Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ролан Гаррос
| Оновлено 22 серпня 2023, 01:34
20030
4

Рекорд Джоковича, 3-й титул Свьонтек, судоми Алькараса і успіх Світоліної

Огляд головних подій Ролан Гаррос 2023

| Оновлено 22 серпня 2023, 01:34
20030
4
Рекорд Джоковича, 3-й титул Свьонтек, судоми Алькараса і успіх Світоліної
Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Цього року Відкритий чемпіонат Франції з тенісу вперше з 2004 року пройшов без Рафаеля Надаля, який за останні 18 років виграв на цих кортах 14 титулів. Іспанець перед початком турніру зібрав пресконференцію і офіційно повідомив, що в Парижі цього року не зіграє. Це означало тільки те, що кількість претендентів на титул у чоловічому одиночному розряді автоматично скорочується до двох. Крім Новака Джоковича і Карлоса Алькараса реальних претендентів на титул не було.

Чоловічий одиночний розряд. Фінал

Новак Джокович [3] – Каспер Рууд [4] – 7:6(1). 6:3, 7:5

Минулого року турнірна сітка звела Новака Джоковича з Рафаелем Надалем уже в чвертьфіналі. Цього разу турнірний шлях серба виглядав простіше, але ще до матчу за титул потрібно було обігрувати Карлоса Алькараса, який вважався головним фаворитом за відсутності Короля ґрунту. Джокович дуже добре підготувався до цієї зустрічі, вивчивши матч Карлітоса проти Фабіана Марожана в Римі. Перші два сети були епічними і точно найкращими на турнірі, але на початку третьої партії в Алькараса звело литковий м'яз. Через судоми він не зміг грати на повну силу, і сербу не склало особливих труднощів довести матч до перемоги. Після зустрічі Карлос зізнався, що дуже сильно нервував перед матчем, що могло стати одним із додаткових негативних факторів, які вплинули на його фізичний стан. Дуже шкода, що такий матч завершився саме так.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович і Карлос Алькарас

У фіналі Джокович у трьох сетах здолав норвежця Каспера Рууда і виграв 23-й титул на турнірах Grand Slam. За цим показником він обійшов Рафаеля Надаля і став одноосібним рекордсменом чоловічого тенісу. У жінок у Відкритій ері стільки ж має Серена Вільямс. Ноле останніми роками досягає неймовірних успіхів на мейджорах, якщо в них бере участь. Вісім останніх участей принесли йому шість титулів, зараз він має вінстрик із 21 виграного матчу на турнірах такої категорії. Новак десять разів перемагав на Australian Open, сім – на Вімблдоні, по три – на Ролан Гаррос і US Open. Джокович став першим чоловіком, який виграв усі турніри Grand Slam щонайменше тричі.

Загалом за кар'єру Джокович виграв кожен третій Шолом, на якому грав. Також це 94-й титул ATP на рахунку серба, більше тільки у Роджера Федерера (103) і Джиммі Коннорса (109). З нового тижня серб поверне собі статус першої ракетки світу.

Найкращий матч

Друге коло
Даніель Альтмаєр – Яннік Сіннер – 6:7(0), 7:6(7), 1:6, 7:6(4), 7:5

Альтмаєр непогано показав себе на Мастерсах у Мадриді та Римі, але такої сенсації від нього не очікували. У матчі з одним із найкращих тенісистів у нижній частині сітки Даніель постійно був у ролі наздоганяючого, а також двічі в четвертому сеті відіграв подачу на матч, нейтралізувавши два матчболи Сіннера за рахунку 4:5. У фінальній партії він сам не подав на матч за рахунку 5:4, зробив ще один брейк і все ж довів матч до перемоги. А в третьому колі емоцій на Григора Димитрова вже не вистачило, і німець програв без шансів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даніель Альтмаєр

Прорив турніру – Томас Мартін Етчеверрі

23-річний аргентинець до цього тільки раз проходив перший раунд на мейджорах, а в Парижі дійшов до 1/4 фіналу. На Ролан Гаррос Етчеверрі потрапив у приємну чверть сітки, де не було суперників рівня Джоковича або Алькараса. У першому колі проти аргентинця не зміг дограти матч Джек Дрейпер, після чого Томас Мартін обіграв трьох сіяних тенісистів: Алекса де Мінаура, Борну Чорича і Йосіхіто Нісіоку. Ба більше, він ще й не віддав жодного сету. Зупинити Етчеверрі зміг лише Александр Звєрєв, але і в цьому матчі все могло бути інакше, шанси в аргентинця на позитивний результат малися.

Головний невдаха – Даніїл Медведєв

Медведєв цього року несподівано успішно заграв на ґрунті, вигравши Мастерс у Римі, де до цього року не взяв жодного матчу. Перед Ролан Гаррос йому видали багато авансів, але Даніїл програв уже в першому раунді, що до цього робив 4 рази з 6.

Улюбленець фортуни – Каспер Рууд

Після вильоту Медведєва і Сіннера в нижній частині сітки у багатьох з'явилася можливість показати високий результат. Рууд перебував у тій чверті, в якій за путівку в півфінал потрібно було змагатися з Хольгером Руне. Нещодавно в Римі норвежець програв 19-річному представнику Данії, але загалом статистика особистих зустрічей була на його боці. Руне ще й паршиво увійшов у матч, що й вплинуло на результат. У півфіналі Каспер впевнено переграв Александра Звєрєва, якого навряд чи хтось там очікував побачити. Можна сказати, що турнірний шлях Рууда був схожий на попередній рік, коли він теж був улюбленцем фортуни. Але потрібно віддати Касперу належне – він використовує шанси, які йому надає доля. Три фінали турнірів Grand Slam із п'яти останніх – топовий результат.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каспер Рууд

Наші

Цього року в кваліфікації Ролан Гаррос дебютував Олексій Крутих. У першому колі відбору він обіграв австралійця Алекса Болта, але на більше його не вистачило. У поєдинку з Факундо Діасом Акостою Олексій програв два сети з рахунком 5:7. Такий виступ – це вже краще для українських чоловіків, ніж торік, коли на ґрунтовому мейджорі вони представлені не були.

Жіночий одиночний розряд. Фінал

Іга Свьонтек [1] – Кароліна Мухова – 6:2, 5:7, 6:4

Свьонтек від початку була головною фавориткою турніру. Перед стартом змагань букмекери видали на її перемогу коефіцієнт 1.8. Іга стартувала більш ніж упевнено, вигравши під нуль чотири з шести перших сетів на турнірі. У матчі з Лесею Цуренко вона взагалі провела на корті півгодини, адже українка знялася ще в першій партії. У повторенні минулорічного фіналу полька всьоме поспіль у двох сетах здолала американку Корі Гауфф і лише на фінальних стадіях їй було непросто. У півфіналі Беатріс Хаддад Майя нав'язала боротьбу польці в другій партії, але програла на тай-брейку, а в матчі за титул Кароліна Мухова зробила все можливе, щоб інтрига в цій зустрічі ожила, після того, як Свьонтек виграла 9 з 11 перших геймів.

Загалом, цей фінал вийшов чудовим з усіх боків. Рівень гри виявився високим, передбачити переможницю до самого кінця зустрічі було практично неможливо. Після камбеку чешки в другій партії здавалося, що вона дійсно може взяти титул, але все ж Свьонтек на цих кортах виявилася сильнішою. 28 перемог у 30 матчах на Ролан Гаррос – абсолютно космічний показник для жіночого тенісу, та й двічі поспіль ґрунтовий мейджор після Жюстін Енен ніхто не вигравав. Тепер у Іги чотири титули Grand Slam, здобутих у перших чотирьох фіналах. З таким же показником одразу ж згадується Наомі Осака, а якщо копнути глибше, то успішніше стартувала лише Моніка Селеш, у неї серія перемог у фіналах обірвалася лише після шостої перемоги поспіль.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек і Кароліна Мухова

Найкращий матч

1/2 фіналу
Кароліна Мухова – Аріна Соболенко – 7:6(5), 6:7(5), 7:5

Після жеребкування багато хто помітив, що жереб був жорстоким до Марії Саккарі. Будучи в топ-8 посіву, потрапити на Кароліну Мухову в першому колі – задоволення не з приємних. За потенціалом чешка перебуває на дві голови вище за своє місце в рейтингу, але 26-річна чешка аж надто травматична і, незважаючи на весь свій потенціал, до цього часу виграла всього один турнір WTA 250. Наприклад, минулого року вона знялася з Ролан Гаррос через травму.

У поєдинку з другою ракеткою світу Мухова показала найвищий рівень гри і те, як потрібно готуватися під конкретну суперницю. Кароліна постійно робила все для того, щоб Соболенко було максимально некомфортно під час розіграшів. Кароліна перманентно змінювала обертання, збивала ритм, змушувала Соболенко багато рухатися, а ще відмінно подавала. Проте друга ракетка світу теж сильно грала і зуміла завдяки перевазі в потужності зрівняти рахунок у сетах, а в третій партії повела 5:2. Здавалося, що глядачі побачать у фіналі боротьбу за тенісну корону, але Соболенко традиційно затиснуло і вона провалила кінцівку. Мухова ж тримала високий рівень і заслужено перемогла. Фінал був не гіршим, але про нього сказано вище.

Прорив турніру – Беатріс Хаддад Майя

Досить дивно назвати проривом вихід 14-ї ракетки світу до півфіналу турніру Grand Slam, але раніше 27-річна тенісистка на такому рівні ніколи не заходила далі другого кола. Загалом історія бразильської спортсменки зі зростом 185 см непроста. Вона перенесла кілька операцій, через що пропустила понад два роки чистого часу. У 2019 році в її пробі знайшли анаболіки, і хоча ITF ухвалила, що заборонені препарати потрапили в організм тенісистки випадково, Беатріс усе одно відсторонили на десять місяців. У 2021-му їй вдалося піднятися з дна в топ-100, у 2022-му – з кінця першої сотні в топ-20 найсильніших тенісисток світу.

Цього року на Ролан Гаррос нарешті склалося в плані результатів на мейджорах. Хаддад Майя легко виграла тільки матч першого кола, всі інші перемоги були в її стилі – затяжні та трисетові. Найкоротший матч із цієї серії затягнув на 2,5 години, це була перемога над 7-ю ракеткою світу Онс Жабер у чвертьфіналі. Особливо епічна зустріч відбулася трохи раніше проти іспанки Сари Соррібес Тормо. Дівчата провели на корті 3 години 51 хвилину. Звичайно ж, це був найтриваліший матч сезону. Також важливо зазначити, що Беатріс – перша бразилійка в четвірці найсильніших на мейждорах у Відкритій ері. З нового тижня вона дебютує в топ-10.

Getty Images/Global Images Ukraine. Беатріс Хаддад Майя

Головна невдаха – Єлена Рибакіна

Представниця Казахстану знялася з турніру перед матчем третього кола проти Сари Соррібес Тормо через хворобу. Хоча за результатами турніру Рибакіна вперше підніметься в топ-3, тому для неї не все так погано.

Улюблениця фортуни – Коко Гауфф

Торішня фіналістка цього разу дійшла до 1/4 фіналу і знову була зупинена першою ракеткою світу. Але до цього Корі не зіграла з жодною із суперниць із топ-50. Звичайно ж, можна парирувати, що була перспективна Мірра Андрєєва, а також Анна Кароліна Шмідлова, яка провела найкращий мейджор за 10 років виступу на турнірах такої категорії, але навіть навколотопових суперниць до Свьонтек представниця США не зустріла. У матчі з полькою Гауфф виграла свої традиційні 40% очок у цьому протистоянні та всьоме поспіль програла Ізі у двох сетах.

Наші

В основній сітці стартувало шість українських тенісисток, але з самого початку ми здогадувалися, що більшість буде відсіяно ще в першому колі. Проте радісних емоцій було набагато більше, ніж очікувалося.

Найкраще, звісно ж, на кортах Парижа показала себе Еліна Світоліна. Їй уже в першому колі в суперниці випала чинна півфіналістка ґрунтового мейджора Мартіна Тревізан. Якщо чесно, не дуже вірилося, що Еліна після титулу в Страсбурзі знайде в собі сили на успішне продовження боротьби на кортах Ролан Гаррос, але вона вкотре приємно здивувала. Українка провела блискучий матч першого раунду, декласувавши італійку у двох сетах. У тому матчі в Еліни виходило практично все, дуже давно українські вболівальники не бачили від Світоліної настільки якісного тенісу.

Далі за сіткою 26-ї сіяною Еліна вийшла на австралійку Сторм Хантер, яку явно недооцінила, за що поплатилася програшем першої партії. У другому сеті українка ще й першою віддала подачу і лише після цього стала грати з позиції сили. Далі пішли матчі із суперницями без прапора. Можливо, завдяки цьому Еліна й зайшла так далеко. Не секрет, що у останні роки перед декретною паузою у Світоліної з'являлися проблеми з мотивацією перед не найважливішими матчами. У ситуації, коли твоя країна відбиває напад знахабнілих сусідів, навряд чи складно налаштуватися на представниць рф і рб, яких все ще пускають на такі поважні турніри. У повторенні фіналу Страсбурга проти Блінкової Еліна зіграла не так впевнено, але все ж оформила вольову перемогу, а проти зручної Касаткіної хоч і видихнулася наприкінці, але все ж, багато в чому завдяки нервам суперниці, закрила зустріч у двох сетах. Проти Соболенко шансів було відверто мало, Світоліна старалася, але результату це не принесло. Поєдинок більше запам'ятався не самою грою, а поведінкою Аріни після матчу. Вона зухвало вийшла до сітки, хоча прекрасно знала, що Світоліна на буде тиснути їй руки. Єхидна посмішка Соболенко в бік свого боксу після свисту трибун на адресу Світоліної – чергове підтвердження всіх поганих слів, сказаних про Аріну раніше.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Леся Цуренко продовжила приємно радувати українських уболівальників тенісу. Уже в першому колі вона несподівано розібралася з чемпіонкою Ролан Гаррос 2021 Барборою Крейчиковою. До того ж зробила це дуже впевнено і красиво. Чешка цього року не показувала високих результатів на ґрунті, але все одно була фавориткою того матчу. На цьому Цуренко не зупинилася і далі пройшла Лорен Девіс і Б'янку Андреєску. Канадка була розібрана феноменальним чином і навіть не встигла зрозуміти, що сталося. Леся могла замахнутися і на пізні раунди, але в четвертому колі їй довелося змагатись зі Свьонтек. Результат цього поєдинку ні в кого не викликав сумніву, але вийшло навіть гірше. Цуренко не змогла завершити зустріч, знявшись після 1:5 у першому сеті. У цьому сезоні ми вже стали відвикати від таких болючих моментів, дуже хочеться, щоб їх було якомога менше.

Ангеліна Калініна не змогла виправдати надій після фіналу турніру в Римі, але на це були об'єктивні причини. Ангеліна не була в найкращих кондиціях, інакше вона мала б обігравати Діан Паррі. Француженка добре зіграла цей матч, але в другому колі без шансів програла 16-річній Міррі Андрєєвій. У парному розряді в Калініної результат був тим самим – програш у першому раунді.

Марті Костюк зі старту випало змагатися проти Аріни Соболенко, результат був передбачуваний, як і те, що українка не буде тиснути руку суперниці. Але це чомусь дуже не сподобалося паризькій публіці, яка висловила своє невдоволення. Кумедно, що Соболенко спочатку подумала, що це було на її адресу і виконала захисний реверанс, але потім до неї дійшло. У жіночому парному розряді Костюк і румунка Єлена Габріела Русе виграли два матчі, але поступилися другій сіяній парі Гауфф/Пегула. У міксті Марта з Марсело Аревало з Сальвадору дійшла до 1/4 фіналу, де програла майбутнім фіналістам Б'янці Андреєску і Майклу Вінусу.

Даяна Ястремська вперше у своїй кар'єрі грала кваліфікацію Ролан Гаррос і успішно її подолала. Далі жереб був не найкращим, у першому раунді основи довелося битися проти 22-ї сіяної Донни Векич. Хорватка грала краще і заслужено перемогла, але далі її відразу ж зупинила американка Бернарда Пера.

Катерина Байндл після тривалої відсутності на корті не змогла скласти конкуренції Ользі Данилович, яка набрала хорошу форму. Сербка в підсумку програла Онс Жабер у третьому колі, здолавши до цього дуже чіпку італійку Жасмін Паоліні.

Сестри Кіченок у парному розряді зіграли слабко. Людмила Кіченок і Альона Остапенко вже в другому колі програли француженкам Алізе Корне і Діан Паррі, а Надія Кіченок вибула вже в першому раунді. У міксті Люда з Меттью Ебденом не змогли виправдати п'ятий номер посіву, вигравши всього один матч.

У кваліфікації також грала Дар'я Снігур, її муки на ґрунті швидко закінчилися.

Чоловічий парний розряд. Фінал

Іван Додіг / Остін Крайчек [4] – Сандер Жилль / Йоран Фліген – 6:3, 6:1

Жилль і Фліген на шляху до фіналу обіграли чотири сіяних дуети, зокрема й других сіяних Раджіва Рема і Джо Солсбері. Іван Додіг взяв третій Шолом у парі, Крайчек – перший.

Жіночий парний розряд. Фінал

Се Шувей / Ван Сіюй – Лейла Фернандес / Тейлор Таундсенд [10] – 1:6, 7:6(5), 6:1

Се Шувей, яка у квітні повернулася в тур після півтора року перерви, виграла п'ятий титул на турнірах Grand Slam, Ван Сіюй – перший. На шляху до фіналу вони не програли жодного сету.

Мікст. Фінал

Мію Като / Тім Пютц – Б'янка Андреєску / Майкл Вінус – 4:6, 6:4, 10-6

Мію Като дискваліфікували з матчу третього кола жіночого парного розряду за потрапляння м'ячем у болгьорл. Японку позбавили призових і очок, але дозволили виступити в міксті, оскільки дії японки вважали ненавмисними і випадковими. У підсумку вона взяла титул у змішаному розряді, чудова мотивуюча історія.

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RoNIkyo
І ще, хотів би зазначити, що як на мене, Новак ставить рекорди по виграним турнірам не лише за рахунок того, що він кльовий, а в першу чергу тому, що немає конкуренції. У Федерера був Надаль, у Сампраса був Агассі
. У сестер Віль'ямс конкурентів не було.