Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 червня 2023, 21:05
53155
115

Шахтар одужує. І втрачає людське обличчя

Валерій Василенко – про відставку Йовічевіча, що майже відбулася

| Оновлено 11 червня 2023, 21:05
53155
115
Шахтар одужує. І втрачає людське обличчя
ФК Шахтар. Ігор Йовічевіч

Якщо постійно говорити людині, що вона дурепа, зрештою вона почне робити безглузді вчинки. Ця теза працює, як швейцарський годинник. Отже, якщо інсайдери різних мастей в один голос стверджують, що Ігора Йовічевіча буде відправлено у відставку з посади головного тренера «Шахтаря», рано чи пізно це справді відбудеться. І швидше рано, ніж пізно.

Про швидке звільнення Йовічевіча розповіли вже не лише наші джерела, а й італійські, і хорватські. Значить, справи насправді кепські. І тренер, який зробив абсолютно новий «Шахтар» і завоював з ним сходу чемпіонські нагороди, буде відправлений додому.

Вибачте, але в такому повороті подій особисто для мене немає нічого екстраординарного. Швидше, навіть навпаки: я дуже здивувався б, якби Йовічевіч залишився.

У даному випадку я не мусуватиму добряче заїжджену тему про не надто гарний прихід хорвата до «Шахтаря». Як і про не найкрасивіший його відхід з «Дніпра-1». Ті, хто кажуть, що, мовляв, Йовічевіча наздогнала карма, просто не можуть чи не хочуть дивитися в корінь. А «корінь» у тому, що не перейти до «Шахтаря» він просто не міг. Тому що такий шанс для такого тренера – єдиний у житті. І практично кожен із нас на його місці вчинив би аналогічно.

Але зараз не про це. А про те, що спонукало Ахметова вказати Йовічевічу на вихід.

***

Давайте трохи відвернемося від цієї теми і пригадаємо, в яких умовах Ігор приходив до «Шахтаря». Тут справа не стільки, точніше, не тільки в катастрофічному відтоку із команди легіонерів на чолі з Де Дзербі. Тут справа набагато глибша.

Коли на кону стояло питання, бути чи не бути нашій країні, і головний бос «Шахтаря» вагався – цілком можливо – залишатися на Батьківщині чи поїхати кудись до Ярославського, тож тоді йому напевно було не до «Шахтаря». У країні відбувалися справжні «тектонічні зрушення». Руйнувалося колишнє, і на його уламках тільки-но починали з'являтися паростки чогось нового.

У таких умовах Ахметов міг повністю віддати на відкуп своїм «ефективним менеджерам» питання життєдіяльності і клубу, і команди. Ініціатива запрошення Йовічевіча виходила, наскільки мені відомо, від Срни. Ініціативу було прийнято. Під гарантії Даріо. І Палкіна.

Новий «Шахтар» був відвертим ноунеймом. Власне, як і його новий наставник. Однак саме такий головний тренер тоді й був потрібен команді: без амбітної корони, без мільйонних трансферних вимог, котрий вміє працювати з молоддю. І, важливо, має відверту проукраїнську позицію. Більше того, й розмовляє українською мовою.

Якщо оминути всі ті ходіння по муках Йовічевіча та його підопічних впродовж сезону – у цьому сенсі просто у нас дещо інше завдання, то на виході маємо таке: експеримент вийшов вдалим. «Шахтар» непогано провів євросезон. Особливо якщо порівнювати з іншими вітчизняними європовпредами. «Шахтар» нормально заробив у тому євросезоні. Зрештою, «Шахтар» став чемпіоном. Хоча якщо ви пам'ятаєте, практично всі ставили на «Динамо». Тож «ефективний менеджмент» не помилився.

Але з того моменту, як Йовічевіч очолив «Шахтар», і до цього літа, минув не просто рік із копійками, а ціла вічність. За цей час ситуація у країні змінилася. Причому змінилася кардинально. Якщо раніше абсолютно всі і вся перебували у підвішеному стані, то зараз ми чітко бачимо, розуміємо та знаємо, що Україна буде. Більше того, є передумови, що Україна не просто буде, а й відвоює всі захоплені кацапами території. У такій обстановці, напевно, більш комфортно почувається і Ринат Леонідович. І напевно до нього повернулося бажання активніше брати участь у житті улюбленої іграшки.

За всіх позитивних людських та профільних характеристик Йовічевіча, для манірної футбольної Європи він все одно залишався безрідним. Напевно, таким він був і для президента «гірників». Для президента футбольного клубу, який звик дивувати манірну футбольну Європу, тягаючи з-під її носа когось на кшталт Скали, Луческу, Фонсеки чи Де Дзербі. За всієї поваги до Йовічевіча, але ні досвідом, ні іміджем подібно до колишніх керманичів «Шахтаря» він не володіє.

Очевидно, до Ахметова просто повернувся «смак». Смак до футболу. До «наздогнати й перегнати». Йому вже мало просто потрапляння до Ліги чемпіонів. Йому потрібен тренер, який має реальну вагу в топовій Європі. Йому потрібно, щоб його «Шахтар» знову називали найкращою командою Східної Європи.

Ось чому він, напевно, прибере Йовічевіча. На мій глибокий жаль. Мені здається, що з хорвата міг би вирости шахтарський аналог Юргена Клоппа. Але, я так розумію, чекати, доки Йовічевіч додасть у «вазі» та «сріблі», Ахметов не буде.

Набагато простіше і водночас престижніше запросити умовного Гаттузо, прикупити для нього гідних легіонерів (які не побояться до нас їхати), виграти з ним чемпіонат України та пошуміти в Європі. Одночасно здивувавши цю Європу. Дивіться, мовляв, як ваші ідоли працюють у нас. Точніше, у мене.

***

Критикувати такий підхід, такий стиль господаря «Шахтаря» за бажання можна. Але користі від цього буде мало. Це якщо дійсно Ахметов вирішить поміняти Йовічевіча на ван Леувена, то в такому разі я перший кину камінь у город донецького клубу, бо така рокіровка буде на кшталт «шило на мило». Вважаю, що футбол ван Леувена – надто примітивний для «Шахтаря». Мені здається, що Ахметов це теж розуміє. Тому хоче запросити когось «перспективного». Насамперед – з Італії.

Якщо це справді станеться, то можна зробити висновок, що «Шахтар» переріс, перехворів від «лихоліття». І починає одужувати. Повертатися до витоків. «Шахтар» знову хоче стати монстром, який на вітчизняному футбольному ринку не матиме серйозних конкурентів. А серйозні європейські футбольні дядьки будуть задивлятися хитромудрими «мереживами» якогось нового Де Дзербі.

Все до цього йде. «Шахтар» знову хоче стати глянцевим, запластикованим, застебнутим на всі ґудзики.

І дуже далеким від народу, як свого часу декабристи.

Оцініть матеріал
(266)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хірн зізнався, чи хоче Джошуа битися з Усиком після його перемоги над Ф'юрі
Бокс | 21 травня 2024, 12:47 1
Хірн зізнався, чи хоче Джошуа битися з Усиком після його перемоги над Ф'юрі

Ентоні готовий на трилогію з українцем

ОФІЦІЙНО: Мудрик – без тренера. Почеттіно залишив Челсі
Футбол | 21 травня 2024, 21:23 45
ОФІЦІЙНО: Мудрик – без тренера. Почеттіно залишив Челсі

Аргентинський коуч та лондонський клуб розірвали відносини за взаємною згодою сторін

Коментарі 115
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
coba777
Ахмєтов один з винуватців цієї війни. Саме він спочатку заохочував зайд, намагався щось виторгувати, в результаті обісравшись, кинувся цієї теми і знову обдирає українців. Невже когось ще можуть дивувати його дії. Його місце на лаві підсудних поруч з  путіними, лавровими та пригожиними та іншими вбивцями.
Алекс Морган
Російський олігарх Ахмєтов вже показання мав давати і бути обміняним на наших полонених як Медведчук! А не футболом займатись під нашим прапором
Умник
Все дуже просто з 1 червня Ахметов повністю взяв карт бланш в енергетичній сфері держави. Легко та невимушено зробиа 2.6 Квт для населення. Все це під соусом патріотизму та гуманітарної місії.
Олігархічний футбол переріс у гуманітарно-патріотичний. 
Але ніхто в ножки кланятися не буде. Шахтар ніколи не буде своїм, доки є пан Ахметов.
mastter77
по ахметову взагалі тюрьма стогне з часів вбивства Брагіна. а цій тварині (ахметову) ще дозволяють безперешкодженно збагачуватись за рахунок українців через підняття тарифів на електроенергію.
Vladislav Pohily
Жоден новий тренер не перевершить досягнення Йові із цим складом футболістів, а умовні Тете чи Педріньо зараз сюди навряд приїдуть. Чесно, дивне рішення.
Remark
А тем временем наши парни с ВСУ ликвидировала Романа Воробьёва, бывшего члена ультрас ФК Шахтер! Который в 14 году перешел на сторону дыныры.
Слава Украине!
Алекс днепр
Ахметов в любой другой стране уже давно бвл бы повешен за яйца или посажен нв кол.Человек финансировавший банду овоща слил 2 области врагу и начал войну против Украины и спокойно себе живет в Англии .Покупает тренеров каких хочет и оплачивает естественно не своими а с тех что ему платит масса ка коммуналку причем договорился чтобы подняли ценв на электрожнергию вдвое ..30 процентов теперь после повышения идут зеленскому и офис президента 
mastter77
а що, щось інше можна було очікувати від таких тварюк, як палкін і ахметов?
serb1983
Всё как всегда, а Шахтёр это пережиток старых времен.
Война рано или поже закончится  и Охметов следующий будет за Коломым 
У Украины одна дорога и она в Европу, а там таким места нет 
И почти уверен в судьбе шахтёра , только надо Маркевича подождать)))) 
Gargantua
Йовичевич показал себя хорошим мотиватором и Шахтер неожиданно сильно провел первый круг. 
И по игре никто не ожидал такой уровень, и фактор недооценки в ЛЧ им помог. Плюс феноменальный прорыв Мудрика.
А во втором круге уже началась рутина и на фоне случайного успеха с Ренном вылет от Феенорда показал реальный уровень в Европе, а слабая игра в чемпионате позволила взять чемпионство только благодаря админресурсу. 
Ахметов с Палкиным это видели и потому сыграли на упреждение, не стали дожидаться вполне ожидаемого осеннего провала. На длинных дистанциях мотиваторы не срабатывают, нужны другие факторы.
Так что ничего не логичного там не произошло.
VBOLYUVALNIK
Здається Патрік ван Леувен, який є головним кандидатом на посаду головного тренера, також не має великого досвіду у Європі, особливо в єврокубках
mist76
Шахтар ніколи не стане народною командою
Анатолій Чорнобук
Там проби немає де ставити на власнику... Як і на його папєрєдніку
Міш Міш
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vbolivalnyk-Peter
Я буду дуже сильно сміятися, якщо Йовічевіч, пішовши з Шахтаря, очолить Динамо та виграє в наступному сезоні УПЛ (дуже цього хочу з 2-х причин: 1. Луческу просто дно, а хорват, як на мене зараз в УПЛ найкращий, і вміє за доволі обмеженого і скромного ресурсу давати результат. Та й за Україну йому реально "болить". 2. Незважаючи на не дуже гарний відхід з Дніпро-1, Ахметов просто, м'яко кажучи, не гарно з ним повівся, і Йовічевічу буде просто величезний стимул втерти носа Шахтарю, а єдиний клуб, який в цих умовах наразі може в цьому йому посприяти є Динамо, адже Дніпро навряд чи його прийме назад, а Зоря - це короткочасне явище на сезон-два (в плані нав'язування боротьби за залу ЛЧ)
Алекс днепр
Понятно что в 14 м году бразильцам и луческу было глубоко наср..ть что на Майдане убивают украинских патриотов банда партии регионов под руководством ахметова .Но там же были и украинцы типа Степаненко пятов почему как в рот воды набрали илм были на стороне мерзавцев ?
Senior
Шахтар буде дуже далеким від українського народу, поки буде підписувати різне проросійське лайно. Зате буде як завжди лизати російські дупи, бо вони хазяїну солодші.
І неважливо хто буде тренером цих покидьків, Шахтар для мене мертвий
shoko
А хто з наших топклубів - близький до народу? Автор чи ярий вболівальник  типу "народного клубу")) чи просто сам не до кінця зрозумів що написав)) Це моя думка
Gargantua
кому как не Ахметову знать, какой ценой и какими путями добывалось чемпионство, и какая в нем заслуга персонально Йовичевича?
помните был такой президент Десны Савченко? как он давал пресс конференцию и рассказывал, что его достали разговоры о премиальных после матчей, где ему приходилось платить соперникам и судьям. Мол, какие вам (футболистам и тренерам) еще премиальные, если это мои деньги в футбол играют?
Андрей Трегубов
Слепил остатков Шахтеров команду! Как говорится из г..на пулю!В благодарность получил шапку г..на!!!