Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 13 червня 2023, 06:06
2627
6

Чому шанс для Маямі в Фіналі НБА ще лишається

Виокремимо деякі фактори, за рахунок яких «Хіт» здатні продовжувати боротися за чемпіонство

| Оновлено 13 червня 2023, 06:06
2627
6
Чому шанс для Маямі в Фіналі НБА ще лишається
Getty Images/Global Images Ukraine

Коли команда програє з рахунком 1-3 в серії до чотирьох перемог, важко оцінювати її шанси на загальний успіх. Підопічні Еріка Споельстри ще не були цього року в подібній скруті. Так, вони переграли «Чікаго», коли відступати було нікуди. Але тепер їм три гри поспіль відступати нікуди, а в суперниках – найкраща команда Західної конференції. Тим цікавішим буде наступний матч цих команд. У вівторок вночі. Але «Маямі» ще здатні на диво. Розберемося, чому?

Джиммі Батлер все ще здатен тягнути в клатчі

«Хіт» взагалі першокласно грають в четвертих чвертях і навіть у фіналі з «Денвером» показують результат в +20 набраних очок за конкретно взяту четверту чверть. За цей плей-оф загалом «Маямі» здобули на 91 очко більше від опонентів у зазначений проміжок часу. Отже, підопічні тренера Спо вміють розподіляти сили на весь матч і знають, що їм робити в його кінцівці: віддати м’яча Батлеру. Головне для них – це лишатися у грі до того часу. Як це зробити?

«Почну з себе. Я маю концентруватися на командному захисті. Маю йти на перехоплення. Я думаю, що почавши виконувати це, партнери по команді наслідуватимуть мій приклад», – поділився своїм баченням Джиммі Баккетс.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джиммі Батлер

Елітний тренер, який має досвід матчів Win or go home у фіналах НБА

Згадаймо 2013 рік. Шоста гра «Сан-Антоніо» – «Маямі». Тоді «Хіт» горіли в серії 2-3. І горіли вони також по ходу всього того матчу. Чому б не скористатися тим досвідом у поточній серії з «Денвером»?

«Ми маємо намір знайти інший спосіб, щоби знову стати на шлях перемог. Ми маємо намір повернути серію до Маямі», – заявив тренер Споельстра після поразки в четвертому матчі серії.

Тоді, 10 років тому, перемога в матчі Win or go home з неймовірним кидком Рея Аллена, надала впевненості флоридцям. І навпаки, психологічно надломила їхніх опонентів.

Цьогорічна ситуація трохи важча – слід перемагати в трьох матчах поспіль. Але саме наступна гра може стати вирішальною у цій серії. Найважчою, адже відбуватиметься на паркеті «Наггетс». Але Ерік Споельстра знає, що робити в таких ситуаціях. І він також знає ефект від подібних перемог – психологічна перевага.

Кевін Лав вже відігравався з 1-3 і вмотивований повторити той успіх

В 2016-у році «Клівленд» Джеймса, Ірвінга і Лава переграв «Голден Стейт» у фіналі НБА 4-3. Зараз «Маямі» в подібній ситуації - опонент перемагає, опонент сильніший, але кубок Леррі О’Брайана забирає команда, яка здобуде 4 перемоги у фінальній серії. Хто, як не Лав, це знає?

Чому бігмен «Хіт» вмотивований? В нього народилася дитина. Отже, він не полетів разом з командою до Денвера. Але має намір зіграти в наступному матчі Фіналу. Та ще й будучи в піднесеному настрої.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кевін Лав

Чому це так важливо? В четвертій грі серії Кевін своїми влучаннями з-за дуги тримав «Хіт» у грі в третій чверті матчу. Він відіграв того вечора 19 хвилин і записав на свій рахунок 12 очок. Це більше, ніж Струс і Вінсент разом узяті (2 очки на двох).

Ноунейми флоридців мають почати грати в захисті

Коли баскетболіст закидає 5 з 26 «дальніх» за чотири матчі серії, це говорить про певні проблеми з ним. Коли інший баскетболіст провалюється в захисті, демонструючи рейтинг плюс/мінус «-21», а потім сидить всю останню чверть матчу на лавці запасних, це також говорить про певні проблеми з гравцем. Але коли Данкан Робінсон закидає в проходах більше, ніж із-за дуги - стає страшно.

Певно, «Хіт» втратили впевненість. Про це ми з вами поговоримо трохи нижче. Але що стало причиною цього? Перемога над головним фаворитом сезону – Яннісом? Або знищення захисних монстрів Тома Тібодо? А, можливо, розправа над «Бостоном» разом з 3-0 по ходу серії?

Навряд чи наведені приклади могли спричинити спад у баскетболістів, які мають сили і натхнення перемагати. Це навпаки, має мотивувати йти далі до перемог. Тим паче, у Струса і Вінсента закінчуються контракти. Вони ще й за своє майбутнє грають.

«Відчуваю, що ми маємо давати більше енергії та зусиль. Це можна виправити. І залежатиме від командних дій. Викладаємося на паркеті, працюємо на перехопленнях, забираємо свій щит. І лише тоді, можливо, хід цієї серії зміниться», – звертається до партнерів Джимбо.

Певно, що у «Хіт» не може «летіти» постійно. Але вони здатні відпрацьовувати у захисті, переривати атаки опонента ще на початкових стадіях. Боротися за підбирання з подвоєною енергією. Чи важливо добре грати в нападі? Звісно, так, але якщо там не виходить – додайте в захисті і подивіться на результат.

Менталітет Маямі

Менталітет «Хіт», їхня культура, полягає в прийнятті свого поточного положення і пошуку оптимального виходу. В епоху ЛеБрона в команді розуміли, що їхній лідер не навчиться за рік кидати «дальні», отже, оточили його снайперами.

Після відходу Боша і Вейда вони почали збирати сильних виконавців і планомірно готувалися до обміну зірки. За терпіння і роботу «Маямі» отримали Батлера.

В 2020 році вони прийняли свою поразку від «Лейкерс» і перевантажену платіжну відомість. Отже, почали йти шляхом розвитку ноунеймів, як у випадку з Робінсоном.

В 2023 році вони мають прийняти, що програють 1-3 і їхня атака зупинилася. Але вони завжди мають завзяття своїх ноунеймів і неперевершений захист, який допоміг їм здобути перемоги вже в трьох серіях цього року.

«Думаю, коли ми програємо забагато силових протистоянь, ситуацій, де треба докласти певних зусиль, коли робимо забагато втрат, або не забираємо свій щит – це наші реалії. Але, ми доводимо кожною нашою грою, знову і знову, що незалежно від впевненості в собі або від того, чи «полетіло» у нас сьогодні, ми кожен раз знаходимо свій, інакший шлях до перемог», - мотивує головний тренер «Маямі».

Загалом, у підопічних Еріка Споельстри є добрий приклад протистояння з «Бостоном», який серію з 0-3 перевів у сьомий матч. Також вони мають добрий приклад, коли Батлер за дві хвилини до завершення поєдинку відігравав самотужки 10-очкове відставання (шоста гра з «Селтікс»). У них в команді є Лав, якого можна розпитати, як це, ставати чемпіоном в серії, програючи 1-3. У «Маямі» є Батлер, який невпинно вестиме команду за собою. І у них є один, але все ж таки шанс здобути кубок Леррі О’Брайана. А значить, «Маямі Хіт» ще у грі.

П'ятий поєдинок серії «Денвер Наггетс» – «Маямі Хіт» відбудеться в ніч з понеділка на вівторок, 13 червня, в Денвері.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Що там із шансами, пане В'ячеславе? Навіть клатч не допоміг.
Stanislav Matusevych
Цікаво запитати у автора. Немає нічого поганого у тому, щоб вболівати за Маямі. Але цей текст вже схожий не на вболівання, а на відверте глорство. Які можуть бути шанси у Маямі у поточній ситуації? З чотирьох матчів три програні з різницею 10+, в тому числі, обидва вдома. Тих шансів і перед стартом серії було не більше, ніж 10%. Дива повинні колись закінчуватися. Разом з силами після вимотуючих семи матчів із Бостоном. 
Про які шанси мова? Максимум залишилося зіграти два матчі. Максимум.
stivensons
Повністю погоджуюсь зі Станіславом! Просто стаття заради статті!! С таким би успіхом можна написати статтю про те як та завдяки чому умовна збірна Анголи може виграти у зірок НБА!! А головне, що гра справді все показала і розставила на свої місця.   
der_MaiStier
У Міамі шанси будуть, якщо Сільвер дасть команду суддям вбивати Денвер таким же чином, як вбивали ГСВ у 5-му і 6-му матчах у 2016. Але далеко не факт, що це допоможе, бо команда суперкоуча Сполестри жалюгідна сама по собі, бо, крім ізоляцій Батлера і тупого шмаляння 3-очкових, нічому більше не навчена у нападі