Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 14 червня 2023, 12:33
17151
19

Алекс ВЕЛИКИХ: «Наступний крок Циганкова – перехід у провідний клуб Європи»

Відомий скаут – про очікування від літнього трансферного вікна для українських клубів і гравців

| Оновлено 14 червня 2023, 12:33
17151
19
Алекс ВЕЛИКИХ: «Наступний крок Циганкова – перехід у провідний клуб Європи»
Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Циганков

Де може продовжити кар’єру Трубін, чому трансфер Мудрика до «Челсі» не можна назвати невдалим та які клуби можуть орендувати українця. Де може заграти Довбик? Які гравці «Руха» зацікавили італійські клуби? Які гравці «Динамо» зараз цікаві в Європі? Де після «Жирони» гратиме Циганков?

Відомий скаут Алекс Великих відповів на запитання блогера Sport.ua.

– У червні стартує молодіжний Євро в Румунії та Грузії. Хто з українців на цьому турнірі може бути найбільш цікавим для європейських скаутів?
– Молодіжний Євро з натяжкою можна назвати вітриною для клубів. Переважну більшість гравців вже добре знають.

Будь-які змагання європейського масштабу на рівні збірних привертають увагу до футболістів, які виступають у внутрішніх чемпіонатах, де рівень незначний. У міжнародних матчах можна побачити краще їхні сильні та слабкі сторони.

Я б не хотів називати імена українських футболістів, які можуть викликати інтерес. Скажу тільки по позиціях, де мають найбільший попит українці – центральні захисники, флангові оборонці(особливо лівий), форвард. Тут українці можуть себе показати найкраще. Гравці середини поля з України погано адаптуються на цих позиціях.

Останнім часом привернули до себе увагу українські воротарі. Тому я прогнозую трансфер у Європу голкіпера з України перед або після Євро.

– Не так давно ЗМІ писали, що «Удінезе» взимку хотів придбати Анатолія Трубіна. Ця інформація відповідає дійсності?
– Не можу це підтвердити. Клуб з Удіне проявляв інтерес до інших українських молодих футболістів, які зараз грають в УПЛ. Два футболісти із «Руха» входили у сферу інтересів італійців.

– У Трубіна рік контракту з «Шахтарем». «Гірники» вже знайшли заміну в особі Дмитра Різника. Куди піде Анатолій?
– Трубін привернув увагу європейських клубів вдалою грою в ЛЧ. Попит на цього голкіпера значний. Це молодий воротар, але вже має значний досвід, що має велике значення при трансферах.

Команди з АПЛ виглядають найбільше реальним продовженням кар'єри Анатолія. Думаю, що це буде один із великих лондонських клубів.

В Італії Трубін не менш цікавий. Але економічна ситуація в країні така, що навряд чи команди з Серії А зможуть задовольнити фінансові вимоги «Шахтаря» та дати Анатолію хороші особисті умови.


Facebook. Анатолій Трубін і Алекс Великих

– Взимку Михайло Мудрик перейшов за рекордні гроші до «Челсі». У нього не все виходить. Чи не стане це антирекламою для українських футболістів?
– Ні. Ми не можемо назвати жодного футболіста «Челсі», який би міг занести собі в актив минулий сезон.

Михайло прийшов взимку з іншими футболістами, які прийшли за великі гроші. Важко було об'єднати їх в одну команду. Гравці з амбіціями, але без досвіду. Перші пів року пішли на адаптацію до нової країни та клубу.

Я не можу сказати, що англійський футбол та «Челсі» максимально підходять для Мудрика. Якщо він проведе збори з командою, то у новому сезоні може бути вже іншим гравцем. Якщо не вийде, то жодних проблем з орендою не буде.

– Писали, що «Ювентус» та «Севілья» виявляють інтерес до Михайла. Влітку оренда можлива?
– «Ювентус» слідкував за Мудриком тривалий час. У мене були надії на перехід. Я вважаю, що Іспанія та Італія більш підходящі чемпіонати для Михайла. Гравець подібного стилю Хвіча Кварацхелія у минулому сезоні став найкращим гравцем Серії А. Він прийшов не з топ-чемпіонату та відразу зміг заграти. Мудрик міг би скласти йому конкуренцію.

Іспанський чемпіонат ще більше підходить для Михайла. Там тактично гра зовсім інша. Менше гри в середини поля та акценти на фланги, де є простір. Рамон Мончі слідкував за Мудриком, коли ще він був молодим. Я не виключаю, що його ідеї навколо Мудрика були ще в Римі та перевезені до Севільї. У фінансових можливостях цим клубам неможливо тягатися з «Челсі».

Якщо англійський клуб розцінить, що Мудрик поки не готовий успішно грати в АПЛ, то можлива оренда. Не виключаю, що це може бути «Севілья». Знаю, що не тільки андалузці були зацікавлені в придбанні, а зараз оренді Михайла в Іспанії.

***

– Одним із найкращих футболістів УПЛ став Георгій Судаков. Чи варто чекати його трансферу влітку?
– Судаков привернув до себе увагу під час виступів в Юнацькій Лізі УЄФА. Після матчу «Аталанти» з «Шахтарем» отримав багато запитів від колег про інформацію по цьому гравцеві.

Його позиція дуже непроста. Він повинен вести гру в середині поля. Побудова гри команди гратиме дуже важливе значення у потенційному трансфері. Потрібно, щоб він підходив під певні параметри.

Я не бачу його в Англії. Я не бачу в багатьох клубах Серії А. Можливо, Іспанія була б найкращим варіантом. Я вірю, що він має потенціал. Йому зараз потрібно опановувати роль лідера «Шахтаря». Грати в ЛЧ, здобувати досвід у цих матчах. Якщо переходити, то вже в статусі лідера середини поля, який веде гру своєї команди.

– Навколо Миколи Матвієнка завжди багато трансферних чуток. Зараз його активно пов'язують із «Брайтоном». Можливий цей трансфер?
– Матвієнко вже тривалий час находиться на олівці команд із Європи. Ще у 2017 році пропозицію робив «Емполі». Я не вважаю, що його виступи у «Шахтарі» були ідеальними. Були спади та підйоми.

Якщо розглядати перехід, то тільки у тренерському ключі. Де Дзербі добре знає Миколу за спільною роботою в Україні. В грі Де Дзербі Матвієнко може мати важливу роль. Для цього гравця важливо потрапити до тренера, який його знає та хоче підписати. Тому влітку цей перехід має шанси відбутися.

– Данило Сікан працює з італійською агентською командою GG 11. Чи бачите цього нападника в Серії А?
– У минулому сезоні чекав більшого від Данила. Думав, що він стане основним форвардом «Шахтаря». Але спочатку програв конкуренцію Траоре. А взимку ще в команді з'явився Келсі.

За своїми характеристиками він може бути цікавим в Італії та Німеччині. Я не знаю його особистих якостей. Але не думаю, що він готовий та може грати в провідних клубах Італії. Будь-який середняк, аутсайдер може перезапустити кар'єру Данила. Питання ціни та бажання «Шахтаря» відпустити гравця.

***

– Головою скаутського відділу «Шахтаря» став Сальваторе Монако. Зараз клуб близький до трансферу вінгера прімавери «Парми» Ібрагіма Дабо. Чи варто чекати, що «Шахтар» буде працювати по Італії?
– Монако працював із тренером та клубом, які вміли розкривати молодь. Мова про Де Дзербі та «Сассуоло». У нього знання, перелік перспективних футболістів Італії. Але ситуацію в Україні буде мати важливе значення. Італійські таланти не будуть ризикувати та не наважаться їхати до України попри статус «Шахтаря» та ЛЧ. Вони не будуть ризикувати через війну. Африканці, латиноамериканці, балканці можуть прийняти відповідні пропозиції. Серед них є також талановиті гравці. Для них це можливості засвітитися на високому рівні ЛЧ та отримати особисті умови. Цього вони не можуть отримати в Італії.

Не варто забувати що в «Шахтарі» працює Карло Ніколіні. Його знання ринку теж впливає на селекцію. Він менш консервативний. Не сконцентрований тільки на італійцях. Також Срна має прихильність до італійського футболу. Тому пошук посилення для «Шахтаря» в Італії виглядає реалістично.

– «Дніпро-1» посів друге місце. Довбик став найкращим бомбардиром чемпіонів. Влітку його продадуть?
– В Італії міг би мати кар'єру. В якому клубі? В команді, яка грає у єврокубках. Якщо говорити про трансферну вартість. То переважна більшість не буде готова платити гроші, які хоче «Дніпро-1». Це є головною перепоною потенційного переходу.

Аналогічно по клубах із Бундесліги та АПЛ. У Німеччині міг би спробувати свої сили. Перехід в англійські команди виглядає реалістично через фінансові можливості місцевих клубів.

Важко буде у Франції. Там атлетичний футбол, який нівелює його сильні характеристики. Я не дуже бачу його в Іспанії. Манера гри, технічне оснащення, швидкість роботи з м'ячем може поставити його у складне становище.


СК Дніпро-1. Артем Довбик

– Одним із лідерів «Дніпра-1» є Олександр Піхальонок. Чи готовий він до підвищення?
– Тривалий час про Олександра говорили в Італії. Про нього тут знають. Аналізували цього гравця.

Якщо говоримо зараз про нього, то це гравець суто українського ринку. Якщо він буде переходити, то у «Динамо» чи «Шахтар».

– «Зоря» провела хороший сезон. Чи будуть вони влітку розпродавати склад?
– Вважаю, що головні трансфери команди мають відбутися взимку. Зараз є хороша можливість себе показати у єврокубках. Команда точно буде грати в Лізі Конференцій. Такі турніри – чудова вітрина для гравців. Зараз влітку краще притримати своїх лідерів.

– «Динамо» провело дуже слабкий сезон. Чи є у складі команди гравці, які можуть бути цікаві у Європі?
–Так. Це гравці, як з дорослої, так і юнацької команди. Попри результати «Динамо» залишається флагманом українського футболу. Є цікаві гравці, але немає лідера. Шапаренко фактично пропустив сезон через травму. Ванат ще зовсім молодий. Взимку відпустили Забарного та Циганкова. Тут потрібно думати про посилення на наступний сезон, а не про продажі.

– Які головні активи серед гравців?
– Шапаренко, Вівчаренко, Ванат. Не виключав би Бражка та Боля. Можливо, не в цьому сезоні, а у наступному матимуть ринок. За Ванатом слідкують багато. У нього будуть ще кращі результати.

– Яка вартість може бути у Шапаренка та який чемпіонат йому найбільше підходить?
– Про вартість говорити некоректно. Потенційно будь-який клуб з Іспанії підходить Миколі. Якщо Німеччина – «Баєр», Італія – тренери типу Саррі. Але краще, ніж Ла Ліга, не бачу нічого для Шапаренка.

***

– Цього сезону «Рух» дійшов до чвертьфіналу Юнацької Ліги УЄФА. Грав з двома міланськими командами. Чи звернули увагу на львівських талантів в Італії?
– Не буду приховувати: виступ «Руха» в Юнацькій Лізі УЄФА наробив великого розголосу в Італії. Команда двічі зіграла проти однолітків із Мілана. Стиль гри, дані молодих гравців ідеально підходять до тих параметрів, які зараз шукають в Італії.

На Марко Сапугу звернув увагу «Мілан». Богдан Слюбик зацікавив «Удінезе». Можна продовжувати далі – Віталій Холод, Юрій-Володимир Герета, Віталій Роман – кожен із них мав інтерес від різних команд.

Але також інтерес мають більше молоді гравці із системи «Руха». 4-5 футболістів львівської команди 2006 - 2007 років мають величезний попит в Італії. «Рух» своєю молоддю створює ажіотаж.

– Є інформація, що Слюбиком цікався «Лаціо». Це виглядає реалістично?
– Наставник команди Мауріціо Саррі любить такий тип захисників. Не запропонувати його тренеру не могли.

Спортивний директор клубу Іглі Таре йде з посади. Буде новий спортдир. Цікаво, як він відреагує на те, що люди Таре вели цього футболіста? Якщо Таре перейде до іншого клубу Серії А, то він, можливо, запропонує його туди.

– Віктор Коваленко мало грає за «Спецію». Чому Коваленко не зміг розкритися в Італії?
– Причина в тому, що він прийшов узимку. Він був не готовий до чемпіонату, який був на ходу. В «Аталанті» не зміг зачепитися. В «Спеції» ніхто не давав йому часу – потрібно було відразу давати результат.

Зміна тренера, травма призвели до поганого сезону. У Коваленка немає стабільності. «Аталанта» не є тим клубом, де він міг грати за своїми характеристиками. Йому потрібно більше простору, технічні партнери. Віктор виконує більше чорнової роботи, яку не виконував у «Шахтарі». Це не дає можливості бути успішним в атакувальних діях.

Він залишиться у «Спеції», якщо команда збереже свою прописку в Серії А на наступний сезон. Важливо, щоб клуб грав у більш атакувальний футбол. Якщо ні, то будуть шукати нову команду.

***

– Трансфер Маліновського у «Марсель» крок вперед у кар'єрі?
– Він прийшов посеред сезону. Перші матчі провів на високому рівні. Потім пішов спад. У «Марселі» не все добре у керівництві. Зараз там відбуваються зміни. Все це може вплинути на долю гравця.

Не можу сказати, що його перехід до «Марселя» був вдалим. Не вважаю, що він прогресував, більше регресу. В «Аталанті» залишатися після трансферу Тена Копмейнерса не було сенсу. «Марсель» дав хороші умови. В команді тренер, частина гравців та керівництва говорять італійською, що спростило адаптацію.


Facebook. Алекс Великих

– Відхід Тудора може призвести до повернення в Італію?
– Має всі шанси вплинути на долю Маліновського. Зміна тренера - це завжди новий погляд на формування складу. Потрібно дочекатися, хто очолить «Марсель».

Я не думаю, що в разі чого він повернеться в «Аталанту». Якщо Тудор очолить якусь команду в Італії, то може захотіти підписати Руслана.

– Лунін має рік контракту в Мадриді. Він залишиться другим номером, чи буде шукати себе в іншому клубі?
– «Реал» – це клуб, який виграє трофеї. Багато гравців мріють про перебування в цьому клубі. Прогрес Андрія зупинився. Потрібно більше грати. Коли йому довіряли, то не можна сказати, що йому вдалося замінити Тібо Куртуа.

Переходити першим номером в команди, які грають у єврокубках – в цьому є сенс. Якщо знову мати статус другого номера - навряд чи варто щось міняти.

Я не думаю, що варто їхати з Іспанії. Він вже адаптувався. Його тут знають. В першу чергу в Іспанії потрібно шукати варіанти продовження кар'єри, якщо «Реал» його не залишить. Навіть якщо це буде пониження зарплатні.

– Циганков добре проявив себе у «Жироні». Він готовий до переходу до більш статусного клубу?
– «Жирона» знаходиться в структурі «City Football Group Limited». Це адаптаційний клуб, де можна краще вивчити гравця, порівняти його можливості з тим, де він може грати. Циганков довів, що може грати у топ-чемпіонаті. Наступний крок буде перехід у провідний клуб Європи.

Іспанський футбол для нього підходить. В клубі дуже швидко адаптувався. Це визнання роботи того, хто робив цей перехід.

– Чи може він грати в АПЛ?
– Техніка, розуміння футболу завжди були на хорошу рівні у Циганкова. Фізична готовість була найслабшою рисою. Стабільності не вистачало. Якщо здоров'я дозволить, то він потягне АПЛ.

– Соболь та Миколенко ледве зберегли прописку із «Страсбургом» та «Евертоном» у своїх чемпіонатах. Це їхній рівень, чи вони можуть грати в кращих командах?
– Миколенко може грати за «Арсенал» чи «Челсі». Він має потенціал покращення гри. Це – готовий футболіст, який ще здатен прогресувати. Не буде жодних проблем із переходом у сильніший клуб.

Соболь вже у Європі тривалий час, але не мав досвіду в провідних чемпіонатах. Зараз потрапив у дуже непросту лігу. Якби грав у Іспанії, то кар'єра мала б шанси скластися більш успішно.

– Коноплянка виявився непотрібним «Краковії». Яка його подальша доля?
– Це футболіст, який завершує свою кар'єру. Його перехід до польської ліги вийшов невдалим. У «Шахтарі» теж не зміг себе знайти. Здоров'я підводило, мотивації не вистачало. З таким резюме дуже складно буде знайти собі хороший клуб.

Я прогнозую, що Коноплянка повернеться в Україну. «Дніпро-1» тут виглядає найкращим варіантом. Команді потрібно посилювати склад команди досвідченими гравцями перед наступними сезоном, де потрібно також буде грати у єврокубках.

– А Ярмоленко повернеться до «Динамо»?
– Все на це дуже схоже, що гравець не розглядає інших варіантів, ніж повернення в Україну. Це футболіст із величезним міжнародним досвідом. В тому числі, провідних європейських чемпіонатів. Потенційно він може стати лідером команди у наступному сезоні.

Cергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал
Футбол | 27 квітня 2024, 07:56 0
Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал

26 квітня королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Злий Глобинець
Циганкову треба залишатися в Іспанії. Звісно, в Реал-Барсу його не візьмуть основним (а на лавку переходити навіщо?), а от в умовні Атлетіко Мадрид чи Реал Сосьєдад, чи Севілью йому спробувати варто. Там він точно не загубиться, і в Лізі Чемпіонів зіграє.
GloryUkraine
А що завадило Мудрику вчора вдало зіграти? В Челсі він ще не встиг адаптуватися, але в збірний адаптація не потрібна.
BallsToTheWall
Есть проще вариант. Жирона поднимается  в топ и попадает в кубки УЕФА.  Цыганков продолжает феерить там же.