Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 червня 2023, 16:58
9215
5

Аутсайдер № 1? Як Лутону продовжити свою казку і не вилетіти з АПЛ-23/24

«Капелюшники» створили гучну сенсацію в Чемпіоншипі, а тепер розмірковують, як залишитися в еліті…

| Оновлено 06 червня 2023, 16:58
9215
5
Аутсайдер № 1? Як Лутону продовжити свою казку і не вилетіти з АПЛ-23/24
Getty Images/Global Images Ukraine

Розіграш сезону-2022/23 в англійському Чемпіоншипі завершився сенсаційним виходом скромного «Лутона» до Прем'єр-ліги. «Капелюшникам» довелося пройти через плей-оф, у фіналі якого вони в серії пенальті здолали «Ковентрі», і тепер вперше в історії спробують свої сили в АПЛ. Востаннє до цього «Лутон» грав у найвищому дивізіоні англійського футболу якраз у сезоні-1991/92, за підсумками якого вилетів у нижчу лігу, так і не зігравши у першому історичному розіграші Прем'єр-ліги. Примітно, що тоді «Лутон» практично до останнього боровся за збереження прописки в еліті, а одним із основних його конкурентів, якому таки вдалося відстояти своє «місце під сонцем», виявився… «Ковентрі».

Через три десятиліття повернення «Лутона» в еліту англійського футболу виглядає наївною казкою, яка, швидше за все, завершиться вже за рік. Принаймні, прямо зараз все свідчить явно не на користь версії, що «капелюшникам» вдасться уникнути вильоту з АПЛ за підсумками сезону-2023/24.

Міркуйте самі: прямо зараз оціночна вартість всього складу «Лутона» на Transfermarkt становить 31 мільйон євро. Це практично у 8 разів менше, аніж аналогічний показник «Борнмута», який має мінімальну вартість складу серед всіх учасників АПЛ сезону-2022/23. І навіть «Ноттінгем Форест», який рік тому підвищувався у класі з Чемпіоншипу, на той момент мав у складі більш дорогих футболістів, ніж нинішній «Лутон» – їхня вартість тоді оцінювалася практично у 83 мільйони євро.

Цікаво, що згадуваному «Ноттінгем Форест» для того, щоб зберегти прописку в Прем'єр-лізі за два трансферні вікна (літо-2022 та зима-2023) довелося провернути аж 30 трансферів, загальна сума витрат на які склала 195 мільйонів євро. Від продажу своїх гравців за вказаний період «лісники» зуміли отримати лишень 5 мільйонів євро…

І нехай за підрахунками фахівців вихід в АПЛ дасть «Лутону» можливість поповнити бюджет на суму майже у 200 мільйонів євро (170 мільйонів фунтів), всі ці кошти «капелюшники» отримають далеко не одразу, та й аж ніяк не все можна буде витратити на підсилення складу, пам'ятаючи ще й про масу інфраструктурних нюансів – наприклад, гостру необхідність модернізації стадіону.

Все це чудово розуміє головний тренер «Лутона» 40-річний Роб Едвардс. Так, на нещодавній прес-конференції коуч «капелюшників» пожартував на тему майбутніх трансферів: «Неймар вільний, чи не так?», але потім додав, що через атмосферу сп'яніння він міг «почати просити про дурниці».

Едвардс відмінно знає, який шлях пройшов останніми роками «Лутон», і наскільки важливо для цієї команди зачепитися за Прем'єр-лігу: «Я думаю, що нами було зроблено багато роботи. Я дійсно не дозволяв собі зосередитися на думках про Прем'єр-лігу до того моменту, поки ми не виграли плей-оф. Ми не збираємося божеволіти. Ми хочемо бути впевненими у своїй стійкості і це важливо для нас. «Лутон» ніколи не збирається повертатися у ті темні часи, які ми пережили в нещодавньому минулому, тому ми повинні бути розумними. У той же час, ми повинні планувати та робити все дуже швидко, і це буде страшенно складним завданням».

Якими ж шляхами «Лутону» доведеться йти найближчим часом, сподіваючись без величезних витрат зібрати конкурентну команду, яка зможе зберегти прописку в АПЛ за підсумками сезону-2023/24?

1. Викупити орендованих

Орендні угоди часто допомагають клубам швидко вирішувати нагальні питання, не надаючи обтяжливого впливу на бюджет у довгостроковій перспективі. Наприкінці січня, коли «Лутон» вибрався в зону плей-оф і навіть претендував на завоювання прямої путівки до Прем'єр-ліги, керівництво «капелюшників» вирішило підсилити склад тими, хто реально може допомогти, але у разі невдачі не стане для клубу тягарем.

Саме так на правах оренди у «Лутоні» з'явилися спочатку правий захисник «Лідса» Коді Драме, а потім – опорний півзахисник «Астон Вілли» Марвелус Накамба. Обидва ці футболісти швидко та ідеально вписалися у команду Роба Едвардса. Зокрема, Драме замінив Джеймса Брі, котрий у січні був проданий у «Саутгемптон» за 850 тисяч євро, але згодом, зігравши за «святих» лише 5 матчів (368 хвилин), вилетів зі своєю новою командою з АПЛ до Чемпіоншипу.

Драме провів за «Лутон» 19 матчів у другій частині сезону-2022/23, відзначившись у них 2 результативними передачами. У британських ЗМІ повідомляють, що боси «Лутона» хотіли б домовитися із «Лідсом» про повноцінний трансфер 21-річного флангового захисника, проте вони мають витримати конкуренцію з боку «Бернлі». Крім того, не виключена можливість, коли Коді Драме вирішить залишитися у «Лідсі» й допомогти цій команді через Чемпіоншип повернутися до Прем'єр-ліги.

Щодо Накамби, то цей 29-річний представник Зімбабве останніми роками не мав стабільної ігрової практики в «Астон Віллі», через що має логічне бажання щось кардинально змінити у своїй кар'єрі. Зокрема, на вечірці, присвяченій виходу «Лутона» до Прем'єр-ліги, у Марвелуса запитали про те, чи продовжить він виступати за «капелюшників» і надалі, на що відповідь прозвучала цілком зрозуміла: «Сподіваюся».

Трохи згодом, уже спілкуючись із журналістами, Накамба прояснив ситуацію щодо свого найближчого майбутнього: «Тільки Бог знає, що станеться. Сподіваюся, все зміниться на краще. У мене все ще є контракт там [в «Астон Віллі»], і я просто подивлюся, що буде. Зараз настав час святкувати, але я чекатиму на телефонний дзвінок або електронний лист від мого агента або від «Астон Вілли».

У серпні 2019 року бірмінгемський клуб заплатив «Брюгге» за Накамбу 12 мільйонів євро. Нині контракт африканця оцінюється у 4 мільйони, і в «Астон Вілли» виникає ледве не останній шанс виручити хоч якісь кошти від відходу Марвелуса, бо вже у січні він зможе підписати попередній контракт із будь-яким клубом, з яким тільки забажає…

2. Переманити футболістів з клубів, що вилетіли, а також деяких героїв Чемпіоншипу

Ще однією можливістю для «Лутона» більш-менш бюджетно підсилитися перед стартом в еліті є робота з гравцями із клубів, які цього сезону залишають Прем'єр-лігу. А це, нагадаємо, вельми солідні за іменами колективи – «Саутгемптон», «Лідс» та «Лестер», загальна вартість складів яких на Transfermarkt коливається від 350 до 450 мільйонів євро, що в рази більше за весь нинішній «Лутон».

Безумовно, що виграти конкуренцію за гравців калібру Джеймса Меддісона, Юрі Тілеманса, Джеймса Уорд-Проуза чи Родріго «Лутону» навряд чи вдасться, проте розглянути інші, більш реалістичні варіанти, вкрай необхідно. Вже зараз, наприклад, у британських ЗМІ говорять про інтерес «капелюшників» до 24-річного центрального півзахисника «Лестера» Кірнана Дьюзбері-Холла. Цей футболіст уже знайомий з «Лутоном», де грав на правах оренди у сезоні-2020/21, а тому можливість знову пограти у відомому йому клубі та ще й залишитися в АПЛ може здатися Дьюзбері-Холлу привабливою.

Інше питання, що «Лестер», за чутками, нехай і готовий до продажу Дьюзбері-Холла, однак хоче виручити за свого півзахисника від 20 до 30 мільйонів євро, і велике питання – чи варто «Лутону» в рази переписувати власні трансферні рекорди (дотепер найдорожчим новачком в історії клубу є Карлтон Морріс, за якого влітку минулого року було заплачено 2 мільйони євро) заради одного футболіста при можливості інвестувати аналогічні кошти у придбання як мінімум трьох-чотирьох гравців досить пристойного рівня?

Трохи заощадити «Лутону», можливо, вдасться, якщо клуб вирішить зробити ставку на футболістів із Чемпіоншипа – тих, хто непогано проявив себе в сезоні-2022/23, але так зі своїми колективами і не вирішив завдання з виходу в еліту. Наприклад, зараз у ЗМІ фігурує прізвище Йоела Піру із «Суонсі», який може скласти серйозну конкуренцію нинішньому топ-бомбардиру «Лутона» Карлтону Моррісу (20 голів у 47 поєдинках Чемпіоншипа-2022/23).

Піру чудово зарекомендував себе в «Суонсі» (19 голів у 43 матчах Чемпіоншипу-2022/23), але його контракт з валлійським клубом розрахований до літа 2024 року, і як нещодавно заявляв головний тренер «лебедів» Расселл Мартін, найближчим часом сторонам, можливо, доведеться подумати про розлучення.

«Я впевнений, що багато клубів стежать за Піру. Якби все залежало від мене, то новий контракт був би підписаний давно, але це не так. Хоча це засмучує, що ви можете зрештою втратити гравців калібру Йоела, але… Ми повинні визнавати, що його відхід більш ніж реальний», - зазначив Мартін.

І Піру далеко не єдиний цікавий кандидат у Чемпіоншипі, за рахунок кого «Лутон» може підсилитися напередодні старту нового сезону у Прем'єр-лізі. Однак тут босам «капелюшників» не варто забувати про роль досвіду виступів на рівні АПЛ, а у 23-річного нідерландського форварда «Суонсі» його немає абсолютно…

3. Зробити ставку на вільних агентів

Важливе значення для «Лутона» з точки зору зміцнення складу матиме робота на ринку вільних агентів. Досвід того ж «Ноттінгем Форест» довів: без виплати відступних у сучасних реаліях цілком можна відшукати гравців гарного рівня, які будуть корисні навіть у матчах Прем'єр-ліги. Наприклад, «лісникам» пощастило підписати вільним агентом Сержа Ор'є (24 матчі, 1 гол в АПЛ-2023/23), який виявився вельми корисною опцією на правому фланзі оборони.

«Лутон», за чутками, вже почав придивлятися до футболістів, які з 1 липня будуть без контрактів. За даними преси, «капелюшники» цікавляться 33-річним ганським вінгером Андре Айю, який у лютому перейшов у «Ноттінгем Форест» вільним агентом, але провів в АПЛ лише 307 хвилин у рамках 13 матчів. Враховуючи багатий послужний список цього футболіста («Марсель», «Суонсі», «Вест Хем», «Фенербахче», не кажучи вже про 113 матчів за збірну Гани), він здатний вплинути на формування оновленої команди «Лутона» саме із урахуванням нових високих завдань, які стоятимуть перед цим колективом.

Усього ж на даний момент понад 70 футболістів із клубів АПЛ в липні отримають статус вільного агента. І на цьому ринку «Лутону», безумовно, є до кого придивитися. Зокрема, є такі цікаві та цілком доступні «капелюшникам» варіанти як Шейн Даффі з «Фулхема», Філ Джонс з «Манчестер Юнайтед», Джеймс Томкінс з «Крістал Пелас» та Анджело Огбонна з «Вест Хема». Будь-хто з них здатен як мінімум додати глибини захисним побудовам «Лутона», особливо у світлі прийдешнього відходу зі стану «капелюшників» капітана команди 31-річного Сонні Бредлі.

Як би там не було, навіть без багатомільйонних витрат перед «Лутоном» відкривається величезний простір для кадрової роботи, причому потенціал для дій тут у «капелюшників» вельми значний. Інше питання, наскільки успішними опиняться селекціонери та керівники новачка АПЛ під час прийняття ключових трансферних рішень? Від цього багато в чому і залежатиме майбутнє «Лутона» в еліті. І погодьтеся: хотілося б, щоб міф про те, що на топ-рівні все зав'язане виключно на фінансову спроможність проекту у черговий раз зазнав фіаско, а деякий футбольний романтизм повернувся навіть до англійської Прем'єр-ліги – турніру, який мало в чому піддається поясненням із точки зору емоцій, і куди більше ґрунтується на махровому прагматизмі.

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Чи розглядає Лунін відхід з Реалу після гри з Ман Сіті? Відомі деталі
Футбол | 18 квітня 2024, 13:54 2
Чи розглядає Лунін відхід з Реалу після гри з Ман Сіті? Відомі деталі

Український воротар думає лише про «королівський клуб»

Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 00:45 47
Врятувала 5 матчболів! Костюк вирвала перемогу в 7-ї ракетки у Штутгарті

Марта у трьох партіях обіграла Чжен Ціньвень у 1/8 фіналу турніру WTA 500

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Veter2
Лутону, звісно, удачі, бо заслужили. Тільки дійсно в еліті вони не вперше, а то люблять акцентувати увагу саме на Прем'єр-лізі, ніби до епохи АПЛ чемпіонату Англії не було)
OKs100
С детства за Лутон. Всегда приятно, когда аутсайдеры добиваются успеха.