалося, у третій партії українка вела 5:3 і подавала на матч, проте програла 4 гейми поспіль і, здавалося, завершила виступи в Ноттінгемі.

Але Дар'ї посміхнувся успіх. Інша українська тенісистка Леся Цуренко знялася з турніру через проблеми зі здоров'ям (на Ролан Гаррос Леся підхопила вірус) і Снігур пройшла в основну сітку турніру як лакі-лузер. Дар'я мала зіграти проти другої сіяної змагань Беатріс Хаддад Майї. Мало хто розраховував на успіх українки у цьому поєдинку, адже бразилійка – 10-та ракетка світу, та й на французькому мейджорі вона дійшла до півфіналу. Але Снігур здійснила сенсацію, обігравши досвідчену та імениту суперницю у двох партіях, тим самим здивувавши та потішивши всіх українських уболівальників.

Примітно, що для Снігур ця перемога стала другою в кар'єрі у грі з представницями десятки WTA. На US Open 2022 Дар'я виграла у Сімони Халеп, яка на той момент займала 7-й рядок у рейтингу.

На жаль, пробитися до чвертьфіналу турніру в Ноттінгемі Снігур не вдалося. Українка у 2-му раунді поступилася майбутній переможниці змагань Кеті Бултер.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кеті Бултер і Дар'я Снігур

В основі турніру у Великій Британії зіграла і перша ракетка України Ангеліна Калініна. У 1/16 фіналу наша спортсменка розібралася з Нурією Паррізас-Діас. Але, як і Снігур, пройти до 1/4 фіналу не вдалося. Українка у двох сетах програла Геррієт Дарт, причому першу партію залила під 0.

Чемпіонкою змагань, як уже було сказано вище, стала кривдниця Снігур Кеті Бултер. Для 26-річної Бултер це перший титул на рівні WTA. На шляху до перемоги вона не програла жодного сету. У матчі за трофей вона виграла у своєї співвітчизниці Джоді Баррейдж. Цікаво, що востаннє британські тенісистки зустрічалися у вирішальному матчі на такому рівні у 1977 році.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кеті Бултер і Джоді Баррейдж

WTA 250 / АТР 250 Гертогенбос

Ці змагання мали бути цікавими для українських фанатів тим, що тут могла зіграти Еліна Світоліна, яка отримала WC від організаторів. Проте екс-третя ракетка світу відмовилася брати участь у трав'яному турнірі в Нідерландах. Стартувати на траві у 2023 році Еліна буде в Бірмінгемі.

У жінок трофей виграла представниця країни 404 Єкатерина Александрова, яка у фіналі обіграла свою співвітчизницю Вероніку Кудерметову.

У чоловіків титул виборов місцевий тенісист Таллон Грікспор. У фінальному поєдинку він виграв у Джордана Томпсона. Для Таллона це 2-й трофей у 2023 році та кар'єрі на рівні АТР. На початку року він виграв змагання в індійській Пуні. Цікаво, що минулого сезону титул у Гертогенбосі також завоював нідерландець. Тоді це був Тім ван Рейтховен.


Getty Images/Global Images Ukraine. Таллон Грікспор і Джордан Томпсон

АТР 250 Штутгарт

Склад зібрався не найсильніший, але й не без іменитих тенісистів. Важко було сказати, що перший сіяний Стефанос Циципас – фаворит. Грек вилетів уже у 2-му раунді від досвідченого Рішара Гаске, який здобув 600-ту перемогу в кар'єрі. Зазначимо, що тільки у трьох діючих тенісистів більше вікторій, ніж у Рішара – у Рафаеля Надаля (1068), Новака Джоковича (1058) та Енді Маррея (725).

Фінал змагань вийшов точно не логічним, але й навряд чи несподіваним. Ян-Леннард Штруфф, який будує свою гру від подачі, зійшовся з третім сіяним та шоуменом Френсісом Тіафо. Переможець визначився на тай-брейку третього сету, який американець виграв із рахунком 10:8.

Тепер із понеділка Тіафо дебютує у топ-10 рейтингу АТР.


Getty Images/Global Images Ukraine. Френсіс Тіафо і Ян-Леннард Штруфф

Прорив Віталія Сачка

Ще кілька місяців тому ми писали, що Сачко хоч і не показує високих результатів, але прогресує. Нарешті Віталій видав гру, на яку від нього всі так чекали.

25-річний українець стартував із кваліфікації ґрунтового челенджера у Братиславі. Навряд чи варто було очікувати, що Сачко дійде хоч до півфіналу турніру, проте він зробив не лише це, а й взагалі виграв трофей. На своєму шляху, окрім перемоги над своїм співвітчизником Іллею Марченком, Сачко здобув найрейтинговішу вікторію в кар'єрі, обігравши Федеріко Корію (АТР 93). Далі українець закрив Томаса Барріоса Веру у півфіналі, а у матчі за трофей обіграв Дімітара Кузманова.

У фінальному поєдинку Сачко програв перший сет, але зміг повернутись у гру, спокійно взявши другу партію. У третьому сеті Віталій не зміг подати на матч за 5:4, програв 2 гейми поспіль, летів 0:30 на своїй подачі, але таки перевів гру на тай-брейк, який виграв з рахунком 7:2.

Для Віталія це перший трофей на рівні челенджерів. Тепер він увійде до топ-200 рейтингу АТР і боротиметься за потрапляння до кваліфікації US Open 2023. Принаймні хочеться вірити в це і його прогрес і надалі...


Instagram. Віталій Сачко

Трофей Стародубцевої

Українка Юлія Стародубцева продовжує прогресувати з кожним турніром. Цього тижня Юлія зіграла на 60-тисячнику у Самтері (США). Стародубцева була 8-ю сіяною і, враховуючи не найсильніший склад, вважалася однією з фавориток. У підсумку українська тенісистка виграла трофей, взявши 2-й титул у сезоні.

Однак не варто недооцінювати успіх українки через брак сильних гравців. Окрім непоганої поставленої гри, Юлія довела, що з характером у неї все гаразд. Вже в першому матчі Юлія поступалася 2:5 суперниці, але спочатку змогла взяти 5 геймів поспіль, тим самим вигравши перший сет, а потім повісити бублика у другій партії.

Далі Стародубцева розгромно програла стартовий сет Кесслер 1:6, але згодом виграла наступні дві партії з таким самим рахунком. Цікаво, що з Кесслер Юлія дійшла до фіналу парного розряду, але взяти трофей не вийшло.

У чвертьфіналі українка у двох сетах розібралася з першою сіяною Стейсі Фунг, у півфіналі – з третьою сіяною Лів Ховд, а у фіналі – з 2-ю сіяною Карман Каур Тханді. Матч за трофей тривав 3.5 години, переривався через дощ, але Стародубцева вирвала перемогу у трьох сетах із рахунком 6:7, 7:5, 6:4. Не без валідолу як кажуть, але результат є результат.

Завдяки своєму успіху Юлія дебютувала в топ-300 рейтингу WTA. Нагадаємо, що вона почала грати на рівні професіоналів лише у 2023 році, незважаючи на свій 23-річний вік. Це пов'язано з тим, що Юлія навчалася у США, де грала за команду коледжу / університету.

Енді Маррей, і його підготовка до Вімблдону

Залізний Енді пропустив Ролан Гаррос і зосереджується на трав'яних покриттях. 36-річний представник Великобританії, який позиціонує себе як шотландець, виграв другий челенджер поспіль.

Цього тижня Маррей взяв трофей у Ноттінгемі, а минулого – у Сурбітоні. За 2 тижні він здобув 10 перемог поспіль. Чи варто говорити, що до Вімблдону Енді підійде у непоганій формі?

Маррей вперше після операції із заміни кульшового суглоба повернувся до топ-40. Сер виступить на турнірі ATP 500 у лондонському Queen's Club. У першому раунді він зустрінеться із «демоном» – Алексом де Мінауром.


Getty Images/Global Images Ukraine. Енді Маррей

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.