Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 червня 2023, 16:34
25253
16

Три інтриги останнього туру УПЛ

Відразу 12 команд у підвішеному стані

| Оновлено 04 червня 2023, 16:34
25253
16
Три інтриги останнього туру УПЛ
СК Дніпро-1

Цьогорічний чемпіонат України особливий не лише тому, що відбувається на тлі рашистського вторгнення до нашої країни і дуже часто під виття сирен повітряної тривоги. Він надовго запам'ятається ще й інтригою. Причому інтригою майже тотальною.

За тур до фінішу УПЛ спокійно «спати» можуть дозволити собі лише чотири команди з 16-ти: «Шахтар», «Динамо», «Металіст» та «Львів».

«Гірники» завчасно оформили чемпіонський титул, кияни вдруге у своїй історії вибули з-поміж призерів і забезпечили собі лише четверте місце. А ось харків'яни та львів'яни вже забронювали за собою квитки на пониження до Першої ліги.

Інші 12 колективів ще не вирішили своїх турнірних завдань. Показово й те, що ті чотири клуби, яким у 30-му турі нічого не потрібно, гратимуть проти суперників, яким якраз потрібно все. Тому за фактом виходить так, що всі вісім поєдинків туру матимуть турнірну інтригу.

У зв'язку з цим синхронний час початку всіх матчів (15.00) виправданий. Інша річ, що для вболівальника такий стан речей незручний. М'яко кажучи.

Отже, тепер конкретно про «білі плями», що залишилися в турнірній таблиці УПЛ – боротьбу за друге місце, за п'яте і за 12-те і вище.

Розглянемо кожну позицію докладніше.

Боротьба за Лігу чемпіонів

Найбільш престижна «номінація». І водночас найпростіша за змістом, бо на друге місце претендують лише двоє – «Дніпро-1» та «Зоря». Цікавість ще й у тому, що хто б зрештою не отримав срібний комплект нагород, цей успіх і для дніпрян, і для луганчан буде історичним – прем’єрним.

Відразу слід згадати про норми регламенту змагань щодо розподілу підсумкових позицій у турнірній таблиці. Причому ця норма стосується всіх трьох інтриг – і боротьби за єврокубкові місця, і за право залишитися в УПЛ. Так от, якщо в підсумку «зацікавлені» команди на фініші турніру набирають однакову кількість турнірних балів, враховуватимуться їхні особисті зустрічі. Отже, у кого найкращі показники у лобових матчах, той і фінішує вище.

Перед останнім туром «Дніпро-1» та «Зоря» мають у своєму активі по 64 очки. Команда Кучера розміщується в таблиці вище тому, що має кращий очний баланс у двоматчевому протистоянні з командою ван Леувена: перемога 3:0 і поразка 1:2.

Тобто, щоб «Дніпру-1» гарантовано фінішувати на другому місці, йому потрібно обов'язково перемогти в останньому турі. За такого розкладу паралельний підсумок матчу за участю «Зорі» не матиме значення.

«Дніпро-1» зіграє проти «Кривбасу», а «Зоря» вирушить на виїзд до «Миная».

Боротьба за Лігу конференцій

На старті другої половини сезону фактично не виникало питань, хто ж фінішує на останньому єврокубковому місці (п'ятому), настільки очевидною була перевага «Олександрії». Однак під керівництвом тренера-«багатоверстатника» Руслана Ротаня олександрійці майже втратили очковий гандикап. І за тур до фінішу маємо наступну картину: у поки що п'ятої «Олександрії» - 43 очки, у «Ворскли», що йде слідом, - 42, і 41 - у сьомого на даний момент «Кривбаса».

Зрозуміло, що з погляду елементарної математики найкраща позиція у олександрійців. Їм потрібно просто виграти свій матч. Але з огляду на нічийний синдром команди, і опонента, якому теж кров із носа потрібні очки («Рух»), у щасливий результат для підопічних Ротаня не дуже й віриться.

У «Ворскли», що дихає в спину олександрійцям, ситуація краща: команда Скрипника на своєму полі прийматиме невмотивований «Шахтар», який, швидше за все, зіграє напіврезервним складом.


ФК Шахтар

Найскладніше доведеться «Кривбасу». Мало того, що підопічні Юрія Вернидуба відстають від «Олександрії» на два очки, то їм ще й доведеться зіграти дербі проти супермотивованого «Дніпра-1».

Боротьба за право уникнути стикових матчів

Якщо ті, хто напряму залишив наш елітний дивізіон, були відомі заздалегідь, то кому випаде малоприємна доля фінішувати на 13-му і 14-му місцях, стане відомо лише після фінального акорду.

Нагадаємо, що, згідно з регламентом нинішнього сезону УПЛ, команди, які фінішували на 13-му та 14-му місцях, будуть змушені провести поєдинки плей-оф за право участі у наступному сезоні УПЛ з командами, які посіли третє та четверте місця у першій лізі. Першолігові колективи вже визначено – черкаський «ЛНЗ» та запорізький «Металург». А ось хто їм складе компанію з УПЛ, дізнаємось у першу неділю червня.

Ситуація в даному контексті дуже заплутана. На можливість зіграти в стиках претендують усі, хто знаходиться в турнірній таблиці нижче від «Кривбаса». Тобто, це одразу сім команд: «Минай», «Колос», «Чорноморець», «Металіст-1925», «Рух», «Інгулець» та «Верес».

Найскладніше завдання – у команди із Рівного. «Верес» має у своєму активі найменше очок порівняно з «колегами з нещастя» – одразу на три пункти менше (28). Проте команда Юрія Вірта може у підсумку уникнути матчів плей-оф, якщо останній матч сезону виграє, а її конкуренти зазнають поразок.

У свою чергу, «Минай», «Колос» та «Чорноморець», які мають перевагу над опонентами (у перших двох – по 33 очки, у одеситів на один бал менше), у разі своїх поразок та паралельних успіхів конкурентів ризикують опуститися до зони перехідних зустрічей.

Матчі, що залишилися у боротьбі за виживання: «Металіст-1925» – «Динамо», «Металіст» – «Чорноморець», «Верес» – «Інгулець» та «Колос» – «Львів».

Оцініть матеріал
(161)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Zanregent
Думаю в переходных матчах сыграют Верес и Ингулец
antt
Подивився тепер дані за 1993 рік то Дніпро був другим, навіть набрав однакову кількість очок із Динамо - 44, а Зоря-Малс була на передостанньому місці із Вересом на останньому, також з однаковою кількістю очок-24. От це був рівний розподіл таблиці, і конкуренція в першому повноцінному чемпіонаті. Але виходить питання в назві, тоді було Дніпро, а тепер Дніпро-1, ніби інший клуб. Тому пишуть про перше віце-чемпіонство, яке у Дніпра як такого було, тим більше це було фактично чемпіонство.
antt
Якщо Дніпро навіть не стане віце-чемпіоном, що вже б було історією, то це буде шось, гріш ціна такій команді яка стільки лідирувала в сезоні. Коли спостерігав за першим чемпіонатом України в 1992 чи 1993, коли там були Медін, Полунін, Коновалов, Беженар, і т.д. то тоді Дніпро ніби конкурувати із самим Динамо, а виходить і тоді він не став другим - напевно це почесне місце тоді утримував, як завжди, Чорноморець. І щоб тут не стати другими. А стосовно того що половина ліги претендує на перехідні матчі, то це тільки свідчить про рівень нашої прем'єрної ліги.
Gargantua
самые конечно лобовые матчи это Верес - Ингулец и Рух - Александрия.
судя по ситуации с ВАР и назначению Кривушкина, то будут топить Рух и вытаскивать Ингулец
Козловский это фракция Суркиса-Колмойского, а Поворознюк с его коробкой это группа Павелко-Ахметова.         
Алекс днепр
Наша власть совершенно несправедливо поступает отстранив спортсменов Украины от участия в соревнованиях где есть фашисты .Блевоту русскую погонят на любые соревнования прикладами даже если чуть лазейка приоткроется .это люди без чести и моральных принципов .Нужно было наоборот нашим ехать на все соревнования и устраивать демарши вроде того как в гостинице футболисты Миная били русских шинников  или как футболисты Днепра били донецких сепаратистов .надеюсь сегодня футболисты Ворсклы поддержат традицию