Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 04 червня 2023, 07:06
32065
18

7 відомих команд, які не ставали чемпіонами своїх країн понад 30 років

Відтепер курс заданий чіткий – рівняння на «Наполі»!

| Оновлено 04 червня 2023, 07:06
32065
18
7 відомих команд, які не ставали чемпіонами своїх країн понад 30 років
Getty Images/Global Images Ukraine. Евертон не вигравав чемпіонат Англії вже 36 років

На початку травня в італійській Серії А відбулася абсолютно непересічна не лише за мірками цього чемпіонату, але й для всього елітарного світового футболу подія – «золото» ліги дісталося «Наполі». До цього команда із Неаполя не виборювала чемпіонство у своїй країні протягом 33 років, а востаннє їй це вдавалося з великим Дієго Марадоною у складі.

Втім, у різних чемпіонатах світу, які перебувають на видноті та високо цінуються як у вболівальницькому, так і в експертному середовищі, вистачає відомих команд, які не ставали чемпіонами протягом 30 й більше років. Кому найближчим часом настала пора рівнятися на «Наполі» і завершувати «чемпіонське голодування»? Давайте з'ясовувати…

Евертон – 36 років без чемпіонства

Для когось це зараз може стати сюрпризом, проте «Евертон» є четвертим в історії розіграшів елітарних дивізіонів англійського футболу за кількістю перемог. На рахунку «ірисок» 9 чемпіонських титулів, останній з яких датований сезоном-1986/87. Частіше, ніж «Евертон», у чемпіонаті Англії перемагали лише «Манчестер Юнайтед» (20 разів), «Ліверпуль» (19) та «Арсенал» (13). «Манчестер Сіті» цього сезону лише зрівнявся з «ірисками» за кількістю завоювань «золота» національного чемпіонату.

Втім, зараз уболівальникам «Евертона» зовсім не до приємних спогадів та мрій про нове чемпіонство. Клуб із 145-річною історією, за першу команду якого нині виступає українець Віталій Миколенко, серйозно ризикує вилетіти з англійської Прем'єр-ліги та веде запеклу боротьбу за збереження прописки із «Лестером» та «Лідсом». Чим вона завершиться? Побачимо вже дуже скоро…

Атлетік – 39 років без чемпіонства

«Атлетік» з Більбао примітний не лише своєю політикою відмови від використання легіонерів, завдяки чому за команду виступають виключно представники Країни Басків, але й тим, що цей клуб разом із «Барселоною» та «Реалом» складає трійку, яка ніколи в історії не вилітала з елітарного іспанського дивізіону, який нині називається Ла Лігою.

Якийсь час «Атлетіку» навіть вдавалося триматися неподалік визнаних грандів і за кількістю перемог у чемпіонаті Іспанії. Остання з них датована сезоном-1983/84, після чого команда з Більбао перестала бути конкурентоспроможною й відпустила «Реал» з «Барселоною» далеко вперед, а згодом пропустила вперед за кількістю чемпіонств ще й мадридський «Атлетіко». Наразі «Атлетік» є міцним середняком іспанського чемпіонату, який не ризикує вилетіти з еліти, але й про чемпіонство може виключно мріяти...

Інтернасьонал – 44 роки без чемпіонства

«Інтернасьонал» заснований 114 років тому і є одним з найвідоміших та найпопулярніших футбольних клубів Бразилії. За кількістю завойованих чемпіонських титулів «колорадос» посідають дев'яте місце, маючи у своєму активі 3 тріумфи. Останній відбувся у 1979 році, після чого минуло 44 роки, за які «Інтернасьонал» двічі перемагав у Кубку Лібертадорес, вигравав Південноамериканський кубок та клубний чемпіонат світу з футболу, але чемпіонський титул у Бразилії йому так більше й не підкорився.

У 2022 році «Інтернасьонал» фінішував на другому рядку в чемпіонаті, пропустивши вперед «Палмейрас», якому «колорадос» програли 8 очок. В поточному розіграші бразильської Серії А «Інтернасьонал» поки не виглядає претендентом на «золото», незважаючи на те, що в його лавах виступає чимало якісних виконавців, у тому числі й добре відомі українським уболівальникам Вітао, Родріго Моледо, Луїс Адріано та Алан Патрік, причому останній є капітаном команди.

Боруссія Менхенгладбах – 46 років без чемпіонства

«Боруссія» з Менхенгладбаха, яка у серпні відсвяткує своє 123-річчя, 5 разів в історії ставала чемпіоном Німеччини. Сталося це в момент розквіту цього колективу, що припав на 70-ті роки минулого століття. Тоді «Баварія» тільки мріяла в якийсь момент перетворитися на потужного і ледве не єдиного німецького футбольного гранда, а от «чорно-біло-зелені» під керівництвом Хеннеса Вайсвайлера, а потім Удо Латтека та з Юппом Хайнкесом у складі, що називається, творили історію.

Але досить швидко слава «Боруссії» Менхенгладбах зникла, і з того часу вболівальники команди, мабуть, лише у снах бачать повернення колишньої величі. Максимальним досягненням «чорно-біло-зелених» за останні кілька десятиліть є треті місця у Бундеслізі, завойовані в 1984, 1987 та 2015 роках.

Тоттенхем – 62 роки без чемпіонства

Getty Images/Global Images Ukraine

Лондонський «Тоттенхем» давно став об'єктом глузувань з боку вболівальників інших англійських команд. Лише двічі в історії «шпори» ставали чемпіонами Англії, причому востаннє це відбувалося за підсумками сезону-1960/61. Після того «Тоттенхем» двічі діставався практично до вершини, але в останній момент оступався й фінішував другим (у 1963 та 2017 роках). В 2019-му «шпори» під керівництвом аргентинця Маурісіо Почеттіно були навіть близькими до того, щоб вперше в історії виграти Лігу чемпіонів, але у вирішальному матчі, який відбувся на стадіоні «Метрополітано» у Мадриді, програли «Ліверпулю» (0:2).

Наразі «Тоттенхем» не має навіть математичних можливостей фінішувати в топ-4, щоб знову спробувати сили у Лізі чемпіонів. Через це в пресі в черговий раз активно обговорюють нібито бажання ключового гравця команди Гаррі Кейна покинути стан «шпор», але далеко не факт, що ця подія все-таки відбудеться. До цього «Тоттенхему» роками вдавалося переконувати Кейна залишитися, використовуючи такі мотиваційні чинники, як підвищення зарплати та обіцянки ось-ось таки зачепитися за перемогу в АПЛ…

Севілья – 77 років без чемпіонства

«Севілью» складно називати грандом іспанського футболу, оскільки за 133-річну історію цей клуб лише одного разу ставав чемпіоном своєї країни. Сталося це за підсумками сезону-1945/46, коли на фініші «нервіонцям» вдалося на одне очко обійти «Барселону». Вже через рік «Севілья» виявилася лише шостою в чемпіонаті, потім – п'ятою, восьмою, десятою… Тільки у 1951 році команді вдалося фінішувати другою в елітарному дивізіоні, і цей випадок залишається єдиним, коли «Севілья» після чемпіонства 1946-го настільки близько підбиралася до національного титулу.

А ось на європейському континенті «Севільї» вдалося зробити собі ім'я, якщо вже не гранда, то як мінімум дуже міцної та сильної команди. Саме «нервіонцям» наразі належить рекорд перемог у Лізі Європи (6 разів), у тому числі включно з історією її прабатька Кубка УЄФА. Примітно, що «Севілья» виграла всі шість фіналів, які зіграла в рамках другого за значимістю єврокубка – феноменальний показник, який не факт, що колись буде перевершений…

Ньюкасл – 96 років без чемпіонства

Getty Images/Global Images Ukraine

У грудні минулого року «Ньюкасл» відсвяткував 130-річчя від дня заснування, і «сороки» входять до топ-10 команд за кількістю перемог у чемпіонатах Англії за всю історію. На рахунку «Ньюкасла» чотири чемпіонські титули, що дозволяє клубу ділити 9-10 місця за цим показником із «Шеффілд Уенсдей». Проте востаннє «сороки» ставали чемпіонами Англії у дуже-дуже далекому сезоні-1926/27…

З того часу «Ньюкасл» кілька разів фінішував другим, грав у Лізі чемпіонів, але в останні десятиліття команда була вкрай далекою від подібних вершин, і навіть кілька разів змушена була пройти «очищення» через Чемпіоншип. Втім, зараз для «Ньюкасла» все змінюється на краще. У жовтні 2021 року власником клубу став Суверенний фонд Саудівської Аравії, що зробило «сорок» де-юре найбагатшим футбольним проектом світу, якщо спиратися на статки його кінцевого бенефіціара, котрим є наслідний принц та фактичний керівник Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд. В цьому сезоні «Ньюкасл» вже завоював путівку в Лігу чемпіонів, а найближчими роками, подейкують, власники клубу мають амбіції, щоб «сороки» взяли чемпіонство в АПЛ, не чекаючи «позначки» у 100 років із моменту останнього завоювання титулу.

Оцініть матеріал
(261)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
suforza1921
А Гамбург??? 6 чемпіонств у Бундеслізі, останнє 40 років тому, у 1983 році. До того ж у цьому ж році команда і Кубок Чемпіонів взяла! Як на мене, значно більший слід у історії європейського футболу, ніж у представленого у сімці Ньюкасла.
Ще Торіно також дарма не згадали. 7 чемпіонств у Італії, останнє - у 1976 році, 47 років тому.
ALKOSruLKA
Список дуже суб'єктивний
luceorius
 Ноттінгем Форест, Астон Вілла та Гамбург вигравали Кубок європейських чемпіонів  (  попередник нинішньої ЛЧ ), причому Ноттінгем двічі.
fitnes_sports066
7 ИЗВЕСТНЫХ команд. То есть сейчас на слуху минимум выиграли еврокубки или участвовали в них.
-PhoeniX-
Астон Вилла, Сандерленд, Шеффилд Уэндсей, Сент-Этьен, Реймс, Ницца, Нюнберг, Шальке 04, Гамбург, Дженоа, Торино, Болонья, Про Верчелли, Ден Хааг, Спарта Роттердам, Гоу Эхед Иглз, Льеж, Беерхорст, Абердин, Хартс, Хиберниан, Динамо М, Торпедо М, Байя, Росарио Сентраль
У каждого минимум 4 чемпионства, и последнее более 40 лет назад
-PhoeniX-
Бельгия: Сент-Желуаз и Антверпен
Саша Денисов
Та й Рома з Лаціо вже не були чемпіонами більше двадцяти років 
nivavn
Зоря Луганськ
umnuy2
в АПЛ без денег шейхов в ближайшие десятилетия ничего не выиграть.Если вольют в Эвертон,Тотенхем как в Ньюкасл можно взять титул а без бабла в лиге где только вошедший Лутон получит 200 миллионов от лиги при вылете и 300 если удержится в первый год НЕВОЗМОЖНО.АПЛ сейчас океан денег и никто там местом под солнцем вверху таблицы делиться не будет