Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 19 червня 2023, 17:50
11168
12

Оптимальний варіант. Чому Маркевич очолив Карпати

Блогер Sport.ua Cергій Тищенко - про черговий прихід Мирона Маркевича в Карпати

| Оновлено 19 червня 2023, 17:50
11168
12
Оптимальний варіант. Чому Маркевич очолив Карпати
ФК Карпати

Мирон Маркевич офіційно став новим тренером «Карпат». Умови співпраці залишаються невідомими. Клуб зі Львова не зміг виконати завдання виходу до УПЛ, тому запросив досвідченого наставника для досягнення цілі.

Маркевич має досвід розбудови клубу в УПЛ

Головна проблема нинішніх «Карпат» – зростання клубу. Це ситуація, коли амбіції та фінансові можливості випереджають реальні справи. Однак не все у футболі вирішують гроші. Для успіху команди потрібно розбудовувати клуб крок за кроком. Недостатньо тільки запросити досвідчених та якісних футболістів.

Минулого сезону зі схожими проблемами стикнулося «Полісся». Попри фінансові можливості, якість складу, команда Юрія Калитвинцева пішла зимувати в середині турнірної таблиці. Є великі сумніви, що якби друга частина відбулася, то команда із Житомира змогла б виконати завдання виходу до УПЛ. На все потрібен час. Клуб будується крок за кроком. Підсилювати потрібно не тільки склад, але й і менеджмент, інфраструктуру. Власник «Полісся» Геннадій Буткевич віднісся до цього із розумінням та терпінням. Калитвинцеву був даний другий шанс і за рік команда виграла Першу лігу.

Власне, десь на ці граблі наступили й «Карпати». Клуб планував переступити декілька сходинок розвитку та відразу потрапити до УПЛ. Команда явно пробуксовувала ще восени. Навесні вже відбувся провал. Все крутилося навколо наставника клубу Андрія Тлумака, який займався селекцією, розбудовою клубу та ще й тренував. Як показують результати – Андрій Богданович не справився.

В українському футболі побудова клубу починається від головного тренера. У «Динамо» це було із Лобановським, Ребровим, зараз із Луческу. Мірча вибудував до цього систему у «Шахтарі». Вищезгаданий Буткевич розбудовує «Полісся» навколо Калитвинцева. Тому запрошення Маркевича максимально підходить для «Карпат». Досвідчений, іменитий тренер, який може повести не тільки команду, але і клуб нагору.

Мирон Богданович свого часу вже будував успішний проект фактично з нуля. Це було у Харкові. Олександр Ярославський став власником «Металіста». У нього були хороші фінансові можливості. Крок за кроком «Металіст» став грандом українського футболу нарівні з «Динамо», «Дніпром» та «Шахтарем». Тільки зміна власника клубу не дозволила команді поборотися за чемпіонство та вийти до ЛЧ. Успіхи того «Металіста» – багато в чому заслуга якраз Маркевича. Жодних поспішних чи абсурдних кроків не було.

Відмінність від нинішніх «Карпат» тільки в одному – львів'яни зараз перебувають у Першій лізі, а «Металіст» був уже в УПЛ. Тоді харків’яни підібрали, кого могли, в Україні. Потім почали працювати з іноземцями. Команда крок за кроком рухалася вперед. Паралельно підтягувалися інфраструктура, менеджмент, Академія. За 5-6 років уже стабільно грали вєврокубках та кинули виклик тодішньому флагману чемпіонату України – «Шахтарю».

Зараз Мирона Богдановича не запрошують до «Карпат», щоб виграти Першу лігу та вийти до УПЛ. Головне завдання – побудова конкурентної команди на рівні Прем'єр-ліги, яка буде грати в єврокубках. Інші проекти самому Маркевичу були б нецікавими. Робота у Першій лізі – закладення фундаменту на майбутнє.

Окрім Маркевича, не було особливого вибору нового тренера

Зараз український футбольний ринок доволі обмежений. Це стосується не тільки гравців, але й тренерів. Доходило до відвертого абсурду, коли один наставник тренує національну команду, молодіжну, та ще працює у клубі. Це не камінь у город Руслана Ротаня, а проблема вибору чи якості тренерів в Україні.

Якби Маркевич не погодився очолити «Карпати», то я навіть не знаю, кого можна було б запросити на цю посаду. Кандидати на посаду тренера, яких називали в ЗМІ, не виглядали сильнішими за Андрія Тлумака. Василь Сачко вже тривалий час без роботи. В останньому клубі «Волині» у нього нічого не вийшло. Юрій Мороз працює із 2006 роком в системі юнацьких збірних України. Кістяк цього покоління складають динамівці. Я не думаю, що хтось його відпустить, це по-перше. Остапа Маркевича звільнили із клубу третьої ліги Польщі. До цього він працював у Першій Лізі з «Агробізнесом» та «Чорноморцем». Надовго не затримався у жодній команді.

Олег Лужний не має досвіду розбудови клубу. Вже три роки він без роботи. У «Динамо» працював на рівні асистента. Його «Таврія» славилася бійцівськими якостями, але не більше. Без роботи Сергій Лавриненко. Він виводив «Інгулець» до УПЛ. Але на рівні еліти українського футболу команда виглядала відверто слабко.

ФК Карпати

Реальною альтернативою Маркевичу міг би стати Юрій Вірт. Він сам львів'янин. Двічі із нуля зміг вивести «Верес» до УПЛ, маючи у своєму розпорядженні не найсильніших футболістів. Можливо, футбол Юрія Миколайовича не дуже видовищний, але він виходить із можливостей гравців та завдань перед клубом. Вірт і селекцією вміє займатися. Зараз він працює у Рівному. Доля наставника буде вирішуватися по завершенні сезону.

Очевидно, що запрошення Маркевича виглядає хорошим кроком для керівників «Карпат». Це досвідчений тренер, який може дати поштовх для розвитку клубу та дати результат. Прихід Мирона Богдановича також - дуже гарна медійна складова. Тепер до «Карпат» буде підвищена увага не тільки на Заході, але й по всій країні.

Маркевичу вже за 70. Але навіщо дивитися у паспорт? Той же Луческу майже у 78 років не планує йти на пенсію. Якщо людина відчуває у собі сили працювати, то вік не має великого значення.

Тут скоріше проблема в тому, що Мирон Богданович із 2016 року не працював тренером. 7 років – тривалий термін без роботи, бо футбол не стоїть на місці.

Маркевичу потрібен свій Красніков

Головна проблема для Маркевича у «Карпатах» – це знайти спільника, однодумця, який допомагатиме йому розвивати клуб. У «Металісті» та «Дніпрі» такою людиною був Євген Красніков.

Сьогодні реальність українського футболу така, що у клубів є гроші, але кваліфікованих футболістів не вистачає. Навіть якщо ти можеш платити за трансфер чи хорошу зарплату, не факт, що вдасться посилитися якісними гравцями. Іноземця в нинішніх умовах запросити не так просто, а вибору українських футболістів немає. Ціни на них та особисті умови тільки ростуть.

Власне, Тлумак на цьому й погорів. Ані літня трансферна кампанія, ані зимова не зробили клуб сильнішим. Хоча наче приходили не останні футболісти на хороші особисті умови. Цим процесом потрібно вміти займатися. Розуміти особливості та вміти розкривати гравців. Потрібна людина, яка в цій сфері буде нестандартно мислити. Матиме зв'язки та авторитет не тільки в Україні. Львів навіть під час війни дає можливість працювати навіть по іноземцях.

Сьогоднішній склад «Карпат» вимагає переформування. Не всі гравці відповідають амбіціям команди. Деякі позиції потребують посилення. Потрібні люди з досвідом, особливо в захист. Є проблема з вінгерами та забивним нападником.

Свого часу, коли «Шахтар» почав витрачати гроші на іноземців, вони розуміли, що просто так цього робити не можна. Винаймали шеф-скаута, який би з цього робив певну систему та мінімізував помилки. Власне, зараз така людина дуже потрібна «Карпатам».

Офіційно агентом Маркевича є Вадим Шаблій. Я не знаю, які у них відносини зараз. Але в нинішніх умовах навряд чи Шаблій зможе серйозно допомогти «Карпатам» у комплектації. У нього і так вистачає клубів, з якими він працює. А тут Перша ліга. Я не знаю, як завершиться співпраця Краснікова з «Дніпром-1», але якщо щось піде не так, то його поява у «Карпатах» не стане несподіванкою. Якщо ні, то потрібно шукати іншу людину…

Cергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(55)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика
Футбол | 23 квітня 2024, 03:55 0
Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика

Найбільш вірогідним наступним клубом у букмекерських контор є Челсі, далі – Арсенал...

Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков
Футбол | 23 квітня 2024, 18:42 16
Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков

На думку аналітиків, варто очікувати переходу Судакова в «Наполі»

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BallsToTheWall
"Теперь к «Карпатам» будет повышенное внимание не только на Западе, но и по всей стране."
Про  какой Запад идёт речь?  Европа за Карпатами.  А у нас уже нет Запада и Востока с большой буквы. Есть западные и восточные области Украины.Мирон Богданович справится. Если будет нормальный спонсор.  Полесью Усик всё время помогал.)
Argon
В Україні футбол не стоїть на місці, він зробив крок назад
a.fedorenko1953
Это ж когда Красников був з Миром в Днипри!?))))
 Автор, ти об чем пишеш?))
vazazh
Та різниця, про яку каже автор "УПЛ" та "1 ліга" - це не різниця. Різниця в Тому, що тодя Ярославський башляв, тому і Мирон, там процвітав. Бо зі збірної він зліняв, як побачив, що збірній в групі під його керівництвом - піпець. Цікаво, хто йому буде башляти у Львові. Без цього він кине ці гарбати на півдорозі.
Первый Среди Равных
бажаю успіху діду
Муґунот Уух
трохи не так. потрібно: "Чому Маркевич ВП'ЯТЕ очолив Карпати"
Alex T
Дед о себе что-то мнил мнил, думал после Днепра будут приличные клубы или СБУ, а в итоге несчастные Карпаты.
Хотя в его случае отличным вариантом был бы Металлист, если б не война и сбежавший олигарх