Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 10 червня 2023, 07:41
6792
4

Мета для Гвардіоли. 5 тренерів, які перемагали в КЄЧ/ЛЧ з різними командами

Пеп двічі брав найпрестижніший клубний трофей Європи, але обидва рази – з «Барселоною»

| Оновлено 10 червня 2023, 07:41
6792
4
Мета для Гвардіоли. 5 тренерів, які перемагали в КЄЧ/ЛЧ з різними командами
Getty Images/Global Images Ukraine. Хосеп Гвардіола

Головний тренер «Манчестер Сіті» Хосеп Гвардіола у разі перемоги «містян» над «Інтером» у фіналі Ліги чемпіонів-2022/23 втретє стане володарем найпрестижнішого клубного трофею у європейському футболі. До цього іспанський наставник двічі приводив до тріумфу у змаганні «Барселону» – в 2009-му та 2011-му роках. Однак після відходу з каталонського гранда Гвардіола за десять років ані з «Баварією», ані з «Манчестер Сіті» так і не зміг знову підняти над головою «вухатого».

Цікаво, що в разі виграшу Ліги чемпіонів з «Манчестер Сіті» Гвардіола стане лише шостим наставником в історії турніру (включно із його прабатьком – Кубком європейських чемпіонів), якому вдалося досягти тріумфу в ньому із двома або більше командами. На даний момент таких тренерів тільки п'ятеро...

Ернст Хаппель – 2 перемоги (сезони-1969/70, 1982/83)

Getty Images/Global Images Ukraine. Ернст Хаппель (праворуч)

Австрійцю Ернсту Хаппелю вдалося стати одним із найкращих тренерів в історії європейського футболу, навіть з урахуванням того, що він ніколи не працював із визнаними грандами на кшталт «Реала», «Барселони», «Мілана», «Ювентуса», «Манчестер Юнайтед» або «Ліверпуля».

Хаппель розпочинав тренерську діяльність у Нідерландах із командою «АДО Ден Хаг». Згодом перейшов працювати у «Феєнорд», з яким у сезоні-1969/70 і виграв свій перший Кубок європейських чемпіонів. Тоді команда з Роттердаму дійшла до фіналу, де зустрілася із «Селтіком», і у додатковий час таки вирвала перемогу в шотландців – 2:1.

Другу перемогу у Кубку європейських чемпіонів Ернст Хаппель відсвяткував вже у статусі головного тренера німецького «Гамбурга». В сезоні-1982/83 у вирішальному поєдинку підопічним австрійця протистояв «Ювентус», який пішов з поля переможеним завдяки єдиному м'ячу Фелікса Магата (1:0).

Міг Хаппель виграти КЄЧ і ще як мінімум один раз, причому знов-таки з іншою командою. Але в сезоні-1977/78 «Брюгге», який тоді очолював Ернст, у фіналі мінімально поступився «Ліверпулю» (0:1), переможний м'яч у складі якого тоді провів неперевершений Кенні Далгліш.

До речі, Хаппель із «Брюгге» та «Гамбургом» по разу виходив у фінал Кубка УЄФА, але так само, як і у випадку з «Ліверпулем» у КЄЧ, обидва рази йшов з поля переможеним.

Тренерську кар'єру Ернст Хаппель продовжував до останнього. Він помер 14 листопада 1992 року в Інсбруку від раку, причому на той момент юридично перебував на посаді головного тренера збірної Австрії. На момент смерті Хаппелю було лише 66 років…

Оттмар Хітцфельд – 2 перемоги (сезони-1996/97, 2000/01)

Getty Images/Global Images Ukraine. Оттмар Хитцфельд

Тренерську кар'єру німецький фахівець Оттмар Хітцфельд розпочав у 1983 році у швейцарському «Цузі». Усього за рік він пішов на підвищення до «Арау», а потім відбув у «Грассхоппер», де провів три сезони, перш ніж отримав запрошення очолити дортмундську «Боруссію».

Саме із «чорно-жовтими» Хітцфельду вдалося заявити про себе спочатку на всю Німеччину («Боруссію» коуч двічі привів до чемпіонства у Бундеслізі – в сезонах-1994/95 та 1995/96), а потім – і на всю Європу. За підсумками сезону-1996/97 дортмундці стали найсильнішою командою континенту, обігравши у фіналі Ліги чемпіонів «Ювентус» з рахунком 3:1. Втім, після того тріумфу Оттмару довелося на якийсь час відійти від тренерського ремесла. Подейкували, що Хітцфельд мав напружені стосунки з футболістами «Боруссії», через що керівництво перевело наставника на посаду спортивного директора, де, за визнанням Оттмара, він провів рік, немов у відпустці.

Влітку 1998-го Хітцфельд очолив «Баварію», з якою п'ять разів перемагав у Бундеслізі, а в сезоні-2000/01 виграв і Лігу чемпіонів. Тоді у фіналі мюнхенці зійшлися з «Валенсією» Ектора Купера, і виявилися сильнішими за опонента лише у серії післяматчових пенальті (1:1, 5:4 – за 11-метровими).

До речі, із «Баварією» Хітцфельд мав шанс взяти головний трофей європейського футболу і раніше, але у фіналі сезону-1998/99 сенсаційно поступився «Манчестер Юнайтед» Алекса Фергюсона при тому, що мюнхенці вели в рахунку (1:0) аж до початку компенсованого до матчу часу, але за три хвилини «червоним дияволам» вдалося перевернути все з ніг на голову й вирвати перемогу – 2:1.

У 2004 році Хітцфельд залишив «Баварію», але через три роки повернувся, щоб попрацювати з мюнхенцями ще один сезон. З 2008 по 2014 роки Оттмар був головним тренером збірної Швейцарії, після чого вирішив відійти від справ і нині у свої 74 роки спокійно спостерігає за тим, як вершини, котрі колись підкорялися йому, штурмують вже більш молодші наставники.

Юпп Хайнкес – 2 перемоги (сезони-1997/98, 2012/13)

Getty Images/Global Images Ukraine. Юпп Хайнкес

Тренерська кар'єра Юппа Хайнкеса багатша з точки зору роботи із різними командами, аніж в його співвітчизника Оттмара Хітцфельда. Починав діяльність на цій ниві Юпп у 1979 році в менхенгладбахській «Боруссії», після чого попрацював із «Баварією», «Атлетиком», «Айнтрахтом» та «Тенеріфе», перш ніж очолити «Реал».

Саме із мадридським топ-клубом Хайнкес у сезоні-1997/98 вперше в кар'єрі виграв Лігу чемпіонів. Тоді «бланкос» дісталися фіналу, що відбувся у Амстердамі, де виявилися сильнішими за «Ювентус» (1:0). Переможний м'яч в тому поєдинку на рахунку Предрага Міятовича, котрий протягом кількох років після завершення кар'єри футболіста працював на посаді спортивного директора «Реала». Цікаво, що Хайнкес привів «Реал» до першого тріумфу в рамках Ліги чемпіонів після того, як турнір змінив назву з Кубка європейських чемпіонів, а також взяв цей трофей для «бланкос» уперше за 32 роки, бо після 1966-го мадридці тривалий час не могли знову стати кращою командою Європи.

Втім, невдалий виступ у внутрішньому чемпіонаті призвів до відходу Хайнкеса з «Реала». Згодом Юпп попрацював із низкою команд, але повернувся на вершину під кінець кар'єри з «Баварією». В сезоні-2012/13 мюнхенці у вирішальному поєдинку Ліги чемпіонів здолали земляків із дортмундської «Боруссії» (2:1), а Хайнкес оголосив про відхід на пенсію. Але у жовтні 2017-го Юпп повернувся у великий футбол, провівши ще один сезон із «Баварією» та привівши її до чергового чемпіонства.

Наразі Хайнкесу 78 років й він не виявляє жодного бажання будь-коли знову повертатися на «електричний стілець» у великому футболі.

Жозе Моуріньо – 2 перемоги (сезони-2003/04, 2009/10)

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо

Для Жозе Моуріньо перемога в Лізі чемпіонів-2003/04 із «Порту», ​​по суті, відкрила шлях у футбол топ-рівня. Тоді португальські «дракони» сенсаційно вийшли у фінал змагання, де їм протистояв «Монако». У представника французької Ліги 1 не виявилося жодного шансу на успіх – 0:3, а Моуріньо одразу після того тріумфу був буквально завалений пропозиціями від потенційних роботодавців.

Жозе вирішив продовжити кар'єру у «Челсі», де досяг успіхів на національному рівні, але наступного разу підняти над головою «вухатий» кубок португальському наставнику пощастило вже з міланським «Інтером». Сталося це у сезоні-2009/10, коли «нерадзуррі» панували у рідній Серії А, а також пробилися до фіналу Ліги чемпіонів, де із рахунком 2:0 обіграли «Баварію». До речі, у 2010-му «Інтер» вперше у своїй історії оформив требл, вигравши в одному сезоні національний чемпіонат, Кубок та Лігу чемпіонів.

Після «Інтера» Моуріньо працював із «Реалом», «Челсі», «Манчестер Юнайтед», «Тоттенхемом», а з літа 2021 року є головним тренером «Роми». За цей період Жозе вигравав Лігу Європи з «червоними дияволами» та Лігу конференцій із «вовками», проте ще хоча б раз замахнутися на тріумф у Лізі чемпіонів йому поки що так і не вдалося. Враховуючи, що Моуріньо лишень 60 років, не варто виключати, що до завершення кар'єри цей наставник таки зуміє ще хоча б раз узяти «вухатого».

Карло Анчелотті – 4 перемоги (сезони-2002/03, 2006/07, 2013/14, 2021/22)

Getty Images/Global Images Ukraine. Карло Анчелотті

Найтитулованішим тренером в історії Кубка європейських чемпіонів / Ліги чемпіонів є італієць Карло Анчелотті. Він чотири рази перемагав у турнірі, причому робив це із двома різними командами – «Міланом» та «Реалом».

Вперше Анчелотті став тріумфатором Ліги чемпіонів у 2003 році, коли керував «Міланом». «Россонері» у вирішальному поєдинку в серії післяматчових пенальті (0:0, 3:2 – за 11-метровими) обіграли «Ювентус», а вирішальний гол із «точки» тоді провів видатний український форвард Андрій Шевченко.

Вдруге Анчелотті привів «Мілан» до перемоги у Лізі чемпіонів через чотири роки – у 2007-му. Цього разу італійська команда обіграла «Ліверпуль» (2:1), а дублем у її лавах відзначився нинішній головний тренер «Реджини» Філіппо Індзагі.

Ще двічі святкувати успіх у Лізі чемпіонів Анчелотті вдавалося із «Реалом». В 2014 році Карло та «бланкос» у фіналі в драматичному поєдинку у додатковий час обіграли земляків з «Атлетіко» (4:1), а через вісім років «Реал» мінімально розправився із «Ліверпулем» (1:0), оформивши рекордну 14-ту перемогу у турнірі.

Наразі 63-річний Анчелотті продовжує виконувати функції наставника «Реала», із яким має контракт до літа 2024 року. Незважаючи на різні чутки, й виходячи із останніх заяв наставника, наступного сезону Карло точно залишиться біля керма «бланкос», а вже потім буде оцінювати інші варіанти у кар'єрі.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

«Поверніть Тухеля». Фани Баварії протестують проти планів клубу
Футбол | 26 квітня 2024, 13:49 5
«Поверніть Тухеля». Фани Баварії протестують проти планів клубу

Вболівальники не хочуть бачити тренером Рангніка

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
PUMA
Чувак тренировал Барсу,Баварию,и Ман Сити с неограничеными ресурсами,даже в таком случае Моур брал ЛЧ с Порту и Интером 
Rzechpospolita
Мабуть Ювентус самий не везучий клуб в фіналах ЛЧ) цікаво було, якщо би зробили статистику (топ-невдах в фіналах) у всіх євротурнірах…
Yura Юрий
4 з 5 обыгрывали в финале ЛЧ - Ювентус)))
Remark
Болелам ФШ ШД нужно болеть в этом году против Гвардиолы. Вроде, где-то читал, что если Интер возьмёт ЛЧ, то донецкая команда будет во второй корзине в следующем розыгрыше этого турнира при жеребьёвке.